Риби и емоции на спининга.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
guspata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Риби и емоции на спининга.

Мнение от guspata »

JettroniX написа:Бат Стан, масово по Марица и притоците й се въртяха валати тогава. Нямам обяснение защо дори кефалите по притоците, през Март, не се раздвижиха на изкуствените примамки...Само колегите търсещи целенасочено сом по Марица имаха по някаква слука на сом и распери най-вече.
Постоянното залпово изпускане на Цанков камък и на цялата каскада на Въча, пресича рибата яко със студена вода и от там се намалява всякаква активност на хищниците....., а местата за риболов силно се ограничаваха поради високата вода, поне такива са ми наблюденията за навъртяните валати. По-предните години не е имало такова "неимане".... Още края на Февруари рибата започваше да става активна, както мирната така и хищната :) .

За протокола съм се полял със светена вода :lol: :lol: и има ефект :lol: и аз си мислех, че някоя циганка ме е урочасала :D
Ако те е урочасала циганка само циганка може да развали уроките :mrgreen:
или другия вариант е да дадеш някой лев аз ще оправя нещата 8)
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

:lol:
Гуспа, ти няма ли да се похвалиш вече с някоя риба на спининга :roll: :smt031 :D Как е положението на Марица :)
Изображение
Аватар
guspata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от guspata »

JettroniX написа::lol:
Гуспа, ти няма ли да се похвалиш вече с някоя риба на спининга :roll: :smt031 :D Как е положението на Марица :)
Аз не съм много по хваленето :)
Но имам риби де :)
Само, че снимките остават само в съзнанието ми. Аз още немога да се оправя със спининга камо ли и да ги снимам :)
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Е, щом си почнал да ги дърпаш рибите, значи си се ориентирал в обстановката :smt023 Остава само ходенето и трупане на опит и практика. :smt117
Изображение
Аватар
guspata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от guspata »

JettroniX написа:Е, щом си почнал да ги дърпаш рибите, значи си се ориентирал в обстановката :smt023 Остава само ходенето и трупане на опит и практика. :smt117
Днес ще направя един риболов за 2-3 часа след работа и фитнес.
Утре мисял да постоя повечко време :)
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Веднага след маришкият излет почнах да се чудя къде да ходя да помятам на следващия 24-ти ден :rolleyes:
Ясно беше, че реките остават на заден план.
Чухме се с бате Вид и решихме да идем на един арендован язовир, но много бързо стана ясно, че не сме на правилното място. :D Затова решихме да идем да "поджигваме" на Тракиец.
Забрахме и брат му и в оставащите 3 часа до Залез Слънце се подвизавахме на Тракиец. Естествено бялата риба беше под забрана и ние се съобразихме с това, като ползвахме малки джигове от 3-8 см и 3-10 грамови глави. ;) Честно казано си позволих да метна и на воблери, клатушки, за да прослушам по-горните слоеве, но без резултат.
Там доста места обиколихме и почнахме да се чудим де се е скатала цялата риба от язовира :butthead: Просто никаква индикация, че в язовира има риба.
Насочихме се към едно доста дълбоко място в края на излета с надеждата, че там просто няма начин да няма риба !!
В крайна сметка се оказахме прави ;)
Слезнахме в ръкава и гледаме един сезал вързан за един камък...хм я да видим кой какво е пуснал тука. Издърпах сезала и в следващия момент помолих Вид да ми позира с "трофея на деня" за да ви покажем колко е голямо това чудо :

Изображение

Почти цял човешки ръст, а в долния край завързан един килограмов камък за да се скрие телевизора под водата :axe:
Е убедихме се, че в язовира е останала риба де :

Изображение

Извадих си любимото швейцарско ножче и разкостих "талавизора". Доволни, че свършихме едно малко, но добро дело започнахме да "джигваме".
Времето напредваше усилено, а ние 3-мата нямахме ни една рибка. Към 18 и 30 часа обаче се появи активност. Вид започна да усеща някаква много несигурни кълванета на върха на пръчката. Обнадеждихме се и решихме още половин час да им дадем на рибите, че капо не ни се прибира :D
По едно време гледам пръчката на брата на Вид се огънала и той мъкне нещо. Отначало си помислихме, че е парче от мрежа, че там съм вадил парчета...., но след като "нещото" дойде до брега се оказа, че уставно грешим..... Ето какво беше клъвнало на джига :

