Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

За сом с кльонк
Модератор: bobopeli
-
- сериозен играч
Re: За сом с кльонк
Emo-83 написа:А дали се плашат от водолаза
В природата ,няма случайни неща- и това важи с пълна сила за рибите.Всичко опира и се свежда до едно нещо,а то се нарича '' вибрация''.Рибите усещат,когато хищникът е гладен и ще атакува.В случая с водолаза,ако седи във водата неподвижно,рибата няма от какво да се плаши,ако почне да правии резки движения,и съответно по големи вибрации -напълно нормално е да се отдръпнат от обекта,независимо дали е водолаз или нещо друго,това за мирните риби.
Това,че с '' нещо ''трябва да се активират колкото си може повече сетива на сома, за да имаме по добър успех,е абсолютно вярно.В случая с октопода,какви сетива събуждаме в сома за да го накараме да вземе?

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
Стояне мислих,че знаеш защо се случва всичко това.На наш колега който и вие добре познавате,сомче скача и се удря сам в двигателя при движение...опитвайки се да атакува.Лично аз съм улавял сом без да кльонкам,а с припалване на двигател.Същото се случи на Дачката и Омето,та след това прекалиха с припалването.Всички имате сонари.Включете ги и наблюдавайте какво се случва.И ако това не ви помага си купете очила.lovo-бай СТОЯН написа:Рибите усещат,когато хищникът е гладен и ще атакува.
Абсолютно вярно,но само това.
Кажи ми сега бате рибите държат ли се по същия начин,когато ние сме на брега!А когато в един язовир има мрежи или няма такива!А защо са измислени протеиновите топчета.....кои риби кълват 1-ви![]()
Сега ми кажи защо,когато бях в Канада плашливите шарани по метър стояха също на метър от мен и се препичаха.Дори не се помръдваха,когато ги замерях с дребни камъчета.
Стояне,ако аз всеки ден за добро утро ти удрям по един шамар.....ти дали няма да измислиш начин как да не присъстваш на това утро.
Честно да ти кажа очаквах повече от тебе.Не ми отговаряй...ще се объркаш.[/color]
Пак си спомних случая с мотора на лодката,който разказах преди година-две,здраво тормозене на сома, и след това яки удари от страна на рибите -но не на октопод или жива рибка,а на пелети,които не издават никакви вибрации,но същевременно яка смрад. Така че,щом ще се прави фифел,по добре да е и миризлив.
![]()
Доста колеги гледат,като истресени в тези телевизори.Не зная какво очакват да се появи там....може би Сашко Диков.
Хайде един път есента(тогава идват от дълбоко и се виждат добре) да дръпнат въжето за да видят на сонара как сома се вдига.
Постоянно издигащи се мехури от дъното под 45 градуса,ги броят за риби.Плуващи пирони за сомове.Ято рибки за голям сом с цялата му опашка.....толкова ли е сложно мама му стара.Не сте ли забелязвали поведението на сома и мирните риби....все пак има разлика.От кльонка се плашат звънци.
Сега ще ти пусна отново горния филм.А ти баце ми обясни къде са миризливите пелети.Сома е толкова много,че можеш да го ловиш всякак.Ела в България и захранвай с пелети.Да не мислиш,че Краси или Калинс и аз не сме го пробвали...без да кръжим с лодка отгоре му.Купи си ти от фабричните протеинови топчета дето ги скъсват шараните на запад и ела ги лови тук.Аз ще съм на царевица и ще видим кой ще хване повече.Друг е въпроса,че има добри топчета произведени в Б-я.
Ела да ми направиш това изпълнение тук.Избери си река и викни даже Кроки да ти помага.
http://www.team82.fr/seyret/atomique-leurres.html
Толкова са ви свикнали там рибите да ги улавяте и пускате.Щото сомовете освен имената знаят,че не трябва да се дърпат много....това го пресилих за да ме разбереш.
http://www.youtube.com/watch?v=qt53red22S4
Сом може да се лови по всякакви начини.Ние говорим за този....,защото е малко познат в нашата татковина.
http://www.youtube.com/watch?v=c7Qn82dK ... re=related
-
- сериозен играч
Пак останах неразбран,ама както и да е.
Опитах се да обясня,че за да бъде по ефективен октопода,няма да му навреди ,ако се дипне в рибена есенция.Щеше да ми е по лесно, ако бях написал,-дипни октопода,и толкоз.Ама защо трябва да се дипва
. Емо , мислиш ли,че ако сомовете можеха да си се ловят само на лайно,колегите от западните държави щяха да си правят труда ,да измислят неща за по ефективен начин на улавяне.Между другото -постни нещо измислено в БГ-то,за улавяне на сом с въдица,ще ми е интересно да го видя.Щом и в България сометата се удрят в мотора на лодката,и реагират на тези вибрации,значи не-са чак толкова наплашени или различни,просто са по-нарядко.
Аре лека работа и приятен ден,риба-риба ама требе и да се работи.

