Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com

Форум

зарган 2017
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Новобранец84
- новобранец
Re: зарган 2017
Колеги, имате ли проблем с бради на плетеното при хвърляне с бомбарда , споделете някои марки дето не правят бради. Може ли проблема да е и от макарата? По някога десетки хвърляния без проблем и изведнъж хвърляш и плющи да те е страх да заметнеш после. Да не би при ваденето да го усуква рибата, хем слагам троен вирбел, как се справяте с този проблем? Наслука!
По скоро гледай влакното винаги да е опънато като обираш с макарата,в противен случай при следващото хвърляне ще чуеш оня звукНовобранец84 написа:Колеги, имате ли проблем с бради на плетеното при хвърляне с бомбарда , споделете някои марки дето не правят бради. Може ли проблема да е и от макарата? По някога десетки хвърляния без проблем и изведнъж хвърляш и плющи да те е страх да заметнеш после. Да не би при ваденето да го усуква рибата, хем слагам троен вирбел, как се справяте с този проблем? Наслука!

- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
И още нещо много важно , понякога от много бързане като върви заргана при затварянето на бигела влакното се възкачва върху шпулата и ако не го забележеш навреме на следващото хвърляне става беля , също както каза колегата по горе ако навиваш бавно и влакното не ти е опънато се навива хлабаво и стават бради.Аз ползвам само евтини плетени но явно съм уцелил макарата , а и внимавам защото до сега съм нямал бради.Поздрави и наслука
Наздраве
Наздраве
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.
По-добре два грама по-тежка плувка отколкото половин грам по-лека

- vasko8008
- научил се да хвърля
Оня ден го играх тоя мач с брадите. При мен се оказа препълнена шпула плюс много бавна проводка. При силен страничен вятър влакното прави голям бош. Когато навиваш бавно влакното се навива хлабаво заради боша и после изхвърля брадата. Другото е което е казал Пешо. При затваряне на бигела внимаваи да не се качва някоя намотка на шпулата. Трябва да ти стане навик и да спазваш тези неща. Ако това не помогне следващата стъпка е смяна на влакното. И след това смяна на макарата
-
- разбира нещата
По моите наблюдения и практика с плетено влакно когато има страничен вятър винаги има бош независимо, че съм с 0.06 мм.!Поради това в такова време слагам на макарата друга шпула с потъващ монофил о.16 мм и е значително по-поносимо.Е, има разлика в дистанцията и усещането, но е по-добър вариант.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Вярно е че трябва да се навива стегнато. Вярно е че понякога се навива върху капачката на аванса . Но откакто смених бранда, нямам една брада, да не говорим че нямам и едно скъсано чепаре или бомбарда заради забравен бигел (явно не съм го забравял, а се е затварял сам). За мен извода е че има макари който НЕ правят бради, такива които правят ако не внимаваш, и такива, които каквото и да правиш, ги правят.
-
- разбира нещата
Само да добавя: зависи не само от макарата, но и от навитото на нея влакно.rap66 написа:Вярно е че трябва да се навива стегнато. Вярно е че понякога се навива върху капачката на аванса . Но откакто смених бранда, нямам една брада, да не говорим че нямам и едно скъсано чепаре или бомбарда заради забравен бигел (явно не съм го забравял, а се е затварял сам). За мен извода е че има макари който НЕ правят бради, такива които правят ако не внимаваш, и такива, които каквото и да правиш, ги правят.

Най вече ,,бради,, правят и добре навити шпули с мек монофил имащ памет,дори и ,,марков,, !Няма да споменавам марки !Самия аз патих преди години,оставих доста влакно по зарганските скали(естествено си прибрах ОТПАДЪКА) !!!Но човек се учи и чете,постоянно !!! Не, че, не съм виждал ,,ТЪКАЧИ,, предящи конци по скалите,но това зависи и от други неща !!!

- stareca
- ще става разбирач
Провезата е ужасна ,отиде на кино една седмица заргански сезон
.Най рано в неделя може би

Тая седмица я пишем дъждовна 

Energo Team Benzar Elite Match 4.20m + Shimano Stradic ci4 C2500HGFB
Tailwalk Saltyshape Shore stick 86l + Shimano Stradic ci4 C3000HGFB
гр.Бургас
Колеги много съм тъжен! По 2-3-4-5-6 броя и до там... Яде ми се зарган! И ми се лови! Какво ще правим, къде да го търсим
M6R DO GROP 

-
- разбира нещата
Потърпи до вторник, сряда следващата седмица, когато вятърът ще стихне и рибата да се върне към брега за да се храни.Ще трябват проби на обичайните " заргански" пътеки.Що се отнася до бройките, въпрос на шанс и къде ще ловиш, по северното или южно крайбрежие.Това е и търпение.Дано не е приключил след тая провеза зарганския сезон!Aver написа:Колеги много съм тъжен! По 2-3-4-5-6 броя и до там... Яде ми се зарган! И ми се лови! Какво ще правим, къде да го търсим
-
- новобранец
Края на септември хванахме около 50-60 средни на скалите преди село Резово.
- stareca
- ще става разбирач
Днес първа проба за зарган след провезата.Положението трагично три удара един зарган от 06:00 до към 11:00 до като бях там един от колегите взе няколко заргана и две летящи животни .
- Pe6o_Tikvata
- сериозен играч
Аз аз
Така наистина беше труден риболова аз със голям зор взех 5 заргана и 3-4 ми се откачиха , а покрай тях една чайка изкарана и в последствие пусната по живо по здраво {беше се хванала на куката за крака} а малко по късно един корморан мина ниско с бръснеш полет и пак ме отнесе , него почти го изкарах но към края се заби към едни скали и преряза на тях плетеняка. Добре че загубих само някой метър от шоклидера.Обаче как ми равиваше аванса тоя корморан голям кеф , замалко да ми строши пръта
поздрави и Наслука

поздрави и Наслука

Никога не спорете с глупака. Хората може да не разберат разликата.