Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- rosboz
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
Здравейте , колеги гъбари.
Вижте какво намерих

Мислех да ходя по балкана а те пораснали в задния двор ( В Пловдив )
Моля, колегите които познават припънките да кажат дали това е зимната.
Вижте какво намерих

Мислех да ходя по балкана а те пораснали в задния двор ( В Пловдив )
Моля, колегите които познават припънките да кажат дали това е зимната.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
Да това е зимна припънка.Аз също намерих вчера доста освен Aurikularia И rosboz внимавай с отровната пънчушка!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Розбос, намокри пъна добре и ще езбият още много! Закови една тенекиена кутия и я напълни с вода или сложи едно голямо, напоено с вода парче дунапрен!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Хора, къде ги намирате тези гъби ?
Аз с нетърпение чакам да дойде април - май, че да хвана гората.
Аз с нетърпение чакам да дойде април - май, че да хвана гората.
- rdochev
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
А как ги приготвяш?Julien_g написа:Това е само малка част от информацията за нея.http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=2&b=193 Aurikularia По някога намирам големи количества,но незнам как се суши и затова обикновенно я съхранявам във фризера.
i don't drink water cos fish fuck in it
- rosboz
- ще става разбирач
Моля за пояснения на втората снимка.Julien_g написа:Да това е зимна припънка.Аз също намерих вчера доста освен Aurikularia И rosboz внимавай с отровната пънчушка!
Декември снимах същата на тополов пън и мнението във форума бе че е тополова припънка.

ski today
work tomorrow
work tomorrow
И кой казва, че е отровна или друга гъба?rosboz написа:Моля за пояснения на втората снимка.Julien_g написа:Да това е зимна припънка.Аз също намерих вчера доста освен Aurikularia И rosboz внимавай с отровната пънчушка!
Декември снимах същата на тополов пън и мнението във форума бе че е тополова припънка.
Това си е тополова припънка. За да не се притесняваш направи следното:
Откъсни една гъба- млада и хубава. Вкуси я и виж дали горчи. Ясно е, че не горчи - значи спокойно - не е отровна припънка.
Когато някога през лятото видиш отровна припънка - вкуси и нея. Излишно е да казвам, да изплюеш това което си вкусил. То е толкова горчиво ..... че няма преглъщане.
Е - тогава вече ще си наясно с разликата във вкуса между двете гъби.
Успех !
Според мен,няма "Тополова припънка"Дървото дали ще е Топола.Чинар,Липа,Бреза или друго, не дава името на припънката.Има Зимна припънка!На втората снимка,гъбата според мен е пънчушка(не твърдя,че е отровна),но все пак я виждам само от горе,не вижам пластинките и горната част на пънчето,нито дали е кухо.На припънката пънчето под гуглата е с цвета на пластинките(ламелите),на долу е по-тъмно до кафяво.Гъбата през това време на годината от горе е лигава(от влагата).Цвета на гуглата е много по-наситен,от жълто,жълтооранжев до кафяв в средата.Колкото до Аурикуларията,на салата-с лук и др.пържени зеленчуци или задушени.Готвим я с различни миксове,въпрос на вкус.Ако някой сподели още нещо ще съм благодарен.Днес пак набрах окло два килограма от нея,просто нямах повече време.Ще ви помоля да не бъркате имената-ПРИПЪНКА и ПЪНЧУШКА
-
- научил се да хвърля
Привет колега Julien_g,
Предлагам, по критично отношение към снимковия материал и мненията, или липсата им. Дори и тази гъба да прилича на твоята представа за "Отровната пънчушка", Горчива припънка /Hypholoma fasciculare /, то без минимални допълнителни пояснения, мнението е крайно подвеждащо. Още повече, че, според мен, гъбата от тази снимка, по скоро прилича на Тополовата пънчушка /Agrocybe aegeria/. Още повече, ако месото и е бяло, твърдо, жилаво с приятен вкус и има кафяв споров отпечатък, то най вероятно е, да е точно тя.
