Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Морски раздел
 Морски раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов от брега
 Риболов от брега

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Морски раздел
 Морски раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Риболов от брега
 Риболов от брега

Избор на нова макара.
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- hris47
- ще става разбирач 
Re: Избор на нова макара.
Здравей,колега ,така като чета поста ти твоят избор е направен и то поне от2год.Сигурен съм че знеш че спининга е най-тежкото изпитание за макарите....Разликата между двете макари е нищожна като т.т. характеристики но незабравяй че Нинджата е бюджетен клас на Дайва ,а там качеството е .....Според мен при теб няма място за двоумене ...и нали знаеш една много мъдра мисъл на хора много по-умни от мен...''очи гледали,очи плакали''garfield_90 написа:Здравейте колеги ! Извинявам се и на колега, че ще му използвам темата, но да не пускам нова, понеже има писано за 2 от макарите, между които се чудя за фидер. Става дума за Daiwa ninja 4000 и Ryobi Oasys 4000. Разликата в параметрите е, че Дайвата има 6 кг драг , а Риобито 5 . Предавателното число е 4.9:1 за Дайва и 5.0:1 за Риоби. Предимството на Дайвата е че има резервана алумунива шпула, Риобито не.Недостатък на Дайвата е че за размер 4000 е 400 гр , а рибито за 4000 е 320 гр, като капацитета на шпулите е еднакъв. От въпросното Риоби имам 2 макари - една на спининг и другата на фидера 3.90 120 гр . Не съм имал проблем с тях, работят си перфектно, но си взех още един такъв фидер и сега се чудя дали пак да си взема Риоби или тази Дайва. За Риоби съм сигурен в качеството на тези 2 макари, понеже на спининга става 2 години, започнах и 3та съм я мъчил с какви ли не тежки за водене воблери, големи клатушки, плетени влакна и т.н и няма признаци на износване ( говоря за интензивен рибилов поне 1 веднъж в седмицата - или 4-5 пъти в месеца), а на фидера основно ловя шарани межу 2-8 кг ( поне това ми е рекорда за сега ) и макарата също работи идеално и не съм имал проблем с шарковците дори и тези по 7-8 кг, като се има предвид че ловя и на дистанции 70-80 метра на платени водоеми и не се вади по 1-2 риби на ден. Но пък дайвата ми харесва на пръв поглед и се чудя дали да не разнообразя инвентара, но не съм сигурен в качеството й. Благодаря
					Последно промяна от hris47 на Нед Яну 28, 2018 12:22 am, променено общо 1 път.

- garfield_90
- ще става разбирач 
Хах прав си колега, и аз така мисля че спининга и фидера наистина са най-големия тест на макарите. Явно наистина ще заложа на вече пробваното и измъченото, при положение че нямам никакви оплаквания. Благодаря

- hris47
- ще става разбирач 
След като имаш такава твърда база за сравнение със сигурност ще намериш правилното решение.....успех и многоgarfield_90 написа:Хах прав си колега, и аз така мисля че спининга и фидера наистина са най-големия тест на макарите. Явно наистина ще заложа на вече пробваното и измъченото, при положение че нямам никакви оплаквания. Благодаря

- garfield_90
- ще става разбирач 
Благодаря колега ! Ако някой друг има мнение да сподели също 

Колеги моля за съвет при избор на една от тези 2 макари ! 
PENN Spinfisher-V SSV 3500 или Shimano Sahara 4000 FI .
Ще я ползвам с телескоп 3.60м. акция 40-100 за едри морски хаймани.

sve4lio написа:Колеги моля за съвет при избор на една от тези 2 макари !
Shimano Sahara 4000 FI или Shimano Sedona 4000 FI и смяна на втулката на пиньона с лагер.
Благодаря !

Здравейте колеги,
Запалих се по риболова на зарган на пилкер и в момента си търся макара, която да работи добре с тънки плетени влакна : 0.6 - 0.4. Имам големи проблеми с брадите. Бюджетът ми е около 150 лв. Потърсих Тиката, която предлага Пешо Тиквата, но тъй като е по - стар модел никъде няма размер 2000. Моля да споделите мнението си. Предварително Ви благодаря.

