Разкази за сома от залива на девиците

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Re: Разкази за сома от залива на девиците

Мнение от Diman »

Такааа. Чух това, което исках да чуя. Тролка, правилно си описал влакната и ми спести коментари, благодаря!
Голяма риба не ми е удряла. Късмет! Не съм и гонил големи целенасочено. Малките не подбират. Не, че са лесни! Но удрят на всякакъв повод. На 200 либри с червеи, на монофилен лидер Бъркли (твоя) с рибка. Но най-много на повод AWA-SHIMA (като основното ми влакно), което е тъмно зелено на цвят. Забелязал съм, че добре се представят поводи с червен и розов цвят, вероятно и стръвта е била от значение. Когато усетя интуитивно, че безцветното влакно е от значение, ще сложа флурокарбон. За сега такива симптоми няма.
Цвета може БИ е от значение. Но само в светлата част. През деня големи риби съм вдигал....знаеш къде. Вдигат се само до N-тия метър, където цвета едва ли има значение. Но щом смяташ, може и да е така.
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Troli Rapala написа:
bai mile1 написа: от случките на които съм присъствал тънките влакна са давали фира ВИНАГИ :!:
Ти няма как да присъстваш на всички случки,та да знаеш! :mrgreen: Аз пък многократно съм бил свидетел на изпуснати риби по различни причини, независимо,че са били с по-баяти линии от моите! :roll: :drinkers: Ти май забрави какво ти написа Теургиста или какви са изводите на Милко? :shock: Това са много кадърни риболовци и ти препоръчвам да ги слушкаш и да им се довериш,ако не искаш да гледаш мача отстрани още 10години,докат не кшекнеш на тяхното виждане за нещата със сомовете! :wink: :mrgreen: :drinkers:
Нищо не съм забравил :wink: помня много и за дълго :wink: Просто си имам мое виждане за нещата :wink: Теургиста ама го написах без акцент а :lol: :lol: каза за 50 либри е аз съм с таквоз бре не с 200 сега за един повод ша ма изядеш начи :lol: :lol: :lol: :fishing6:
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Миле ,твоя мозък работи на следния принцип:-Всяка информация,която ти подам и не съвпада със записа на твоята плоча се прибира в някой тъмен килер в мозъка ти и не се пипа,защото си изхвърлил ключа от килера! :mrgreen: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Димане,аз пък имах опит с голем сом на тролинг през деня,преди да вляза за първи път да кльонкам през нощта! :wink: И въпреки това се оплетох с мултито.Защото всичко ми беше за първи път.Удари ми през нощта-22.30ч.,бях в Уфимка на гребла,бях с баята гега,която 30кила сом не можа да огъне през цялото време,нямах опит с Мултипликатори и перчатката на драга и в един момент реших да отпусна за да не скъса.Сома беше тотално полудял и ме въртя,като пумпал и ме оплете с втората линия и парашута.Изобщо всичко беше див екшън в тъмното и мислех,че рибата е тройно по-голема.Та ако си сам за първи път в тъмното и ти тресе ядосан сом си е стресиращо.Рибата която ще ти удари може да не е много тежка,но да е много силна и да те изцеди.Та ще видим надявам се в твоя разказ с голема риба,дали всичко ще мине гладко? :drinkers: Съмнявам се,че ще запазиш самообладание и хладнокръвие дори за миг. :wink: :drinkers:
Последно промяна от Troli Rapala на Пет Яну 12, 2018 11:15 am, променено общо 1 път.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

ringo написа:Веднъж ми скъса и сега не мога затворя на Миле устата цял живот......
Ич да не ти пука,това е придобиване на опит и те прави по-силен или да изчистиш грешките при следващия път! :wink: Раздуй случката да се види къде може да има проблем за отстраняване? :roll: :drinkers:
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

