Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

МАРИЦА-всичко за и по реката
Модератор: sapuna
- Vid
- кандидат преподавател
Re: МАРИЦА-всичко за и по реката
Здравей колега, виждам че си набавил нужните си примамки за спинингов риболов по Марица. Точните места къде се ловят риби не бих могъл да ти кажа, защото такива не съществуват. Мога да споделя само опит и да те насоча къде да ги търсиш.
Кефала, лятото е в бързеите с каменисто дъно и дълбочина "до коляно". Обуваш едни високи ботуши и газиш замятайки или пък обуваш само едни китайски кецове ако не те е гнус от мизерията по дъното и така. Работещи примамки са въртележките в размер по Мерс основно №2 до №3 и воблери до 4 см. При мен най добре работят Мепсовете и Голдитата. Йо зури миноу пък си е класика отвсекъде...
Распера трябва да го търсиш в широката част на реката на места с умерено течение. Рибата се държи основно в средата на реката, но понякога гони и близо до брега. Има ли распери, ще ги видиш задължително по плясъците на повърхността. Тук добре работят по-големи плиткогазещи воблери със сребрист оттенък, кастмастери, клатушки, спинери и тежки въртележки, които позволяват далеко замятане.
За сома ми е трудно да кажа нещо, защото тази риба вече се загуби в Марица и удар на сом е чист късмет. Иначе, търси го по бентовете непосредствено преди и след тях в дълбоките подводни ями. Лови се основно на големи воблери, попери и клатушки.
Всичко това е принципно казано и ще ти увеличи шанса да закачиш нещо, но риболова е тръпка затова, защото трудно може да се предвиди - къде и на какво ще кълве...
Дано съм бил полезен и успех през сезона.. и проба и ежедневни експерименти му е майката. И не забравяй правилото на спортния риболов "спинингиста пуска 80% от уловената риба"
Поздрави...
Кефала, лятото е в бързеите с каменисто дъно и дълбочина "до коляно". Обуваш едни високи ботуши и газиш замятайки или пък обуваш само едни китайски кецове ако не те е гнус от мизерията по дъното и така. Работещи примамки са въртележките в размер по Мерс основно №2 до №3 и воблери до 4 см. При мен най добре работят Мепсовете и Голдитата. Йо зури миноу пък си е класика отвсекъде...
Распера трябва да го търсиш в широката част на реката на места с умерено течение. Рибата се държи основно в средата на реката, но понякога гони и близо до брега. Има ли распери, ще ги видиш задължително по плясъците на повърхността. Тук добре работят по-големи плиткогазещи воблери със сребрист оттенък, кастмастери, клатушки, спинери и тежки въртележки, които позволяват далеко замятане.
За сома ми е трудно да кажа нещо, защото тази риба вече се загуби в Марица и удар на сом е чист късмет. Иначе, търси го по бентовете непосредствено преди и след тях в дълбоките подводни ями. Лови се основно на големи воблери, попери и клатушки.
Всичко това е принципно казано и ще ти увеличи шанса да закачиш нещо, но риболова е тръпка затова, защото трудно може да се предвиди - къде и на какво ще кълве...
Дано съм бил полезен и успех през сезона.. и проба и ежедневни експерименти му е майката. И не забравяй правилото на спортния риболов "спинингиста пуска 80% от уловената риба"
Поздрави...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Мерси Vid за отговора,
След като имам такъма, пада забраната и съм на Марицата. Ще експериментирам, ще следя форума, ще питам и така. Благодаря пак.
Само още един въпрос. Изчетох доста във форума за влакната и предпочитанията на колегите.
За кефал на резервната шпула какъв брейд ползвате? Марка и дебелина, цвят? С какъв ще откриете сезона?
Виждам че при този вид риболов има значение късмета в повече, но да си подготвен с правилните такъми е от огромно значение. Друго вече е коклко си добър в това с което си се захванал
!!! (визирам себе си), но все пак никой не се е родил научен, постоянството е важно и да попиваш от собствените си грешки.
