Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Тактика
Въдици и макари
naRiba.com

Форум

за макрите НЕ Daiwa и Shimano !
Модератор: sapuna
Re: за макрите НЕ Daiwa и Shimano !
Mitchel Predator 2000 година съвместно с Джонсън. Вчера я продадох на един съсед.Заден аванс и среден на 3 степени.Като го видя ще го помоля да я снимам.Прави се 2000 година в Тайланд в много малки количества.Четири шпули на байонетен принцип за различни видове риболов.Интересното е ,че трябва да натиснеш шпулата отгоре да задейства средния аванс.То затова и шпулата е на байонетен принцип.Работи в най лекия дапазон от 0.12 до 0.18 монофил.
За мен макарите правени качествено са до 95-96год,сега качествените били то Shimano ,Daiwa,Dam,Mitchell,Ryobi са над 300-350лв,всичко друго е смях.имам стари Ryobi-та,шекспири,Дамове,Джермини.На скоро отворих едно Shimano Nexave,което се води що годе за нисък към среден клас макара,с оглед на цената и бях супер много разочарован от това каквото видях като материал вътре и отвън,така хвалената Exage няма нищо общо със Stradic-a,който не е много по скъп.За мен лично няма значение марката,в ниския ценови диапазон от по 30-70лв ,що годе всичко е 1 към 1 ,само разликата е марката,от кдето идва и цената!!!
- svilen_sa6kov
- разбира нещата
Сдобих се с едно Рьоби Екусима и да си кажа честно това е една перфектна макара, която не е Дайва ни Шимано ама определено не им остъпва по нищо.
По- добре детето с въдица в ръката
, отколкото пред видеоиграта
.

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Почнах да чета темата от началото, стигнах до средата и не издържах повече та направо ще питам.
Кажете някоя бюджетна мачова макара с преден аванс не Дайва и Шимано и моля без изказвания от типа "Събери си още малко пари и си купи Шимано". И това ще стане, но в момента нямам възможност да спестявам за макра та ми трябва некво моментно решение.
Кажете някоя бюджетна мачова макара с преден аванс не Дайва и Шимано и моля без изказвания от типа "Събери си още малко пари и си купи Шимано". И това ще стане, но в момента нямам възможност да спестявам за макра та ми трябва некво моментно решение.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

Колега виж тези:
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3569
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=747
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=3569
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... cts_id=747
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Наблягам на:
http://www.bulit2000.com/?type=1&cat=6
Признавам че нямам такава,но приятел врътка три размера на марката вече трета година безпроблемно.
Или много ги пази или наистина са добри макарета за парите си!
teben-compass matchdunavski написа:...бюджетна...
http://www.bulit2000.com/?type=1&cat=6
Признавам че нямам такава,но приятел врътка три размера на марката вече трета година безпроблемно.
Или много ги пази или наистина са добри макарета за парите си!

- svilen_sa6kov
- разбира нещата
Виж тази и ще останеш доста приятно изненадан:dunavski написа:Почнах да чета темата от началото, стигнах до средата и не издържах повече та направо ще питам.

Мачова макара FOCUS, модел 2011г. Прецизна изработка, графитно тяло и ротор, двойна метална дръжка и шпули. Макарата е отлично балансирана с много плавно движение на механизма. Окомплектована е допълнителна метална шпула с по-голям капацитет, което я прави подходяща не само за риболов на мач.
Технически характеристики:
- здрав графитен корпус
- 8 сачмени лагера
- 1 иглен лагер за елиминиране на обратния ход
- противоусукваща и лагерована водеща ролка
- система "S-Stroke" за прецизно влакнонареждане
- предавателно число: 5.2 : 1
- чувствителен преден аванс
- алуминиева шпула (вместимост: 0.20 / 140
- резервна алуминиева дълбока шпула (вместимост: 0.30 / 115
-двойна метална дръжка
По- добре детето с въдица в ръката
, отколкото пред видеоиграта
.

