Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Плетено влакно - Брейд
topsoft написа:Колеги едно въпросче и от мен като прохождащ с плетените влакна. Та бих Ви замолил да ми препоръчате плетено влакно за фидера ми до към 3-5кг да носи. За повод ще ползвам флорокарбон ако това има някaкво значение.
Айде де колеги, посъветвайте ме моля

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Да ми кажете къде в София може да се намери 8-10lb Sunline Super PE, понеже сайта който знам имат само 6 и 20lb
Здравей колега,kameti написа:Пламбони, и аз бях като тебе, но след препоръката На Павлетий Иванов (да ни е жив и здрав и да почерпи![]()
),си заприходих една ролка син варивас (200 метра). Та миналата година карах с половината, за новият сезон мисля да навия другата част, въпреки че в старият брейд има още хляб и така....
Съветите на г-н Иванов са безценни, но в моя случай въпроса опира до това, че винаги ровя по дъното там, където има най-много закачки ( прагове, потопени дървета. дупки т.н. шитни ). Това не го правя защото съм мазохист, ами поради простата причина, че там имам най-много удари от риба.
Използвам здрави куки и стабилен възел и при мъртъв зацеп спасение няма без значение с каква марка влакно си.
Не смятам да слагам по-меки куки, или да връзвам възел, който при максимално натоварване да се къса, защото искам да изцедя максимума на такъма, пък и нали всеки чака голямата си риба

Просто исках за мое успокоение да разбера, дали има поне 2-3 колеги, на които 3 брейда не им стигат за една година.
Поздрави
Пламен Милев
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
topsoft написа:... посъветвайте ме моля
Аз лично на фидер не ловя а и не вервам да са много хората ползващи такъв в спининговият риболов та да те посъветват

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Plamboniy ,
Ако позлваш японци е нормално да се амортизират по-бързичко. Но ако скапваш 3 ПауърПро-та значи наистина си мазохист
Ако позлваш японци е нормално да се амортизират по-бързичко. Но ако скапваш 3 ПауърПро-та значи наистина си мазохист

Тука иде реч за спинингов риболов. При фидер риболова не се ползват плетени влакна. Щото като се съберат "бабите" почват да го разплитат и да заплитат нови плетки и само гелета.topsoft написа:topsoft написа:Колеги едно въпросче и от мен като прохождащ с плетените влакна. Та бих Ви замолил да ми препоръчате плетено влакно за фидера ми до към 3-5кг да носи. За повод ще ползвам флорокарбон ако това има някaкво значение.
Айде де колеги, посъветвайте ме моля

Plamboniy , не е нормално бе човек. Първо си има и уж незацепващи монтажи. Второ риболова е спокойно мероприятие. При закачка си има начини да пробваш да се откачиш и зверското дърпане посредством клечка е последно, а не първо. Най-простото е да си купиш един евтин чип 7м. и посредством монтиран чатал да си се откачаш.
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Моля за линк на Ибейско Пауър Про 06 / 08 lb 300 yds искам да закупя.
Благодаря!
Благодаря!
Последно промяна от stich на Нед Яну 09, 2011 10:44 pm, променено общо 1 път.

Plamboniy, пробвал ли си да сложиш лидер от флуорокарбонов материал. Поради по-голямата плътност и твърдост на този материал, линията става по-устойчива на триене в подводни предмети, да не говорим, че така се амортизира само крайната, монофилна част, без да си скапваш и брейда. Разлика в чувствителността практически няма, защото както казах по-горе, флуорокарбона е плътен материал с относително по-ниска разтегливост от стандартен монофил, а и лидера е къс - 1-1.5 м. Недостатък е допълнителния възел и капризното връзване на разнородните влакна, което в известна степен отслабват линията като цяло.
п.с. Аз държа на мнението си, че значителна разлика между стандартните брейдове и тези за джиг няма, ако изключим чисто рекламно-маркетинговите претенции на производителите, пък дори и били най-култови. Разлика в мекотата на японските такива практически няма(аз не съм и виждал плетеняк, предназначен за японския пазар, който да е твърд, груб и лошо оплетен). Единствена съществена диференциация можем да открием в редуващото се оцветяване, което е полезно без съмнение. Всеки качествен брейд е подходящ за пълноценен риболов със силикон. Аз лично практикувам такъв риболов само и единствено с плетено влакно, защото тук чувствителността и навременната реакция на риболовеца са от първостепвнно значение.
п.с. Аз държа на мнението си, че значителна разлика между стандартните брейдове и тези за джиг няма, ако изключим чисто рекламно-маркетинговите претенции на производителите, пък дори и били най-култови. Разлика в мекотата на японските такива практически няма(аз не съм и виждал плетеняк, предназначен за японския пазар, който да е твърд, груб и лошо оплетен). Единствена съществена диференциация можем да открием в редуващото се оцветяване, което е полезно без съмнение. Всеки качествен брейд е подходящ за пълноценен риболов със силикон. Аз лично практикувам такъв риболов само и единствено с плетено влакно, защото тук чувствителността и навременната реакция на риболовеца са от първостепвнно значение.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Муня не капацитетствай ми си земи едно джиг брейдче и нарпай съпоставка та да те питам после сал разграфяването ли е 

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
Малко се отклоняваме от темата, за което се извинявам на автора.
Пробвал съм, даже в 3 последователни излета от трима колеги само аз хванах риби и си бях внушил даже, че е от ФЦто, като всеки имаше от примамките ми и мяташе на същите...
Много пипкаво се връзва, а и основната причина, поради която го отбягвам вече е, че отслабва линията както и ти спомена...
В другия форум колеги се зачекнаха за възлите ми, и съм готов с всеки да се хвана на бас (за нетъркалящо се бутилка
), че 1 от 10 опита ще им се скъса възела на повода. Визирам основно 15lb. Fluoro 25lb по техен избор.
Явно нямам сродни души в късането...
Като казвам, че сменям влакното имам предвид, че това е след като съм го обърнал вече и с максимален кастинг на 30-35 гр. кастмастер, го разпъвам цялото, а примамката има още кинетична енергия.
По Дунава Распера винаги скача на 5-6 метра по-далеко от максималния ти кастинг
За себе си съм намерил някакво решение 1370м сравнително евтино влакно 130$
Зимата е в началото си и форумите крепят рибарската ми душа. АМИН
Здравей Мунчо,Мунчо написа:Plamboniy, пробвал ли си да сложиш лидер от флуорокарбонов материал. Поради по-голямата плътност и твърдост на този материал, линията става по-устойчива на триене в подводни предмети, да не говорим, че така се амортизира само крайната, монофилна част, без да си скапваш и брейда.
Пробвал съм, даже в 3 последователни излета от трима колеги само аз хванах риби и си бях внушил даже, че е от ФЦто, като всеки имаше от примамките ми и мяташе на същите...
Много пипкаво се връзва, а и основната причина, поради която го отбягвам вече е, че отслабва линията както и ти спомена...
В другия форум колеги се зачекнаха за възлите ми, и съм готов с всеки да се хвана на бас (за нетъркалящо се бутилка

Явно нямам сродни души в късането...
Като казвам, че сменям влакното имам предвид, че това е след като съм го обърнал вече и с максимален кастинг на 30-35 гр. кастмастер, го разпъвам цялото, а примамката има още кинетична енергия.
По Дунава Распера винаги скача на 5-6 метра по-далеко от максималния ти кастинг

За себе си съм намерил някакво решение 1370м сравнително евтино влакно 130$
Зимата е в началото си и форумите крепят рибарската ми душа. АМИН

-
- ще става разбирач
Здравей,vladi gtv написа:...Взех си от тези на ОrкА, за влакното ме убеди, че в това време няма нужда от брейд и тъй.... .
Любопитен съм ,с какви аргументи Иван те е убедил,че ,,в това време няма нужда от брейд,,?

Аз бих казал обратното: тъкмо сега имаме нужда от плетено влакно (разбирай,максимална чувствителност) ,защото водата е студена и хищникът взема ,,слабо,, (разбирай ,трудно доловимо,от дъното и в паузите).
В избора монофил/плетено влакно трябва да сме наясно с предимствата/недостатъците и на двете
за да ловим по-добре рибки.

- stancom
- ще става разбирач
Митак, абсолютно съм съгласен с теб, стига да не са отрицателни темперетурите. Иначе ми трябва още една шпула да си събера влакното
А като започна да го импрегнирам, става една мазна и лепкава 

-
- ще става разбирач
Здравей Пламене,Plamboniy написа: И аз имам един въпрос:
По колко пъти сменяте плетеното влакното за един сезон ( календарна година ) ? ...
Общото между нас е,че и аз като не отида на риболов ,на вторият ден ставам нервен и
трудно комуникативен..

През миналата 2010-та година имам много часове риболов и достатъчно рибки.

Лових предимно с 10-те либри ПП ,няколко пъти ползвах и 15 либровата си шпула.Смених две размотки от по 150 ярда (135метра) ,което считам за ,,нормално,, в моя случай.
Колегите около мен и те смениха по две размотки. Не си спомням да съм губил ,,дълги,, парчета влакно (над 10-15 метра) тази година,ала камъните си казват своето и разхода си тече.

Погледнато в парички ,една размотка ми излиза около 25 лева,та ,,годишен разход,, за влакна от порядъка 50-75лв при разход за гориво за един излет 10-15лв,считам за напълно приемлив.
-
- ще става разбирач
stancom написа:Митак, абсолютно съм съгласен с теб, стига да не са отрицателни темперетурите. Иначе ми трябва още една шпула да си събера влакнотоА като започна да го импрегнирам, става една мазна и лепкава
Станко,може да е мазна и лепкава,ала рибки ловя!

А тези,със сухите влакна,ловят само пред мониторите.

До 10-на дена ще пристигне новата доставка, както установихМунчо написа:Ето едно добро влакно, само дето са се изчерпили 8 и 10 либровите размери, както установих...
http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... er-pe.html
....