Поводи за щука

Модератор: sapuna

Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

daiwa написа:5кила,
питам се какво ли би се случило, ако изгният дъските на нужника :wink:
и аз се питам :roll: и отговора е?вьпросния кевлар дето вика диканаров нещо изчезна от софия-кьде ли не тьрсих,ама го няма преди години си бях взел 10тина метра-невероятно влакно-хем е плетено и меко,хем има некви метални нишки през средата и няма кьсане,а спокойно можеш да си врьзваш вьзели все едно е монофил-дали за сьщото говорим?оттогава си слагам само дебело плетено и както казах неам проблем.
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

ами да ви кажа като изключиме р.Струма и р.Конска и Лобош и малка част от Студена, то в Пернишко има само некви руднични езера на които не се плаща но и риба няма,а за Бургас наистина незнам какво е положението,ама там и море си имате :cry:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

Привет и от мен колеги- искам само да споделя нещо относно поводите.Аз си ги изработвам сам (тук искам да кажа, че не отнема много време, най-много по 5 мин на повод)и това ми доставя удоволствие, мога да ви уверя, че са много по-здрави от купешките.За материал използвам жица от жило на колело, която разплитам и използвам сърцевината с дебелина 0,5-1,0мм.Завивам с клещи единият и край като правя 6-8 навивки и по същият начин от другата страна, като преди това поставям вирбел с карабинка.Но въпрос на вкус!

Поздрави :wink:
Забавлявам се и си живея, а за теб оставам само Фикс идея!
Gan4eff
разбира нещата
разбира нещата

Кевлаза е добър

Мнение от Gan4eff »

Кевлара е добър материал в гугъла може да се намерят доста неща за качествата му а и щом от МАРС МОДУЛНИ СИСТЕЛИ го използват в направата на бронежилетки пръи сметка колко е здрав .Обаче аз сега имам една идея която задължително ще ви споделя дали върши работа но първо да си набавя материала .Става дума за ПТУР ФАГОТ
това е противотанкова управляема ракета ФАГОТ ама няма да думкам рибите с нея а тази ракета се управлява с едно много тънко и много здраво кабелче за една ракета то е 2100 метра обещаха ми да ми дадът стотина метра от тази нишка да я пробвам останала от един неразрив иначе на работа имаме много такива ракети ама ако им окубам кабела сички ще са неразриви после . тъй че ако имате някои фатмак приятел питаите за този кабел още незнам дали върши работа ама щом цяла ракета удържа една щука ли ще му се опре
Цепи,лепи,вулканизира......монтаж, демонтаж,баланс
Аватар
CERRUTI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от CERRUTI »

nikejo написа:а за Бургас наистина незнам какво е положението,ама там и море си имате :cry:
Аз незнам какво се оплаква колегата от Бургас..?!?Аз в неделя се прибрах от там и съм доволен от риболова,на Мандрата излизаха много едри каракуди(таранки)(800-1000гр.)и червеноперки на фидер,на плувка по-дребни даже и сулки(10-13см.) на торен и бял,което значи че спокойно може да се търсят по едри на рибе..Даже ми казаха за река с щука но сега не си спомням името,сега колегите бургазлий ще кажат че си измислям но не е така,реката се зарибява от 3-4години от някакви баровци които обичат риболова на щука и това се пази в таина за да не плъзне навалица там.
На Вая само каракуда(таранка)друго не излезе..
За Мандрата който го интересува ще кажа каде бях:
Като минеш моста(шлюзовете)вдясно има някакви къщи(свинарниците им викат)минаваш през тях и по черен път продължаваш покрай езерото,кадето свършва пътя(има някаква срутена постройка)там брега е стръмен и каменист,там е мястото.За захранка използвах -"Ванилия и коноп"(на Филстар), малко ярма и една консерва царевица и лових на царевица....(това на фидер!!)
така че колегато от Бургас има поне 4-5пръста :lol:
Изображение
Аватар
katri
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от katri »

