Герими

Внимание - Бракониери !

Модератор: bobopeli

Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Димо Генчев написа:С риск да се повтарям пак ще кажа какво мисля.

Всички тези методи и приспособления са измислени и усъвършенствани от векове, защото се е разчитало да се прехранват с И с риба...Даже в по-стари книги, филми и т.н. по никакъв начин не става въпрос за нещо незаконно - приема се съвсем нормално, важното е да се наЕдеш! Дядо ми например(лека му пръст), с гордост ми е обяснявал колко рибки е хващал с кош някакъв...Пък той много стриктно спазваше законите - питам се дали въобще е знаел какво нарушава? То верно, че и законите тогава бяха едно добро пожелание.

Хрумна ми нещо интересно - да предположим, че средностатистическият жител Х на село У реши да се запознае със съответните закони(то и това е химера, ама нейсе)...Е, какво очаквате да направи - да си купи държавен вестникм - смешно. Да рови в интернет - пак смешно, те дори телефоните на село са аналогови :idea: Какво остава - да дръпне две мастички в хоремага и по ладовинка да ходи да Фърли мрежите в реката...

Та, според мен в тоя ред на мисли, причините за бракониерството са следните:

Непознаване и/или неподозиране харакера на престъплението;

Чувството за собственост върху водоемите от страна на местното население и бабаитлък;

Глад...

И най-важното - безнаказаността;

Освен по точка 1 по останалите че требе да се изчека смяната на 1-2 поколения, та белким се промени нещо...
[/quote]
Да,прав си за дядоти ,моя дядо също е ловил с винтер,даже един негов приятел доскоро ги плетеше ама почина човека...
Абе хората от векове ловят с въдици и винтери.срекмета...ама пак е имало риба ...и какъв е извода че нещото което осакатява рибното богатство на България са мрежите.......са ще кажете и едно време са ползвали мрежи ама разликата между сегашните и тогавашните мрежи е огромна...
А м/у другото днес в Майсторски риболов до Пирогов видях винтери ;)
Аватар
maver13
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от maver13 »

Димо Генчев написа:С риск да се повтарям пак ще кажа какво мисля.

Всички тези методи и приспособления са измислени и усъвършенствани от векове, защото се е разчитало да се прехранват с И с риба...Даже в по-стари книги, филми и т.н. по никакъв начин не става въпрос за нещо незаконно - приема се съвсем нормално, важното е да се наЕдеш! Дядо ми например(лека му пръст), с гордост ми е обяснявал колко рибки е хващал с кош някакъв...Пък той много стриктно спазваше законите - питам се дали въобще е знаел какво нарушава? То верно, че и законите тогава бяха едно добро пожелание.

Хрумна ми нещо интересно - да предположим, че средностатистическият жител Х на село У реши да се запознае със съответните закони(то и това е химера, ама нейсе)...Е, какво очаквате да направи - да си купи държавен вестникм - смешно. Да рови в интернет - пак смешно, те дори телефоните на село са аналогови :idea: Какво остава - да дръпне две мастички в хоремага и по ладовинка да ходи да Фърли мрежите в реката...

Та, според мен в тоя ред на мисли, причините за бракониерството са следните:

Непознаване и/или неподозиране харакера на престъплението;

Чувството за собственост върху водоемите от страна на местното население и бабаитлък;

Глад...

И най-важното - безнаказаността;

Освен по точка 1 по останалите че требе да се изчека смяната на 1-2 поколения, та белким се промени нещо...
[/quote]

Прав си колега, ама не съм съгласен с некои работи.

1. Непознаването на закона не значи, че можем да го нарушаваме.

2. Дори децата по селата знаят, че независимо как ловиш риба трябва да имаш билет, а на него е написано достатъчно разбираемо какво, как и колко.

3. Контрол е имало, има и надяваме се да има все повече, ама как да глобиш братовчед си или мъжа на сестра си, как да им вземеш мрежите? Не става!! Е тва е проблема!! Навсякъде бракониерите са роднини, приятели или съседи на проверявящите. В някои случаи даже бракониерстват кметовете, полицаите, съдебните служители!!?? Как се конфискуват мрежи от такива хора?? Как им се пише акт?? Сещащ ли се??

А иначе за липсата на всякява куртура и възпитание съм напълно съгласен. Още 200 години поне ще требват :cry: :cry:
aide nasluka
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Тъи.... ся да ва светна...
САРА, Комбаин, ГЕРИМ е едно и също. представлява дебела корда или въже на което през един метър (примерно) са навързани поводи с куки. ползват го за сом, бяла риба или шаран, а по доспат съм ч1увал че и пъстървите ги морели така :evil:
Винтер или Даул или сляп кош е нещоп подобно на живарник само че с обърната навътре дупка отпред. на някои места има и рационализации на тоя метод - режат гърлото на едно пластмасово шише и го набутват наобратно, за да се получи като фуния. вътре слагат хляб и рибетата влизат по фунията и после трудно улучват тесния отвор в средата , а се бутат по стените на шишето.
сега като Ва светнах да не фана утре някой по гьоловете да лови така и да се оправдава че от тука го е прочел. ша раздавам шамарите наред... :wink:
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Кърца я обясни по точно как се поставя шишето че нещо не става :lol: :lol: :lol: :lol: :wink: :lol:
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

сарата е с 3 или 5 куки,ползва се за сом по марица.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от баничката »

Bai Xristo написа:Геримът е въже или дебела корда дълга околостотина метра, на която са навързани много куки ...
Това по Врачанско се нарича ПРЕПЪН!
Виждал съм го на малките селски язовирчета, като се опъва от единия до другия бряг, ако е под 200м. ширината и краищата ги връзват на яки железни колчета под водата до брега. Слага се рано сутрин и се вади късно вечер.
Слушал съм, че най- яките шарани се вадят задължително. :?
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

От тези нашите дискусии бракониерите бая инфо ще съберат,даже и невежите бракониери доста ги открехнах ме все пак сайта се чете от всички. :roll:
Аватар
баничката
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от баничката »

Поборников,
Не знам някой да се е учил на е.ането по нета,
ама деца са правили и преди хиляда години!

:lol: :lol: :lol:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Ами то това си е пъвичен инстинкт,всичко друго се научава,бло то по нета или по ххl tv. :wink:
Аватар
Димо Генчев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Димо Генчев »

Колега Maver13, по никакъв начин не искам да кажа, че оправдавам бракониерството по каквато и да е причина - незнание или друга.

Просто се опитвам да си обясня причините...

А това за роднинските отношения съм го пропуснал, ама то за съжаление всички го знаем :evil: Не знам и аз как ще стане някаква промяна...пак казвам, те приемат реките като даденост и тяхна собственост...
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
ratin
новобранец
новобранец

Мнение от ratin »

Здрасти на всички рибари!!!Аз съм на 15г. от Шумен.Изкам да ви кажа че не съм такъв лъжец какъвто уж моят приятел Мартин ме изкарва !Когато бях малък баща ми държеше три години язовира на Илия Блъсково.Така аз още от малък се зарибих към риболова.Не ходя да пускам постоянно мрежи и герими както казва Мартин.В прочем аз никога не сам пускал мрежи!Имам една която дядо ми я подари преди около 3 години,но нямам намерение да я използвам,понеже влобще не ми прави удоволствие да ловя с мрежа.Миналото лято разбрах за геримите и реших сам да си направя.Купих си 1 милиметър месина и 50 куки и такова бяло въженце за спирала.Там варзах куките и така си го направих.След това заедно с въдиците и герима отидох на тича,но понеже нямам лодка опанах заедно с чичо ми герима на един залив.Накрая на деня го извадих.На него имаше един кустур.Сега мисля да си пренаправя този герим да му сложа тежести и да го опана на бели лом понеже вече имам малка лодка и както разбрах геримите вече не се смятат за бракониерство.Миналата седмица петак вечерта ходих на бели лом и седях до неделя на обед,като бяхме сабрали рибки от Мараш.Беше голяма жега и докато отидем рибките умряха останаха само 7.Тях ги сложих на данните,но не удари нищо на тях.На другия ден изкарах на ръчилото попчета и малки каракудки.На тях хванахме до обед 2 сулки, и около 100 кустура,е не съм ги броил,но половината живарник феше пален.Привечер хванах устаналите сулки сащо хванахме 2 на малка жабка.Три хванахме вечерта на светеща плувка и много се изкефих вечерта хванах на попчета 2 едри червеноперки.На другия ден духаше вятър и изкарах само 2 кустура.И така сулките бяха 18 а кустурите на око горе долу кам 100-и не бяха дребни.Изкам да попитам каде около окъга на Шумен има Щука усвен на старото корито и езерото и ако може някои да ми обясни как се борави точно с клъонк ??? Благодаря ви предварително !!! :)
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Я ела иго опни този герим на яз.Искър да те питам дали е браканиерство или не :smt067 :smt021 :axe: я си опичай акъла докъто си млад. :shock:
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

ratin написа:както разбрах геримите вече не се смятат за бракониерство.
Абе дришлйо ти на тъп ли се правиш....или нас ни правиш на тъпи???
Имаш късмет че си ми далече инача...щеше да видиш едни герими..
ела до София и ще ти покажа какво е клйонк и неговото приложение в аналния секс... 8)
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

Поборников написа:Я ела иго опни този герим на яз.Искър да те питам дали е браканиерство или не :smt067 :smt021 :axe: я си опичай акъла докъто си млад. :shock:
Абе ти мани майтапа ама на Искъра съм виждал комбайни,даже един за малко да го извадя-беше излезнал доста силен вятър и едната тапа се беше приближила до брега,имах едно късане при един опит та взех едната дънна която е 0:45...,як телескоп Дайва с макара Даива. и го закачих стабилно обаче моита корда издържа ама онова чудо неможа...извадих само тапата с котвата.........това беше вдясно на филмовата къща..
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

На бункера като влача ги закачам постоянно,режа ги с ножа и хич не и цепя басма,толкова са нагли че ми ръкомахат да не минавам от там.
Публикувай отговор

Обратно към “Бракониери !”