Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от alenov77 »

bgbul от София сме тука с един приятел мислиме да ходиме някяде за гъби в района около София може ли да подскажеш къде в момента има гъби и дали някой изкупува говорим за района около София
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Колега тука от тая страна на витоша няма,сухо е проверих,земята е камъкИзображение
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Julien_g
новобранец
новобранец

Мнение от Julien_g »

Колеги искам да ви помоля за повече информация за тази гъба.Това което мога аз да кажа е,че има приятен вкус и аромат,жилава е,размерите на плодното тяло са от 1,5см.до около 6см.пънчето е тънко,кухо с цвета на гуглата или малко по-тъмно.Пластинки-редки,белезникави.Прилича ми на вид Армилария,но са толкова много,че не знам.Помогнете!
_______.890.jpg
_______.891.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:bgbul от София сме тука с един приятел мислиме да ходиме някяде за гъби в района около София може ли да подскажеш къде в момента има гъби и дали някой изкупува говорим за района около София
На драго сърце бих ви казал къде , но като не знам няма как да бъда полезен.
Съжалявам.
sharkybg
новобранец
новобранец

Мнение от sharkybg »

днес намерих манатарки, масловки и рижийки. започна сезона на гъбите. :axe: скоро и снимки ще пусна. АТАКАА на горите. :ANAL:
Аватар
Julien_g
новобранец
новобранец

Мнение от Julien_g »

Ето още една красавица която намерих днес в Басарбовския манастир край Русе.Дайте моля Ви информация за нея,ако обичате колеги.Мисля,че снимките са добри и се виждат ясно цвета формата и големината.Мястото е една от градините в манастира,няма дървета или храсти наоколо.Добре е,че се виждат и малки и големи екземпляри.Благодаря ви предварително!
31.jpg
34.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
sharkybg
новобранец
новобранец

Мнение от sharkybg »

Изображение
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от boby61 »

Неприятно ми е като гледам хубави гъби, брутално изскубани с мицела ! :evil:
И да ме няма, пак съм тук !
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

boby61 написа:Неприятно ми е като гледам хубави гъби, брутално изскубани с мицела ! :evil:
Това е основната причина манатарката да се среща все по-рядко,особенно в Родопа планина!!!
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Телескоп написа:
boby61 написа:Неприятно ми е като гледам хубави гъби, брутално изскубани с мицела ! :evil:
Това е основната причина манатарката да се среща все по-рядко,особенно в Родопа планина!!!
Колеги, има две теории за брането/събирането на гъбите.
Вие преценете коя да ползвате :
1. Гъбите се отскубват с леко въртеливи движение от земята и след това отворената дупка се затваря с пръст, трева и се притъпква с крак. Така е правилното бране на гъби.
Защо е така?
Отговорете си в края на поста .
2. Гъбите се отрязват на определена височина на пънчето с нож.
Така се събират голяма част от гъбите и .... после ... ще разберете след малко.
Гъбите са съставени от МИЦЕЛ(корените) - той се намира на 30-40 см дълбочина под повърхността , ХИФИ - това са израстъците(клоните) от мицела които достигат до повърхността .
И следва ПЛОДНО ТЯЛО което ние виждаме - гъбата и събираме. Плодно тяло се образува само , ако има подходящи условия за това.
Ако ние отрежем пънчето - отрязаното парче, което остава в земята представлява РАНА през която навлизат болести и достигат до мицела. Така мицела заболява и започва да дава болни гъби или се загубва находището. Просто ние отваряме рана в плодното тяло.
Ако ние отскубнем внимателно цялото плодно тяло - все едно обираме плода от клона .
Ако затворим дупката с пръст - ние провокираме ново плододаване и израстване на ново плодно тяло още същия сезон.
Няма кой да ви убеди в едната или другата теория на бране.
Преценете и изберете сами !
Просто един пример :
Според вас КАК се събират най-скъпите гъби - ТРЮФЕЛИТЕ ?
Дали се режат или се отскубват внимателно и после се затваря гнездото ?
И дали след отскубването догодина има отново трюфели на същото място ?
Успех в избора !

