Спининг въдици на достъпна цена

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Спининг въдици на достъпна цена

Мнение от toshiro »

Няма как да се очакват чудеса в посока на нечупливост от въдица. Късане на влакно #2 с реална носимоспособност около 12 либри е трудна задача за шаранджийска пръчка с тест на крива 3 либри. От мой опит - дори корда 0.33 не може да се скъса без предупредителни звуци, издавани от пръчката. Не съм съгласен, че категорично разрушаването на въдицата става в място с дефект. В общия случай то се случва там, където напреженията са най-големи и достигат критичните за материала. Мястото с най-големи напрежения не е задължително мястото с най-голямо усилие, защото напречното сечение на въдицата е променливо по дължина, както и усилието. И двете са функция на дължината по някакъв начин. Напреженията са функция на усилието и сечението. Производителят може да намери максимума на функцията на максималното напрежение по дължина при препоръчителна употреба - ъгъл на въдицата спрямо линията и то варирайки много различни ъгли и да намери точното място, където се очаква разрушение от претоварване. На това място може да се извършва по-особен контрол на качеството, евентуално някаква дефектоскопия. Ако разрушението е настъпило на друго място вече може да се търси и вариант и за дефект. Не си мислете, че ако тоя продукт струваше сериозни пари и се изработва при мен например, аз давам доживотна или 10 годишна гаранция за него, бидейки сигурен в качеството му, ще мине някой шанаджия да ми се обяснява как не знаел как го е счупил, ама е клатил и искал да скъса :D Явно стойността е малка, добавената стойност - голяма и покрива евентуални щети, компанията и дистрибуторите си държат на името и не им пука да възстановяват от време на време.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

toshiro написа:... Производителят може да намери максимума на функцията на максималното напрежение по дължина при препоръчителна употреба - ъгъл на въдицата спрямо линията и то варирайки много различни ъгли и да намери точното място, където се очаква разрушение от претоварване...
Да бе да , може да го намери само ако цани Любен Дилов баща да търси , лека му пръст . Айде да не преминаваме към сферите на научната фантастика и да не връщаме някой в четвърти клас да си припомни геометрията :wink: Не друго ами колкото и да се мерят различни ъгли само при един сантиметър разлика в дължината на ръката , на задвъдичното и един градус изменение наклона на китката му , променят доволно дължината на хипотенузата , а от там и медианата на база която ще бъде изчислена точката на претоварване та ... А ако помислим и за варианти с полегат или стръмен наклон , долно , странично или горно напрежение на водачите при усилие тип "сецане" и пр. ще се получат сигурно н брой на н степен ъгли , на натоварване , та пак та ... Друг е въпроса , че за да определи даден вносител / търговец дали бланката се е счупила от фабричен дефект трябва да я прегледа със сканиращ електронен микроскоп , или най-малкото с ренген , с много висока разделителна способност а доколкото ми е известно не са много гегопредлагащите притежаващи някой от тези уреди :lol: От там на там в периода на две годишната гаранция ..... ми риба са яли :mrgreen: За по-дълга вече е от значение колко даден вносител / търговец държи на името си и на предлаганата от него продукция и те така :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Г-н Иванов, най-вероятно, е искал да дефинира просто това :supz:

Изображение
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Нещо такова . Само където по-скоро вместо окръжност имах предвид сфера :lol:

Павел Иванов
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Не знам кое е фантастика, но ако аз произвеждам една тръба с променлив диаметър и дебелина на стената ще знам къде е възможно да се счупи от претоварване. Еднозначно е определено. На всякъде другаде бих търсил дефект. Както и да е. Колегата Vid и двата пъти ли е чупил на едно и също място?
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Дори и в определено място , диапазон 40см. евентуално при 2.40м. , пак е силно вероятно счупването да е именно от фабричен дефект. Примерно едно или няколко мехурчета с въздух , с диаметър около микрон . Това си е съвсем реален дефект на въглеродна нишка с плътност 400 000 000 модула и нагрята до 2000 градуса , съответно пресована и изтеглена . Друг е въпроса , че 40см. си е една огромна площ при 2.40м. , примерно . Не друго ами по-малка площ , при ню консепт подредба на водачите , както са повечето спинингови геги последно време , е леко нереална , даже занижена от към дължина . Натоварването е разпределено доста добре по цялата първа част на гегата та "точно определеното място" във всички случаи би могло да се получи само при точно определен човек , с точно определена височина , застанал на точно определено място и "сецайки" с точно определено натоварване под абсолютно точен ъгъл . Демек от тук на там се намесва Икар :wink:

Павел Иванов
toshiro
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от toshiro »

Както и да е, това не е толкова важно :) . Не ми е ясно ако на една пръчка пише 12-25lb или PE1,5-3
това какво точно означава? Предполагам долната граница е, че ще пази влакно над 12 либри тест или диаметър монофил? Горната носимоспособност ли е? Примерно Авид Хеви не може да скъса 25 либри? Тази таблица http://www.xzoga.com/shitenno.php" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false; какво би означавала по графи ПЕ, най добър аванс макс аванс и дебелина/тегло на линия ?
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

12-25lb - препоръчителен размер за линия която ще се ползва с тази въдица . Под 12 либри няма да натовари бланката , над 25 не се препоръчва . Както е известно американците не ги интересува колко е диаметъра на дадена линия и рядко го означават когато иде реч за техният си пазар .
PE1,5-3 - къде го видя това на въдица ?
Таблицата на Зога е интересно явление . Съчетава неща които по принцип са не особено съчетаеми :lol: Гледам дава се драг като при макарите , респективно го определяме като носимост на гегата от към натоварване с мъртва тежест. Да ама от там отиваме на несъответствието РЕ 0.4 при горен диапазон примамки 20гр. Сигурно са имали предвид , че това са въдици за "захранване" с изкуствени примамки във водоема , особено при по-отривист кастинг със самозатваряне още в полет на бигела или неотворен такъв :lol: :lol: :lol:

