Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
-
- новобранец
- Мнения: 79
- Регистриран на: Пон Юни 29, 2009 2:14 am
- Местоположение: гр.първомай
Re: Има ли гъбари?
през зимата гъби няма,естествено,има но по други места.малко май,не си в час.
- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Извинявайте приятели, че не отговарям навреме, но имах кратко пътуване до Смолян при чудесни хора, при идеално време и запомнящо се пребиваване. Сега по ред:
Дона, смесването на ядливи и отровни гъби от близко разположение на плодните тела и мицели е невъзможно. Обикновено с подобни твърдения се стреми някой да извини своя грешка. Нали от това, че билките или тревите растат заедно на ливадата не се получава някакъв общ хибрид! Или дърветата от зоната на смесените гори не са с белезите на бук и ела или бор едновременно, въпреки, че така растат от десетки хилядоретия. Всяко растение си е със своя генен код и мутации се получават при екстремални условия. На пример при променена радиация, химически условия или осветление. Има обаче отбелязани случаи на прорастване на ядлива гъба от по-млада отровна. Сигурно сте виждали как при израстването си гъбите, които са иначе изключително нежни и крехки повдигат каменни плочи, клони, разпукват асфалтови пътеки. Този незабележим за нас напор на нарастващата гъба е достатъчен да вкара по-твърдото и младо тяло в поомекналата гугла на застаряващата гъба. Така може да се получи механическо смесване на отровна с ядлива гъба. Но това не е биологическо смесване или сливане. Такава грешка, поради невнимателно отрязване на крачетата на гъбите ще доведе до сготвянето на прорастналата отровна гъба с ядливите и да настъпи от това беда да всички консумирали.
Тимо, често при снимки цветовете на гъбите не изглеждат такива каквито са. Тези гъби на дъските приличат на кладница, но по окраска не са нито като сивата, нито като кафяво-жълтата кладница. Белезникави са, а има една такава гъба, която не е отровна, но не е и ядлива. Тя е горчива! Тази гъба расте поединично или на малки групи, но не съм я виждал на голями кичури от по няколко килограма. Ако ти е възможно, близни отрязаното място на гъбата и ако е горчиво, значи е от неядливите. Не се бой да я близнеш. Не е отровна и горчивината бързо изчезва.
Ipn и kenda_stars не сте прави за гъбите през зимата. Има и такива, които се берат през зимата у нас. Например:- зимна припънка, кладница, торна печурка и други. Например виолетката, есенната сивушка, мишата гъба, есенната миризливка, есенната ливадна виолетка се берат и след първи сняг, ако после времето е като сегашното и земятя не е промръзнала. Често слоят гниещи листа предпазва повърхността на земята от измръзване, при кратко понижение на температурите под 0 градуса. Сега още има добри ветрогонни гъби, припънки от тип кичуреста, черна тънкостеблена тръбенка, червенееща сърнела. Не се отказвайте и ходете за гъби, ако не ви кълве! А има и млада коприва вече!
Нямате си представа, какво красиво нещо е пън обрасъл със зимна припънка да е покрита със навалял сняг. Изглежда, че пънът гори под снега, защото светложълтите гугли на припънката изглеждат като пламъчета. Гъбата е годна за всякаква консумация, а и по това време отровната пънчушка не расте. Само да припомня основната за мен разлика! На отровната пънчушка ламелите са гъсти и с цвят на моторно масло- зеленикави, а на
ядливите светло кремави, жълтеникави или с цвета на гуглата.
Дона, смесването на ядливи и отровни гъби от близко разположение на плодните тела и мицели е невъзможно. Обикновено с подобни твърдения се стреми някой да извини своя грешка. Нали от това, че билките или тревите растат заедно на ливадата не се получава някакъв общ хибрид! Или дърветата от зоната на смесените гори не са с белезите на бук и ела или бор едновременно, въпреки, че така растат от десетки хилядоретия. Всяко растение си е със своя генен код и мутации се получават при екстремални условия. На пример при променена радиация, химически условия или осветление. Има обаче отбелязани случаи на прорастване на ядлива гъба от по-млада отровна. Сигурно сте виждали как при израстването си гъбите, които са иначе изключително нежни и крехки повдигат каменни плочи, клони, разпукват асфалтови пътеки. Този незабележим за нас напор на нарастващата гъба е достатъчен да вкара по-твърдото и младо тяло в поомекналата гугла на застаряващата гъба. Така може да се получи механическо смесване на отровна с ядлива гъба. Но това не е биологическо смесване или сливане. Такава грешка, поради невнимателно отрязване на крачетата на гъбите ще доведе до сготвянето на прорастналата отровна гъба с ядливите и да настъпи от това беда да всички консумирали.
Тимо, често при снимки цветовете на гъбите не изглеждат такива каквито са. Тези гъби на дъските приличат на кладница, но по окраска не са нито като сивата, нито като кафяво-жълтата кладница. Белезникави са, а има една такава гъба, която не е отровна, но не е и ядлива. Тя е горчива! Тази гъба расте поединично или на малки групи, но не съм я виждал на голями кичури от по няколко килограма. Ако ти е възможно, близни отрязаното място на гъбата и ако е горчиво, значи е от неядливите. Не се бой да я близнеш. Не е отровна и горчивината бързо изчезва.
Ipn и kenda_stars не сте прави за гъбите през зимата. Има и такива, които се берат през зимата у нас. Например:- зимна припънка, кладница, торна печурка и други. Например виолетката, есенната сивушка, мишата гъба, есенната миризливка, есенната ливадна виолетка се берат и след първи сняг, ако после времето е като сегашното и земятя не е промръзнала. Често слоят гниещи листа предпазва повърхността на земята от измръзване, при кратко понижение на температурите под 0 градуса. Сега още има добри ветрогонни гъби, припънки от тип кичуреста, черна тънкостеблена тръбенка, червенееща сърнела. Не се отказвайте и ходете за гъби, ако не ви кълве! А има и млада коприва вече!


Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Re: Има ли гъбари?
Модератор Диканаров, моля изкажете мнение и за едрата миризливка. Писала съм няколко поста с питания по този въпрос. Предварително благодаря 

-
- ще става разбирач
- Мнения: 571
- Регистриран на: Съб Юли 15, 2006 6:13 pm
- Местоположение: Петрич
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Мерси Диканаров,нема да ги погледна, не да ги пробвам 

- Диканаров
- кандидат преподавател
- Мнения: 2610
- Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
- Местоположение: софия
Re: Има ли гъбари?
Колежке _Cool харесвам едрата миризливка, както и есенната сивушка или сива миризливка. Добри, плътни гъби с подчертан гъбен мирис и вкус. Растат сега масово. Годни за мариноване, стерилизация и солене. 

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- RUZBATA
- ще става разбирач
- Мнения: 422
- Регистриран на: Съб Дек 15, 2007 9:51 pm
- Местоположение: Димитровград
Re: Има ли гъбари?
Тръгнах за еи тия раираните

А се прибрах с еи този улов





А се прибрах с еи този улов




Re: Има ли гъбари?
браво, човек! Аз си обикалям горите, ама вече не намирам
Към Кладница не съм ходил скоро, ама събота съм там

Re: Има ли гъбари?
Поздрави за гъбите.
Аз толкова голяма сърнела не събирам. Много са ми жилави.
Аз толкова голяма сърнела не събирам. Много са ми жилави.
Re: Има ли гъбари?
Здравейте,
днес намерих много голямо количество от тази гъба в смесена гора.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.

