Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от iph »

Чудесни сте ! Много настроение има в тези снимки :D
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Здравейте.
Какво става с пачия крак? Не е ли супер крайно време да тръгне? Дъждове валят често,темперетурите надвишават 25 градуса,а май месец пее лебедовата си песен... Какво още трябва? В югозападните щати из дъбовите гори на височина от 600,700м все още няма нито пачи крак,нито манатарка! Масловките тръгнаха,днес видях и една пантерка,което много ме зарадва,но манатарки и пачи крак няма,а в пунктовете чакат при цена от 10лв на килограм! Моля похвалете се като намерите нещо!
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

имам информация че по ботевградско е тръгнал пачия крак а по мездренско манатарка обаче нямам снимков материал колега матеев къде изкупуват гъби за 10 лв ако не е тайна
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

bgbul написа:......После - за мицела не ми се спори. Има си наука, изследвания и т.н....
И на мен не ми се спори,но поддържам мнението на колегата @INCUBUS!
Основният начин за бране на гъби,който естественно не е измислен от мен,а го доказват науката и изледванията,е този:
Гъбите се берат, като с остро неръждаемо ножче се отрязва пънчето над земята, без да се поврежда мицелът. Когато при самото бране с пънчето разкъсаме и мицела, нови гъби друдно се появяват. По този начин се намалява реколтата за следващата година.

Но както казваш ти-мнения много,но нищо ново под слънцето,при нас за всичко се спори!? :D
"Наслука" в търсенето на гъби.На манатарката вече и идва сезона! :smt023
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от boby61 »

И като сме почнали със съветите: берете гъбите само с нож, като ги отрязвате при основата на пънчетата. Отдолу се намира мицелът, от който ще се образуват нови плодни тела. Така че... мислете за следващия изпълнен с аромат на гъби сезон и се погрижете за тях.

От малък съм гледал как по-възрастните отрязват гъбите "за да има пак" и цял живот така го правя, но явно, че и това можело да бъде повод за спор :rolleyes:
И да ме няма, пак съм тук !
sharkybg
новобранец
новобранец

Мнение от sharkybg »

никои не може да ме накара да режа манатарките.Всички останали видове режа с нож но не и манатарките
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Телескоп написа:
bgbul написа:......После - за мицела не ми се спори. Има си наука, изследвания и т.н....
И на мен не ми се спори,но поддържам мнението на колегата @INCUBUS!
Основният начин за бране на гъби,който естественно не е измислен от мен,а го доказват науката и изледванията,е този:
Гъбите се берат, като с остро неръждаемо ножче се отрязва пънчето над земята, без да се поврежда мицелът. Когато при самото бране с пънчето разкъсаме и мицела, нови гъби друдно се появяват. По този начин се намалява реколтата за следващата година.

Но както казваш ти-мнения много,но нищо ново под слънцето,при нас за всичко се спори!? :D
"Наслука" в търсенето на гъби.На манатарката вече и идва сезона! :smt023
Гъбата е плодното тяло (плодът) на дървото с корени (мицел) с клони (хифите ) и с плодове (гъбите).
Когато берете ябълки, круши .... дали ги режете с ножче, за да има пак ?
Наука, теории и спорове. Все нормални неща които водят до истината. Приятно е !
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Има ли някой актуална информация за изкупната цена на манатарката и пунктове, независимо в коя точка на БГ, просто ми е интересно :)
Клавиатура риба не лови!!!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Нямам,батка,аз ги берях /с отрязване на пънчето в основата със специално предназначено само за това ножче/за собствена деликатесна консумация преди две-три години.Тази година тук все още нощем е кански студ,има засушаване и кьорава манатарка няма да има скоро.Говоря само за зоната около Смолян,един дявол знае дали има мечтатели-търгаши,дето се канят да изкупуват тази година.
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

У варненско какво "върви" в момента ?
Май тази година много постна иде. Да не чакаме есента за сърнели :)
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

В Кюстендил преди 3 дни ( 24ти май) цената бе 10лв за 1кг пачи крак,но още го няма. Днес обиколих 4 различни гори,дъб с малки букови дравчета и много мъх и намерих общо 10на гъбки,но във всяка гора имаше. Искрено се надявам,че това е знак,че гъбата тръгва!
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

здравейте на всички гъбари и гъбарки ние сме от софия и тази година мислиме да береме гъби сериозно по софийско ако има някой инфо за пачи крак и манатарка да пише ще се радваме да обмениме опит
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Каква е според Вас тази гъба? Миризмата и беше неприятна:

Изображение

Изображение

Изображение
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

Julien_g написа:Ето още една красавица която намерих днес в Басарбовския манастир край Русе.Дайте моля Ви информация за нея,ако обичате колеги.Мисля,че снимките са добри и се виждат ясно цвета формата и големината.Мястото е една от градините в манастира,няма дървета или храсти наоколо.Добре е,че се виждат и малки и големи екземпляри.Благодаря ви предварително!
31.jpg
34.jpg

Най-вероятно става въпрос за Stropharia rugosoannulata, особено като се има предвид местообитанието. Пластинките имаха ли виолетов оттенък? Ако да, то 100% е тя. В началото ме заблуди по-сивкавия цвят на люспите по шапката, обикновено са кафеникави.
Добра ядлива гъба, но само след предварително изваряване, документирани са и индивидуални непоносимости.
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

Valco написа:Каква е според Вас тази гъба? Миризмата и беше неприятна:
Колега Valco, може да е някой вид Melanoleuca, като пример - Melanoleuca evenosa. Тези гъби не се срещат често и много трудно се различават помежду си без микроскопски анализ. Миризмата й се описва като силна но ароматна. Можеш ли да опишеш къде си я намерил?
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”