Вероятно тази снимка и текста под нея е притеснило колегата rosboz и той потърси ново потвърждение за Тополовата пънчушка /Agrocybe aegeria/. За нея сме си говорили много около 109 страница от темата. Тази есен и аз брах, и ядох за първи път. Ето малко лични снимки за Тополовата пънчушка /Agrocybe aegeria/.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2696
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2695
Поздрави и приятни почивни дни
Объркването настана поради това, че в отговора си от Сря Яну 19, 2011 9:04 pm на втората снимка отдолу пише Отровна пънчушка.Julien_g написа:На втората снимка,гъбата според мен е пънчушка(не твърдя,че е отровна)
Предлагам, по критично отношение към снимковия материал и мненията, или липсата им. Дори и тази гъба да прилича на твоята представа за "Отровната пънчушка", Горчива припънка /Hypholoma fasciculare /, то без минимални допълнителни пояснения, мнението е крайно подвеждащо. Още повече, че, според мен, гъбата от тази снимка, по скоро прилича на Тополовата пънчушка /Agrocybe aegeria/. Още повече, ако месото и е бяло, твърдо, жилаво с приятен вкус и има кафяв споров отпечатък, то най вероятно е, да е точно тя.
Вероятно тази снимка и текста под нея е притеснило колегата rosboz и той потърси ново потвърждение за Тополовата пънчушка /Agrocybe aegeria/. За нея сме си говорили много около 109 страница от темата. Тази есен и аз брах, и ядох за първи път. Ето малко лични снимки за Тополовата пънчушка /Agrocybe aegeria/.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2696
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... ge_id=2695
Поздрави и приятни почивни дни
Последно промяна от piterd на Пет Яну 21, 2011 10:11 pm, променено общо 1 път.
Julien_g написа:Според мен,няма "Тополова припънка"Дървото дали ще е Топола.Чинар,Липа,Бреза или друго, не дава името на припънката.Има Зимна припънка!На втората снимка,гъбата според мен е пънчушка(не твърдя,че е отровна),но все пак я виждам само от горе,не вижам пластинките и горната част на пънчето,нито дали е кухо.На припънката пънчето под гуглата е с цвета на пластинките(ламелите),на долу е по-тъмно до кафяво.Гъбата през това време на годината от горе е лигава(от влагата).Цвета на гуглата е много по-наситен,от жълто,жълтооранжев до кафяв в средата.Колкото до Аурикуларията,на салата-с лук и др.пържени зеленчуци или задушени.Готвим я с различни миксове,въпрос на вкус.Ако някой сподели още нещо ще съм благодарен.Днес пак набрах окло два килограма от нея,просто нямах повече време.Ще ви помоля да не бъркате имената-ПРИПЪНКА и ПЪНЧУШКА
Да караме подред. Да приемем, че аз не познавам гъбите, но познавам българския език.
Чувам припънка и си мисля - това е нещо което расте ПРИ пън . Евентуално гъба.
После чувам пънчушка - и пак си мисля - това е нещо което расте на пън. Евентуално гъба.
Къде е грешката до тук ?
После - като се посочи и на какъв вид дървесина расте - това пояснява местообитанието на гъбата - борова манатарка , дъбова манатарка,габърова и т.н. Защо да няма тополова ?
И последно - че е зимна припънка вероятно си прав. Как да наречем тогава същата припънка която расте на тополов пън през късна пролет, лято или есен след дъжд ?
Имената на гъбите са за улеснение на гъбарите, за по-ясното им разпознаване и по-точно определяне.
Не подценявам познанията на никого и не искам да обиждам никого.Извинявам се bgbul.Просто изразих мнение,нямам ли право?Тук сме за да обсъждаме и да обменяме опит,за да сме полезни един на друг.Желая успех на всички потребители и гости.
