Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от iph »

През зимата темата като че ли се забравя ? :D
kenda_star
новобранец
новобранец

Мнение от kenda_star »

през зимата гъби няма,естествено,има но по други места.малко май,не си в час.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Извинявайте приятели, че не отговарям навреме, но имах кратко пътуване до Смолян при чудесни хора, при идеално време и запомнящо се пребиваване. Сега по ред:
Дона, смесването на ядливи и отровни гъби от близко разположение на плодните тела и мицели е невъзможно. Обикновено с подобни твърдения се стреми някой да извини своя грешка. Нали от това, че билките или тревите растат заедно на ливадата не се получава някакъв общ хибрид! Или дърветата от зоната на смесените гори не са с белезите на бук и ела или бор едновременно, въпреки, че така растат от десетки хилядоретия. Всяко растение си е със своя генен код и мутации се получават при екстремални условия. На пример при променена радиация, химически условия или осветление. Има обаче отбелязани случаи на прорастване на ядлива гъба от по-млада отровна. Сигурно сте виждали как при израстването си гъбите, които са иначе изключително нежни и крехки повдигат каменни плочи, клони, разпукват асфалтови пътеки. Този незабележим за нас напор на нарастващата гъба е достатъчен да вкара по-твърдото и младо тяло в поомекналата гугла на застаряващата гъба. Така може да се получи механическо смесване на отровна с ядлива гъба. Но това не е биологическо смесване или сливане. Такава грешка, поради невнимателно отрязване на крачетата на гъбите ще доведе до сготвянето на прорастналата отровна гъба с ядливите и да настъпи от това беда да всички консумирали.
Тимо, често при снимки цветовете на гъбите не изглеждат такива каквито са. Тези гъби на дъските приличат на кладница, но по окраска не са нито като сивата, нито като кафяво-жълтата кладница. Белезникави са, а има една такава гъба, която не е отровна, но не е и ядлива. Тя е горчива! Тази гъба расте поединично или на малки групи, но не съм я виждал на голями кичури от по няколко килограма. Ако ти е възможно, близни отрязаното място на гъбата и ако е горчиво, значи е от неядливите. Не се бой да я близнеш. Не е отровна и горчивината бързо изчезва.
Ipn и kenda_stars не сте прави за гъбите през зимата. Има и такива, които се берат през зимата у нас. Например:- зимна припънка, кладница, торна печурка и други. Например виолетката, есенната сивушка, мишата гъба, есенната миризливка, есенната ливадна виолетка се берат и след първи сняг, ако после времето е като сегашното и земятя не е промръзнала. Често слоят гниещи листа предпазва повърхността на земята от измръзване, при кратко понижение на температурите под 0 градуса. Сега още има добри ветрогонни гъби, припънки от тип кичуреста, черна тънкостеблена тръбенка, червенееща сърнела. Не се отказвайте и ходете за гъби, ако не ви кълве! А има и млада коприва вече! :D Нямате си представа, какво красиво нещо е пън обрасъл със зимна припънка да е покрита със навалял сняг. Изглежда, че пънът гори под снега, защото светложълтите гугли на припънката изглеждат като пламъчета. Гъбата е годна за всякаква консумация, а и по това време отровната пънчушка не расте. Само да припомня основната за мен разлика! На отровната пънчушка ламелите са гъсти и с цвят на моторно масло- зеленикави, а на :!: ядливите светло кремави, жълтеникави или с цвета на гуглата.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Модератор Диканаров, моля изкажете мнение и за едрата миризливка. Писала съм няколко поста с питания по този въпрос. Предварително благодаря :smt100
timo1
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от timo1 »

Мерси Диканаров,нема да ги погледна, не да ги пробвам :)
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колежке _Cool харесвам едрата миризливка, както и есенната сивушка или сива миризливка. Добри, плътни гъби с подчертан гъбен мирис и вкус. Растат сега масово. Годни за мариноване, стерилизация и солене. :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
RUZBATA
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от RUZBATA »

Тръгнах за еи тия раираните

Изображение

А се прибрах с еи този улов

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
pepijames
новобранец
новобранец

Мнение от pepijames »

браво, човек! Аз си обикалям горите, ама вече не намирам :) Към Кладница не съм ходил скоро, ама събота съм там
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Поздрави за гъбите.
Аз толкова голяма сърнела не събирам. Много са ми жилави.
Bakalo
новобранец
новобранец

Мнение от Bakalo »

Здравейте,
днес намерих много голямо количество от тази гъба в смесена гора.
1.
Изображение
2.
Изображение
3.
Изображение
4.
Изображение
5.
Изображение
6.
Изображение
7.
Изображение
8.
Изображение
9.
Изображение
Тъй като не съм виждал такава гъба до сега потърсих информация за нея и се оказва, че е рижика, но не съм напълно сигурен. Като съдя по количеството на гъбите в тази горичка, която се намира съвсем близо до моя град, явно никой не я събира. Та искам да попитам по-опитните гъбари - това рижика ли е и има ли вероятност да се сбърка с някоя отровна гъба? Някои от гъбите са проядени от червеи и там където е ядена е посиняла. Като отчупих парченце от шапката на една гъба /снимка 7/ ламелите леко посиняха, а месото започна да изпуска оранжев сок, което се вижда и на снимката.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Това което си видял са характерните белези на рижиката - посиняване,позеленяване и оранжев сок.Този сок цапа ръцете в оранжев цвят .
За сведение сходната гъба-двойник (вид млечница) отделя БЯЛ, млечно бял сок.
Няма как да се объркат двата цвята, така че събирай и се радвай на този дар на природата и на твоя късмет.
Да са ви вкусни!
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравей.
Рижика е и още как!!!Всичките тези неща като оранжевия сок,позеленяването,че и червеите са очевидните признаци,по които се разпознава рижиката.Гъбата е много ценна и се събира и в пунктовете.Много е подходяща за марина.Абе една от перлите на есента с една дума казано!Истински късмет е ако не се събира масово в твоя район.Иначе всяка гъба има "отровен двойник" бих казал аз,стига човек да има достатачно богата фантазия и да бъде толкова много невеж,колкото и самоуверен...Рижиката се бърка с мъхнатката на теория,но онази има мъхчета по шапката,не позеленява,не и е оранжев сока и т.н.Има и други оранжеви гъби,сигурно някой може и с тях да я сбърка,но ако видиш гъба,която е оранжева,с кръгчета по шапката и без мъх по нея,която е позеленяла или зеленее след като си я откъснал и чийто сок е оранжев,късай и не се безпокой!Има и още един вид рижики,но аз ги различавам само по латинските имена.
Добър апетит и наздраве!!!
sharkybg
новобранец
новобранец

Мнение от sharkybg »

Наистина станаха рядкост, незнам как ште издаржа до другата година без манатарки Изображение Изображение Изображение Изображение
копрен
новобранец
новобранец

Мнение от копрен »

колега тези хубави манатарки от днес ли са утре да тръгвам из гората ?
:D
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Много хубави снимки и още по-хубави гъби!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”