Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

кефалови 2014
Модератори: emo vasilev, alekst
Re: кефалови 2014
Философи, Акъл не щем.
Последно промяна от Kodjito75 на Сря Юни 04, 2014 5:51 pm, променено общо 3 пъти.
- vesofr
- научил се да хвърля
Не давам акъл,а споделям мнение от личен опит!То в човек да не се обади,баси хората!
Не кълве,не кълве,че спре.
-
- новобранец
Вчера на вълнолома (Варна) от 8:00 до 10:00 21 броя иларии. Рибата не подбираше нито вида на бомбардата, нито състоянието на червея.
Днес само четири иларии. Ударите бяха на 5-10 метра от стената. Делфините бяха поне на 300 метра навътре.
Метрично една педя има 18 до 26 см, т.е. средно една педя има 22см.
Иларията която се лови в момента ( вълнолома, пристанището, канала, пясъка, буните ) е с размери 17 - 23 см. Така че, термина "педарка" приляга идеално на ситуацията.
Много рядко съм наблюдавал вадене на екземпляри 30-35 см.
Днес само четири иларии. Ударите бяха на 5-10 метра от стената. Делфините бяха поне на 300 метра навътре.
Метрично една педя има 18 до 26 см, т.е. средно една педя има 22см.

Иларията която се лови в момента ( вълнолома, пристанището, канала, пясъка, буните ) е с размери 17 - 23 см. Така че, термина "педарка" приляга идеално на ситуацията.

Много рядко съм наблюдавал вадене на екземпляри 30-35 см.
Термина "маломерка" е наи-точен ама ИАРА спи.
Ако се абстрахираме от =умните книги/сайтове= където е описан вида (Liza/ Mugil saliens - илария), колко голяма трябва да е рибата, за да я сложиш Ти в торбичката ?lefera1 написа:Термина "маломерка" е наи-точен ама ИАРА спи.

Не говоря и за нормативни документи,....... просто така от твоята - етична гледна точка.