П.С.
Съжалявам, ако на някой не му харесва написаното. И ние (със съпругата ми) по-рано отрязвахме гъбите при бране. Но с натрупване на знания и опит човек разбира грешките си и ги поправя. И сега се радваме на гъби всяка година на едни и същи места(находища).
Достатъчно е да видим болни гъби (като малката манатарка на горната снимка) и разбираме, че там миналата година гъбите са ги отрязвали с ножче.
И ако отрежете болна гъба - ножа вече е заразен и пренасяте болестта на следващите гъби.
Дали е вярно ?
Последно промяна от bgbul на Пон Май 23, 2011 6:46 pm, променено общо 1 път.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Категорично невярно-изхожда от необоснованото предположение,че с острието на ножа се пренасят причинители на заболяването.Няма как да стане при бране на здрава гъбна популация.Много по-добре е да се реже,отколкото да се скубе,пък дори и с въртеливи движения.В Родопите,сред които живея,на много/повечето места/мицела се намира на много по-плитко,къде ти 30-40 см,на тези места просто няма толкова дълбок слой почва.И цялата тази история няма нищо общо с трюфелите,те си имат отделен живот и смърт.
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

INCUBUS написа:Категорично невярно-изхожда от необоснованото предположение,че с острието на ножа се пренасят причинители на заболяването.Няма как да стане при бране на здрава гъбна популация.Много по-добре е да се реже,отколкото да се скубе,пък дори и с въртеливи движения.В Родопите,сред които живея,на много/повечето места/мицела се намира на много по-плитко,къде ти 30-40 см,на тези места просто няма толкова дълбок слой почва.И цялата тази история няма нищо общо с трюфелите,те си имат отделен живот и смърт.
НЕ намесвай трюфелите - те са само категоричен пример за начин на събиране - просто няма друг, освен отскубване. И не се загубват от това.
После - за мицела не ми се спори. Има си наука, изследвания и т.н.
Родопите - кои гъби са се загубили ?
Колко тона се събират на година ?
Само Петко изнасяше по 40 тира на година. За Фунгоробика не ми се пише , нито за Фереви.
Имаш ли понятие за колко тона на година (всяка година) говорим?
Хиляди тонове гъби манатарка и пачи крак. И това е от 1970 година насам, след 90 масово хората с това се препитават (голяма част от тях ).
Просто гъбите са си толкова, но берачите са се увеличили мнооогократно.
И ако не е тайна - кой си от Смолян(може на лично). Аз съм Чоков.
Ще се радвам да се познаваме (може да се познаваме всъщност ).
Може да си говорим за гъбите с часове и да си спорим. Това е спор между приятели и между хора които обичат гъбите. Няма нищо лошо в този спор.
Поне от моя страна е така.
Важното е да има гъби все повече и повече.
Успех !
Аватар
Mr.Fish
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Mr.Fish »

Аз обичам да ходя за гъби не по-малко от това да ловя риба. Баща ми е казвал,че гъби не се изрязват с ножка - това не помага за тяхното размножаване. Всъщност изцяло размножаването им зависи от природните условия,които спомагат за образуването на мицел. Покрай затоплянето и сушата в последните 5-6 години манатарката значително намаля в България,а не защото се откъсва с пънчето.
За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно. Дякон Игнатий
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

[quote="майсторчето страхил"]Аз пък в събота ходих за риба,риба не хванах ,но набрах за една тава :D

И по кой язовир има печурка я кажи :)
lusienn

Мнение от lusienn »

Репортаж от село,по празниците-гъби няма но живота е спокоен,кошарата със стокатаИзображение Тия дават мляко и се прави сирене много вкусно,косих трева на бабитеИзображение Изображение тука се намират печурки когато вали стабилноИзображение Изображение за конете 4 чувала зелена трева,Изображение Изображение кученце на 40 дена на заден план овчарката ме информира че наоколо гъби няма никакви все още.И хайде на стоп обратноИзображение много хубав превоз електричкатаИзображение дано ви хареса селската романтика,и един щъркел гнезди щях да го забравя замалко в репортажаИзображение
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”