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Фокуса съм я въртял и долу-горе я бива.
А някой има ли впечетления от тази макра
http://masterfishing.bg/index.php?p=s_g ... ing_type=4
А някой има ли впечетления от тази макра
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

Азdunavski написа: А някой има ли впечетления от тази макра

няма бивш пе**раст, бивша к**ва, бивш предател, бившо ченге и бивш негър (единственото изключение беше МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН)!
- danev69
- сериозен играч
Здравейте колеги. Някой има ли впечатления от тази макара ? http://www.vidrax-fishing.com/catalog/p ... ts_id=2335 По конкретно за модела Soron STX 40. Мерси предварително.
човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- orion30
- разбира нещата
Колега Данев 69-ти набор, заповядай:
http://www.stripersonline.com/forum/thr ... the-review
Поздрави.
http://www.stripersonline.com/forum/thr ... the-review
Поздрави.

- danev69
- сериозен играч

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
от известно време риболова ми включва и така наречения вертикален джиг- ако някой се чуди какво е ,ето
http://www.youtube.com/watch?v=sYLgix1w0Js
аз ползвам предимно мулти за риболов и нямам много спинингови макари а за този риболов мулти не ми е много удобна.опитах с пен сламер560 / но само потроших прекрасната макара с джигове 200-300-500 грама - разбиха се леглата на лагерите на корпуса и капака и от там поражения на зъбните колела/. имам подходящи и здрави мултита но не са ми удобни за този вид риболов и колкото и да не ми се даваха пари за нова макара започнах да се оглеждам за макара със следните условия:
драг/аванс/ поне 20-25лб
здрава и с просто устроиство за лесен сервиз
водоплътна- има доста макари които ги дават водоустоичиви/могат да се мият/ но не са водоплътни
да не е по тежка от 20-22oz
да събира 350-400м/50-65лб конец
не са много макарите които да одговарят. отписал съм стелата и даивата като надеждни и на които може да се разчита/строго лично мнение/ нови са добре но след 1-2 сезона са като кафемелачки/ и много сложни с 200 чаркови в тех,капризни а и скъпи за сервиз.акюрат- тежка,ван стал - скапаха ги новите и вече не е това което беше след като го купи zebko а запазена от старите VS не се намира или който има не я продава.
гледах- гледах и накрая останаха само две: пен торга и zb
спрях се на zb25

наи вече за това че има прогресивен драг/ ама за него е друга тема/.има още един интересен патент в нея- на скобата/бигела/ няма пружинки,лостчета и каквито и да е дребни и чупливи чаркове.
чарковете

просто устройство и лесно за подръжка - малко чаркове направени от здрав материял - тяло,ротор и шпула машинно изрязани от aerospace grade billet aluminum 6AL-4V Titanium, /не знам какво е това но е по твърдо от метала от които правят пенн макарите/ , дебела полирана титаниева ос,стоманени зъбни колела от стомана 304/316 и допълнително закалени до 70Rc a оста до 90Rc /и това не ми говори нищо/.
титаниев бигел и ролка , изцяло водоплътна - и тяло,ротор и барабан не само водоустоичива както повечето макари. два стоп лагера - един на ротора и един на дръжката.

аванса е нещо уникално и не срещано в други макари - патентовано и не си дават патента. наричат го прогресивен драг - дори и при натегнат аванс опуска малко леко в началото и след това бързо отива на стойноста на която е сложен.
доста удобно при плетено което няма еластичност и при натегнат аванс удара в/у макарата понякога е фатален - не случайно при риболов на трофейни риби се ползва монофил а не плетено влакно.
другото което е че по законите на механиката драга не е един и същи при пълна ролка,наполовина или към края - разликата понякога е 2 а и повече пъти. този аванс държи едно и също усилие независимо колко конец е на барабана. на мен ми прилича на принцип на контрите на старите колелета. независимо какъв аванс се слага няма никакво усилие да се завърти копчето на желаната стоиност.

