Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Кефалови 2013
Модератори: emo vasilev, alekst
-
- научил се да хвърля
Re: Кефалови 2013
Успех с хитрината!После да я споделиш! 

- Анатоли Стоименов
- научил се да хвърля
С 2 см. шлаух нанизан на лопатката на куката проблема със зъбатия е решенfishermann2 написа:Докато си бомбардирах в неделя от буната и си мечтаех всяка следващата риба да е по-голяма от предната,имах няколко скъсвания на куки,но рибите не видях.Помислих си ,че се е хванала по-едра риба или се е претрило влакното от лопатката на куката.
Започнах с повод 0,12 мм.,след две скъсвания на куки,преминах на 0,14 мм.Пак последва скъсване след няколко замятания и съответно уловена риба,която отново не видях.
Сега, след като колегата показа улова си от буните на Кранево с трите зъбатковци между платарините,се замислих,дали и моите куки не ги отнасяха същите вкусотии.![]()
За следващия риболов съм се подготвил за такива изненади с една хитринка.Мисля си ,че ще ми свърши работа и ще видя кой ми върти номера.

Да ама със шлаухки кълванетата са по-малко. Номера е да въртиш по-бързо, когато е на куката.
papurka1 написа:
два дена на канала откъм аспарухово е черно от хора а никой не пише и два реда, сигурно чистят риба
Колега , да вярно е че чистим риба и за буркани има и за фризера,но уточнявай се каква риба търсиш?????
И най важното е постоянство и трябва да се пробва а не да се чака някой да пише във форума и айде всеки хуква, и точно тогава няма риба.....или не могат да я хванат.....
два дена на канала откъм аспарухово е черно от хора а никой не пише и два реда, сигурно чистят риба
Колега , да вярно е че чистим риба и за буркани има и за фризера,но уточнявай се каква риба търсиш?????
И най важното е постоянство и трябва да се пробва а не да се чака някой да пише във форума и айде всеки хуква, и точно тогава няма риба.....или не могат да я хванат.....

Последно промяна от Балъка на Чет Юни 13, 2013 9:29 am, променено общо 1 път.
- Анатоли Стоименов
- научил се да хвърля
Жика миналата година експериментирах с твърд червен шлаух от кабел и почти нямаше разлика в честотата на кълванетата с и без шлаух,поне него ден деzhikata написа:Да ама със шлаухки кълванетата са по-малко. Номера е да въртиш по-бързо, когато е на куката.

- fishermann2
- вече хвърля и на тежко
gunter написа:С 2 см. шлаух нанизан на лопатката на куката проблема със зъбатия е решенfishermann2 написа:Докато си бомбардирах в неделя от буната и си мечтаех всяка следващата риба да е по-голяма от предната,имах няколко скъсвания на куки,но рибите не видях.Помислих си ,че се е хванала по-едра риба или се е претрило влакното от лопатката на куката.
Започнах с повод 0,12 мм.,след две скъсвания на куки,преминах на 0,14 мм.Пак последва скъсване след няколко замятания и съответно уловена риба,която отново не видях.
Сега, след като колегата показа улова си от буните на Кранево с трите зъбатковци между платарините,се замислих,дали и моите куки не ги отнасяха същите вкусотии.![]()
За следващия риболов съм се подготвил за такива изненади с една хитринка.Мисля си ,че ще ми свърши работа и ще видя кой ми върти номера.
Да,и със шлаух имам направени.
Това което ми хрумна и ще пробвам е три броя куки с късо рамо черни номер-12 ,вързни последователно.Идеята е да има гъвкавост в монтажа и "игра" на нанизания червей.Той ще е нанизан частично и на трите куки.Нещо като автовлак с две ремаркета.

Когато червеят е дълъг,а куката някъде отпред,тогава си го гризват безнаказано и аз само си връткам макарата.
Сега искам да имам дълъг червей,гъвкав монтаж и в три части монтирани куки.Дори и най- отзад да реши да си гризне,капана да щракне.

В магазина на DAM във варна продаваха една проволка 7x7 (49 жила оплетени), 10м 2-3 лв, която може да се връзва като обикновенно влакно. Разплетена, 1,2,3 колкото сметнеш жила, около 5-6 см. след куката. "Оня" цяла граца с 2см.кука отзад лапа и заминава, че твойте 3 кукички ще му се опрат
Другия вариант е 8-10см дебел (над 0.5) флуорокарбон след куката.

