Плетено влакно - Брейд

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
vladi gtv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Плетено влакно - Брейд

Мнение от vladi gtv »

Колега Мунчо, всичките тези влакна ги гледам всеки път когато отворя интернет магазините и тем подобни, и повечето са универсални или за кстинг.Интересува ме джиг влакно за риболов на костур от БГ като за вместване в цена не съм писал, това са цените в магазините.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Koлега, това са универсални влакна - не мисля, че тези за джиг са по-различни с нещо, ако изключим, че някои модели с подобна претенция са маркирани с различни цветове през определен метраж. Нямам представа какви са конкретните ви изисквания специално към влакно за джиг.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
vladi gtv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladi gtv »

Павел Иванов
Заглавие: Re: Плетено влакно - БрейдПубликувано на: Вто Окт 19, 2010 5:22 pm

Санде , хвала не пием

Та тъй . Ся ще пощракам относно два вида много близки и същевремено корено различни специализирани брейдове .
Плетени влакна за кастинг и за джиг .
Какво имам предвид по това че си приличат ?
И от двете се изисква дистанция .

Кастинговият брейд обикновено е много мек но със стегната и на вид грубо изплетена плитка .
Идеята на мекотата му е да се изнизва лесно от макарата . Това обаче може да се окаже голям недостатък ако ловим с макари с плитка шпула , лошо лагерована ролка на бигела и къси геги . Стегнатата оплетка му пречи да "пие" вода и оттам на там ни се изяснява че кастинговият брейд е основно за повърхностен риболов дори и със сбиро ( бомбарда ) . Грубата оплетка е направена с идеята минимален досег на цялата линия с водачите и оттам натам идеална работа с ню консепт водачи . Всичко това като комплекс оформя един прекрасен брейд за риболов на дистанции , големи дистанции , но не трябва да забравяме че ни е нужно съответното оборудване за риболов с него инак основно ядове .
Един перфектен кастингов брейд на поносима цена е този - http://cgi.ebay.com/VARIVAS-BLUE-CASTIN ... 255b7b2c20 , като избора на дебелина и тест са според това за какво ни трябва .

Джиговият брейд също е мек но със по-рехава оплетка и грубоста на оплетката е според това дали е хард или лайд вариант . Освен това читавият джигов брейд е разграфен в различни цветове през различно разстояние с цел по-лесната ни ориентация на какво разстояние или дълбочина ловиме . Както и при кастинговият мекотата е предпоставка за по-лесно изнизване и съответно пак ни трябват макари с по-широки шпули или мултита . По-рехавата му оплетка предполага да "пие" по-лесно вода и от там на там да потъва по-лесно . Хард вариантите са по-удачни за тролинг и тежки джигови глави като не се търси особена точност и бързо "прорязване" на течението с леки глави и съответно има по-груба оплетка . Смятам да сте си отговорили какъв е лайт джиг брейда Джиговият брейд е и перфектният такъв за тролинг .
Перфектен хард джиг брейд на прилична цена ( развасовките са от 300 и 600 метра )- http://cgi.ebay.com/Varivas-Avani-10-x- ... 1e5d670225 .
Префектен тролинг "Биг гейм" , сомо и мерелино трепач брейд - http://cgi.ebay.com/Varivas-Avani-BIG-O ... 1e5d6708f7 .
Може би най-добрият лайт джиг брейд - http://cgi.ebay.com/Varivas-Avani-10-x- ... 255c54a8f5
Това във варианта цена / качество инак във варианта дЪ фърст лайт джиг брейд - http://cgi.ebay.com/VARIVAS-AVANI-Light ... 439ec8dd9b

Та тука трябва да се има напредвид че не съответствието диаметър тест на носимост е водещото при изработката а малце по-други фактори как на пример :

За каст брейда - минимална абразивност на самият брейд . Максимална устойчивост на директен удар и УВ лъчи .

За джиг брейда - максимална устойчивост на претриване от камънаци , миди и пр. подидънни гадории .

Та тъй , друг път пак

Спининг клуб "Стари видри"

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов

Нямам никакви допълнителни изисквания към брейда.
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Mда - ето едно отлично влакно с претенцията да е специално за джиг. Много стегната оплетка. Диаметъра му е много близък до този на монофил. И е шарено, което е изключително важно.

