Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг въдици на достъпна цена
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- radogagov
- ще става разбирач
Re: Спининг въдици на достъпна цена
Съгласен съм за ПП, но ми го доставят от щатите на прилична цена, а и идеята беше да го ползвам за тролинг. Просто така се стекоха нещата, че го ползвах цял сезон за спиниг. Определено читавите японски брейдове са в пъти по-добри
Ще ги тестваме и тях, ама всичко с времето си.

Последните три страници са много поучителни. Няма да е лошо да се изведат в отделна тема и да се направят важни. Като илюстрация на едностранчив подход, лишен от рационалност.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- te4osoma
- разбира нещата

охоо на мен ми е много забавно

Всеки има план,..докато не му разбият устата..
М.Тайсън
М.Тайсън
- Vid
- кандидат преподавател
На мен също, ама освен забавлението е нужно да споделим мнение и опит тук, то и за това сме тук деte4osoma написа:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
охоо на мен ми е много забавно![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()

То и рационалността е в право пропорционална зависимост от опита, ама все пак спининга е един голям експеримент, и все нерационално........ и така

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- radogagov
- ще става разбирач
Абсолютно съм съгласен с теб! Темата съвсем се разводни и загуби основната си идея, а именно представяне на бюджетни спинингови пръчки. В този ред на мисли (от край време се канех), реших да направя едно бързичко ревю ...Мунчо написа:Последните три страници са много поучителни. Няма да е лошо да се изведат в отделна тема и да се направят важни. Като илюстрация на едностранчив подход, лишен от рационалност.
Темата на презентацията ще е Гад Ганчо (GAD Gancho GAN662LLF) в най-лекият му вариант 1,5 - 8,0гр.

Пръчката се доставя с мек калъф, на който стандартно са обозначени всички нужни параметри. Прави впечатление добрата изработка: заливката на водачите, надписите, бланката, която е доста тънка и самото цялостно усещане. Лично на мен ми харесва, че пръчката не е боядисана (като Хариера), а е в натурална карбонова оплетка. Теглото според сайта на вносителя е 96.3гр, не съм я теглил, но наистина е изключително лекичка и приятна. Добро впечатление правят също водачите - 8 на брой и макародържача, които са производство на Фуджи.

Относно баланса: не е толкова добре балансирана като Хариер-а, но все пак е и по-нисък клас от нея. Правих опити и лових с три различни макари от 220 до 280гр., като не съм изпитал дискомфорт при никоя от тях. Баланса беше почти на едно и също място. Ето нагледно как стоят нещата:
Тика Камбрия LD 2000

Риоби Ексия 1000/2000

фаворита за пръчката Тика Динаспин GH 1000

Успях да навъртя 5-6 риболова и пренебрегвайки негативните усещания от Ева дръжката, мога да кажа, че пръчката ме изненада изключително приятно. Въпреки бързият си (статичен) строй , в реални условия (динамичният строй) при по-голямо натоварване, пръчката работи като модерайт-фаст. Това позволява идеално туичване на примамките и същевременно голямо удоволствие при ваденето на риба. За съжаление най-голямата риба, която засега съм уловил с този спининг е 300-400гр, но е достатъчно за някакви изводи.
Кастинга е повече от приличен с влакно 6лб (0,18мм), като в зависимост от използваните видове и типове примамки варира. Реално на рекичките, където се лови няма как да се прецени, но е достатъчен да се метне там, където пожелаеш. Тези дни съм предвидил тестове с линия 0,16мм, ама да видим

Теста по примамки, според бедния ми опит на спинингист мисля, че се доближава до реалния, като съвсем малко е занижен. Реално може би: 2,5-8+грама, като чувствителността с различните примамки е добра. Идеален кастинг се постига с микро-клатишки от 2,5гр., въртящи блесни от №1, воблери: Дуо Рюки 45С, Йо-зури л-миноу 33, Хипноуз 38Ф-СР и др. Горната граница я тествах с Аглия лонг хеви №1 (8гр) в силно течение и пръчлето бая се сгъна, но удържа

В заключение мога да добавя, че инвестицията си заслужава левчетата и е едно удачно решение за начинаещ УЛ спинингист.

