Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Привет,колега piterd,
непознатите гъби може да са тези---/Pholiota destruens/
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1
http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... s%3Disch:1
-
- научил се да хвърля
Поздрави на всички,
.
Мерси за насоката колега. Сега като приключих сезона на гъбите, ще има повече време за четене и ровене из дебрите на Царство гъбиZDRAVEC написа:Привет,колега piterd,

-
- научил се да хвърля
А сега дайте рецепти за консумация .
Заливаш гъбите в една кофа с вряла вода за 3-4 мин. Отцеждаш ги веднага и оставяш в тава да изстинат.
Ползваш рецептата за кисели краставички - става супер

И да ме няма, пак съм тук !
Колеги гъбари, я да ви питам, знаете ли дали има някаква компютърна игра "за гъби"?
Както за риболов има хиляди видове игри. Неможе да няма такива и за бране на гъби. Търсил съм много, с име mushroom и прочие но неможах да намеря нито една.
Представям си играта , примерно "ние-героя ни в играта" сме пуснати в някоя гора с куче да речем. И трябва да събрем определени видове гъби. Когато съберем определеното количество гъби от вида който се търси, тогава преминаваме към следващото ниво - друг вид гора с други видове гъби в нея. Играта е от 20 нива. Т.е. това са 20 различни гори (с различни графики)
и на всяка гора има различни видове гъби. Едни ще са на поляни, други ще са в гористи местности, различни видове гори и т.н. Обикаляме с героя ни да търсим гъби като кучето ще е просто за по интересно, и ако може да надушва гъбите или пък опасности...като змии и прочие...
И целта на всяко ниво е да съберем определено количество гъби от дадени видове, като разбира се ще има и отровни,и ако вземем отровна да се намалява живота на героя, а ако е от най отровните направо да го убива. Примерно с един бутон- клякаме, с друг- режем гъбата, с трети бутон- я прибираме, с четвърти- даваме команда на кучето и др...
Нещо такова.
Примерно първите нива да са да търсим по често срещаните гъби, печурки сърнели....
Защото печурки има доста видове...
Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка, Кафява горска печурка,Полска печурка, Червенушка, Дребна печурка, пеперуда.
В нашата гора съм брал анасонова, ливадна и полска печурка. Но другите почти несъм ги срещал.
И в играта може целта е да се търсят и другите видове, в различните нива от гори и горски местности.
P.S.: ама да е с яка графика, голяма по размер игра, да има много местности с пътечки и скришни места където може да се намират гъби. Да пада голямо търсене из обширни гори. И в играта гъбите като ги намираме да са с реални снимки, т.е. истински големи снимки. Да се вижда ясно. После да готвим гъбите и с тях да се храним. Че и кучето ни.
спирам до тук, че нещо много ми работи фантазията

Ако знаете за такава игра, кажете. Щото съм и гъбар и много ми се играе такава игра. А ако незнаете такава, като идея това което съм описал е идеялно някой да се заеме да направи такава игра

Представям си играта , примерно "ние-героя ни в играта" сме пуснати в някоя гора с куче да речем. И трябва да събрем определени видове гъби. Когато съберем определеното количество гъби от вида който се търси, тогава преминаваме към следващото ниво - друг вид гора с други видове гъби в нея. Играта е от 20 нива. Т.е. това са 20 различни гори (с различни графики)

И целта на всяко ниво е да съберем определено количество гъби от дадени видове, като разбира се ще има и отровни,и ако вземем отровна да се намалява живота на героя, а ако е от най отровните направо да го убива. Примерно с един бутон- клякаме, с друг- режем гъбата, с трети бутон- я прибираме, с четвърти- даваме команда на кучето и др...

Примерно първите нива да са да търсим по често срещаните гъби, печурки сърнели....
Защото печурки има доста видове...
Анасонова печурка, Анасонлийка, Ливадна печурка, Бяла горско-ливадна печурка, Кафява горска печурка,Полска печурка, Червенушка, Дребна печурка, пеперуда.
В нашата гора съм брал анасонова, ливадна и полска печурка. Но другите почти несъм ги срещал.
И в играта може целта е да се търсят и другите видове, в различните нива от гори и горски местности.
P.S.: ама да е с яка графика, голяма по размер игра, да има много местности с пътечки и скришни места където може да се намират гъби. Да пада голямо търсене из обширни гори. И в играта гъбите като ги намираме да са с реални снимки, т.е. истински големи снимки. Да се вижда ясно. После да готвим гъбите и с тях да се храним. Че и кучето ни.

спирам до тук, че нещо много ми работи фантазията

Ако знаете за такава игра, кажете. Щото съм и гъбар и много ми се играе такава игра. А ако незнаете такава, като идея това което съм описал е идеялно някой да се заеме да направи такава игра

Ето,тази например
http://www.play181.com/games/9785/mushroomer.html
http://www.play181.com/games/9785/mushroomer.html
Мнеее глупости това е бебешка игра. Искам някоя съвременна която се инсталира на компютъра и е минимум 3 GB. С голяма 3D графика на горите, с реални снимки на гъбите и т.н. Нещо като Test Drive Unlimited ... само че за гъби.
Последната гъба на която попаднах този сезон (3 декември) . Не бях я срещал до сега.
Някой има ли идея каква е ?

Някой има ли идея каква е ?