Мерси отново
След като имам такъма, пада забраната и съм на Марицата. Ще експериментирам, ще следя форума, ще питам и така. Благодаря пак.
Само още един въпрос. Изчетох доста във форума за влакната и предпочитанията на колегите.
За кефал на резервната шпула какъв брейд ползвате? Марка и дебелина, цвят? С какъв ще откриете сезона?
Виждам че при този вид риболов има значение късмета в повече, но да си подготвен с правилните такъми е от огромно значение. Друго вече е коклко си добър в това с което си се захванал

Мерси отново
- Vid
- кандидат преподавател
Ха сега де... Този въпрос стои и пред мен, тъй като вече влакната ми са доста въртяни и износени, та до началото на сезона имам още малко време да реша.loh ness написа:Само още един въпрос. Изчетох доста във форума за влакната и предпочитанията на колегите.
Виждам че при този вид риболов има значение късмета в повече, но да си подготвен с правилните такъми е от огромно значение.
Първо ще ти отговаря на последното ти изречение - при спининга, късмета е сведен до минимум, това не е плувка или дънарка около която чакаш да ти се завърти някоя риба, пък и дали ще ти хареса червея? Тук въпроса опира да намериш къде е рибата и да експериментираш с примамките (като има такива доказано работещи), направиш ли го, със сигурност ще имаш удари и уловени кефали. Казвам кефали, защото кефал в реката все още има доволно, но вече станаха случайни ударите на распер, щука и още по случайни на сом.
Относно влакната, досега само и единствено за кефал търсейки го в бързеи ползвах ПП 0,10 - това на въдица с акция 2-7 гр. На другите си въдици, които имат акции до 30, 40 гр. ползвах влакна на ПП и Климакс между 15-20 мм. от които съм много доволен, както и други...
Принципно влакното ти трябва да отговаря на мощността на въдицата съответно макарата за които ти не споменаваш, те се купуват спрямо рибите които ще търсиш и водоемите на които ще ловиш. На по скъпите пръчки е написано на самата бланка на въдицата размера от-до на влакното което можжеш да и сложиш, ама.. това е дълга тема. Като начинаещ, бих те посъветвал да ползваш влакна-плетени минимум 0,15-0,18 мм. за реката, защото първо: не знаеш какво ще ти удари и второ: пълно е със закачки и здравото влакно ще ти помогне да спасиш много примамки. Не се хвърляй на много скъпи плетеняци, добри са тези:
http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=5952
https://b3.d6.net:8443/sitepreview/http/altmex.com/ Spin Line Braided - New Technology 0,16-0,18 - препоръчвам го като цена/качество
http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=7752
http://shop.fishing-mania.com/viewline_3.php?id=7995
http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html Цената не голяма, тъй като е 150 м. ролката. Не съм го ползвал, но има много добри отзиви за този джапанец. Притеснява ме това, че е "малко нежно", пък Марица си е "груба река".
п.п. Мястото на темата е в спинингов риболов, а не тук. Там ще бъде прочетена от много повече опитни колеги, които ще ти отговорят и споделят мнение и опит.
Поздрави...
Сенека
Сенека
Благодаря Vid,
Пръчка Shimano Catana CX 2,7, акция 14-40
Макара Okuma Trio 40S, на шпулата наследено Power Pro 40lb, като сравнявам на око с монофил над 0.30мм
Примамките за кефал са по малки и леки и не става с това плетиво нали?
Та колко мм? 18-20мм!
Мерси
Пръчка Shimano Catana CX 2,7, акция 14-40
Макара Okuma Trio 40S, на шпулата наследено Power Pro 40lb, като сравнявам на око с монофил над 0.30мм
Примамките за кефал са по малки и леки и не става с това плетиво нали?
Та колко мм? 18-20мм!
Мерси
- Shag
- вече хвърля и на тежко
С тези такъми ще ти е голяма мъка успешното изхвърляне на малките кефалски примамки. Така обурудван си добре за щука и дивите костури, които атакуват какво ли не. Друг е въпроса, че по реката не се срещат, поне аз не съм.