Тъй като не съм виждал такава гъба до сега потърсих информация за нея и се оказва, че е рижика, но не съм напълно сигурен. Като съдя по количеството на гъбите в тази горичка, която се намира съвсем близо до моя град, явно никой не я събира. Та искам да попитам по-опитните гъбари - това рижика ли е и има ли вероятност да се сбърка с някоя отровна гъба? Някои от гъбите са проядени от червеи и там където е ядена е посиняла. Като отчупих парченце от шапката на една гъба /снимка 7/ ламелите леко посиняха, а месото започна да изпуска оранжев сок, което се вижда и на снимката.
днес намерих много голямо количество от тази гъба в смесена гора.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
Тъй като не съм виждал такава гъба до сега потърсих информация за нея и се оказва, че е рижика, но не съм напълно сигурен. Като съдя по количеството на гъбите в тази горичка, която се намира съвсем близо до моя град, явно никой не я събира. Та искам да попитам по-опитните гъбари - това рижика ли е и има ли вероятност да се сбърка с някоя отровна гъба? Някои от гъбите са проядени от червеи и там където е ядена е посиняла. Като отчупих парченце от шапката на една гъба /снимка 7/ ламелите леко посиняха, а месото започна да изпуска оранжев сок, което се вижда и на снимката.
Re: Има ли гъбари?
Това което си видял са характерните белези на рижиката - посиняване,позеленяване и оранжев сок.Този сок цапа ръцете в оранжев цвят .
За сведение сходната гъба-двойник (вид млечница) отделя БЯЛ, млечно бял сок.
Няма как да се объркат двата цвята, така че събирай и се радвай на този дар на природата и на твоя късмет.
Да са ви вкусни!
За сведение сходната гъба-двойник (вид млечница) отделя БЯЛ, млечно бял сок.
Няма как да се объркат двата цвята, така че събирай и се радвай на този дар на природата и на твоя късмет.
Да са ви вкусни!
Re: Има ли гъбари?
Здравей.
Рижика е и още как!!!Всичките тези неща като оранжевия сок,позеленяването,че и червеите са очевидните признаци,по които се разпознава рижиката.Гъбата е много ценна и се събира и в пунктовете.Много е подходяща за марина.Абе една от перлите на есента с една дума казано!Истински късмет е ако не се събира масово в твоя район.Иначе всяка гъба има "отровен двойник" бих казал аз,стига човек да има достатачно богата фантазия и да бъде толкова много невеж,колкото и самоуверен...Рижиката се бърка с мъхнатката на теория,но онази има мъхчета по шапката,не позеленява,не и е оранжев сока и т.н.Има и други оранжеви гъби,сигурно някой може и с тях да я сбърка,но ако видиш гъба,която е оранжева,с кръгчета по шапката и без мъх по нея,която е позеленяла или зеленее след като си я откъснал и чийто сок е оранжев,късай и не се безпокой!Има и още един вид рижики,но аз ги различавам само по латинските имена.
Добър апетит и наздраве!!!
Рижика е и още как!!!Всичките тези неща като оранжевия сок,позеленяването,че и червеите са очевидните признаци,по които се разпознава рижиката.Гъбата е много ценна и се събира и в пунктовете.Много е подходяща за марина.Абе една от перлите на есента с една дума казано!Истински късмет е ако не се събира масово в твоя район.Иначе всяка гъба има "отровен двойник" бих казал аз,стига човек да има достатачно богата фантазия и да бъде толкова много невеж,колкото и самоуверен...Рижиката се бърка с мъхнатката на теория,но онази има мъхчета по шапката,не позеленява,не и е оранжев сока и т.н.Има и други оранжеви гъби,сигурно някой може и с тях да я сбърка,но ако видиш гъба,която е оранжева,с кръгчета по шапката и без мъх по нея,която е позеленяла или зеленее след като си я откъснал и чийто сок е оранжев,късай и не се безпокой!Има и още един вид рижики,но аз ги различавам само по латинските имена.
Добър апетит и наздраве!!!
Re: Има ли гъбари?
Наистина станаха рядкост, незнам как ште издаржа до другата година без манатарки





Re: Има ли гъбари?
колега тези хубави манатарки от днес ли са утре да тръгвам из гората ?


- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15114
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Много хубави снимки и още по-хубави гъби!!!