Според мен е ливадна виолетка, но нека и колегите да се изкажат. По назад във форума има доста снимки на нея, мисля, че пчеличката е качила снимки. Успех!
http://gubite.com/vidove-gubi/livadna-v ... dliva-gyba
ливадна виолетка е и няма двойник
ливадна виолетка е и няма двойник
за гъби съм
@Karnak, @zastava - Благодаря ви. Това е гъбата.
@Karnak и аз съм от Варна. От тази година и аз хванах гората за гъби
.
Намират ли се манатарки в региона или са рядкост ?
@Karnak и аз съм от Варна. От тази година и аз хванах гората за гъби

Намират ли се манатарки в региона или са рядкост ?
-
- научил се да хвърля
Привет колеги,
Весела коледа на всички гъбари. Пожелания за здраве, щастие и мъдър, успешен гъбобер през новата година.
Весела коледа на всички гъбари. Пожелания за здраве, щастие и мъдър, успешен гъбобер през новата година.
Здравейте на всички. От скоро следя гъбната дискусия и понеже съм страстен любител-гъбар, ще се радвам да обменям опит с вас.
Ето и въпрос от мен: коя според вас е гъбата на снимките? Расте по пънове и мъртва дървесина.
Благодаря и весели празници на всички!

Ето и въпрос от мен: коя според вас е гъбата на снимките? Расте по пънове и мъртва дървесина.
Благодаря и весели празници на всички!

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Привет колега,
На мен ми прилича на зимна припънка http://cvetq.info/news.php?extend.200.21
Ноември брах такива, много са вкусни. Бяха на тополов пън, за това първо си помислих че са тополовки, като се разрових в разни книги ги оприличих на зимна припънка. Мисля че в темата има писано за този вид гъби.
Поздрави
На мен ми прилича на зимна припънка http://cvetq.info/news.php?extend.200.21
Ноември брах такива, много са вкусни. Бяха на тополов пън, за това първо си помислих че са тополовки, като се разрових в разни книги ги оприличих на зимна припънка. Мисля че в темата има писано за този вид гъби.
Поздрави
-
- научил се да хвърля
Привет колега domelius,
Добре дошъл в темата.
Ето и моя снимка

При наличие на ръждиво кафяв споров отпечатък предполагам че е Кичуреста пънчушка /Kuehneromyces mutabilis , Galerina mutabilis /
Поздрави.
Добре дошъл в темата.
Според мен гъбата от снимките е Обикновнна пънчушка, Каваклийка, Фосфорна гъба /Armillariella mellea/ при наличие на бяло кремав споров отпечатък.domelius написа:Ето и въпрос от мен: коя според вас е гъбата на снимките? Расте по пънове и мъртва дървесина.
Ето и моя снимка
При наличие на ръждиво кафяв споров отпечатък предполагам че е Кичуреста пънчушка /Kuehneromyces mutabilis , Galerina mutabilis /
Поздрави.
Здравейте отново и благодаря за бързите отговори. Не се съмнявам в способностите на всеки от вас да различава гъбите. Но пуснах този въпрос и с предупредителна цел, тъй като в темата прочетох, че доста от вас берат припънки и ги ядат.
Въпросната гъба за съжаление не е нито кичуреста, нито друг вид ядлива припънка. Става въпрос за смъртоносен двойник на кичурестата пънчушка: Galerina Marginata.
Ето и повече информация за тази гъба:
http://en.wikipedia.org/wiki/Galerina_marginata
Не е описана в нито един наш справочник, а в западните се появи едва през последните 5-6 години. В някои по-стари руски книги е описана дори като ядлива. Съдържа алфа-аманитин и е също токова токсична, колкото и зелената мухоморка. На нея се приписват много мистериозни смъртоносни натравяния дори при специалисти-гъбари в миналото. Токсичността и е доказана едва през 90-те години.
Няма ясно видими белези, които да я различат от кичурестата пънчушка. Основните разлики са:
- Расте предимно по иглолистна дървесина, но се среща и по широколистна. На определени места са намирани и двата вида, растящи на един и същи пън.
- Има слаб аромат на брашно, при кичурестата ароматът е подчертано гъбен. Но този аромат може и да липсва.
- Под пръстенчето люспичките са по-светли, бият на сребристо. При кичурестата са кафеникави. Също недостатъчно ясен белег, особено при различни атмосферни условия гъбите могат да изглеждат по различен начин.
Досега у нас навсякъде се лансира мнението, че единственият отровен двойник на припънките е горчивата пънчушка (Hypholoma fasciculare). Както виждате, това не е съвсем така.
Така че, внимавайте колеги!
Поздрави
Въпросната гъба за съжаление не е нито кичуреста, нито друг вид ядлива припънка. Става въпрос за смъртоносен двойник на кичурестата пънчушка: Galerina Marginata.
Ето и повече информация за тази гъба:
http://en.wikipedia.org/wiki/Galerina_marginata
Не е описана в нито един наш справочник, а в западните се появи едва през последните 5-6 години. В някои по-стари руски книги е описана дори като ядлива. Съдържа алфа-аманитин и е също токова токсична, колкото и зелената мухоморка. На нея се приписват много мистериозни смъртоносни натравяния дори при специалисти-гъбари в миналото. Токсичността и е доказана едва през 90-те години.
Няма ясно видими белези, които да я различат от кичурестата пънчушка. Основните разлики са:
- Расте предимно по иглолистна дървесина, но се среща и по широколистна. На определени места са намирани и двата вида, растящи на един и същи пън.
- Има слаб аромат на брашно, при кичурестата ароматът е подчертано гъбен. Но този аромат може и да липсва.
- Под пръстенчето люспичките са по-светли, бият на сребристо. При кичурестата са кафеникави. Също недостатъчно ясен белег, особено при различни атмосферни условия гъбите могат да изглеждат по различен начин.
Досега у нас навсякъде се лансира мнението, че единственият отровен двойник на припънките е горчивата пънчушка (Hypholoma fasciculare). Както виждате, това не е съвсем така.
Така че, внимавайте колеги!
Поздрави