Изображение

О какъв смях ни напушиии.... как може да избегнем капото с каракуда на джиг..... :rolleyes: :lol: Сраммм :D
Ето как й се беше усладил джига на Караконджула, който след изтегляне с електронното кантарче, за справка се оказа 1,05 кг !!! :D

Изображение

Да обаче след една минута бате Вид заши и той риба на джига. Една бяла рибка около 40 санта му бе взела,
а окраската й беше с доста тъмни отенъци, явно признак, че доста време се е задържала на дъното.

Изображение

Бяхме прави, че в диапазона м/у 18:30 и 19:00 рибата се е активизирала, наблюдавайки повърхността на водата и това, че започнаха кълванета на силиконите. Е повече слука нямахме, па и ракиеното време беше напреднало.
Бате Вид и брат му се доказаха, за пореден път, че наистина умеят риболова на джиг!!!
Който си го може - си го може !!
Този риболов според мен не е за всеки. Аз съм живия пример :lol:
Иска се много въображение, техника и търпение у риболовеца, а когато рибата я няма в района и язовира е толкова голям, трябва и търсене на различни места.
Макар и топлото време рибите бяха много лениви дори и при пускането.
Та с тоя излет, закрихме почти официално риболова на джиг.
Само да спомена аз така и нямах пипане даже :lol: .
Като за първи сезон на силиконови примамки имах само една слука на щука - кило и нещо и то на Марица, през останалото време нямах слука !!
Въпреки това мога да вметна, че риболова на джиг е интересен, не толкова динамичен, но със своя специфика и обаяние, та не смятам да се отказвам от силиконите. :smt023
Изображение
Аватар
daniel defoe
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от daniel defoe »

Чудесно излетче с разнообразни рибоци, отличници :drinkers:
ИзображениеИзображение ИзображениеИзображение
Изображение
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

След готиния излет на Тракиец, времето вече трайно се затопли и реших отново да се запътя към Банска, щото много 0-ли ми се насъбраха там, пък аз съм ИНАТ :lol: . В последният ден от Март месец, взех едни кефалски примамки за тест и айде на реката :

Изображение

Джаксънчетата като изработка стават, но все пак имам забележки към тях. На малкият двете тройки са прекалено малки и подлежат на смяна с по-големи, а големия искаше намеса с клещите, че нямаше душа и се движеше праволинейно като торпедо :D След тази интервенция, която в последствие направих на Марица на един друг излет, душата се появи :D

Ухото на халката го натиснах надолу, а самата халка я премахнах :

Изображение

....и вече доуточняване дали надясно или наляво да се изкриви :

Изображение

За 5 лева и малко толкова дават :lol:

Вече Пролетта напъваше с все сила, не само край реката :

Изображение

Изображение

Изображение

Щърка едвам го хванах на фокус :

Изображение

Колегата с "болонезата" ги разцепваше каракудките и други дребосъци :

Изображение

Нали денят вече растеше и време за риболов колкото искаш. Прехвърлих се на Тракиец , но този път на устието. Бях дочул,
че се вадят трофейни кефали, та си рекох да ида да пробвам новите Голдита и други такива бръмбари.
То наистина панаира беше там :
Изображение

....и наистина имаше хора, които вадеха прилични и трофейни кефали по над килото на плувка с горд бели червеи !!! Е там отбелязах отново 0 точки, дори и на блесните и силиконите не барна....
Една лоша мъгла обви язовира и се промени времето рязко и ай "Дим да ме нямаааа" ....

Изображение

Изображение

За сефте виждам язовира толкова празен през Пролетта :

Изображение

До колкото разбрах имало проблем при стената, но все още си траят и не казват дали е пукнатина или ремонт изпускателя...

