Кефалови 2017

Модератори: emo vasilev, alekst

Публикувай отговор
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Кефалови 2017

Мнение от Чакала от Варна »

Аматьора Бс написа:И какво мислиш колега
Нали разбра ,че се шегувам,приятелю :wink: !
Аз ,извън темата за ,,гостите'' не менторствам .... :P :P :P !!!
Виж,сега ще ти разкажа един съвсем истински случай-
Там някъде,в района, с/у траверсите,преди 7 години си давих оловата за някоя платерина ,така нещо ...
Нямаше.Повече плаж с жена ми и Павката,отколкото друго...
Пред Галата, с бинокъла видях 5-6 делфина да играят навътре...къде е място ???!!!
Полека ,полека и се приближиха към нас ...
Дойдоха направо в брега и ...............................ми взеха пръчката ,плетеното изплющя ,като циркажийски камшик...
Сърфа издържа ,ама само дръжката се показваше на прибойчето...
Явно минавайки единия е завихрил такъма,заради повдигачите и камшично и го отнесе !
Как от цяло море,попаднаха на моя такъм ,още сечудя...???!!!
Голяма радост беше за детето........................................
На морето всичко става...

Сега сериозно- колегата правилно каза,че едрите правят нещо подобно !
Няма тър,тър,тър ... а ду у у у м !!!
...и то по тапите,не в червея... по тапите,това го казвам отговорно,който иска да вярва ,който иска да не вярва...има една такава работа...ако не се бодне в окото ,няма да я вземеш...
Но и чернокопчетата правят така и то без да гризнат бидема ...
Иларията много не и пука от тях!?
Ти сам си знаеш ,дали е имало паузи м/у търкането на дребните и ударите ?!
Ако е така,имаш Новина...
Ако не е това.................онова с гмуркането и камерката не е шега... :wink: :idea:

Поздрави и наслука !
Морето обича хората,които го обожават !
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

kaban4e написа:Събота 05.08 на Паша дере от 7.00 до 10.00 4 средни по големина платерини, много кълване , така и не разбрах на какво :( силно енергично но единично кълване , рибата беше доста на вътре.
Поздрави от мен
За кълването на кефаловите по моите скромни дългогодишни наблюдения.Условно разделени на три тегловни групи/ при правилно подбрани куки и тяжест/ :
1.До около 200-250 гр. : добре видимо трептене на върха на пръчката, самозасичане в повечето случаи;
2. До около 250-500 гр.: огъване върха на пръчката с повтаряща се амплитуда, като се засича след второто отклонение на върха;
3. Риби над 500 гр. : има и удари както по-горе, но в повечето от случаите, особено за риби над 800 гр . се наблюдава едно много слабо треперене на самия връх на въдицата: опитните вече риби внимателно засмукват примамката и я опитват.Следва незабавно засичане и се пристъпва към изваждане на рибата.

До се отнася до силните и единични удари, които и при мен бяха преди 3-4 дни, имам следните обяснения: дребна илария или друга риба атакува енергично стръвта, откъсва от нея каквото може без да поглъща куките ;а в два от случаите след такива удари и уж поведена риба вадих такъмите с една кука по-малко-бидемът прегризан до майката!При това при сърфови пръчки с тяжест ~90 гр., линиите изпънати, както препоръчва колегата.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Митко Кирилов написа:
kaban4e написа:Събота 05.08 на Паша дере от 7.00 до 10.00 4 средни по големина платерини, много кълване , така и не разбрах на какво :( силно енергично но единично кълване , рибата беше доста на вътре.
Поздрави от мен
За кълването на кефаловите по моите скромни дългогодишни наблюдения.Условно разделени на три тегловни групи/ при правилно подбрани куки и тяжест/ :
1.До около 200-250 гр. : добре видимо трептене на върха на пръчката, самозасичане в повечето случаи;
2. До около 250-500 гр.: огъване върха на пръчката с повтаряща се амплитуда, като се засича след второто отклонение на върха;
3. Риби над 500 гр. : има и удари както по-горе, но в повечето от случаите, особено за риби над 800 гр . се наблюдава едно много слабо треперене на самия връх на въдицата: опитните вече риби внимателно засмукват примамката и я опитват.Следва незабавно засичане и се пристъпва към изваждане на рибата.

