Сом на тролинг

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Re: Сом на тролинг

Мнение от Franko »

Ако влачиш попери ,ще те разбера ама за другото ...заеби.
Мислете ,какво пишете и виждате,а не карайте по инерция.Правете разлика между плясък на повърхността и удар под водата.
http://www.vbox7.com/play:1dbd3caf
Кой знае на къде?Кой знае до кога?....
stomanco
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stomanco »

formatC написа:Лова предимно на буй и подводен поплавък.Отскоро троля и искам да благодаря сърдечно на Спокимиро(оня с кърпата на главата от Стамболийски съм) и бай Хюсеин от Павликени.Това са единствените хора които ми обясниха като на човек с няколко думи къде греша и резултатите не закъсняха
Сега по темата:
Бях пуснал около половинка каракуда на няколко педи под повърхността на растяжка 2 метра пред потънало дърво.Рибата беше изключително борбена и постоянно набиваше надолу.По едно време се чу страхотен плясак и стръвта буквално излетя на майната си.Имаше трима човека с мен и могат да го потвърдят.Имал съм и случай на монтаж на кост стръвта да е оплетена и ожулена като след удар,последният беше седмица преди забраната на Пясъчник.Няма вариант да е от тройките ожулена защото просто не ползвям такива,монтажа е от две куки със силиконова тръбичка винаги.Извода за мен е че при много активна стръв,каквато е и воблера ,сома я удря с опашка понякога.Логично е да има повече удари с опашка на високочестотни воблери ,но това вече вие ще го кажете ...

Абсолютно съгласен с теорията ти за високочестотните воблери. Веднага давам два примера 2012 и 2013г. един и същ воблер-високочестотен, едно и също време и място, два сома 30-40кг закачени за едно и също място/опашка/. Когато едно събитие се повтаря и повтаря, това се нарича закономерност, а не случайност.
А на Франко ще му кажа, че всеки се учи докато е жив, това обаче не пречи на всеки да си каже мнението по въпроса, никой никого не облъчва. А и в темата за изпуснатия сом в ФБ според повечето колеги има такова чудо атака с опашка, така че сме повече от 1 на 100. Клип на тролинг на такава атака не може да се направи, от ясно по-ясно е, така че всеки може да каже каквото мисли по въпроса, но само толкова.
formatC
новобранец
новобранец

Мнение от formatC »

Franko написа:Ако влачиш попери ,ще те разбера ама за другото ...заеби.
Мислете ,какво пишете и виждате,а не карайте по инерция.Правете разлика между плясък на повърхността и удар под водата.

Изрично написах че стръвта беше под водата на няколко педи.Сома не е летял нито пък каракудата.Какви попери какво влачене ???Всъщност мислете си каквото искате,аз споделям опит от първо лице.
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

formatC ,няма как сома при атаката да набие спирачка на една педя под повърхността и да не се види плясъка.Нали атаката е отдолу на нагоре.Идеше реч обаче за воблери газещи по 2-3 и повече метра под водата.Там,ще му е доста трудно да направи тази бойна техника tail kick :).Попера го споменах иронично.Като го атакува него ясно се вижда ,как при атаката сома се извърта в повечето случаи и точно това извъртане прилича на удар,но то е оттегляне или спиране,а не удар.
Стоманчо ,нямам нищо против мнението на който и да е,но то трябва да не е повлияно от други мнения или още повече от книжки.На мен сомче ми е удряло кльонка в паузата и какво от това.Да не би да е атакувало ръката ми за да е изяде ,както пише в книгите или че се храни с кльонкове.Мисля,че трябва по-сериозно да гледаме на нещата.Дай да помислим и защо в повечето случаи единичната кука е закачена отляво.Може би защото в повечето случаи след атака се завърта надясно.Сома атакува жертвата(воблера) и в повечето му атаки се извърта на 180" .Да ти рисувам ли скици или ще се сетиш ,ако се откачи воблера от устата му,къде ще попадне и има вероятността да се закачи.Казваш от ясно,по-ясно било,че няма как да се направи клип на тролинг.Що?Това значи ли,че само воблерите бие с опашка,защото аз съм чел,че така си зашеметявал жертвите и после ги изяждал.Ако това му е една от атаките би трябвало да е покаже и в аквариума,където са заснети другите му атаки.Ако пък кажете,че бие само воблерите с опашка,ще си замълча :).Чакай,сетих се,ще ти пусна и такъв клип,как се троли за да видиш,че има начин.Това е на първо четене ;)
Христос Воскресе!Бъдете здрави.
https://www.facebook.com/HowToFishing/v ... nref=story
Аватар
Franko
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Franko »

Сега ме хваща яд, че съм писал и formatC е прав.Мислете ,каквото си искате. :fishing12:
stomanco
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stomanco »

