Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- rosboz
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
G.Petkov написа:Тъй-като много години не съм събирал пачи крак, ще помоля някой колега да погледне снимките, за всеки случай.
Благодаря.
Супер пачи крак - вариш 20 - 30 минути слагаш масло и е разкошотия.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
@dstoicheva - видях ги. Да разбирам ли, че гъбите са брани в района на Варна ? До колкото виждам в първата снимка сте писали плевенски район.
-
- новобранец
Бяха ли в затревена част на гората, или не особено? Може да се касае за един от няколко възможни мухоморки, но не е ясно поради отрязаните пънчета и изтрити от пренасянето брадавички. Правилно си решила, че няма да се ядат, но защо си ги откъснала всичките?dstoicheva написа:А тези няма да ги готвя, но така и не разбрах точно какви са, нямат хубав аромат, в широколистни гори.
-
- новобранец
mosquito fish, бяха в широколистна гора, без трева, в основата нямат остатък от покривало и нямат пръстенчета, леко лепкави
Диана Стойчева
Явно и при вас се крие пачия крак! Че то това с манатарките е хубаво, но при нас и тях ги няма нещо! Дано скоро тръгнат, че може и въобще да не се покажат тази годинаmateev написа:Ако ще идваш към Кюстендил,изчакай да падне дъжд първо,защото в района не е паднала капка от "гръмотевичната буря",която бе преди обеда на четвъртък (9.06). Синоптиците говорят за предстоящо стабилизиране на времето,поредица от слънчеви дни и т.н.,а тук земята е адски суха и няма нищо! В пунктовете събират едва по 40-50 кг пачи крак на ден и са се кооперирали един камион да кара гъбите на всички,минавайки и през Земен и други пунктове в района. Вчера обиколих гори на 3 различни места и крайния резултат бе няма и килограм изгорял пачи крак. Миналата година по това време (още от около 20ти май) в пунктовте събираха стотици килограми,дори когато цената бе 8лв за килограм! Тази година е пълна мизерия при нас! С лека завист в пунктовете говорят как по ботевградско,Своге и други места пунктовете събирали по над 1 тон пачи крак,как в Родопите гъбата била тръгнала,разбирайте в големи находища,а при нас просто я няма и не знам дали ще я има с въпросното "стабилизиране на атмосферата",което предстои. Трябва да се признае,че тази година времето благоприятства появата на манатарките. Особено в горичките от кестени и един особен вид дъб,чийто листа са огромни,ако ги сравним с обикновените и чиято кора не е набраздена като на обикновения,а е гладка. Може би това е зимен дъб,не знам. Вече имам почти една торба със сушени манатарки,което не съм си и представял,че може да стане още преди средата на юни! Ако ви е интересно колеги,сподете как вървят гъбите по вашия край.

-
- новобранец
Вероятно става въпрос за Amanita strobiliformis, рядък и застрашен вид в България, включен в червения списък. Но запомни правилото, че не бива да събираме гъби които не познаваме.dstoicheva написа:mosquito fish, бяха в широколистна гора, без трева, в основата нямат остатък от покривало и нямат пръстенчета, леко лепкави
Как така можело да няма тая година манатарки в определени местности? Нали есента е на гъбите меката бре.
Колеги,моля кажете нещо за тази гъбка.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
здравейте някой дали може да ни каже къде в софия или около софия има пункт за гъби ние с един мой приятел берем в момента манатарки по лозенска планина и не знаем къде да я пласираме много благодаря предварително
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Днес ходих за риба
:

Браво. Би ли споделил каква е тази както виждам леко посиняваща гъба? Мерси!sapuna написа:Днес ходих за риба:
- rosboz
- ще става разбирач
Здравей ,
Би ли споделил как я приготвяш бялата млечница - в дъбака е пълно с тях , но при нас ( панагюрско ) не познавам някой да ги бере.
ski today
work tomorrow
work tomorrow
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Кипвам ги в подсолена вода.Сменям я с нова и ги сварявам!Счуквам доволно количество чесън /по желание може и малко копър/,добавям му сол,оцет и олио!В този микс сипвам сварените гъби и се получава уникално пивка салатка!
Идеални са за стерилизация за зимните месеци!
Идеални са за стерилизация за зимните месеци!

- rosboz
- ще става разбирач
Благодаря, за бързия отговор - трябва да ги пробвам.
Там където е валяло - пачия крак е в изобилие - да бях го садил намаше да намеря толкова много на едно место - Средна Гора - Панагюрище.
в петък

и в събота

Там където е валяло - пачия крак е в изобилие - да бях го садил намаше да намеря толкова много на едно место - Средна Гора - Панагюрище.
в петък

и в събота

ski today
work tomorrow
work tomorrow