Аре лека работа и приятен ден,риба-риба ама требе и да се работи.

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Годзилата,хубав ти е монтажа,ама смени карабинката между двата вирбела с друга,по-здрава,тези са много слаби.
Супер клипове...........само,че там сигурно не са чували за ток,мрежи,бомби и др.
Според мене,колкото по-изчистен е монтажът,толкова по-добре,но това е мое мнение.
Супер клипове...........само,че там сигурно не са чували за ток,мрежи,бомби и др.
Според мене,колкото по-изчистен е монтажът,толкова по-добре,но това е мое мнение.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- научил се да хвърля
GODzillata написа:
От "Легенди и митове за сомовете" знам, че някои хора слагат мартеници, други - пискюл от кон, трети - разни силиконови нещица...октоподчета, реснички и т.н.
Идеята на всичко това е да дразни сома при припомпване нагоре-надолу...ресничките/конците се мандахерцат насам-натам...
GODzillata, ти виждал ли си някои стари рибари по Дунав да слагат вълнени конци над куката? Някои казват че конците трябва да са червени за да го дрязнят........

Конците имат друга основна функция

На мястото на човек можеш да седнеш, но не и на късмета!!!
Явно не съм те разбрал....с писането е така.Абсолютно съм съгласен за рибната есенция.В момента имам 3 вида.lovo-бай СТОЯН написа:Пак останах неразбран,ама както и да е.Опитах се да обясня,че за да бъде по ефективен октопода,няма да му навреди ,ако се дипне в рибена есенция.Щеше да ми е по лесно, ако бях написал,-дипни октопода,и толкоз.Ама защо трябва да се дипва
![]()
![]()
![]()
. Емо , мислиш ли,че ако сомовете можеха да си се ловят само на лайно,колегите от западните държави щяха да си правят труда ,да измислят неща за по ефективен начин на улавяне.Между другото -постни нещо измислено в БГ-то,за улавяне на сом с въдица,ще ми е интересно да го видя.Щом и в България сометата се удрят в мотора на лодката,и реагират на тези вибрации,значи не-са чак толкова наплашени или различни,просто са по-нарядко.
Още веднъж се извинявам,че си помислих съвсем друго.
Не мога да се сетя какво сме измислили ние...малко неща са.Например прикрепяне на малка кука към рибето.Както и монтажи със закрепване и бандажиране на куки към двойките,тройките и единиците.Веднага след показването на тези монтажи,всичко това се включи в техните риболовни сайтове.Малко хора знаят това,но има хора от нашите,които си пишат със световните величия в улова на сом.
Кльонковете са ни най-измислени модели,като визия и качество.Хлъцват,като ги видят и всеки иска,желае и поръчва.
Парашута не е измислен от нас,но размера за силен вятър съм го виждал само при нас.
Ловенето на големи дълбочини с кльонк не съм го виждал там....над 30м.
А бе дреболии,но всичко това е нормално в задръстената ни държава.Все пак от скоро имаме интернет и достъп до по-голямо инфо.Много акъли е винаги по-добре от един.Напредъка на моите приятели,беше действието ни в група.
Колкото и да не желаят да си признаят някои.....,няма човек който да се е научил сам.Чукането не е единственото и най-важно нещо в риболова.
При полужение,че там има много риба....експериментите винаги са в повече по 100.Те си споделят всичко това по форуми и не само там.Ние се правим на риболовци мълчейки при 1-вата си голяма и случайна риба.Трудно ще ги настигнем с този комплексаро завистнически,злобен манталитет.Кой е по и най.
Якоб Вагнер дойде веднъж на Кърджали и хвана голям сом над 70кг.Ние се скъсахме да ходим там и повече от 40кг. на въдица не извадихме.Обаче успешно се присмиваме,когато ни показват непознати за нас неща.
Все пак има напредък,щом по Дунава започнаха да се променят.Инфото е велико нещо.За това не го пренебрегвам каквото и да е то.