До се отнася до силните и единични удари, които и при мен бяха преди 3-4 дни, имам следните обяснения: дребна илария или друга риба атакува енергично стръвта, откъсва от нея каквото може без да поглъща куките ;а в два от случаите след такива удари и уж поведена риба вадих такъмите с една кука по-малко-бидемът прегризан до майката!При това при сърфови пръчки с тяжест ~90 гр., линиите изпънати, както препоръчва колегата.
Няма как да изключиш хищника в твоя случай,нали ?
А,атака по тапите на колегата?!
Има още една възможност при него - голямо раздвижване на гонена,паникьосана риба,която закамшичва такъма/турбулира повдигачите/ ...?!

Наслука !
Аватар
Аматьора Бс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Аматьора Бс »

Моите наблюдения спрямо едрите кефалови са че няма удър а има плавно и сигурно огъване на сърфа.Колкото до делфините една сутрин дремем с един приятел на буната на Перла и в един момент пръчката излетя от импровизираната стойка демек стола.Успях да я хвана с цялото кафе върху мен ииии ми нищо.След секунди се показаха яките гърбове
Чакала от Варна
ще става разбирач
ще става разбирач

Аматьора Бс написа:Моите наблюдения спрямо едрите кефалови са че няма удър а има плавно и сигурно огъване на сърфа.Колкото до делфините една сутрин дремем с един приятел на буната на Перла и в един момент пръчката излетя от импровизираната стойка демек стола.Успях да я хвана с цялото кафе върху мен ииии ми нищо.След секунди се показаха яките гърбове
Е,значи има и други делфински случаи... :D

За едрото си прав,но трябва да се има предвид - големината на куката,начина на слагане на червея,дължината на бидема,състоянието на морето и часа на кълването...
Някога взема така,друг път пращи като лефер...
Но ,ако кучето ги подгони,като нищо камшика на повдигача ,може да изкара някоя люспа,даже и на дребнажа... :wink: ...и върха не ,,търка,пърпа'',а дава гофански индикации...
Колегата ,който сподели за половин бидем е бил ,,посетен'' от хищник,според мен.
Кефала не къса така !

ТОЙ е вече тук !!!!!!!!
Аватар
Ribar
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Ribar »

Вчера на зеления фар, Варна, аз правих проби с чепаре (нищо не хванах), а колега един хващаше доволни илария, че и едрички имаше, на дълга пръчка с олово накрая, без плувка, имаше и колега с плувка, но май не вадеше толкова добре. Това около 17-18-19ч
Риба има глава дълга 9 см. Дължината на опашката е равна на дължината на главата плюс половината от дължината на тялото. Дължината на тялото е равна на дължината на главата плюс дължината на опашната. Колко дълга е рибата?
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Ribar написа:Вчера на зеления фар, Варна, аз правих проби с чепаре (нищо не хванах), а колега един хващаше доволни илария, че и едрички имаше, на дълга пръчка с олово накрая, без плувка, имаше и колега с плувка, но май не вадеше толкова добре. Това около 17-18-19ч
Монтажът с директен прът с такъм за дъно за кефалови риби ми казаха, че се нарича "диплия". Искам също така да спомена, че колегата ribarshe съдейки по снимката на аватара му ми прилича на Васко, който съм виждал около морска гара. Та ако наистина е той трябва да отбележа, че е много добър рибар. Винаги хваща много и дори често най-много риба в сравнение с колегите около него при това лови често не на морски червей, а на скарида или хляб. :shock:
Иначе наблюденията ми през последните дни за поведението на кефаловите в района около морска гара са следните:
По светло рибата е по-често малко по-навътре и малко по-високо над дъното (60-80см). И съответно на дъно със спининг и на диплия се хваща малко повече риба, защото плувкарите по правило търсят рибата на дъното тези дни. Обаче когато започва да се смрачава рибата се приближава по-близко до брега и по дъното, като при това започва да кълве много внимателно. Тогава на плувка на около педя от дъното забелязах, че се хваща най-много.
Искам да спомена и още нещо, което ще е ценна информация за неособено опитните рибари, като мен: много е важно как поставяте стръвта на куката. Специално за морския червей е много важно да прекарате червея и през мястото през което влакното се захваща за куката. Тогава се хващат доста повече риби. Аз от години знам, че е добре червея да се поставя така на куката, но никой не ми е казвал, че като поставиш така червея ще се хващат повече риби при това по-лесно!
Наслука на всички! ☺
vanko4at
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vanko4at »

