Риболов "На косъм"

Модератор: sapuna

Публикувай отговор

Одобрявате ли го?

Анкетата свършва на Съб Сеп 22, 2007 9:47 pm

ДА
32
70%
ДОЛУ-ГОРЕ
8
17%
НЕ
6
13%

Общо гласове: 46

boki
новобранец
новобранец

Мнение от boki »

Фидера ще събере всякакъв вид риба, но от топчето би се заинтересувал само някой по-големичък шарко.
edd
новобранец
новобранец

Мнение от edd »

boki написа:Фидера ще събере всякакъв вид риба, но от топчето би се заинтересувал само някой по-големичък шарко.
Точно така е.
Анди
новобранец
новобранец

Мнение от Анди »

Благодаря много за отговорите :wink:
Имам само един въпрос още-А на един брой протеиново топче, закачено на косъма, какви по размер шарани ще ударят предимно?
Мен за сега ме интересува за платен водоем с шарани около кило :oops:
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

На две топчета съм хващал каракуда и канално сомче,но вероятноста е много по малка при риболов на косъм.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Първа забележка,куката нестава.Използвай шаранджийски куки с ухо не с лопатка.Проверявай дали куката е остра,примерно прокарвай върха с без натиск по палеца ако те ободе значи куката става :wink: .Втора забележка, косъма е малко къс,освен ако не използваш само 1 царевичка.Разбирасе някъде се лови с дълъг някъде с къс косъм.Колегите направиха забележка за повода,но аз не съм съгласен хващал съм риба и със 12см и със 25см повод работата тука е много относителна спрямо водоема и за да разбереш какво иска рибата трябват опити.Друго което е добре да направиш е при нагряването на термосививаемия шлаух да го завъртиш в посока върха на куката,много хора го правят с цел куката да се забива по-лесно.Мисля че ще имаш голям проблем със оплитането при замятане.Купи си специлизиран шарански повод на кристон примерно Снейк Байт които е със силиконово покритие което се сваля,но там вече монтажа става малко по-сложен.Неможе да няма писано някъде из темите за това.

Мисля че това е общо взето на пръв поглед....може би има още какво да се добави,нека колегите ме поправят ако греша някъде :roll: .
За бракониерите само слънчаци :lol: !
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Ами,значи аз съм на ред:
-Къде пише,че куката с лопатка не е,а с ухо е шаранджийска!Единственните ми куки с ухо са последните ми два пакета на Оунър.Купих ги защото ми ги препоръчаха като "много по сполучливо източени",и че са с ясно изразена контра.Освен това според мен тип "орлов нокът" е задължителен.В повечето случаи при тези монтажи рибата се самозасича при изплюване,или от самата тежест.
-Термошлаух никога не използвам при монтажите си.Слагам пръстенче обтегач или мини вирбел!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

Трябва ли да го пише някъде за да е факт.

Аз лично мисля че куките със лопатка изобщо нямат място в шаранджийските куки.Правя си извод от това че никой съзтезател не лови с куки с лопатки,което не означава, че не ловят риба просто са по-лошия избор.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Много филми гледате вие младите!Ако си се учил на бял конец/три ката/, смачкана съчма от патрон и карфица извита като кука/бил съм на не повече от 5-6 години/,то тогава друга песен ще запееш! :wink:
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

sapuna1971 написа:Много филми гледате вие младите!Ако си се учил на бял конец/три ката/, смачкана съчма от патрон и карфица извита като кука/бил съм на не повече от 5-6 години/,то тогава друга песен ще запееш! :wink:
Има стари риболовци които и те като тебе са започнали, но сега си ловят с най-модерните такъми.

Така че може би не съм дорасъл за да разбера за какво става въпрос тука :roll: .И все пак това за куките си е мое мнение без да ангажирам никого :roll: .
Аватар
doko
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от doko »

Когато започнах да ловя на косъм понеже си бях накупил доста куки с лопатки си правех монтажи с такива куки. Просто като я връзваш си оставяш повече влакно от долната страна и посла си правиш клупа. Сега не ги използвам по простата причина че с ухо става по бързо а не заради друго. Относно шлауха аз спазвам едноправило че края на шлауха и върха на куката трябва да са на една линия. :wink:
snegk

Мнение от snegk »

kalkan4o незабравяй,че повечето нови работи са за по голям пазар.Аз съм пробвал всички куки,от 2лв до 20лв и повечето им пада оксидацията, контрата се чупи или хич я няма,върха се изтъпява на едно хвърляне.Интересното,че на една и съща фирма имат и хубави и лоши куки.За ухото,работя и с двата модела,за монофил прдпочитам с ухо понеже има опасност лопадката да пререже монофила.За мене куките трябва да бъдат:С издължен,много остър връх и леко извит.С хубава здрава контра.И самите куки да са леко извити на една страна.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

snegk написа:kalkan4o незабравяй,че повечето нови работи са за по голям пазар.
Явно съм глупавичак, че тука не разбрах за какво иде реч :oops: .

Както и да е тука не говориме за пазар говориме в риболова кое е по-добрия вариянт.
snegk

Мнение от snegk »

kalkan4o написа:

Както и да е тука не говориме за пазар говориме в риболова кое е по-добрия вариянт.
Тиго каза,мисълта ми беше,че повечето артикули се правят за по голяма печалба,а не за по добро качество.По голям пазар-повече продажби-повече пари.А за подобрия вариант Митака ти каза никаде не пише,че шаранските куки са с ухо.
kalkan4o
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от kalkan4o »

snegk написа:
kalkan4o написа:

Тиго каза,мисълта ми беше,че повечето артикули се правят за по голяма печалба,а не за по добро качество.По голям пазар-повече продажби-повече пари.А за подобрия вариант Митака ти каза никаде не пише,че шаранските куки са с ухо.
Съгласен съм, че се правят повече за печалбата отколкото да ловят риба.

А къде пише, че шаранските куки са с лопатка :lol: ?

Аз просто изразих моето мнение,че куките с ухо превъзхождат тези с лопатка,но не ангажирам никого 8) .
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

Хората дето са по големи от тебе и от мене , и с по голям стаж в риболова , ти казват кое как е, кой куки за какво стават ,и за какво не стават кой са по добри и кой по лоши ! Те ти казват неща който са научили със дългогодишния си стаж в риболова , ти пак продалжаваш да спориш !

а според мое мнение куките с лопатка не са по лоши от куките с ухо !
единствения им недостатък според мен е ,че са по тънки ! иначе аз ползвам и двата вида според ситуацията ! :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”