Запалих се по риболова на зарган на пилкер и в момента си търся макара, която да работи добре с тънки плетени влакна : 0.6 - 0.4. Имам големи проблеми с брадите. Бюджетът ми е около 150 лв. Потърсих Тиката, която предлага Пешо Тиквата, но тъй като е по - стар модел никъде няма размер 2000. Моля да споделите мнението си. Предварително Ви благодаря.
- 
				Ivan_nikolov
- вече хвърля и на тежко 
Най-вероятно ще има колеги които няма да са съгласни , но аз ползвам https://m.aliexpress.com/item/328115824 ... _2855035.0 с влакно0.6 за зарган и нямам никакви ядове. За парите си е много добра. Имам и една дайва bg , ама китайчето е по хубаво  въпреки , че боли да си го призная.

Имам ryobi zauber cr и екусима но са размер 3000 и не брадясват с пметеняк ,като втората все пак е по бюджетен вариАнт но за парите си е много добра. Според мен макарата трябва да я избереш като първо я сложиш на пръчката да видиш дали ти се балансира ,а и ти как го усещаш комплектаЧепърло написа:Здравейте колеги,
Ще се опитам да ти дам още 2 варианта за макари . Като споменатите Rioby  Zayber и  Tica Cambria  също са много добри /Ползвам ги 5 години не са мръднали / 
1. TICA Spirestar в размер 3000 е уникална на телемач 4 метра за бомбарда , 13+1 лагера . Супер прецизна е при редене на влакното . Ловя с 0.6 или 0.8 плетени влакна / YGK , donpepe gosen както и китайско от Алиекспрес SeaKnight monster W8/ . Ловя с нея 2 ри сезон , зарган на бомбарда . цена 80-110 лв в зависимост от търговеца.
2. KastKing Sharky 3 - макарата е от али експрес , притежавам размери 2000 и 3000 . Имат 11 лагера , с риск да раздразня феновете на "двете" марки бие доста от моделите им . Макарата е над средния клас . Морско изпълнение , отворих ги да видя дали имат смазка . Смазани са перфекно , имат всички посочени лагери . Размер 2000 е ползвана над 25-30 риболова комплект със спининг прът 2.70 акция 10-40, влакно SeaKnight monster W8 в морето . Няма луфтове и следи от износване . цена около 70-75 лв.
на слука 

1. TICA Spirestar в размер 3000 е уникална на телемач 4 метра за бомбарда , 13+1 лагера . Супер прецизна е при редене на влакното . Ловя с 0.6 или 0.8 плетени влакна / YGK , donpepe gosen както и китайско от Алиекспрес SeaKnight monster W8/ . Ловя с нея 2 ри сезон , зарган на бомбарда . цена 80-110 лв в зависимост от търговеца.
2. KastKing Sharky 3 - макарата е от али експрес , притежавам размери 2000 и 3000 . Имат 11 лагера , с риск да раздразня феновете на "двете" марки бие доста от моделите им . Макарата е над средния клас . Морско изпълнение , отворих ги да видя дали имат смазка . Смазани са перфекно , имат всички посочени лагери . Размер 2000 е ползвана над 25-30 риболова комплект със спининг прът 2.70 акция 10-40, влакно SeaKnight monster W8 в морето . Няма луфтове и следи от износване . цена около 70-75 лв.
на слука

"мърдането" е доста субективна констатация. Имам KastKing Sharky 2, размер 3000, на пръв поглед всичко е перфектно, докато не почнеш да го ползваш по предназначение. Отвратителен аванс. Неразглобяем, но аз съм упорит и го отворих. Нямало място за всички шайби, и китаеца махнал една. И вече няма аванс, защото най горната шайба е зацепена в оста и капачката контактува с нея.

Аз също не съм доволен от sharky 2. Но съм много доволен от tsurinoya jaguar. Ползвам я само по морето.

- butnik
- рибар фанатик 
- Обратна връзка:
Тоя размер 2000 не е ли малко мъничък за бомбарда,тоя риболов според мен изисква макара 4000.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч 
Размер 2000  е идеална за бомбарда , дори повечето ми познати ползват размер 1000 за зарган и платерина.Размер 4000 само ще му тежи няма смисъл от такава  

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека 

По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека