Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Искам да споделя една много добра стръв за КЕФАЛА. Лятото покрай Марица има много морски кончета, от онези малките синичките.Хващам си няколко със ситно кепче слагам ги в кутийка .Ловя на перо на вътре на изтичане.Кончето го слагам цяло.Почти на всяко хвърляне има удар.ПРОБВАЙТЕ 

На теб добре,не кълве,,,ами на мен защо не ще???
-
- новобранец
Четох само първата половина от отговорите, така че, се извинявам ако пиша нещо което се знае вече.
Кефалът е зверска риба за мене. И аз съм се специализирал да го ловя защото емоциите са здрави. Не за ядене просто е достоен противник.
Опитът който имам е предимно за летен риболов/наближава този сезон/.
Ловя много зверски парчета на кашкавал. Трябва да нарежете кашавала на кубчета, малко по-големи от дължината на куката/единица/, може и малка тройка. Обикновено използвам кука N12, ама по принцип е малка/кефалът има голяма уста/. Влакно 0.15-0.20. Аз съм на принципа-да е сигурно. Може да ползвате и по-тънко влакно ама има вероятност да късате, а когато скъса мъката е голяма.
Така че залагам на по-сигурно. Кефал ми е късал 0.20 на линията/не на някой възел/. Видях го беше поне 60см. В центъра на Пловдив/аз съм от Пловдив и ловя риба изключително в градската част/. Нямате на идея колко здрава риба има в града. Само трябва да се търсе и да се чака.
Нормална средна съчма за тежест и обикновена плувка.
Та така, нарязвате кашкавала на кубчета и го оставяте поне половин час навън/ако е бил в хладилник/. Аз го завивам в хартия от вестник.
Трябва да стаме мазен и да се чувства аромата му. Не мога да препоръчам точна марка кашкавал. Някой се напукват, други не. Трябва да е без начупвания.
Лови се рано сутрин-от изгрев слънце до 9.30-10 часа/лятото/. Местата са вирове или бавни води.
Много важно е да имате търпение. Стръвта трябва да се движи по дъното. Замятате над вира или затишието и след това оставяте водата да носи плувката-нищо не барате. Може плувката да опре до брега или до водни растения-също не барате. Нама начин да закачите тъй-като цялата кука е в кашкавала.
Чака се средно около 30-45мин. Зависи от мястото и как сте подходили към него.
На тази стръв се ловят най-вече едри или средни кефали.
Рядко съм хващал друга риба-90% са кефали.
И друго-следете плувката. Има два варианта на забиване.
При първият плувката както се движи започва да потъва слабо по диагонала. Изчаквате леко и засичате. Просто кефала е лежал на пътя й и е лапнал стравта без да се движи.
Вторият вариант е потапяне на плувката около педя под водата и замиране-нищто не правите. След това следва яка забивка, тогава засичате.
И помнете едрия кефал е много здрава риба. Може да е зверски гладен, но никога няма да се нахвърли върху храната ако не е уверен.
Затова оставете плувката да обиколи няколко пъти вира и каквото и да става не я барайте. Знайте че кефалът я следи внимателно.
Това се отнася и за топеното сирене, което го правя на топчета, но според мен е с по-малък успех. Може да плозвате и други подобни ароматни примамки.
Просто лятото кефалът има всичко като храна и някоя екзотика е тамън за него.
Иначе съм виждал да се ловят добри парчета на пчела, грозде и други плодове, особено червени /през лятото и есента/ и на булдо/предимно есен/ ама излизат според мен средни екземпляри, ама това сигурно го знаете.
Айде и дърти кефали в живарника да имате.
Успех.
Кефалът е зверска риба за мене. И аз съм се специализирал да го ловя защото емоциите са здрави. Не за ядене просто е достоен противник.
Опитът който имам е предимно за летен риболов/наближава този сезон/.
Ловя много зверски парчета на кашкавал. Трябва да нарежете кашавала на кубчета, малко по-големи от дължината на куката/единица/, може и малка тройка. Обикновено използвам кука N12, ама по принцип е малка/кефалът има голяма уста/. Влакно 0.15-0.20. Аз съм на принципа-да е сигурно. Може да ползвате и по-тънко влакно ама има вероятност да късате, а когато скъса мъката е голяма.
Така че залагам на по-сигурно. Кефал ми е късал 0.20 на линията/не на някой възел/. Видях го беше поне 60см. В центъра на Пловдив/аз съм от Пловдив и ловя риба изключително в градската част/. Нямате на идея колко здрава риба има в града. Само трябва да се търсе и да се чака.
Нормална средна съчма за тежест и обикновена плувка.
Та така, нарязвате кашкавала на кубчета и го оставяте поне половин час навън/ако е бил в хладилник/. Аз го завивам в хартия от вестник.
Трябва да стаме мазен и да се чувства аромата му. Не мога да препоръчам точна марка кашкавал. Някой се напукват, други не. Трябва да е без начупвания.
Лови се рано сутрин-от изгрев слънце до 9.30-10 часа/лятото/. Местата са вирове или бавни води.
Много важно е да имате търпение. Стръвта трябва да се движи по дъното. Замятате над вира или затишието и след това оставяте водата да носи плувката-нищо не барате. Може плувката да опре до брега или до водни растения-също не барате. Нама начин да закачите тъй-като цялата кука е в кашкавала.
Чака се средно около 30-45мин. Зависи от мястото и как сте подходили към него.
На тази стръв се ловят най-вече едри или средни кефали.
Рядко съм хващал друга риба-90% са кефали.
И друго-следете плувката. Има два варианта на забиване.
При първият плувката както се движи започва да потъва слабо по диагонала. Изчаквате леко и засичате. Просто кефала е лежал на пътя й и е лапнал стравта без да се движи.
Вторият вариант е потапяне на плувката около педя под водата и замиране-нищто не правите. След това следва яка забивка, тогава засичате.
И помнете едрия кефал е много здрава риба. Може да е зверски гладен, но никога няма да се нахвърли върху храната ако не е уверен.
Затова оставете плувката да обиколи няколко пъти вира и каквото и да става не я барайте. Знайте че кефалът я следи внимателно.
Това се отнася и за топеното сирене, което го правя на топчета, но според мен е с по-малък успех. Може да плозвате и други подобни ароматни примамки.
Просто лятото кефалът има всичко като храна и някоя екзотика е тамън за него.
Иначе съм виждал да се ловят добри парчета на пчела, грозде и други плодове, особено червени /през лятото и есента/ и на булдо/предимно есен/ ама излизат според мен средни екземпляри, ама това сигурно го знаете.
Айде и дърти кефали в живарника да имате.
Успех.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, благодаря за изчерпателният отговор
Може ли само да те помоля, ако имаш време да ми драснеш едно лично съобщение и да ме насочиш към някои места в града! Тъй като аз съм от Асеновград, винаги ми се е искало да ловя на Марица в Пловдив, но поради липса на информация за места и начин на риболов никога не съм пробвал
Предварително благодаря!
Regards: Avrionov

Regards: Avrionov
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
- vIdRaTa
- разбира нещата
- Обратна връзка:
По мойте наблюдения кефала по реките кълве по-активно горе-долу половин час преди и 1 час след дъжда,но по време на дъжда не чак толковаTroli написа:Най-великата стръв за кефал е дъждът!Пролетен или лятно-есеннен,когато завали кефала се побърква и става хиперактивен и налита на абсолютно всичко!Воблер,блесна,червеи и....!Разбира се,със спирането на дъжда кефала си бие камшика!Говоря за язовирния кефал.За реките не знам,дали е така!![]()

Ако посочиш някои, не забравяй че трите пръста сочат теб!
--- Конфуций---
--- Конфуций---