За кефал от тия, които Vid e показал ти препоръчвам ПП 0,10 и Sunline 8lb. По мои впечатления той е по-фин от ПП, но пък ПП е страшно издръжливо на натоварване.
Относно макарата мисля, че доста подложка ще трябва да сложиш предвид размера й. И ако възнамеряваш да търсиш кефал целенасочено най-добре е да потърсиш друга пръчка. Все пак с блесни на Мепс от 1 до 3 ще се мъчиш много.
За кефал от тия, които Vid e показал ти препоръчвам ПП 0,10 и Sunline 8lb. По мои впечатления той е по-фин от ПП, но пък ПП е страшно издръжливо на натоварване.
Относно макарата мисля, че доста подложка ще трябва да сложиш предвид размера й. И ако възнамеряваш да търсиш кефал целенасочено най-добре е да потърсиш друга пръчка. Все пак с блесни на Мепс от 1 до 3 ще се мъчиш много.
Мерси Shag,
Просто искам да опитам от всичко. Няма да търся само Кефала, но виждам че при него бих имал най-много слука, като начинаещ и тепърва опознаващ местата по р. Марица. След време сигурно ще ползвам съвета ти относно друга пръчка с по малка акция, но за сега ще пробвам с по тънък брейд. Голдитата 3.4см, ugli i salmo на 4см няма ли добре да се водят и замятат с тънката плетка, независимо от пръчката? Vid какво мислиш, като чета ти с кава акция пръчка замяташ и леки примамки? Или само аз мога да отговоря на този въпрос на метода на пробата
Поздрави и благодарности за съветите
PS: Повече няма да ви досаждам и наистина не мястото в този раздел да се обсъждат подобни въпроси.
Ще поствам ако има какво да се похваля дай боже, след падането на забраната.
Просто искам да опитам от всичко. Няма да търся само Кефала, но виждам че при него бих имал най-много слука, като начинаещ и тепърва опознаващ местата по р. Марица. След време сигурно ще ползвам съвета ти относно друга пръчка с по малка акция, но за сега ще пробвам с по тънък брейд. Голдитата 3.4см, ugli i salmo на 4см няма ли добре да се водят и замятат с тънката плетка, независимо от пръчката? Vid какво мислиш, като чета ти с кава акция пръчка замяташ и леки примамки? Или само аз мога да отговоря на този въпрос на метода на пробата

Поздрави и благодарности за съветите
PS: Повече няма да ви досаждам и наистина не мястото в този раздел да се обсъждат подобни въпроси.
Ще поствам ако има какво да се похваля дай боже, след падането на забраната.
- Shag
- вече хвърля и на тежко
Аз да ти кажа ще ги хвърляш, но няма да постигаш нужната дължина или точност. Голдитата 3.4 санта са двойно или тройно по-леки от минимума на теста ти. Но това не означава, че няма да можеш да ги хвърляш, просто ще видиш чувствителна разлика ако си с правилния тест пръчка.loh ness написа:...
Голдитата 3.4см, ugli i salmo на 4см няма ли добре да се водят и замятат с тънката плетка, независимо от пръчката? Vid какво мислиш, като чета ти с кава акция пръчка замяташ и леки примамки? Или само аз мога да отговоря на този въпрос на метода на пробата
...
Ще си позволя да цитирам от тук колегата Павел Иванов, който много ги чува нещата.
Позволявам си все още да ги пиша тия неща, за да не останеш с погрешно впечатление от спининга. А що се отнася до кефала в Марица около Пловдив не съм виждал много кефал изваден на спининг. Надолу по реката след Стара Загора имам по-оптимистични наблюдения. Разбира се колегите могат да ме опровергаят, ако греша с нещо.Павел Иванов написа: ...
Тъй сега пак да се върнеме замалко в тъй нареченият точен тест за изхвърляне на примамки! Значи голяма заблуда е да мислиме че въдица дълга 2.40 или 2.55 м. с тест 10-30 би изхвърляла 7 - 9 гр. примамка по-далече и по-точно от такава с тест ( точен ! ) 3.5 - 14.2 гр. ! Е нема такава бира Друг е въпроса че ( и туй го споменах по-горе ) за добрият кастиг освен въдица си трябва и читава макара както и добра линия съобразена с въдицата , макарата и примамките с които се лови ! Е във всички случай най-важни си остават уменията на задвъдичното устройство но не за туй иде реч сега !