-
- новобранец
Добър вечер! Моето мнение е, че критерия за всеки е строго индивидуален. Личен пример, преди четири години си взех първата спининг въдица (38 лв.), казах си добра инвестиция и без това ходя рядко и ще я ползвам по "универсално". След 5-6 "универсални" излета установих, че такова чудо няма и се наложи с малко по висока инвестиция да си направя по комфортен риболова за различните видове рибки. А именно, сега пак си ходя не много често (3-4 пъти в месеца), но за кефал една въдица, за щука втора въдичка и една "уж" междинна (по скоро резрева при авария). Само да доложа че за всяка пръчка си бях поставил психологическа граница в диапазона 70 - 100 лв.Мунчо написа:Добре, колеги. В крайна сметка на база на какви критерии ще бъдат определени въдиците от категория "достъпни", за да бъдат презентирани и дискутирани в тази тема? Очевидно финансов, на база определена условна скала е неприложим.
П.П.: Мислил съм си и за повисока ценова граница (не е кой знае каква мъка и детето гладно няма да оставя и прочие....), но смятам предвит интензитета и, че все пак това ми е хоби, то към този момент съм ОК.
Сори, ако съм Ви отекчил!!

Поздрави и лека вечер!
- m65
- вече хвърля и на тежко
Подкрепям мнението на колегата radogagov относно пръчката GAD Gancho GAN662LLF. Преди известно време закупихме, за подарък, за един колега въпросната пръчка. След няколко риболовни излета, с колегата, ми хареса поведението на пръчката, вследствие на което аз също си закупих въпросният GAD Gancho GAN662LLF. Мисля, че тук е момента да благодаря на вносителя на GAD-вете, за изключително доброто отношение, и коректността му към клиентите.
Пръчката я закупих по скоро за лек спининг (блесни 2-3 номер по Mepps, и воблери от калибъра на Goldy 3,4 см.). Монтирах им един Zauber 1000, което за мен е добра комбинация, понеже макарата ми е свободна. Но тъй като пръчката е що годе добре балансирана може да се ползват макари в по-широк диапазон (става въпрос по грамаж).

online photo storage
С монофил 0.18 (някакъв паяк) блесна 2 номер Mepps Aglia, при безветрие достигнах дистанция около 36-37 метра. Чувството при водене за мен е добро. В бързей с дълбочина около 1 метър и скорост на течението около 3 км/ч натоварването на бланката бе в нормални граници, като при удар и водене на кефал с размери около 27-28 см. натоварването е в цялата бланка.
Като единствена забележка, за сега, мога да спомена изключително малкият размер на петте водача след върховият. Което от своя страна пък е възможно да оказва по-голямо съпротивление при изнизването на влакното. Това е само едно предположение, и тъй като няма как да се пробва същата бланка но с по широки от въпросните водачи, което остава в сферата на догадките.
Другата пръчка която наскоро закупих, и също за пръв път тествах заедно с GAD Gancho GAN662LLF, е SERT EXCEED SPINNING 2S 1.80m.UL /0,9-5/. От около 7-8 часов риболов мога да изкажа само добри думи за тази пръчка. Закупих я с единствената цел за ултра лек спининг, затова е блесните и воблерите с които ще я ползвам са в тоя диапазон. А именно блесни 00, 0, 1 по Mepps Aglia примерно, и воблерчета с тегло колкото при Goldy 2,8 см.
Окомплектовах пръчката със Shimano Exage 1000 FD, която закупих наскоро точно за ултра лек спининг. Балансът се получи добър, и като цяло ми харесва, поне за сега.

