Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Видове кльонкове
Модератор: bobopeli
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Re: Видове кльонкове
Да наистина е малко по-изморителна работата с него но пък както казах е кадемлийски и винаги е вадел риба точно той когато сам ползвал и друг. А помежду другото има много дебел и плътен звук. Може би пък просто съм свикнал с него....kalinux написа:Колега, dimdodim, не казвам че кльонка ти не работи, но си мисля, че при тази пета Ф50 съпротивлението, което оказва тя във водата е значително, което пък означава бърза умора. Не знам ти как го чувстваш, но аз лично съм пробвал "майсторски" кльонкове от Дунав с такива големи пети и ти казвам, че ми беше адски трудно да извадя качествен звук. Проблемът при тях е, че изобщо не са съобразени някои елементарни физични принципи, което води до трудно формиране на въздушния мехури от там трудното кльонкане. При условие, че може и със значително по-малка петичка да вадиш достатъчно силен звук, при това без никакво усилие, не виждам смисъл от пети с лице по-голямо от Ф40. При правилна работа с кльонка и правилно направен кльонк една пета от порядъка на Ф30-32 вади толкова мощен звук, колкото например Ф36-38 или поне на слух не можеш да направиш съществена разлика. Така че според мен по важно е как е направена самата пета и след това нейната площ. Разбира се това е мойто мнение в момента и мога до го променя след време.
Жоро, не говоря че няма разлика по принцип. Това, което си написал, е така в случаите на еднакви модели пети и кльонкове. Аз говоря, че можеш да постигнеш същата сила на звука (не тембър!) с малката петичка като на голяма пета при условие, че си направил по подходящ начин кльонка. Например увеличаваш дължината на ножа на малката пета.Joro-A написа:Определено има много голяма разлика в звука на пета ф30-32 и ф36-38,както и при по плитка и по дълбока пета.kalinux написа: ...една пета от порядъка на Ф30-32 вади толкова мощен звук, колкото например Ф36-38 или поне на слух не можеш да направиш съществена разлика.
От Въча по-хубав няма.
Само не забравяйте,че не е важно какво чуваме ние,а какво усеща сома и от там каква да бъде петата.Според мен размер около 30мм е малък.Иначе съм имал 28мм.чукаше добре на външен звук,но явно му е била по-малка вибрацията.
колеги за колко време ще се науча да работя с това нещо? 

Трябва ти около половин час някой да те напътства какво да правиш и после още няколко години самостоятелно работа.gocho_83 написа:колеги за колко време ще се науча да работя с това нещо?

От Въча по-хубав няма.
kalinux написа:Трябва ти около половин час някой да те напътства какво да правиш и после още няколко години самостоятелно работа.gocho_83 написа:колеги за колко време ще се науча да работя с това нещо?

Не от всяко дърво става свирка.Аз на млади години реши да усвоя китарата.
Мъчиха ме двама добри китаристи...ама нищо не стана...
Пробвай се gocho_83, пробвай се.
Мъчиха ме двама добри китаристи...ама нищо не стана...
Пробвай се gocho_83, пробвай се.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
Колеги понеже обещах, давам инфо какво е дережето след излета на Дунава по случай откриване на риболова. Общо 4 сома на Кльонк и още поне 5-6 изпуснати. Два по 4 кг и два по 2 кг. Има и една мряна 2кг но тя удари на дънните въдици. И понеже темата е кльонкове искам да кажа, че четирите сома бяха вдигнати с кльонк с плоска пета 50мм диаметър. Три от рибите излязоха на попово прасе и единия 4 килограмов на каракуда. Всички изпуснати бяха на попово прасе. Порадвахме се на хубаво сомско време и дано и на всички колеги да им се падне такова и по-големи....
За съжаление нямам снимки а само клипчета.
За съжаление нямам снимки а само клипчета.
==
Последно промяна от Franko на Съб Авг 29, 2009 5:22 am, променено общо 1 път.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
...
Последно промяна от Diman на Сря Мар 25, 2009 10:14 pm, променено общо 1 път.
Тука по Искара и аз го чакам това време-прав си всичкия сом седи в дълбокото-щото там по бавно истива водатаFranko написа:Според мен мощния звук го използвай когато сома се дръпне в по дълбоките води края на септември,октомври и първата седмица на ноември.Нощно време и рано сутрин или в началото на сезона чукай с по звънливия(или с тоя който по малко пръска)Това е от мен,но някой може да добави още неща.Като например когато сома се вдига до определена дълбочина и не ще по на горе,че се правят по дълги серии.Нощно време са достатачни и по един два удара с кльонка и т. н.
![]()

Риболовци.
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:47 am, променено общо 1 път.
Колега-аз не бухам-щотто съм с производитела на еднна лодка-там го заместтвам-кога пие вода -пикае-или мези-кво-съм му сготвил на скаратта
После-тоя пич е неуморенн-при мильонн-движенния-с един кльонк свири 6 октави-вълнна не му пречи-щото е на носа-и си го крие от вълната
виж малко назат в тематта-ЖОРО-А това ми е приятела

Риболовци.
...
Последно промяна от Diman на Вто Авг 25, 2009 4:47 am, променено общо 1 път.