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/defa ... 10x10.html

Японеца праща до България без проблем, което е доказано многократно.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

vladi gtv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladi gtv »

Колега, зададох конкретен въпрос по- рано:
та въпросът ми е какъв брейд да си заприходя /марка, цвят,либри/ от продаваните в БГ.
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от sandista »

Стига се кара бе, човек ! Омаза цялата тема , пишеш с червени букви ?!
Мунчо ти е дал предложение, ако не те устройва иди да те посъветват в някой магазин.
Взимай един Сънлайн и не му мисли толкова ! :)
vladi gtv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladi gtv »

Не се карам с никого, пиша в червено понеже нещо с маркирането на текст не мога да го докарам.
Ако исках да се съветвам с магазинерки нямаше да си правя труда да щракам по компа.
А зощо си губим времето в нета щом мога да си взема и някакъв Сънлайн и да не му мисля.
Темата все пак е за плетеняци които да ни вършат работа в определени условия и риболов. :wink:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

На мен ми се струва, че идеята на колегата не е да се допитва за това, какво точно влакно му е нужно, а някак по-различна...
Според мен, в случай, че човек си избира подобно влакно, трябва да си даде сметка дали смята да практикува тежък или "относително" лек джиг. Общо взето, според мен универсален брейд би бил японски от 10-12 либри, който би позволил да се ползват както глави в широк тегловен диапазон. Той е достатъчно здрав, но и фин, за да не се огрубява излишно такъма и да не се затруднява воденето на примамката, поради провисването му, поради собствената маса и профил при леки тежести. Освен това, с него ще се постигат и по-далечни замятания, в сравнение с по-дебели такива. Освен това, ако се лови на река(примерно Дунав) тънкия брейд по-лесно "прерязва" течението, за разлика от тези с по-голям диаметър, който се подхващат от него, подобно на своеобразно "платно", поради по-голямата си площ и сечение, особено при използване на леки глави.
Това е най-доброто влакно, което се предлага у нас:
http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... ay-pe.html

И сега, ако ми кажеш, колега, че тези неща си ги имал предвид, значи трябва да си съвсем наясно какво точно ти е нужно...

vladi gtv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladi gtv »

Колега,имах намерението да отида на яз.Искър местност Щъркелово гнездо и да пробвам да хвана някой костур на оловни главички с силиконови рибета и исках предложение за брейд.И като се заформи това писане днес отидох до магазина на Ванката Пигов получих нужния съвет купих каквото ми трябва и всичко е ОК.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Колеги едно въпросче и от мен като прохождащ с плетените влакна. Та бих Ви замолил да ми препоръчате плетено влакно за фидера ми до към 3-5кг да носи. За повод ще ползвам флорокарбон ако това има някaкво значение.
Последно промяна от topsoft на Нед Яну 09, 2011 12:24 am, променено общо 1 път.
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Jechev
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Jechev »

vladi gtv написа: днес отидох до магазина на Ванката Пигов получих нужния съвет купих каквото ми трябва и всичко е ОК.
Пъ, ней лошо да споделиш какво си купи от този хулиганин Пигов, нещо интересно заредил ли е? 8)
Ако цял живот се взираш в едно лайно, то цял живот ще ти мирише!
Джоко Росич

Алкохола не решава проблемите....млякото също.
Изображение
vladi gtv
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vladi gtv »

За мен без блесните и някои воблери почти всичко е ново, тези сръбски воблери, джиг главички и силикони ме кефят много.Взех си от тези на ОrкА, за влакното ме убеди, че в това време няма нужда от брейд и тъй.Иначе изглежда в добро здраве и си осигури още един клиент.
Plamboniy
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от Plamboniy »

Здравейте колеги и за много години.

И аз имам един въпрос:

По колко пъти сменяте плетеното влакното за един сезон ( календарна година ) ?

Лично аз късам като животно и навивам по 3-4 пъти 100-130 метра годишно.
В седмицата ако не отида поне два пъти на риболов, за минимум 5 часа, ставам нервен.

Най-често ползвам сравнително дебело влакно PP 15lb.

P.S.
- Искам да си сверя часовника с колеги, които имат сходни часове по водоемите.
- За да няма оспамване и иронични подхвърляния, с риболов се занимавам от както се помня, а с изкуствени примамки от 4-5 години.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Аааааааааааааааааа , Муня , не го подвеждай Влади да си взима кастингов Сънлайн за джиг молим тъ . После ш му тръгне едно име не ти е работа .

Влади , в БГ за жалост не се предлага читав брейд специализиран за джиг , сорри . Като гледам и преди Вътко да те доувери че за това което си решил ся да ловиш брейд не ти требва са ти го споменали ама ...

Пламене , аз примерно ако не се налага влакно не сменям а си се сдобивам с нова шпула и на нея навивам поредната придобивка особено га съм решил да проверя дадено брейдче колко време и как ще изкара . Това за късането си е строго специфично . В твоят случай издава единствено че си нервен тип га риболовсваш , вервай ми :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
kameti
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kameti »

Пламбони, и аз бях като тебе, но след препоръката На Павлетий Иванов (да ни е жив и здрав и да почерпи :lol: :lol: ),си заприходих една ролка син варивас (200 метра). Та миналата година карах с половината, за новият сезон мисля да навия другата част, въпреки че в старият брейд има още хляб и така....за диаметъра ще трябва да се разбереш с виетнамеца :lol:
http://cgi.ebay.com/VARIVAS-BLUE-CASTIN ... 255b7b2c20
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”