Не бива да забравяме обаче и постиженията ни.Най-тежкия и най-дълъг сом в света са наши.Макар Юри Гризенди да изравни рекорда.Ако имахме повече култура при зарибяването и пускането на рибата....ефекта щеше да е още по-голям.А с тези мрежи,бомби и токове....сме си заслужили участа.
Последно промяна от Emo-83 на Пон Май 31, 2010 10:42 am, променено общо 1 път.
Какво значи изчистен монтажаксел написа: Според мене,колкото по-изчистен е монтажът,толкова по-добре,но това е мое мнение.

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Хайде стига гатанки, а?Иво Ломски написа:...
Конците имат друга основна функция![]()
![]()

Аз ще навъртя вълнен конец около куката, за да попие дипа /миналата година си взех няколко шишенца от изложението....баси - к'ви мънички, пък по 20 кинта

Монтажа, който е показан на оная снимка, не е моя...моят тепърва ще търпи трансформации и после ще го метна тук.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- pachosz
- сериозен играч
Някои казват, че ги навиват да не усещал сома метала, ама аз не виждам как ше стане, като не може да се навие така или иначе върху цялата тройка така, че да не се показва метал.
Може против уроки да се навива, още повече когато е червен конеца
Може против уроки да се навива, още повече когато е червен конеца

-
- научил се да хвърля
GODzillata написа:Хайде стига гатанки, а?Иво Ломски написа:...
Конците имат друга основна функция![]()
![]()
За к'во са?
![]()
Аз ще навъртя вълнен конец около куката, за да попие дипа /миналата година си взех няколко шишенца от изложението....баси - к'ви мънички, пък по 20 кинта- аромат на риба, рак и др., ама нашите дядовци не са имали дип...та за кв'о са тия конци тогава?
Монтажа, който е показан на оная снимка, не е моя...моят тепърва ще търпи трансформации и после ще го метна тук.
Вълнения конец се слага когато имаме празни удари

Сега ще попитате - Добре де с какво ще намали "яловите" удали вълната? Ами много е просто! Целта на вълнения конец е да се закачи в зъбите на звяра (а те са много и са на гъсто) и да не му позволи да изплюе стръвта

- Don4o_62
- учете се от него
Ето мойте монтажи с червени конци,против уроки

Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти 

-
- научил се да хвърля
Щом е против уруки - лошо няма 

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Иво Ломски написа: Вълнения конец се слага когато имаме празни удариИли иначе казано - лапа, но го няма
![]()
Сега ще попитате - Добре де с какво ще намали "яловите" удали вълната? Ами много е просто! Целта на вълнения конец е да се закачи в зъбите на звяра (а те са много и са на гъсто) и да не му позволи да изплюе стръвта![]()
![]()
![]()
![]()
Интересна и незасегната досега теза.

Нека да видим к'во ще кажат корифеите в тази област. /няма ирония, ок?/
А някой пробвал ли е да кльонка без въобще да гаси двигателя?Emo-83 написа:...сомче скача и се удря сам в двигателя при движение...опитвайки се да атакува....
На риба - като на война! Fish'n'chicks!

Понеже не съм корифей, мога да покажа само емоциите си. Развеселих се, както рядко ми се случва. Благодаря ти Иво!Иво Ломски написа:... Целта на вълнения конец е да се закачи в зъбите на звяра ..

-
- научил се да хвърля
Димане, трябва да се веселиш по-често, защото дребната житейска радост прави живота ни шарен и интересен
ПП: Колкото до вълнения конец, и аз не съм от корифейте, но руската школа изказва подобно твърдение. Сега точно им забравих имената, но ако не се лъжа бяха двама братя....................

ПП: Колкото до вълнения конец, и аз не съм от корифейте, но руската школа изказва подобно твърдение. Сега точно им забравих имената, но ако не се лъжа бяха двама братя....................