Горе казаното за червея важи и за бомбардата.
Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.

http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Митко Кирилов
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Митко Кирилов »

Колега 1000n,
Написали сте:
"Аз от години знам, че е добре червея да се поставя така на куката, но никой не ми е казвал, че като поставиш така червея ще се хващат повече риби при това по-лесно!"
Ами ако си го правил така как да не си забелязал?
Горепосоченото нанизване на червея е стара варненска практика, особено когато си вадехме сами червеите!
Сега, за да го използваш когато кълве, няма да ти стигнат и 3 дози.
Практикувам поради това т.н. от мен "руски монтаж": лопатката на куката влиза в тапичката и се получава т.н "твърда връзка" между тапичката и куката.Това позволява на куката до отказ да се нанижат и 2-3 дребни червеи вместо един голям. Не оставям нищо да виси.Така при силово замятане няма късане и стръвта е на куката. Изпитано , проверено и резултатно!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

Да поставяш червея на куката по правилния начин изисква повече време и усилия,
а аз не виждах смисъл да се тормозя за подобни неща,
но съм бил в голяма грешка.

Все пак по-добре късно да науча нещо отколкото никога! :wink:

Наслука на всички! :D
Аватар
Kodjito75
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Kodjito75 »

Днес след обед на петрол доволно.
kaiten
новобранец
новобранец

Мнение от kaiten »

Вчера от 7.30 до 19.00 бях след нудисткия плаж на четвърта .По принцип не съм маратонец но казах на жената да купи една две дози червеи .След малко излиза от магазина с четери пакета червеи и ми казва ,, ако не стигнат двете дози пак мен ще пращаш по магазините ,, С първото хвърляне две прилични рибета , около 200-250 гр , и това продължи до около 11.00-11.30 . После рибата много издребня въпреки че едри риби правеха ,,вода,, не бяха на джурум а хаймани и сложих потъваща бомбарда .На нея само боклуджанка и гюмюш . След около час сложих плаваща бомбарда и резултата не закъсня , хубави и едри платеринки . После пак на дъно и т.н. здраво емледисване докато свършат червеите .Резултата за деня 7бр около 750гр 9бр 500 - 600гр , 6бр 250-300 гр и 37бр м/у 22 и 30 см. Начесах крастата и АЗ ДОВОЛЕН.
И ко някой се интересува ,това е мястото но има много път пеша през камъни нудисти и вода ,
а бе офроуд ама пеша но си заслужава https://www.google.bg/maps/@43.2189121, ... a=!3m1!1e3
НАСЛУКА НА ВСИЧКИ
Аватар
Kodjito75
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Kodjito75 »

Днес в езерото на дъно над 20 риби.
toldo121
новобранец
новобранец

Мнение от toldo121 »

Днес в Шабла на паметника 6 добри платерини ,а на бомбарда 2 заргана.Морето беше отвратително!
zargan1
новобранец
новобранец

Мнение от zargan1 »

А платерините на дъно ли или и те на бомбарда,колега?
Публикувай отговор

Обратно към “Информация за активноста на рибата по морето.”