прави ми впечатление че зъбната предавка на ротора не е както на повечето макари които съм виждал /нещо като спирално нарязано зъбно колело/ а на тази е конусна - и тук си нямам идеа дали е по добре така
все още нямам реални впечатления от вертикален джиг, имам само няколко риболова от брега - сърф кастинг и е рано за сериозно мнение
накратко предварителни впечатления:
определено не е макара за лек риболов и за спининг с воблери и силикони в сладководни води, а и за черно море което не е толкова солено/ е освен ако не се търсят трофеини риби - сомове например, но за това има голям брой подходящи мулти/ но за сърф кастинк от брега , за deep fishing , тролинг е идеална.
Все още не съм убеден че си струва парите и дали няма да съжалявам за Пен но скоро ще разбера.
http://www.youtube.com/watch?v=sYLgix1w0Js
аз ползвам предимно мулти за риболов и нямам много спинингови макари а за този риболов мулти не ми е много удобна.опитах с пен сламер560 / но само потроших прекрасната макара с джигове 200-300-500 грама - разбиха се леглата на лагерите на корпуса и капака и от там поражения на зъбните колела/. имам подходящи и здрави мултита но не са ми удобни за този вид риболов и колкото и да не ми се даваха пари за нова макара започнах да се оглеждам за макара със следните условия:
драг/аванс/ поне 20-25лб
здрава и с просто устроиство за лесен сервиз
водоплътна- има доста макари които ги дават водоустоичиви/могат да се мият/ но не са водоплътни
да не е по тежка от 20-22oz
да събира 350-400м/50-65лб конец
не са много макарите които да одговарят. отписал съм стелата и даивата като надеждни и на които може да се разчита/строго лично мнение/ нови са добре но след 1-2 сезона са като кафемелачки/ и много сложни с 200 чаркови в тех,капризни а и скъпи за сервиз.акюрат- тежка,ван стал - скапаха ги новите и вече не е това което беше след като го купи zebko а запазена от старите VS не се намира или който има не я продава.
гледах- гледах и накрая останаха само две: пен торга и zb
спрях се на zb25
наи вече за това че има прогресивен драг/ ама за него е друга тема/.има още един интересен патент в нея- на скобата/бигела/ няма пружинки,лостчета и каквито и да е дребни и чупливи чаркове.
чарковете
просто устройство и лесно за подръжка - малко чаркове направени от здрав материял - тяло,ротор и шпула машинно изрязани от aerospace grade billet aluminum 6AL-4V Titanium, /не знам какво е това но е по твърдо от метала от които правят пенн макарите/ , дебела полирана титаниева ос,стоманени зъбни колела от стомана 304/316 и допълнително закалени до 70Rc a оста до 90Rc /и това не ми говори нищо/.
титаниев бигел и ролка , изцяло водоплътна - и тяло,ротор и барабан не само водоустоичива както повечето макари. два стоп лагера - един на ротора и един на дръжката.
аванса е нещо уникално и не срещано в други макари - патентовано и не си дават патента. наричат го прогресивен драг - дори и при натегнат аванс опуска малко леко в началото и след това бързо отива на стойноста на която е сложен.
доста удобно при плетено което няма еластичност и при натегнат аванс удара в/у макарата понякога е фатален - не случайно при риболов на трофейни риби се ползва монофил а не плетено влакно.
другото което е че по законите на механиката драга не е един и същи при пълна ролка,наполовина или към края - разликата понякога е 2 а и повече пъти. този аванс държи едно и също усилие независимо колко конец е на барабана. на мен ми прилича на принцип на контрите на старите колелета. независимо какъв аванс се слага няма никакво усилие да се завърти копчето на желаната стоиност.
прави ми впечатление че зъбната предавка на ротора не е както на повечето макари които съм виждал /нещо като спирално нарязано зъбно колело/ а на тази е конусна - и тук си нямам идеа дали е по добре така
все още нямам реални впечатления от вертикален джиг, имам само няколко риболова от брега - сърф кастинг и е рано за сериозно мнение
накратко предварителни впечатления:
определено не е макара за лек риболов и за спининг с воблери и силикони в сладководни води, а и за черно море което не е толкова солено/ е освен ако не се търсят трофеини риби - сомове например, но за това има голям брой подходящи мулти/ но за сърф кастинк от брега , за deep fishing , тролинг е идеална.
Все още не съм убеден че си струва парите и дали няма да съжалявам за Пен но скоро ще разбера.
- orion30
- разбира нещата
Снимките на Колегата Хохо

-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Много полезна информация,колега Орион,благодаря.Смятам,че въпросната макара удовлетворява моите изисквания при дънен риболов на сом.Може ли да кажеш каква е цената и откъде може да се закупи,има ли резервна шпула.Цената на Пен-TRQ в България надхвърля 1000 лева,а ако тази малко по-евтина,като нищо бих си взел.Благодаря предварително.
валатът не най-лошото нещо на света