free image hosting

free upload
С монофил 0.16 на Colmic ONDA MILLE http://www.colmic.bg/lines/7/8794/#/, (който категорично не препоръчвам, поради крайно лоши показатели на якост при опън, и на възел при абсолютно ново състояние, обявеният размерът 0.16 също е доста занижен, на практика изглежда по-дебел от 0.18) и с блесна номер 00 Mepps Aglia постигнах дистанция около 20 метра, при безветрие, което за ултра лек спининг е отличен резултат за мене. Чувствителността при водене, удар и вадене на закачена риба е отлична. Натоварването на бланката при закачена риба или закачка, също както и при GAD-а, е по цялата и дължина. Единствената забележка която мога да направя е че липсва място за закачане на примамката на бланката. Иначе за всичко останало само добри думи, поне за сега.
Няколко думи относно Shimano Exage 1000 FD. Реди влакното добре за тези 7-8 часа не ми е правила проблем с бради. Макаричката се справя относително добре само с примамки като Mepps Aglia 00 примерно. С по-големи примамки (визирам номер 0 и 1 по Mepps Aglia) започва да се усеща натоварване в дръжката, в горе споменатият бързей. За съпоставка при Ryobi Zauber 1000 с блесна номер 3 Mepps Aglia в доста по-мощен бързей натоварването в работно положение и на сухо е почти неразличимо. При положение че Zauber-а е на 6 години с по около 80 риболовни излета на година, и тази зима му правих профилактика за първи път. Единствено на четвъртата година отказа пружинката на дръжката, но това е бял кахър. Сега съм със стругувана дръжка и втора младост след профилактиката.
Ето няколко снимки на двата такъма с които мисля да боря кефалите:

gifs upload

image hosting free

image upload
Ето и снимки на примамките с които тествах двата такъма, както и на двата вида (по размер) кефал които успях да излъжа на откриването. А именно около 40 рибки с размер 10-16 см. и три броя около 27-28 см.

image sharing sites
Най-добра слука имах на жълта Mosca, което не е изненада за мен. Но със съшият успех днес се представи и една блесна на Mapso, на снимката по-доло. Това бе една приятна изненада за мен тъй като за пръв път ловя на такава блесна, а и не са много блесните които могат да се похвалят с постоянството при кълване, както е при Mosca.

forum image hosting

windows screen capture

image post

upload image online
Темата е за спининг въдица, а аз заседнах и останалите компоненти на един такъм, както и откриването на новият сезон като мисля че няма да имате нищо против това.
И да знаете, че рибите не знаят от колко лева са ни такъмите. Кой с каквото иска и с каквито финанси разполага с това да лови.
Пожелавам Ви НА СЛУКА през новият сезон.
Пръчката я закупих по скоро за лек спининг (блесни 2-3 номер по Mepps, и воблери от калибъра на Goldy 3,4 см.). Монтирах им един Zauber 1000, което за мен е добра комбинация, понеже макарата ми е свободна. Но тъй като пръчката е що годе добре балансирана може да се ползват макари в по-широк диапазон (става въпрос по грамаж).

online photo storage
С монофил 0.18 (някакъв паяк) блесна 2 номер Mepps Aglia, при безветрие достигнах дистанция около 36-37 метра. Чувството при водене за мен е добро. В бързей с дълбочина около 1 метър и скорост на течението около 3 км/ч натоварването на бланката бе в нормални граници, като при удар и водене на кефал с размери около 27-28 см. натоварването е в цялата бланка.
Като единствена забележка, за сега, мога да спомена изключително малкият размер на петте водача след върховият. Което от своя страна пък е възможно да оказва по-голямо съпротивление при изнизването на влакното. Това е само едно предположение, и тъй като няма как да се пробва същата бланка но с по широки от въпросните водачи, което остава в сферата на догадките.
Другата пръчка която наскоро закупих, и също за пръв път тествах заедно с GAD Gancho GAN662LLF, е SERT EXCEED SPINNING 2S 1.80m.UL /0,9-5/. От около 7-8 часов риболов мога да изкажа само добри думи за тази пръчка. Закупих я с единствената цел за ултра лек спининг, затова е блесните и воблерите с които ще я ползвам са в тоя диапазон. А именно блесни 00, 0, 1 по Mepps Aglia примерно, и воблерчета с тегло колкото при Goldy 2,8 см.
Окомплектовах пръчката със Shimano Exage 1000 FD, която закупих наскоро точно за ултра лек спининг. Балансът се получи добър, и като цяло ми харесва, поне за сега.