Franko написа:formatC ,няма как сома при атаката да набие спирачка на една педя под повърхността и да не се види плясъка.Нали атаката е отдолу на нагоре.Идеше реч обаче за воблери газещи по 2-3 и повече метра под водата.Там,ще му е доста трудно да направи тази бойна техника tail kick :).Попера го споменах иронично.Като го атакува него ясно се вижда ,как при атаката сома се извърта в повечето случаи и точно това извъртане прилича на удар,но то е оттегляне или спиране,а не удар.
Стоманчо ,нямам нищо против мнението на който и да е,но то трябва да не е повлияно от други мнения или още повече от книжки.На мен сомче ми е удряло кльонка в паузата и какво от това.Да не би да е атакувало ръката ми за да е изяде ,както пише в книгите или че се храни с кльонкове.Мисля,че трябва по-сериозно да гледаме на нещата.Дай да помислим и защо в повечето случаи единичната кука е закачена отляво.Може би защото в повечето случаи след атака се завърта надясно.Сома атакува жертвата(воблера) и в повечето му атаки се извърта на 180" .Да ти рисувам ли скици или ще се сетиш ,ако се откачи воблера от устата му,къде ще попадне и има вероятността да се закачи.Казваш от ясно,по-ясно било,че няма как да се направи клип на тролинг.Що?Това значи ли,че само воблерите бие с опашка,защото аз съм чел,че така си зашеметявал жертвите и после ги изяждал.Ако това му е една от атаките би трябвало да е покаже и в аквариума,където са заснети другите му атаки.Ако пък кажете,че бие само воблерите с опашка,ще си замълча :).Чакай,сетих се,ще ти пусна и такъв клип,как се троли за да видиш,че има начин.Това е на първо четене ;)
Христос Воскресе!Бъдете здрави.
https://www.facebook.com/HowToFishing/v ... nref=story

Во истина Воскресе!
Готин клип, в стил Челюсти и Холивуд. На 40-50 лодки в язовира няма как да се сложат такива камери, защото процента на закачени сомове за опашката е минимален и се случва много много рядко. Абсолютно съм съгласен с твоята теория за откач от устата и закач назад по тялото, но вярвам и на моята. Междудругото ей така на майтап зададох простичкия въпрос на Гризенди - " Юри, според теб сома атакува ли с опашка?" и отговора беше - "
Yuri ElDiablo Grisendi

Yes the catfish give a tail slam to the bait..
Аватар
val
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от val »

Здравейте и честито Ви Воскресение Христово.
До тук се очертаха два лагера с две коренно различни тези.
1, Сома не атакува с опашка.
2,Сома атакува с опашка.
От моя гледна точка , на троленгист мога да мисля следното:
Аз движа изкуствена примамка на определена дълбочина с избран от мен цвят, форма и големина. Какво се случва под водата е загадка , която всеки би искал да знае. Има и клипове за това в тубата. Наскоро Миро публикува един. ,
Лично мое мнение е, че десетки риби се приближават и оглеждат примамката, но единици я атакуват.
Пак лично мнение е , че сома може да се завърти на 180градуса след като е бил провокиран от примамката. И сега е часат на истината, закането за място тазлично от устата.
Това , че сома може да е много агресивен всеки го знае.
Мога да се поровя и да намеря един клип с атака на сома върху лодката.
Т.Е. за мен атаката с опашка си е атака а не търмък.
Нека всеки си отговори на въпроса, колко риби изключая сома съм извадил за гърба.
stomanco
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stomanco »

Търмъка аз го изключвам абсолютно, при положение че има и доста сомове закачени за опашката на кльонк.
Вариантите са два, първо атака с опашка и второ примамка откачена от устата и закачена назад по тялото, знаем как се върти сома като змия, така че е абсолютно вероятно. А и като се сгъне опашката му стига устата, така че вероятността е голяма някоя тройка да я закачи.
Търмъка е възможен само целенасочено с гола тройка. Клипове на това бол.
formatC
новобранец
новобранец

Мнение от formatC »

Сома е живо същество а не да речем флуид,който в някакви условия реагира по един и същи начин. Понякога удря с опашка, други път не уцелва примамката и при завъртането се закача и какво ли не още.Явно нещо в голямата му кратуна работи и му казва как да реагира в дадена ситуация.Както ние не сме еднакви и има хиляди фактори които влияят върху поведението ни(Гени,настроение,студ, топлина,външни дразнители,дали сме ебали снощи и т.н.) така и животинките реагират по различен начин. Мойто куче е с едно,а на комшията с друго поведение нищо че са от едно котило.Рибите са еволюирали милиарди години и са оцелели не случайно тези които са се приспособявали .Та мисълта ми е че не можем да сложим всички случаи под един знаменател. Всичко е до ситуация.Бат Венци викаше,,Некой шиба п...и,некой кара колело...

Честит Великден !
dimitar rashev
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от dimitar rashev »

Христос Воскресе !

