Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- forest
- новобранец
Re: Има ли гъбари?
Е НЕ! Ако тоя коментар си го писал заради мене, и аз неиздържамs4etovod написа:Е НЕ! Не издържам вече и за това се включвам![]()
Към колегите дето постоянно задават въпроси от сорта:
"Ходих в гората, видях е тая червена гъбка, набрах доста - ядлива ли е или не ?" - Абе хора, Вие нормални ли сте, не гледате ли всяко лято репортажи за натровени пишман гъбари, начетохте ли се достатъчно и видяхте ли достатъчно от някой който "по-разбира" гъбите от Вас, че да ходите да чукате при Свети Петър самостоятелно и целенасочено?? Не разбрирате ли, че гъбите пярат?? Основния принцип в брането на гъби е - ако не познаваш да не барашПодминаваш и това е. Хубаво е да се обсъждат различни видове гъби тук, но не берете гъби които не познавате
![]()
![]()
Аз поне така правя и пак паля свещ от време на време!
П.С. През уикенда набрах две чанти дъбови манатарки, ама съм с достатъчно опит за тях, макар да намерих и няколко дето посиняват - НО ТЯХ НЕ ГИ БАРАМ!

НИКЪДЕ НЕСЪМ ПИСАЛ цитирам "набрах доста"

И на мен не ми хареса с555463етовода .
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Като бях на село направих една разходка за гъби :

Имаше Булки и Млечници ,но батерията на апарата свърши .

Имаше Булки и Млечници ,но батерията на апарата свърши .
[quote="kopoy_92"]Като бях на село направих една разходка за гъби :
Копи, третата снимка Пантерка ли е? И това Родопите ли са ?
Копи, третата снимка Пантерка ли е? И това Родопите ли са ?
- kopoy_92
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колега третата снимка е на недоразвита булка още бебе . Местността е в Стара планина Шуменско .
Благодаря, колега ! Винаги е приятно да се научи нещо ново и полезно .mosquito fish написа:Съвсем точно се изразяваш, но не всеки може да оцени сам (без)отговорността в действията си.s4etovod написа: Основния принцип в брането на гъби е - ако не познаваш да не барашПодминаваш и това е.[/b] Хубаво е да се обсъждат различни видове гъби тук, но не берете гъби които не познавате
![]()
![]()
bgbul - Гъбата от снимката ти не е вълчи зъб а е вид мухоморка, вероятно Amanita crocea.
-
- новобранец
Тези красавици са от събота, имаше много печурки, но с червеи, гълъбки - червени, зелени и пачи крак. Място - смесена гора край язовира в с. Горни Дъбник, Плевенско
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Диана Стойчева
-
- новобранец
Извинявам се ,че закаснях сас качването на снимките.
и разбира се една горска красавица 
- forest
- новобранец
dstoicheva , тия сърнели са много хубави, брал съм много пъти такива, и са с превъзходен вкус
Но само шапките, без стъблото. Стъблото им не се яде то е жилаво. (като ги береш може да ги режеш по средата на стъблото а не както обикновенно най отдоло, защото и без това то не се яде и после ще го хвърлиш.)
С лук са много вкусни. Ще ти кажа рецептата която е проста.
Умиваш шапките, нарязваш ги на по едри парчета и в тигана с малко олио. Малко да се запържат и после добавяш нарязан на ситно лук. Като стане и лука, да омекне и да не се вижда много, са готови и сервираш и ядеш
PS: не ги слагай гъбите с лука отначало заедно, защото лука ще стане бързо а гъбите не. Затова първо гъбите 5-10 мин да се позапържат и после добавяш лука
Идеално превъзходно ядене, са с лук.
(За мен тия сърнели, шапките им де, са по вкусни от червеникавата сърнела, или от печурките. Мое мнение. Понеже съм ял тая сърнела и червеникавата сърнела която расте в края на лятото началото на есента, и всички видове печурки, по тоя начин с лук. И съм преценил, затова изказвам това мнение.)

С лук са много вкусни. Ще ти кажа рецептата която е проста.
Умиваш шапките, нарязваш ги на по едри парчета и в тигана с малко олио. Малко да се запържат и после добавяш нарязан на ситно лук. Като стане и лука, да омекне и да не се вижда много, са готови и сервираш и ядеш

PS: не ги слагай гъбите с лука отначало заедно, защото лука ще стане бързо а гъбите не. Затова първо гъбите 5-10 мин да се позапържат и после добавяш лука

(За мен тия сърнели, шапките им де, са по вкусни от червеникавата сърнела, или от печурките. Мое мнение. Понеже съм ял тая сърнела и червеникавата сърнела която расте в края на лятото началото на есента, и всички видове печурки, по тоя начин с лук. И съм преценил, затова изказвам това мнение.)
- rosboz
- ще става разбирач
Много хубави гъби , а и пепелянката си я бива - внимавайте какво пипате.sharkybg написа: и разбира се една горска красавица
ski today
work tomorrow
work tomorrow
-
- научил се да хвърля
forest, ти да не си от Самоводене, че предпочиташ гъбите със лук?
Рецептата ти е добра, понякога приготвям така печурки, но със зелен лук и копър.

Рецептата ти е добра, понякога приготвям така печурки, но със зелен лук и копър.