Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Напълно подкрепям! В Германия и казват Almenweichritterling (Melanoleuca subalpina). Сезонноста (Май-Юни), местообитанието и напуканата от слънцето шапчица доказват на 100% че е тя. Ядлива е.mosquito fish написа:Колега Valco, може да е някой вид Melanoleuca, като пример - Melanoleuca evenosa. Тези гъби не се срещат често и много трудно се различават помежду си без микроскопски анализ. Миризмата й се описва като силна но ароматна. Можеш ли да опишеш къде си я намерил?Valco написа:Каква е според Вас тази гъба? Миризмата и беше неприятна:
А днес валя ли дъжд на Родопите?
- rosboz
- ще става разбирач
В пловдив малко прекапа
Вчера обиколих някои полянки - положението е - тревата изгоряла като през август - имаше няколко изсъхнали печурки.
Като гледам прогнозата и през следващите 6 дни няма да има дъжд за гъби
http://www.snow-forecast.com/maps/stati ... 6days/snow
Вчера обиколих някои полянки - положението е - тревата изгоряла като през август - имаше няколко изсъхнали печурки.
http://www.snow-forecast.com/maps/stati ... 6days/snow
ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- новобранец
В планината не откривам никаква гъба все още,но пък ме изненада в двора ми тази красавица

[quote="rosboz"]В пловдив малко прекапа
За Пловдив знам, мерси все пак и да те питам по кои полета бродиш ти около Пловдив тези между Пловдив и Крумово ли?
За Пловдив знам, мерси все пак и да те питам по кои полета бродиш ти около Пловдив тези между Пловдив и Крумово ли?
Абе вижте ся какво явление видях. Днес сутринта отивам за печурки на едно старо торище И гледам гъбите някви измачкани от дъжда който валя вчера (е имаше и престарели), но си мисля че когато се покажат и след това ги навали дъжд, той спира растежа им. Кажете сега какво мислите!
Днес и аз намерих такива. Бяха разложени, но поне сега знам че стават за ядене (растат около тополови дънери (каваци) нал тъй?vladoto написа:Май за пръв път виждам такава гъба.Каква ли е?
Много имаше от тях.
днес доста гъби намерихме.Най голямата изненада за мен беше ,че намерих първите си царски манатарки.Не вали а габи има сабрахме 10 кг дъбова манатарка кам 1 кг булки 1кг пачи крак и около половин килограм рижйки скоро и снимки.

Здравейте колеги!Ще ви помоля за информация за това най-вероятно отровно създание на природата.Това което не усещате от снимките е силната,почти задушлива,неприятна миризма.Смесица от миризма на разредител(ацетон)и разложена плът.Отвратителна е.Покрай ядливите трябва да познаваме и отровните гъби.Кажете поне името за да търся повече инфо в нета. Пънчето е кухо,има структура на царевична пръчица,дължина-15/20 см.диаметър в най широката част около-30мм.Конусовидно под гуглата и в основата,по скоро има бухалковидна форма.Благодаря ви предварително!
Код за потвърждение: Избери целия код
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
-
- научил се да хвърля
Това, което си намерил,julien_g , e хибридна смръчкула.
И аз попаднах на нея, но във вида преди да развие пънче и гугла.
Топката със "зародиша" я открих съвсем случайно.Почти цялата беше под земята и лекичко се белееше само малка част от нея на повърхността.Отвън беше покрита с тънка бяла кожица,под нея-около 5мм. желеподобен слой.По-навътре следваше тъмно зелена маса и в нея-неразвитото още плодно тяло.Когато разрязах "топката", помирисах и усетих слаб аромат на зелен орех.
И аз попаднах на нея, но във вида преди да развие пънче и гугла.
Топката със "зародиша" я открих съвсем случайно.Почти цялата беше под земята и лекичко се белееше само малка част от нея на повърхността.Отвън беше покрита с тънка бяла кожица,под нея-около 5мм. желеподобен слой.По-навътре следваше тъмно зелена маса и в нея-неразвитото още плодно тяло.Когато разрязах "топката", помирисах и усетих слаб аромат на зелен орех.
Това е гъбата фалос. Тя си е много вкусна гъба, но преди да е узряла и пуснала аромата си (вонята).Julien_g написа:Здравейте колеги!Ще ви помоля за информация за това най-вероятно отровно създание на природата.Това което не усещате от снимките е силната,почти задушлива,неприятна миризма.Смесица от миризма на разредител(ацетон)и разложена плът.Отвратителна е.Покрай ядливите трябва да познаваме и отровните гъби.Кажете поне името за да търся повече инфо в нета.
Тя се открива ПЪРВО по миризмата от около 50 м. При доста хора ( и при мен ) причинява главоболие в началото - ако не си я помирисвал до сега. После се свиква .
Толкова е вкусна, че за три-четири часа мухи, бръмбари и др. я изяждат.
Сокът е сладък на вкус (запуши нос и я вкуси ). Доста сладни.
Ако я намериш докато е яйце - събирайте, белете я от кожата и слузта и я панирайте.
ЩЕ останете очаровани.
Успех !
Благодаря ви-gygytka21 и bgbul !!!Наистина вонята си я бива.Имаше още поне двадесетина такива топки в близост.в смисъл не развити още гъби.Не съм сигурен дали ще опитам по рецептата с панирането,но защо пък не.Още веднъж Благодаря,информацията ще бъде полезна и за други колеги. В нета едва ли ще бъде открита под това име.
здравейте някой да знае дали в момента изкупуват гъби в София по конкретно става дума за манатарка и за пачи крак