И аз не те упреквам - извинявай, ако така си ме разбрал!Julien_g написа:Не подценявам познанията на никого и не искам да обиждам никого.Извинявам се bgbul.Просто изразих мнение,нямам ли право?Тук сме за да обсъждаме и да обменяме опит,за да сме полезни един на друг.Желая успех на всички потребители и гости.
Просто искам да кажа , че ние сме тези които определяме имената на гъбите . И то доста отговорно ги определяме и си помагаме.
Нямам упрек към никой!
Замислих се (и то от доста време) - кой и как е определял имената на гъбите ?
Стигнах до шокиращ извод - много имена са неточни или непълни. Има учени - светила в тази област (БАН) - често сме в дискусии за някой гъби. И се оказа , че пишат книги, много точни и научни с латински имена,споров прашец и каквото се сетите. Но ... голямо НО :
ТЕ не са виждали много от гъбите на терен. Просто им ги носят в БАН да ги изследват и опишат. Това си е наука и за тях е нормално. За мен обаче НЕ Е !
Като човек пише за гъби и дава съвети трябва да ги познава не само като описание, ами и като сезон, месторастене и стадии на зрялост. Така мисля аз.
И ето примера:
Някой учен е получил тополова припънка за изследване по това време(зимата) и така я описал - като зимна припънка. Когато пролетта, лятото и есента има много други гъби на припънките не им се обръща внимание. Само сега зимата всеки пише за тях. Добре, ама ние намираме припънката целогодишно - от ранна пролет до късна есен. Е - аз на кой да вярвам - на учения зад бюрото или на себе си в гората .
За това мисля, че тополова припънка е по-точно и по-вярно наименование на тази гъба от зимна припънка.
Освен ако не са различни двете гъби .... но не са .
Ей такива размисли са ми в главата .....и само с усмивка. Никакви упреци .
Като не можем да ходим по горите в това време поне да се дообразоваме!
Който иска разбира се.http://www.allgrib.ru/Спортед мен има какво да се види и прочете.
Който иска разбира се.http://www.allgrib.ru/Спортед мен има какво да се види и прочете.
- Jack Daniels
- разбира нещата
Здравейте гъбари, аз също съм голям любител на гъбите, но скоро попаднах на ето това и доста се озадачих :
"Наистина, гъбите са много богати на протеини, но цялостното им въздействие върху организма и ума може да има токсичен ефект. За разлика от други растения, живеещи чрез фотосинтеза, извличайки енергия от слънчевата светлина, в гъбите липсва хлорофил и те не могат да използват слънчевата енергия. Ето защо те трябва да набавят хранителни вещества от мъртви растения, мъртви животни, животински изпражнения и др. Извличайки енергия от смъртта и мрака, те пренасят тези статични сили и качества директно към консуматора. Известно е, че дори и най-скъпоструващите видове ядливи гъби са трудно смилаеми, ако се приемат в по-големи количества и причиняват ленива умствена дейност, сънливост и физическа летаргия. В много случаи количеството енергия, необходимо за да се извлекат полезни хранителни вещества от гъбите е по-голямо от самата извлечена енергия."
"Наистина, гъбите са много богати на протеини, но цялостното им въздействие върху организма и ума може да има токсичен ефект. За разлика от други растения, живеещи чрез фотосинтеза, извличайки енергия от слънчевата светлина, в гъбите липсва хлорофил и те не могат да използват слънчевата енергия. Ето защо те трябва да набавят хранителни вещества от мъртви растения, мъртви животни, животински изпражнения и др. Извличайки енергия от смъртта и мрака, те пренасят тези статични сили и качества директно към консуматора. Известно е, че дори и най-скъпоструващите видове ядливи гъби са трудно смилаеми, ако се приемат в по-големи количества и причиняват ленива умствена дейност, сънливост и физическа летаргия. В много случаи количеството енергия, необходимо за да се извлекат полезни хранителни вещества от гъбите е по-голямо от самата извлечена енергия."
Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад