Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- YordanDanev
- сериозен играч
Re: Има ли гъбари?
Аз заради това ям от растящи по китюци само кладница, тези припънки-мрипънки ги познавам но не ги бера, също и тополовката дето расте по коренаците не я бера.

-
- научил се да хвърля
Привет колеги,
Благодаря на колегата за гъбата, която ни представи. Надявам се, да не ни се случва, да я объркаме с някоя от ядливите припънки.
Имам обаче няколко забележки, които държа да споделя:
Голяма част от гъбите, за които можем да прочетем в интернет, не се срещат ( все още ) в БГ. Естественно, това не бива да притъпява нашето внимание. Никога не е късно това да се промени.
Голяма част от снимковия материал в интернет не е достатъчно надежден. Имам съмнения, че първата снимка не е на Galerina Marginata.
Надявам се, че тези които четат тази тема, отдавна са изградили принцип на бране на гъби който включва бране на вид, който могат да докажат, че е този който познават, а не бране наред, като изключват само познатите отровни гъби.
Това което прочетох за Galerina Marginata е, че тя е малка 1-4 см размер на гуглата и е тънкомесеста с бледо кафяв (воднисто кафяв) цвят на месо и с аромат на брашно.
Кичурестата пънчушка / Kuehneromyces mutabilis, Pholiota mutabilis/ е доста по голяма. 2-10 см размер на гуглата и е с белезникаво месо и приятен гъбен аромат.
Поздрави на всички четящи темата.
domelius написа:Въпросната гъба за съжаление не е нито кичуреста, нито друг вид ядлива припънка. Става въпрос за смъртоносен двойник на кичурестата пънчушка: Galerina Marginata.
Благодаря на колегата за гъбата, която ни представи. Надявам се, да не ни се случва, да я объркаме с някоя от ядливите припънки.
Имам обаче няколко забележки, които държа да споделя:
Голяма част от гъбите, за които можем да прочетем в интернет, не се срещат ( все още ) в БГ. Естественно, това не бива да притъпява нашето внимание. Никога не е късно това да се промени.
Голяма част от снимковия материал в интернет не е достатъчно надежден. Имам съмнения, че първата снимка не е на Galerina Marginata.
Надявам се, че тези които четат тази тема, отдавна са изградили принцип на бране на гъби който включва бране на вид, който могат да докажат, че е този който познават, а не бране наред, като изключват само познатите отровни гъби.
Това което прочетох за Galerina Marginata е, че тя е малка 1-4 см размер на гуглата и е тънкомесеста с бледо кафяв (воднисто кафяв) цвят на месо и с аромат на брашно.
Кичурестата пънчушка / Kuehneromyces mutabilis, Pholiota mutabilis/ е доста по голяма. 2-10 см размер на гуглата и е с белезникаво месо и приятен гъбен аромат.
Поздрави на всички четящи темата.
Здравейте колеги! И аз да се "престраша" да питам за мнението Ви за една дървесна гъба на която ще се опитам да прекача снимки под текста!
Чета форума от много време, и вярвам ,че в него има много компетентни колеги които могат да дадат качествен коментар и от които обогатяваме знанията си! Колегата Диканаров ,който винаги се изказва много качествено беше споменал назад в темата за гъбата "Жълто кафява кладница". Та аз имам съмнение ,че откритата от мен гъба по коледа в Странджа ,близо до Малко Търново е може би точно тази. Но пък има и известни съмнения ,тъй като формата на гъбата не е с типичната ветриловидна форма и ръба е доста вълнообразен. Гъбата беше на изгнило буково дърво паднало на земята.Ламелите бяха много светло жълти.
Благодаря предварително за мненията Ви и весела Нова година!

Чета форума от много време, и вярвам ,че в него има много компетентни колеги които могат да дадат качествен коментар и от които обогатяваме знанията си! Колегата Диканаров ,който винаги се изказва много качествено беше споменал назад в темата за гъбата "Жълто кафява кладница". Та аз имам съмнение ,че откритата от мен гъба по коледа в Странджа ,близо до Малко Търново е може би точно тази. Но пък има и известни съмнения ,тъй като формата на гъбата не е с типичната ветриловидна форма и ръба е доста вълнообразен. Гъбата беше на изгнило буково дърво паднало на земята.Ламелите бяха много светло жълти.
Благодаря предварително за мненията Ви и весела Нова година!