Здравейте колеги!Радвам се ,че пуснатата от мен тема предизвика такава голяма полемикаи отново благодаря на всички ,които се включиха в нея.
Междувременно искам да ви кажа как реших засега проблема и определено тази събота имаше ефект:).Взех два купешки повода с еднаква дължина(последното е много важно) и с помоща на клещи ги оплетох един с друг,оригиналния(менте) вирбела бе срязан и заменен с друг по-добър с карабинка,а отдолу където се закача тройката монтирах две карабинки.По този начин постигнах набързо двойна осигуровка и двойна здравина на купешкия повод и тази събота имах само едно късане,но от кордата, а повода се представи много добре.
Все пак:
1. Колега Диканаров магазина до Водната палата го знам и често пазарувам от него,така че непременно ще пробвам този кевлар,за който си писал
2. Колега asini идеята с жилото за спирачка не ми се вижда много удачна,защото това жило е твърдо и има голяма памет.Все пак навремето и аз си майсторях подобни поводи и бях много доволен от тях,ама имах една позната дето работеше в ТПК Марица и ми носеше от там едни нишки(волфрамови,дебели около 1мм) с които се опъвали тъкачните нишки по становете.Тези нишки бяха идеални за целта и оригинално си имаха ухо от едната страна,трябваше само да се усучат от другата страна,където монтирах тройката и после отгоре,около насукано калайдисвах с поялник.Получава се страшен повод и няма никаква памет,абе с един повод съм карал цял сезон - няма късане,няма усукване-супер е.За жалост, обаче вече няма от къде да си набавя такива нишки,ако някой може да ми набави нека да пише-плащам веднага:)
3.Колега Gan4eff идеята ти вече е изпробвана.Аз съм служил в казармата на ПТУРС(водя се оператор на ПТУРС) и жицата,а която си писал ми е добре известна:).В момента дори имам в къщи около 30 метра от тази жица,ама не става за целта- все пак не е проектиран снаряда да се кисне във вода,освен това тази жица се усуква на поразия и още след първия удар заприличва на спирала,иначе за шиене на копчета по въшкарниците навремето беше номер 1,зашито копче с нея повече нямаше късане:)
4. Колега grandal_331, това с вирбелите наистина е така и аз задължително ги стискам с клещите,виж идеята с канолколита не ми беше минавала през ъкъла,ама има голям резон в нея и смятам да я приложа на практика и то в най-скоро време още другата седмица.
Риболовец,а не рибар съм аз!!
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: поводи за щука.

Мнение от kolev »

Диканаров написа:Забравих да напиша, че аз си връзвам директно куките с този кевлар. Много е мек И тънак, а е с отлична носимост! :lol:
От къде може да се поръча от този кевлар?В него има ли стоманени нишки, защото ако няма не става за щука. Миналата година от изложението в интерекспото си взех една ролка 10 м. червен 7 жилен повод за щука. И той е доста тънък и добър, но не е чак толкова мек, за да може да се върже куката директно.
Аватар
val
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от val »

колеги, по магазините се продава повод за целта. 5 метра струва левче. достатъчно мек е за да можеш да направиш възел. да извадиш щука на конец си е чист късмет. :lol:
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:cry: :cry: :cry: :cry:
Колега nikejo,
най-коленопреклонно те моля, да му оправиш името на оня пич в подписа ти!
Хиляди благодарности!
Аватар
CAVERN
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от CAVERN »

Струни за китара - по желание №1 или 2; игли за спринцовка с диаметър да влезе струната и да се върне - така се оформя примката, вътре(в примката) по желание -халка, вирбел, кука. По същия начин и от другия край. Парчето от иглата се реже най-добре с фина триъгълна пиличка, притиска се с плоски клещи. Бързо, евтино, сигурно.
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kolev »

Колеги. Взех си от изложението през миналата седмица повод за щука.
Оплетен е от 7 броя много финни и меки стоманени нишки. Издържа до 9кг. Ако някой проявява интерес мога да дам адреса на магазина в софия.
kolev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kolev »

ribarq написа:Кевлар за поводи
Този, който си посочил май не е стоманен.

Ето този е по-удачен.

http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=2034
Аватар
ribarq
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от ribarq »

незнам кой е по добрия , но със този който съм ти го дал като линк , имам щуки по 2 кг и за сега нито се разнищва , и нямам проблеми !
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Според мен проблема идва от вирбела и карабинката,а не от повода.хубави щуки по 4,5,6 кг. са ми късали до 4 нишки от 8 жилен стоманен повод,но в крайна сметка рибите са на брега.Сега,ако някой си прави сметка с един повод да вади по няколко риби,проблема си е негов.По друг начин стоят нещата с вирбела и карабинката.Преди години на два пъти ми се е отваряла въпросната кар...ка и един път ми е късала вир...ла,та какво направих.Отстранявам слабите елементи с клещи и заменям с качествени с помоща на надеждни халкички.Е, имал съм и два случая когато изкарва блесната през хрилете и край с конеца,но въпрос на време е да си направя 50-60см.поводи и да реша и този проблем. :smt039
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”