bai mile1 написа:....ща не ми е марково флорото и аз му викам колко да е менте...
Веднага ще ти отговоря, какво е имал предвид.
1. Менте е когато пише, че е 100% флурокарбон и ти вземат паричките за такъв. А то не е!
2. Теста му на издържливост не отговаря на този, който производителя презентира.
Може да има и трето. Например, разминаване с реалния диаметър на влакното.
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Troli Rapala написа:Миле ,твоя мозък работи на следния принцип:-Всяка информация,която ти подам и не съвпада със записа на твоята плоча се прибира в някой тъмен килер в мозъка ти и не се пипа,защото си изхвърлил ключа от килера! :mrgreen: :drinkers:
Май си прав :roll: ша почвам да мисля над казаното :D :fishing6:
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Troli Rapala написа:.... Съмнявам се..
Правилната дума е "надявам" се. Вече имам известен опит и усещам, че съм непокис. Никаква емоция. По време на битката, ако нещо се закучи, съм склонен привидно да се "предам" и да не избързвам. Хората са емоционални по природа и това им пречи. Може да се случи и на обиграни риболовци. Помня как на Емо му трепереха ръцете и сърчицето, от притеснение Големеца да не удари с опашка в дъното и да се откачи.
Силата е на моя страна, защото не боледувам от амбиции и приемам всичко спокойно. Ако се откачи, откачи!
Гледай, като малък как съм вадил шаранчета по 10-тина килограма с плетен повод 0,14мм.
https://www.youtube.com/watch?v=AFFz0k67RbA
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Браво Димане, перфектно се справи и всичко мина профешънъл.Емоциите пречат особено гарнирани с адреналин.И Тоци е прав за Големия,че удря винаги когато най-малко очакваш и е трудно да се овладеят адреналина и емоциите, особено и ако е за първи път или е на тъмно,щот тогава сомовете са много смели и агресивни! :drinkers:
Последно промяна от Troli Rapala на Пет Яну 12, 2018 1:08 pm, променено общо 1 път.
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Ех Димане колко е хубаво на Коневския залив за шаран на пролет
Марк Твен
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Добре, щом ти харесва, ето го целия клип. https://www.youtube.com/watch?v=OFrOVJcjlZs
Както сома, така и всяка риба е с характер, включително шарана. И всеки реагира по различен начин. Този БЯС подпали аванса с 200 по диагонал на водоема в посока преливника, като размота повече от половината шпула. Затова решихме с адвоката да го снимаме. Но докато разпъне стативите, битката беше вече в своя край. Беше немислимо да бързам да го обърна с 0,14. Затова го оставих инстинкта му за съхранение и упорство да работят против него. Така и стана. Този шаран беше много различен като поведение, от останалите.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Вече мога да формулирам двата основни вида риболовци на сом!Едните мислят как да го извадят,а другите как да им удари! :drinkers: За мен винаги е било водещо да го накарам да удари,пък после все ще му намеря цаката.За това пробвах и с 0.06мм плетеняк.Удари ли ми?-Да.Е вярно,че не е възможно да се извади с линия която я късам с ръце,но доказва че има нещо важно което ги кара да ударят на слаби линии! :idea: :drinkers: Ако гледах само да го извадя,що не съм с 100-200либри? :wink: Тук е заровено кучето според мен,в линиите! :roll: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Той сома произхожда от шарана,та е напълно нормално един успял шаранджия да прехвърли опита си и да градира към сома-голямото непослушно дете на цар Шаран !Тоци е пример за това,та очаквам включване :drinkers:
Аватар
toci23
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от toci23 »

Верно е,но не като ходиш да ги ловиш в аквариуми :D там няма на какво да се научиш,и вместо на пред вървиш на зад......За шрани ходя от 5 годишен,и имам страшно много трофейни риби-хванати основно за яз.Батак и яз.Пасъчник-там съм израстнал :D 34 години ги преследвам шараните и сом на дъно и буй,докато не ми се случи една случка на Пясъчник с голям сом на шаранска въдица :lol: от тогва друга риба освен сома не съществува за мен :wink: Тука има една много много малка час,и то по цензурирани снимки.....клипа е стар,имам и много какво да добавя.....някой ден..... :D
https://www.youtube.com/watch?v=hiTD4cExoUc&t=190s :D
KRASSI написа:Кво да ти показвам ...удъра на 30годишна риба която избягва всеки ден по 30 лодки е като ти да се спънеш в бордюр .... ма ако ти кажа внимавай с бордюра дали ще се спънеш ?????.
Diman
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Diman »

Жените казват, че размера има значение. Аз, като риболовец го потвърждавам. Румбата, като майстор-дефлоратор също :wink: :D . И се надявам да прескоча границата от 16кг шаран и 12кг амур. С времето тръпката избледнява, защото шарана за мен е прочетена книга. Еднообразието убива.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на кльонк”