- Диканаров
- кандидат преподавател
Точно това е жълто-кафявата кладница1
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
buks,Здравей,гъбата е Кладница,просто малко късно си я намерил,започнала е да застарява вече.По принци тази много качественна гъба е с нюанси в оцветяването си в зависимост от местноста в която расте.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Към"YоrdanDanev"-Ако обаче намериш това не го пропускай в никакъв случай.
От много години бера гъби,но не знам имената на всички.Тази познавам отдавна,харсва ми на вкус,обикновенно в щироколистни гори,най често там където има бръшлян,Винаги е в големи количества.Въпроса е да немеря първата понеже малко трудно се забелязва.Расте на кичури,много е крехка.
Намирам я дори когато е доста студено и има тънка снежна покривка.В литературата която имам я няма описана.Ще съм Ви благодарен ако ми каже някой как се казва.Не,че пак няма да я бера.Благодаря Ви предварително!Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Вероятно е есенна гъба ..........Julien_g написа:От много години бера гъби,но не знам имената на всички.Тази познавам отдавна,харсва ми на вкус,обикновенно в щироколистни гори,най често там където има бръшлян.................
http://gubite.com/vidove-gubi/esenna-gyba-yadliva-gyba
или саждивка. Разликата е в ресните под шапката.
http://gubite.com/vidove-gubi/sajdiva-g ... dliva-gyba
Саждива гъба не в никакъв случай,от описанието за Есенна гъба съвпада само мириса на брашно.Гуглата на гъбата е с диаметър до около 10/12см.Пънчето е с диаметър до1.5см.и височина 10/12см.КУХО с малко неправилна форма(като на понамачкана тръба).Пластинките са белезникави не бих казал,че са гъсти.Редуват се по-къси и по-дълги.Ръбът-подвит надолу,на по-старите екземпляри до изправен и често нарязан(напукан)Вдлъбната с леко изпънало връхче в средата,малко по-тъмна.Крехка е,с приятен вкус.Във влажно време лигава от горе.Няма люспици нито по гуглата нито по пънчето.
Честита Нова Година !
Последно промяна от bgbul на Вто Яну 04, 2011 1:56 am, променено общо 1 път.
Според мен става въпрос за Collybia butyracea var. asema. Не знам българското наименование, тук в Германия я наричат Horngrauer Rübling.
- Шапката е с големина 2-9 см, светла, сивкава, може да има жълтеникав или маслинен оттенък, лъщяща. В средата е тъмна, по края избеляваща.
- Пънчето сиво-жълтеникаво, в основата чисто-бяло, кухо.
- Пластинките бели, почти свободни от пънчето.
- Месото еластично, с аромат на брашно
- Расте предимно в широколистни гори, от август до декември.
Съществува и вариант с червеникаво-кафяво оцветяване на шапчицата, т.нар. Collybia butyracea var. butyracea.
Ядливи са само шапчиците, пънчетата са жилави. Има риск от сбъркване с отровни видове от родовете Tricholoma и Entoloma.
Саждивата гъба Tricholoma terreum няма кухо пънче, оцветяването и е по-тъмно и люспесто и расте само в иглолистни гори. Месото и няма аромат на брашно, въпреки че така пише в някои справочници.
Есенната гъба Tricholoma portentosum расте по песъчливи почви само в иглолистни гори. Шапката е тъмно-сива, но може да е и кафеникава или виолетова, с черни радиални ивици. Пластинките са по-гъсто разположени, с жълто-зеленикав оттенък. Пънчето е бяло по цялата си дължина, само при застарели екземпляри има жълтеникави ивици, не е кухо.
- Шапката е с големина 2-9 см, светла, сивкава, може да има жълтеникав или маслинен оттенък, лъщяща. В средата е тъмна, по края избеляваща.
- Пънчето сиво-жълтеникаво, в основата чисто-бяло, кухо.
- Пластинките бели, почти свободни от пънчето.
- Месото еластично, с аромат на брашно
- Расте предимно в широколистни гори, от август до декември.
Съществува и вариант с червеникаво-кафяво оцветяване на шапчицата, т.нар. Collybia butyracea var. butyracea.
Ядливи са само шапчиците, пънчетата са жилави. Има риск от сбъркване с отровни видове от родовете Tricholoma и Entoloma.
Саждивата гъба Tricholoma terreum няма кухо пънче, оцветяването и е по-тъмно и люспесто и расте само в иглолистни гори. Месото и няма аромат на брашно, въпреки че така пише в някои справочници.
Есенната гъба Tricholoma portentosum расте по песъчливи почви само в иглолистни гори. Шапката е тъмно-сива, но може да е и кафеникава или виолетова, с черни радиални ивици. Пластинките са по-гъсто разположени, с жълто-зеленикав оттенък. Пънчето е бяло по цялата си дължина, само при застарели екземпляри има жълтеникави ивици, не е кухо.
Привет на всички потребители и гости на форума.За тази година за първи път.Днес открих сезона на гъбобера и бързам да се похваля.Желая на всички вас много по-големи успехи.Надявам се през 2011 да берем повече,да общуваме повече и изобщо всичко добро да е в повече!
Това е само малка част от информацията за нея.http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=2&b=193 Aurikularia По някога намирам големи количества,но незнам как се суши и затова обикновенно я съхранявам във фризера.