В началото на Април пък организирахме една среща на Марица. За нея няма да пиша, че съм писал вече, но за тези които са я пропуснали ето я и нея !!
Изображение
Аватар
koda33
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от koda33 »

Ей големи сте ))) лятоска ще ви посетим на реката шъ занете)
Георги Стефанов
спининг клуб "Стари Видри"
"Джуджетата тичаха и се смееха, защото тревата ги гъделичкаше по ташаците"
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Реката е голяма Жоре, добре дошли :D

На 12-ти Април - Петък, три дни преди официалното закриване на 15-ти се насочихме с Калин и Пламен към Марица, та да закрием риболова по реката.
Всичко хубава ма вижте реката как изглеждаше, отново всичко бе залято с вода доста над обичайното за сезона :

Изображение

Луда и бясна !! По всичко личеше, че нивото е било до първата малка дига !! До сега толкова бясна не бях виждал Марица !
Водата беше типичен бозак с примеси на отломки като за след корабокрушение :D
Хубав плаж беше зафорила на мястото където паркираме обикновено автомобилите :shock:

Изображение

Така и така бяхме на реката и решихме чисто и просто да си експериментираме.
Половин ден си мина така....
Навсякъде по брега и във водата имаше нахвърляни дървета и боклуци от мощния залп на водата...

Изображение

Изображение

В тая вода чисто си мятахме на сляпо и експериментирахме...., което пък си беше в голям плюс за мен :)
Имах няколко воблера за настройка и се кефех на лекия спининг в адски бързата вода :D

В един образувал се залив какъв красив Див Шаран се метна като делфин :rolleyes:
Много красива гледка - ярко червена опашка, жълт корем и изпъната стойка на типичен маришки дивак, на око видимо около 5+ кила !!! Риба мечта на много риболовци по Марица.
Пробвах с лекият спининг покрай брега за кефали и квото удари, но цял излет не рече "Цък" на никой.

Както си и знаех, в тоя мътнок затрих една Лонг Каст 2-ка... какво да се прави - консумативи :D
Щракнах няколко добри снимки с апарата и надвечер стана естествено ракиено време и айде - пътяяя :)
Остана ми само един ден за риболов преди забраната и реших, че няма да я бъде раутата :oops: :D

Само да вметна, нали добихте представа колко ужасна беше Марица за риболов ?
....а сега да цитирам един "любиммм" сайт дето не знаят какви ги пишат - тоя излет е критика за тях да не пишат
неща без да са били на место !!!
Марица – нивото все още е високо, но е поизбистрила. В района след Пловдив се лови уклей, по някой морунаж и кефал. Очакванията са, че ако цветът задържи така, ще може да се хване и някой сом. В долното течение ловят основно мирни риби.
..., че е паднала водата, паднала е да с 1 метър, но има още да падне с 1 метър докато да се "поизбистри" и цветът да се задържи както трябва да е :lol: :lol: Ходете и вие хванете някой сом или каквато и да е риба в тоя голям бързей.... Както и да е минала работа вече...
Като четете тоя сайт с ужасните му "гръмки" заглавия имайте не 1 на ум, а 2 на ум ;) :lol:
Това е статията им http://bigfish.bg/news/kade_kalve/Kade- ... e-dni.html , значи като казвам, че Марица не става за риболов не лъжа и не си измислям !!!
Айде пътувайте измислени "журналистчета" без дипломи и спрете да лъжете за някои неща, щото вкарвате читателите си в разход и си намаляте рейтинга :idea:
Изображение
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

