Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
[quote="sharkybg"]Извинявам се ,че закаснях сас качването на снимките.
Тази първата що и е толкова бяла картуната? да не е дяволската макар и с не червено пънче?
Тази първата що и е толкова бяла картуната? да не е дяволската макар и с не червено пънче?
- forest
- новобранец
gygytka21, не несъм от там. От Велико Търново съм. Даже мога да се похваля че съм 5-то или 6-то коляно болярин 
Защо? Да не би рецептата да е от там? Аз я знам от баба си. Човек от човек се учи
И твоята е добра. Ще я пробвам, като намеря гъби. А гледам че и ти гугутке си ми съгражданка
В кой район ходиш за гъби? 

Защо? Да не би рецептата да е от там? Аз я знам от баба си. Човек от човек се учи

- hanks
- вече хвърля и на тежко
Като я гледам има 50см да не е и повечеrosboz написа:Много хубави гъби , а и пепелянката си я бива - внимавайте какво пипате.sharkybg написа: и разбира се една горска красавица

Направо тръпки ме побиват като гледам хубавите гъби така брутално изскубани. Колега, толкова ли е трудно да си носиш едно ножче в джоба? Да не говорим за калта, която влачиш заедно с гъбите.sharkybg написа:Извинявам се ,че закаснях сас качването на снимките.....
Относно хлебната манатарка - тя не би трябвало изобщо да се бере, понеже е застрашен от изчезване вид.
Здравеите колеги,страхотни гъби,благородно ви завиждам,при нас мина и премина вълната много бързо,миналата събота понабрахме с жената горе долу доволно,но в неделя ни остана само разходката,не че има лошо.Няма ли Асеновградчани гъбари,бих се радвал да се запознаем,да пием по бира ,а защо не и за гъби да идем?!! Поздрави на всички и повече гъби и риба!!!
Представа си нямам какви са тези пилета.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Браво колеги! Евала за хубавите снимки! Специални поздравления за сарнелите от по-горе!
Ето малко цвят от кюстендилските гори от неделя и понеделник (5ти и 6ти юни)...
Утре заминавам,за да видим какво е поникнало след "гръмотевичната буря"!

Каква е гъбата от трите снимки по-долу?

Това по-горе много се чудих дали е пурпурна,огнена или червеностъблена манатарка и стигнах до извода,че е пурпурна (Boletus rhodopurpureus). А за гъбата по-долу смятам,че няма съмнение каква е. Само малко ги бъркам коя е Verna и коя Virosa,но тази е Verna .

Tова смятам,че е горчива миризливка и някой с повече старание може и да го сбърка с пачи крак.

Красива манатарка (Boletus Calopus),има ги много по наште гори.

Ето това вече е наистина цвят:

Крайния резултат :

Това по-горе много се чудих дали е пурпурна,огнена или червеностъблена манатарка и стигнах до извода,че е пурпурна (Boletus rhodopurpureus). А за гъбата по-долу смятам,че няма съмнение каква е. Само малко ги бъркам коя е Verna и коя Virosa,но тази е Verna .

Tова смятам,че е горчива миризливка и някой с повече старание може и да го сбърка с пачи крак.

Красива манатарка (Boletus Calopus),има ги много по наште гори.

Ето това вече е наистина цвят:

Крайния резултат :

[quote="mateev"]Браво колеги! Евала за хубавите снимки! Специални поздравления за сарнелите от по-горе!

Браво , колега !
Хубаво си се позабавлявал. Поздравления за снимките и да са ти вкусни гъбите.
Тази гъба е сярна - много вкусна преди да остарере и да придобие дървесен аромат.
Много е водниста,но ако я бланшираш и след това мариноваш ...... никога повече няма да я подминеш. Става всяка година на това място и след обирането .... чак догодина пак.
Да ти е вкусна !

Браво , колега !
Хубаво си се позабавлявал. Поздравления за снимките и да са ти вкусни гъбите.
Тази гъба е сярна - много вкусна преди да остарере и да придобие дървесен аромат.
Много е водниста,но ако я бланшираш и след това мариноваш ...... никога повече няма да я подминеш. Става всяка година на това място и след обирането .... чак догодина пак.
Да ти е вкусна !
-
- новобранец
Точно така. Хлебната манатарка (Boletus regius) е внесена в червения списък на България като уязвима. Тя е рядка както в България, така и в Европа като се среща само в няколко южни страни. И по този повод би трябвало гъбари да правят всичко възможно за нейното опазване. Тук няма значение дали ще я откъснете с основата на пънчето или с ножче по най-грижовния начин. Важно е да се остави неповредена на мястото си за да й се предостави възможността да съзрее и пусне спори. Това не се онася само за нея - голям брой други видове манатарки в България които имаме късмета да имаме са твърде редки и би трябвало да се опазват по най-строгия начин. Ако се интересувате повече, потърсете за Red List of fungi in Bulgaria.domelius написа: Относно хлебната манатарка - тя не би трябвало изобщо да се бере, понеже е застрашен от изчезване вид.
batmile написа:Представа си нямам какви са тези пилета.
Бай Миле, съветвам те да внимаваш с "пилетата". Това си е типична Inocybe geophylla и съдържа доста респектиращи количества мускарин, подобно на Вълчия зъб.
Колега, няма как да е пурпурночервена манатарка. Тя е с червено пънче, бледорозова матова шапка и кървавочервени тръбички. На мен ми прилича повече на Boletus queletii.mateev написа:...
Това по-горе много се чудих дали е пурпурна,огнена или червеностъблена манатарка и стигнах до извода,че е пурпурна (Boletus rhodopurpureus)...
domelius, мерси за мнението.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Цитирам: "Спряха тон радиоактивни български гъби във Великобритания". Ето ви линк http://www.manager.bg/news/spryaha-ton- ... obritaniya
При Челядинките цветът на пластинките е бледокремав, но никога бежов или кафяв. Изобщо, крайно опасна гъба.