Темата е добра Наблюдавам я с интерес..Становища различни -нормално.За разлика от другия форум спора се води по толерантно !Искам да ви вьрна 4-5 години назад.По това време един колега показа собствени сонарни снимки(достатьчно) за онагледяване атаката на сом- при тролинг(поровете ,потьрсете...).Та там много добре се вижда отговора на СПОРА - СОМА Е ХВАНАТ ЗА ОПАШКАТА !Интересното е кьде е воблера,от кьде трьгват атаките(разлика в метри),....... Сома е трофеен(2м.),успешно изваден,измерен и ПУСНАТ !!
От това по голямо доказателство НЯМА !
Колегата е добре познат в"сомските среди". Достатьчно интелигентен и знаещ за да участва в безсмислени спорове!
Ходете повече за риба !Пожелавам да ви се "затьрмьчи" трофеен сом(огава друго ще приказвате) !
Нищо лично !!
Желая ,много слука на всички !
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Напълно нормално е рибите да си помагат с опашната перка при различни ситуации, но да твърдим, че това е основното им занимание за хранене е смешно.. :lol: .. Та и сома си помага с опашката, но предполагам, че в 95% от случаите си помага с устата.. :lol: . Та въпроса е друг и е морален, а в Европа са го решили, намерете ми клип на улов на сом в Европа на „тролинг“. Като гледам държавите, където се лови на този метод има войни в момента, или е имало до скоро, защо ли?
Та като го забранят и у нас, ще сумтите 1-2 седмици и всичко ще замлъкне, както при яз. Тича... :wink:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

......formatC,сомът в този момент не се е хранил с риба и просто е зашлевил досадника.Почти всички,които са хващали сомове са имали случаи,когато по време на ваденето рибата пляска с опашка за самозащита.По отношение на воблерите да си представим воблер,минаващ много близо/драскащ/ до тялото на сома,естествено,че тази риба ще го зашлеви с опашка,това не означава,че е спортсменски закачен,тоест нямало е атака към воблера а чиста самозащита.
валатът не най-лошото нещо на света
formatC
новобранец
новобранец

Мнение от formatC »

аксел написа:......formatC,сомът в този момент не се е хранил с риба и просто е зашлевил досадника.Почти всички,които са хващали сомове са имали случаи,когато по време на ваденето рибата пляска с опашка за самозащита.По отношение на воблерите да си представим воблер,минаващ много близо/драскащ/ до тялото на сома,естествено,че тази риба ще го зашлеви с опашка,това не означава,че е спортсменски закачен,тоест нямало е атака към воблера а чиста самозащита.
Мисля че е спортсменски начин да се провокира една риба да нападне стръвта.Кльонк да речем.Неспортсменско е да се взимат риби пълни с хайвер,маломерни,в промишлени количества,и всички ужасии на които сме се нагледали.Поздрави !
Аватар
spookymiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от spookymiro »

yco написа:Напълно нормално е рибите да си помагат с опашната перка при различни ситуации, но да твърдим, че това е основното им занимание за хранене е смешно.. :lol: .. Та и сома си помага с опашката, но предполагам, че в 95% от случаите си помага с устата.. :lol: . Та въпроса е друг и е морален, а в Европа са го решили, намерете ми клип на улов на сом в Европа на „тролинг“. Като гледам държавите, където се лови на този метод има войни в момента, или е имало до скоро, защо ли?
Та като го забранят и у нас, ще сумтите 1-2 седмици и всичко ще замлъкне, както при яз. Тича... :wink:
Аман от твоя неприязъм към тролингистите!
Кой тук говори, че основното занимание на сома е да бие с опашката?

Намирам резон в думите на Фрнко за откачане на воблера или отказване на атака в последния момент и закачането му по други части на тялото. И на клипа дето го пуснах 2-3 страници назад се вижда как атакува и се извърта надясно!!! и ако в този момент воблера се откачи е много вероятно да се перне по тялото на сома поради отхвръкването му със скорост причинена от огънатата в този момент въдица.

Много ми хареса последния пост. И воблера и кльонка са начини да се излъже сома. Защо лъженето със звук да е по морално от лъженето с движение? Всеки се опитва да хване рибата както на него му харесва. Въпросът е какво ще се случи след това.

Поздрави!
Държа се с другите така, както искам те да се държат с мен.
аксел
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от аксел »

Съгласен съм с последния пост на Миро, както на влачене,така и сомовете хванати за опашката на кльонк не трябва да се смятат за спорстменски уловени.Защо Спокимиро при дънен риболов на сом никога,ама никога не се улавя сом закачен за опашката??????отговорът е следния:защото или изяжда стръвта ,или я отминава.
Форматик-стръв и атака с глава са две различни неща от атака с опашката.......и още,ако се влачи с единични куки,а не с тройки,дали атаките с опашка няма драстично да намалеят?????
валатът не най-лошото нещо на света
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”