free image hosting

free upload
С монофил 0.16 на Colmic ONDA MILLE http://www.colmic.bg/lines/7/8794/#/, (който категорично не препоръчвам, поради крайно лоши показатели на якост при опън, и на възел при абсолютно ново състояние, обявеният размерът 0.16 също е доста занижен, на практика изглежда по-дебел от 0.18) и с блесна номер 00 Mepps Aglia постигнах дистанция около 20 метра, при безветрие, което за ултра лек спининг е отличен резултат за мене. Чувствителността при водене, удар и вадене на закачена риба е отлична. Натоварването на бланката при закачена риба или закачка, също както и при GAD-а, е по цялата и дължина. Единствената забележка която мога да направя е че липсва място за закачане на примамката на бланката. Иначе за всичко останало само добри думи, поне за сега.
Няколко думи относно Shimano Exage 1000 FD. Реди влакното добре за тези 7-8 часа не ми е правила проблем с бради. Макаричката се справя относително добре само с примамки като Mepps Aglia 00 примерно. С по-големи примамки (визирам номер 0 и 1 по Mepps Aglia) започва да се усеща натоварване в дръжката, в горе споменатият бързей. За съпоставка при Ryobi Zauber 1000 с блесна номер 3 Mepps Aglia в доста по-мощен бързей натоварването в работно положение и на сухо е почти неразличимо. При положение че Zauber-а е на 6 години с по около 80 риболовни излета на година, и тази зима му правих профилактика за първи път. Единствено на четвъртата година отказа пружинката на дръжката, но това е бял кахър. Сега съм със стругувана дръжка и втора младост след профилактиката.
Ето няколко снимки на двата такъма с които мисля да боря кефалите:

gifs upload

image hosting free

image upload
Ето и снимки на примамките с които тествах двата такъма, както и на двата вида (по размер) кефал които успях да излъжа на откриването. А именно около 40 рибки с размер 10-16 см. и три броя около 27-28 см.

image sharing sites
Най-добра слука имах на жълта Mosca, което не е изненада за мен. Но със съшият успех днес се представи и една блесна на Mapso, на снимката по-доло. Това бе една приятна изненада за мен тъй като за пръв път ловя на такава блесна, а и не са много блесните които могат да се похвалят с постоянството при кълване, както е при Mosca.