-
- вече хвърля и на тежко

- fishermann2
- вече хвърля и на тежко
Да се има в предвид,че такъма си е за платерина а не за зъбати.
В идеята има заложен и замисъл,да не позволявам и на платерината да си гризва от опашката на червея безнаказано.А това с трите куки ще ми повиши шансовете да изкарвам някой зъбати на сушата.Дори да ми се повиши само успеваемостта при платерината,пак ще е успех.
Ако се ходи и се търсят само зъбати,то тогава и такъма ще е коренно различен.
Приемам всякакви идеи и предложения за експериментиране.
В идеята има заложен и замисъл,да не позволявам и на платерината да си гризва от опашката на червея безнаказано.А това с трите куки ще ми повиши шансовете да изкарвам някой зъбати на сушата.Дори да ми се повиши само успеваемостта при платерината,пак ще е успех.
Ако се ходи и се търсят само зъбати,то тогава и такъма ще е коренно различен.
Приемам всякакви идеи и предложения за експериментиране.

- nazoman2000
- новобранец
Привет, колеги. Тази сутрин между 5:30 - 7:00 преди работа, на втора буна 12 платерини, като 4 от тях по-сериозни като размер, останалите дребни. На дъно. Поздрави и наслука на всички
Най-важното е да си мераклия и да правиш нещата с кеф
кефалови колега БАЛЪКА а за ходенето ходя но на панорама и на ной а за аспарухово ходя да водя малкия на градина та за това писах 

-
- разбира нещата
Колега, fishermann2,
Тази хитрина с трите куки с късо рамо №12 приложих есента на миналата година. Идеята се зароди от наблюдения на хранене на зарган,в аквариум.Зарганът винаги захапваше пуснатата
рибка през средата, а след това, без да я пуска, я наместваше надлъжно и я поглъщаше.
Така си обясних "подрязването" на червея, а също така и "паузата", която се усеща при кълването на зарган преди да "опъне и извие" върха на въдицата.
Изпробвах този такъм, но не хванах с него зарган/не съм се отказал, напротив!/.При пробите вреше от чернокоп и с този тъкъм на бомбарда имах добър резултат и изкарах към 10-12 чернокопа, но.....: започнах с 3-те куки, после останаха 2, а накрая-само 1.
.
Пробите ще продължат!
Допълнение: въобще при тъкъм за зарган използвам преимуществено куки с късо рамо!
С поздрави
Митко Кирилов
Тази хитрина с трите куки с късо рамо №12 приложих есента на миналата година. Идеята се зароди от наблюдения на хранене на зарган,в аквариум.Зарганът винаги захапваше пуснатата
рибка през средата, а след това, без да я пуска, я наместваше надлъжно и я поглъщаше.
Така си обясних "подрязването" на червея, а също така и "паузата", която се усеща при кълването на зарган преди да "опъне и извие" върха на въдицата.
Изпробвах този такъм, но не хванах с него зарган/не съм се отказал, напротив!/.При пробите вреше от чернокоп и с този тъкъм на бомбарда имах добър резултат и изкарах към 10-12 чернокопа, но.....: започнах с 3-те куки, после останаха 2, а накрая-само 1.

Пробите ще продължат!

Допълнение: въобще при тъкъм за зарган използвам преимуществено куки с късо рамо!
С поздрави
Митко Кирилов
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
-
- научил се да хвърля
винаги съм си мислил друго за зарганите колега - че минава 'удря'/'гризва' по стръвта и след малко се връща и я налапва - все едно че 'удря'/'гризва' рибата, и се връща и я хапва докато е зашеметена.. с това си обеснявах паузата между първото почукване и последвалото налапванеМитко Кирилов написа: от наблюдения на хранене на зарган,в аквариум.Зарганът винаги захапваше пуснатата
И лошия ден в риболова е по-добре от добър ден на работа
- fishermann2
- вече хвърля и на тежко
Радвам се,че има колеги които вече са изпробвали метода и той е дал положителни резултати при чернокопа.Митко Кирилов написа:Колега, fishermann2,
Изпробвах този такъм, но не хванах с него зарган/не съм се отказал, напротив!/.При пробите вреше от чернокоп и с този тъкъм на бомбарда имах добър резултат и изкарах към 10-12 чернокопа, но.....: започнах с 3-те куки, после останаха 2, а накрая-само 1..
Пробите ще продължат!![]()
С поздрави
Митко Кирилов
Да се повторя пак.Такъма е за кефалови риби.Не е за зъбати.Идеята ми хрумна,поне малко да ми даде преимущество от отнасянето на куки и най важното ,да видя кой е виновника.

Топлата вода няма да откривам.Тя е открита отдавна,но се опитвам да доусъваршенствам по мой си начин нещата.Ако излезе нещо полезно и практично,добре дошло за всички.
Успех на всички и споделяйте.Риба има за всеки.