Павел Иванов
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

В таблицата на Зога,драга който посочват е на макарата с която се ползва въдицата,според мен де.
Остави само стъпки
itn001
новобранец
новобранец

Мнение от itn001 »

Аз си взех catana 2,10 - 1-11 gr за лек спининг и cerrywood 2,40 - 7-28 за по-тежки примамки и щуки до 2 кг. Тествах ги по платените край София. От катаната съм доволен много, мека е не е за който предпочита твърди въдици. На бърклито не се усещат нито примамки от 7 до 20 гр. нито рибите като ударят, супер твърда "въдица" върха едвам помръдва, не става за спининг изобщо, все едно с дънарка ловиш. Толкова за 24 $.
http://www.berkley-fishing.com/Berkley% ... ml#start=1" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
Аз гласувам най-лошото подобие на въдица в ценовия клас, който дори не е нейния защото е надута на 50 лв. в БГ.
ivan311
новобранец
новобранец

Мнение от ivan311 »

Здравейте колеги може ли някои да ми даде мнение за тази въдица -SAKURA SPORTISM SPIN SPS -тест 7-30гр акция ,Fast. дължина 2.33 .Понеже искам да си а, закупя .Ще я ползвам за jik риболов от брега за бяла риба.
stas
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от stas »

Колега, за риболов от брега ви трябва дълга въдица, иска се хвърляне на далече в повечето случаи.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

stas написа:Колега, за риболов от брега ви трябва дълга въдица, иска се хвърляне на далече в повечето случаи.
Абе то трябва и по лека макара,не като за фидър 4000,ама нищо :fishing2:
Аз там съм пораснал...
karaburov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от karaburov »

ivan311 написа:Здравейте колеги може ли някои да ми даде мнение за тази въдица -SAKURA SPORTISM SPIN SPS -тест 7-30гр акция ,Fast. дължина 2.33 .Понеже искам да си а, закупя .Ще я ползвам за jik риболов от брега за бяла риба.
Добър избор колега!
Приятел я има по моя препоръка,пръчката е доста стегната,има що годе добра чуствителност (но е малко занижен теста и започва да усеща джиговете след 8-9 гр)
Според мен не е Fast а чист ExtraFast,пръчката може да вади риби и по 7-8 кг. стига да ги има :D
Щука около 1,5 кг. не и е проблем,излиза като парцал без да се сгъне грам пръчлето.
По доло писалите колеги са в грешка,пръчката си мята много добре с точния диаметър влакно и трудно някой би ти сложил някой метър с пръчка 2,70!
Само да ти кажа,че си позакъснял,по Нова Година имаше доста намаления точно на тия пръчки.
Успех с избора!
Аватар
Vid
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Vid »

Колеги, нещо и по незнам кВи причини съм пропуснал цялата дискусия относно това къФ трошач на пръчки съм :lol: :lol: Та да напиша две три думички..
koko7784 написа:
Павел Иванов написа:
Vid написа:... Щото с тая пръчка за те 5-6г.,...
Според мен са три години и три месеца . Справка тая , същата тема - http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 81#p792220" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow" rel="nofollow , ама как и да е :wink:
Може ли да чуя твоето мнение за начина по който е счупена пръчката?
Също така дали гаранцията трябва да покрива такива щети?
Павката е прав, а Я си мислех, че я имам вече цяла вечност, може би защото е най много ползваната ми сопа.
На "koko7784" ще отговоря така- пръчката е счупена при закачка с джиг съпътствана с резки тръскания с цел откачка. Влакното беше 1.0 на Дуел, като счупването е под първия (най долен) водач на горната снадка. Точно така съм и претендирал гаранцията.
Изображение

Изображение

Изображение
Павел Иванов написа: В случаят предпочитам да доуточниш за Спортекса или Кроато иде реч .
:lol: :lol: :lol: :lol: Ся, тВа некъф бъзик ли е? Квот хвана всичко троша, само досега жена не съм потрашил, тия са много издръжливи. :lol:

Сега и за Кроато TRS86MHF2, него го потроших при замятане с 20гр. клатушка. Счупи се долната секция точно под снадката.
Поради интерес от някои колеги, ще поместя кВо сътвори закърнелия ми мозък и как си го отремонтирах при домашни условия..

Първата и най сложна част от ремонта беше изборът на точните парчета снадки кои ми трябваха, тъй като моя приятел в рибарския магазин ми изкара един кашон със стотици изпочупени снадки....
След като избрах нужните ми 3 парчета на които с фина шкурка свалих лака, започнах....
Изображение

Изображение

Сваляне на тапата на дръжката
Изображение

Следва нанизване на едното парче през дръжката
Изображение

Следващото парче е готово за нанизване върху първото
Изображение

Изображение

Остана третото парче
Изображение

Изображение

Все е готово и залепено със смолата, ама тука малко се изложих като ползвах стар брейд, а и нещо последната заливка със смолата не се получи много красотна :lol:
Изображение

Крайният резултат
Изображение

Малко нескопосано стана накрая, ама много здраво. Вече направих 3 излета с ремонтираната гега и при напъни на макс и закачки и тръскане и пр..., ремонтираното място не е мръднало.., по скоро ще се счупи другаде. :D
‎Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”