forum image hosting

windows screen capture

image post

upload image online
Темата е за спининг въдица, а аз заседнах и останалите компоненти на един такъм, както и откриването на новият сезон като мисля че няма да имате нищо против това.
И да знаете, че рибите не знаят от колко лева са ни такъмите. Кой с каквото иска и с каквито финанси разполага с това да лови.
Пожелавам Ви НА СЛУКА през новият сезон.
"Ние можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова дълго време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо." К. Иричек
- ESOXPIKE
- научил се да хвърля
Здравейте колеги искам да се допита нещо с вас взех си една спининг въдица Osako Stratus Spiner с акция от 10 - 30 грама 2,70 понеже ползвам спинери на ASP SPRO от 18 - 28 грама тук там някоя клатушка цикади и блесни които варират от 10 до 18 грама.Като заметна срещу течението достигам перфектна дистанция със 28 грамов спинер ползвам плетено 0,10 на Power Pro обаче като спинера пори по течението въдицата е мека и се огъва малко след снадката по посока на течението .Имах един удар на распер не беше голям въдицата умекоти удара но не го засякох както трябва с мекотата на върха да си търся друг връх по твърд със същата акция за по рязко засичане или какво да правя искам пръта да се държи прав или да мина на по горна акция от 15 - 40,20 - 50,20-60 или 30-60 грама или къкво да правя но моите примамки не са в по гора акция от 8 до 30 грама?
Или по малка дължина ама 2,40 няма да мога да гоня тая дистанция.
Или по малка дължина ама 2,40 няма да мога да гоня тая дистанция.
ESOXPIKE
Пръчката ти не е от толкова реномирана марка, че да предлагат за нея резервни върхове. Не се занимавай с глупости да пригаждаш от други пръчки защото няма да паснат.
Като не ти харесва тази пръчка я продай ( аз така бих направил) и си купи нещо с дължина поне 3 м. защото Дунав е предполагам както големите язовири и ще трябва да търсиш рибата в дистанция. Виж моделите на Formax Stiker https://www.fishing-market.com/shop/pro ... -00-m.html
http://www.ston.bg/striker-20-60-gr
Те са здрави и леки, и като чета из форума май са най доброто за цената си.
Пръчката ти не е от толкова реномирана марка, че да предлагат за нея резервни върхове. Не се занимавай с глупости да пригаждаш от други пръчки защото няма да паснат.
Като не ти харесва тази пръчка я продай ( аз така бих направил) и си купи нещо с дължина поне 3 м. защото Дунав е предполагам както големите язовири и ще трябва да търсиш рибата в дистанция. Виж моделите на Formax Stiker https://www.fishing-market.com/shop/pro ... -00-m.html
http://www.ston.bg/striker-20-60-gr
Те са здрави и леки, и като чета из форума май са най доброто за цената си.
Красимир Атанасов написа: В момента изглеждаш като куче,което го сърби цвайтера и със задни крака зад ушите препуска през мегданя.
- ESOXPIKE
- научил се да хвърля
Бях си харесал D.A.M. Python Power Tip Spin 20 - 50 гр.
Уви вече го няма тука в България.
Е онова си беше истината все пак е D.A.M
Ако някой я има тази пръчка в размер 2,70 я вземам.
- Vid
- кандидат преподавател
Това просто не го разбирам? Гледам едни добри презентации на евтини пръчки, а тоя пак си е на ДАМ....ESOXPIKE написа:Бях си харесал D.A.M. Python Power Tip Spin 20 - 50 гр.
Колега, ще те посъветвам да забравиш въдиците ДАМ, защото те вече не са това кое бяха... И, вземи погледни това кое ти предлагат хората.....
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
А какво мислите за тези нови модели Dragon и по специално модела 2,30 или 2,50 за риболов със силикони от лодка?
X-treme Spinn 18 2.10 3–18 X-Fast 1.10 2 110 27.5 10
X-treme Spinn 21 2.30 4–21 X-Fast 1.19 2 119 27.5 10
X-treme Spinn 25 2.50 5–25 X-Fast 1.29 2 125 30.0 10
X-treme Spinn 28 2.70 6–28 X-Fast 1.41 2 136 32.5 11
Пише че са направени по специална "нано" технология водачи Fuji Alconite KR-Series макародържач също Fuji , пипнах една такава на 2,70 в магазина коренно различно поведение от останалите въдици в нейния ценови клас осезаемо по лека и супер стегната...
X-treme Spinn 18 2.10 3–18 X-Fast 1.10 2 110 27.5 10
X-treme Spinn 21 2.30 4–21 X-Fast 1.19 2 119 27.5 10
X-treme Spinn 25 2.50 5–25 X-Fast 1.29 2 125 30.0 10
X-treme Spinn 28 2.70 6–28 X-Fast 1.41 2 136 32.5 11
Пише че са направени по специална "нано" технология водачи Fuji Alconite KR-Series макародържач също Fuji , пипнах една такава на 2,70 в магазина коренно различно поведение от останалите въдици в нейния ценови клас осезаемо по лека и супер стегната...
Здравейте,
начинаещ рибар съм и бих искал да Ви попитам за съвет. Насочил съм се към mid-light въдички: Okuma Black Rock (2.13 м, 4-21 гр.) и Okuma Inspira Jig във вариант (2.10 м, 4-18 гр.).
Коя ще е по-добра за спининг на средно-големи водоеми?
Мерси.
начинаещ рибар съм и бих искал да Ви попитам за съвет. Насочил съм се към mid-light въдички: Okuma Black Rock (2.13 м, 4-21 гр.) и Okuma Inspira Jig във вариант (2.10 м, 4-18 гр.).
Коя ще е по-добра за спининг на средно-големи водоеми?
Мерси.
-
- новобранец
Добре дошъл. За какви рибки?
Общо взето за каквото се хване
мисля да си взема и една Тика Динаспин 2000 като на колегата с Ганчото. И колкото изкарат... Важно ми е да се уча на този етап... Скъпи въдици, макари и т.н. по-натам.