-
- разбира нещата
По повод поставени коментарии и въпроси от:
Dido18“Здрасти колега,верно че с плетеното се усещат и по плахите пипания обаче не им ли късаш джуките и нямаш ли загубени риби ?”
и
Vesofr”Да,с плетеното се усещат ударите,но това е единственият му плюс.Когато ти удари по-едра риба,всичките удари и блъскания падат върху върха на пръта и най-вече върху повода.Това нямаше да е проблем,ако си с повод 0.30,но при 0.16,който издържа 2-3кг. става кофти.А най-кофтито е,че при страничен вятър вадиш бомбардата на 30м. встрани,защото коремът не потъва.И това нямаше да е проблем,ако около теб няма хора,но това е почти невъзможно при риболов на платерина и зарган.И забравете,че има потъващо плетено-само лъжат.Затова минах на вариант 7-8 метра шок лидер плетеняк-0,16 и основно месина 0.20.По този начин не късаш бомбарди при рязко замятане.”
Съвсем доброжелателно отговарям:
1. Кефаловите ги ловя с плетено YGK G-soul 112/8 LB~0.148 mm или Tuf Line Super Cast~0.127 mm.Тях ги използвам САМО като “доставчици” на бомбардата на далечна дистанция.ВИНАГИ ползвам за шок лидер мек монофил 0.25/0.30 мм.Поводът е монофил
0.16 мм или флуорокарбон 0.156. Малка кука с късо рамо №12.При тази постройка не съм имал случай да се хване риба и при водене да и се скъсат устните.Още повече, че поглъща малката кука по-надълбоко!Говоря за хванати риби с тегло ~ 300- 600 гр.Първо поводът, моношоклидера и върхът на пръта, ~ на 90 градуса към линията, омекчават ударите, второ никога не бързам с ваденето и това е резултатът към момента. Ако удари по едро, проблемът ще е , че не си носим кеп. Така не успях да извадя 2 големи пеленгаса ~ над 1.5 кг, въпреки че тогава бях с моно линия.
2. Да, при плетеното при страничен вятър винаги се получава “бош/корем”, НО и затова има решение: ако си на дъно, слагащ по-тежко олово от това, с което обикновенно работиш, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО то да е плоско, от калканските! При бомбарда: първо ползвам потъващи бомбарди с тегло само над 35 гр., второ след хвърляне я оставям да потъне, като бързо обирам колкото е възможно появилият се корем и трето, най важното, воденето става с “бучене” на върхът на пръчката колкото се може по-близо до водата.Така на практика само 2-3 м максимум от линията остава да се влияе от вятъра.Щом има вятър и виждаш такъде носи бомбардата/линията хрърлящ така, че след гореизброените действия да не пречиш на колегите си наоколо.
Тъй като днес времето не позволява, реших по-подробно да споделя на какво съм се научил от практиката.
За съжаление аномалиите в природата няма да спират и ние трябва не само да се учим, но и да се приспособяваме.
На слука.
Dido18“Здрасти колега,верно че с плетеното се усещат и по плахите пипания обаче не им ли късаш джуките и нямаш ли загубени риби ?”
и
Vesofr”Да,с плетеното се усещат ударите,но това е единственият му плюс.Когато ти удари по-едра риба,всичките удари и блъскания падат върху върха на пръта и най-вече върху повода.Това нямаше да е проблем,ако си с повод 0.30,но при 0.16,който издържа 2-3кг. става кофти.А най-кофтито е,че при страничен вятър вадиш бомбардата на 30м. встрани,защото коремът не потъва.И това нямаше да е проблем,ако около теб няма хора,но това е почти невъзможно при риболов на платерина и зарган.И забравете,че има потъващо плетено-само лъжат.Затова минах на вариант 7-8 метра шок лидер плетеняк-0,16 и основно месина 0.20.По този начин не късаш бомбарди при рязко замятане.”
1. Кефаловите ги ловя с плетено YGK G-soul 112/8 LB~0.148 mm или Tuf Line Super Cast~0.127 mm.Тях ги използвам САМО като “доставчици” на бомбардата на далечна дистанция.ВИНАГИ ползвам за шок лидер мек монофил 0.25/0.30 мм.Поводът е монофил
0.16 мм или флуорокарбон 0.156. Малка кука с късо рамо №12.При тази постройка не съм имал случай да се хване риба и при водене да и се скъсат устните.Още повече, че поглъща малката кука по-надълбоко!Говоря за хванати риби с тегло ~ 300- 600 гр.Първо поводът, моношоклидера и върхът на пръта, ~ на 90 градуса към линията, омекчават ударите, второ никога не бързам с ваденето и това е резултатът към момента. Ако удари по едро, проблемът ще е , че не си носим кеп. Така не успях да извадя 2 големи пеленгаса ~ над 1.5 кг, въпреки че тогава бях с моно линия.
2. Да, при плетеното при страничен вятър винаги се получава “бош/корем”, НО и затова има решение: ако си на дъно, слагащ по-тежко олово от това, с което обикновенно работиш, като ЗАДЪЛЖИТЕЛНО то да е плоско, от калканските! При бомбарда: първо ползвам потъващи бомбарди с тегло само над 35 гр., второ след хвърляне я оставям да потъне, като бързо обирам колкото е възможно появилият се корем и трето, най важното, воденето става с “бучене” на върхът на пръчката колкото се може по-близо до водата.Така на практика само 2-3 м максимум от линията остава да се влияе от вятъра.Щом има вятър и виждаш такъде носи бомбардата/линията хрърлящ така, че след гореизброените действия да не пречиш на колегите си наоколо.
Тъй като днес времето не позволява, реших по-подробно да споделя на какво съм се научил от практиката.
За съжаление аномалиите в природата няма да спират и ние трябва не само да се учим, но и да се приспособяваме.
На слука.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Благодаряза подробния отговор.Да те питам още нещо, има ли разлика в дистанцията с плетено и дистанцията с плетено с шок лидер монофил?Митко Кирилов написа:По повод поставени коментарии и въпроси от:
и
На слука.
Почти не, но усещането е различно. Накои хора които са свикнали с брейд, слагането на шок-лидер монофил, дори и 5-6м, ги дразни и много бързо го махат. Аз му свикнах и го ползвам (но не и за зарган и чернокоп, там трябва да пробиваш усти, няма какво да се скъса)dido18 написа:... има ли разлика в дистанцията с плетено и дистанцията с плетено с шок лидер монофил?
-
- разбира нещата
Колега,Dido18,
Също и аз потвърждавам, че при плетено с шок лидер почти няма разлика в дистанцията.
Ползването на шок лидера, който се сменя ~ на месец, месец и половина, ми спестява загуби на бомбарди и скъсяване на плетеното, ако бомбардата се движи по него и го похабява.
Е, и аз губя по 2-3 бомбарди на сезон, но причината е главно в мен. Но това са правилата на играта !
Също и аз потвърждавам, че при плетено с шок лидер почти няма разлика в дистанцията.
Ползването на шок лидера, който се сменя ~ на месец, месец и половина, ми спестява загуби на бомбарди и скъсяване на плетеното, ако бомбардата се движи по него и го похабява.
Е, и аз губя по 2-3 бомбарди на сезон, но причината е главно в мен. Но това са правилата на играта !
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Днес на петрол от 08.30 до 11.00 ч 20 илатии излязаха 10 хубави риби на дъно.
- ribarshe
- ще става разбирач
Kodjito75 написа:Днес на петрол от 08.30 до 11.00 ч 20 илатии излязаха 10 хубави риби на дъно.

Никои ли не е ходил за риба, или има много и си траете.
Няма нищо Коджи,през ден ходя да не казвам и секи ден,няма я още така както ни се иска.За аспаруховските камьни говоря.Лично аз я мьча на бомбарди,но и дьнарите като гледам жив зян.Чешат се дет не ги сьрби цял ден.Та и затова и не пиша,секи ден дето ще пиша днеска капо,днеска капо,то ще ми излезе прякор КАПОТО
.Обаче ще трьгне няма накьде да ходи
.

Утре ще пробвам на петрол.като се върна ще пишя.
- vladtina
- новобранец
- Обратна връзка:
Каракаша написа:Няма нищо Коджи,през ден ходя да не казвам и секи ден,няма я още така както ни се иска.За аспаруховските камьни говоря.Лично аз я мьча на бомбарди,но и дьнарите като гледам жив зян.Чешат се дет не ги сьрби цял ден.Та и затова и не пиша,секи ден дето ще пиша днеска капо,днеска капо,то ще ми излезе прякор КАПОТО.Обаче ще трьгне няма накьде да ходи
.
До колкото разбрах от колегите на камъните Фанагорията цял ден на дъно са я нацепили
за тази Неделя става
http://floreni.net/" onclick="window.open(this.href);return false;