Тъй начи да продължиме нататък !
В началото се питаше и за плетеняци разни .
...
Брейд 10 либри Паур Про , Стерн или Спайдер
...
Читави вирбели на Балцер , Оунър , Сасаме и пр. и естественно кутия с примамки ! Оттам натам остава слуката да е с него !
...
ПП Погледни поста на Павел Иванов и като цяло темата в която е писал - съвети за спининга.
- Vid
- кандидат преподавател
Остави глупостите, такъма ти е добър за реката. Пръчката ти с тази акция е идеална имайки в предвид, че катаните са малко по лигави, т.е. меки, което ще ти позволи да изхвърляш без проблем и леки примамки. Макарата ти също е добра и предполагам успешно се балансира с пръчката. Единственото, което мога да ти препоръчам като за начало е да навиеш едно влакно 15-20 лб. на допълнителната шпула (ако има такава макарата). То ще ти увеличи дистанцията на замятане с около 1/3 повече отколкото с 40 либровото, а и кефа от риболова на кефал.
Та, нямаш никви проблеми с кефала, който не е придирчива риба в принципно мътната Марица и не се смущава от дебели влакна. (Гледах как брат ми ги дърпаше кефалите по Арда с подобен такъм, само че пръчка 30-80 в бистрата вода...) Единственото с по тежкото спинингово оборудване е, че се губи част от удоволствието при удара и ваденето на рибата, но Марица е река в която не знаеш какво ще ти удари, затова е препоръчително ползването на по сериозни такъми...
Ходи и лови на практика, с времето ще разбереш какво те кефи, е успешно или не, и какво да промениш по такъма който имаш.....
Та, нямаш никви проблеми с кефала, който не е придирчива риба в принципно мътната Марица и не се смущава от дебели влакна. (Гледах как брат ми ги дърпаше кефалите по Арда с подобен такъм, само че пръчка 30-80 в бистрата вода...) Единственото с по тежкото спинингово оборудване е, че се губи част от удоволствието при удара и ваденето на рибата, но Марица е река в която не знаеш какво ще ти удари, затова е препоръчително ползването на по сериозни такъми...
Ходи и лови на практика, с времето ще разбереш какво те кефи, е успешно или не, и какво да промениш по такъма който имаш.....
Сенека
Сенека
Здравейте колеги,
Ще стартираме ли риболова на Марица на 2-ри юни?!?
Дайте инфо за състоянието на реката!
Става ли за излети след тези порои и почти преливания на места?
Види ми се доста пълноводна и мътна от калищата в момента?
Интересно ми е състоянието и в Димитровградско?
Благодарности
Ще стартираме ли риболова на Марица на 2-ри юни?!?
Дайте инфо за състоянието на реката!
Става ли за излети след тези порои и почти преливания на места?
Види ми се доста пълноводна и мътна от калищата в момента?
Интересно ми е състоянието и в Димитровградско?
Благодарности
- Vid
- кандидат преподавател
Положението е трагично... и смятам, че е безпредметно да се открива на реката поне още седмица, това ако валежите спрат де.blgmspt написа:Интересно ми е състоянието и в Димитровградско?
Благодарности
Сенека
Сенека
- М. Сталев
- разбира нещата
Реката е със много голямо ниво и е доста бурна ,невъзможно за риболов в следващите 7-14 дни ако се запази времето без валежи
-
- ще става разбирач
Утре ще видим.
- М. Сталев
- разбира нещата
Ще си загубиш времето ,ама както и да е 

Аз мисля да се ориентирам към някой от притоците. Марица не става за риболов в момента.
Когато човек е на лов или риболов, Господ не му брои дните!
- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Там дали ще е по-добра ситуацията?kesh написа:Аз мисля да се ориентирам към някой от притоците. Марица не става за риболов в момента.