JettroniX написа: Като четете тоя сайт с ужасните му "гръмки" заглавия имайте не 1 на ум, а 2 на ум ;) :lol:
Това е статията им http://bigfish.bg/news/kade_kalve/Kade- ... e-dni.html , значи като казвам, че Марица не става за риболов не лъжа и не си измислям !!!
Айде пътувайте измислени "журналистчета" без дипломи и спрете да лъжете за някои неща, щото вкарвате читателите си в разход и си намаляте рейтинга :idea:
Колега, нещо си се объркал. За да нямаш съмнения, ще ти донеса дипломата ми и четирите награди за журналистика, едната от които международна, а другата "Братя Ексерови" - най-авторитетната в България за спортна журналистика. Във въпросния ден реката може и да е била мътна и голяма при Хасково, но в Пловдив и под него в посока Мирково цветът беше съвсем друг, както и риболовът! Същия ден в Свиленград направиха разгром на морунажа. никъде не пише, че става за спининг. По-кротко го карай. Съжалявам, че си извъртял валат със спининга, но в случая сайтът няма никаква вина за това, че е дал точна и достоверна информация. Поздрави и наслука!
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Бат Стан, браво за наградите ти ! :smt023
Не знам дали си ходил често на Марица, но оттока й не е като на Дунав - на Видин нивото да е едно, при Свищов друго, а на Силистра 3-то :lol: ;) Голямото различие в отока идва в участъка преди и след вливането на Въча, ако не сте го усетили още :idea:
Запазвам си по-горното мнение продиктувано само и единствено от пишещото се в сайта !
Въпросът не опира до това, че съм врътнал валат, а до това, че реката наистина не ставше за почти никакъв риболов, а вие надвечер пишете, че едва ли не всичко си е наред по поречието. :idea: Не знам как толкова бързо се избистря, толкова висока мътна вода, това чудо не съм го виждал за сега на Марица. :rolleyes: :mrgreen:
Направи си справка в темата на колегата rockeagle35, 1-2 дена след като съм бил аз на Марица, нивото и условията какви са били :idea: :wink: Сигурно при Пловдив и след него, вече нивото е било с 2 метра паднало и реката се е избистрила по логиката ви, а при Димитровград (не при Хасково), още е имало приливна вълна 2 метра, която не мож се изтече за 48 часа, че и повече :lol:
Нормално е да се дразня като чета какво се пише, а реалността е съвсем друга :rolleyes: ;) Това, че някой си рибар е уловил 5-6 морунажа или някакви дребни рибки, в някакъв си залив (примерно) не означава нищо ! Де го тоя разгром, ти видял ли си го с очите си или пишещия, за да го оцените едва ли не като разгром или пак само слухове и грешно взаимстване от някъде ? :D
Някои неща наистина ви куцат в сайта според мен, колкото и да се дразниш от факта ;)
Както и да е минала работа.....
Мерси за поздравите и наслуката - да ти се връщат 2-но ;) :smt023

П.П. : Де го това Мирково след Пловдив, да не е Марково или Милево ? "Нерде Стамбол, нерде Ямбол" :roll:
Изображение
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

JettroniX написа:
П.П. : Де го това Мирково след Пловдив, да не е Марково или Милево ? "Нерде Стамбол, нерде Ямбол" :roll:
Нерде Лос Анджелис Лейкърс. Селото е Мирово, ако не го знаеш къде е, виж го на картата. Ако сайтът не ти харесва, просто не го чети и толкова. Жив и здрав!
Аватар
JettroniX
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от JettroniX »

Бат Стан, "Мирково" го написа ти, а не аз, та затова се зачудих къде е, както и да е.... ;)

:smt006 :smt024
JettroniX написа:Остана ми само един ден за риболов преди забраната и реших, че няма да я бъде раутата :oops: :D
Да ама не :lol: ! На следващият ден (13.04) :

След съботният обилен обяд реших да "изпъна кръста" на леглото и да се отдам на големи риби ама в съня :rolleyes: :smt031
ПО едно време в просъница чувам, че ми звъни GSM-а и едвам отварям очи да видя кой е. За моя изненада беше Vid :D
След като стана ясно, че никъде не "дава" батката ме покани да направим един излет на река ........ :!:
Тя си е типично кефалска река. Срещат се още уклей, скобар,морунаж и мряна. Други риби не знам някой да е улавял там.
Набързо се "осеферих", взех раницата и лекия спининг и слезнах да го чакам до блока ми. След като се натоварихме аз, той и брат му, отпрашихме.
По пътя бе обсъден всеки един водоем, покрай който минавахме. Изводите бяха, че преди време всички сме имали хубави моменти на тях, но в сегашно време никой не се похвали с някаква особена слука :lol: - опоскана раута !!
За дестинацията стана ясно, че всеки път преди забраната бате Vid и брат му ходят там да дърпат т.нар. "шкурки" - големи скобарища и морунаги , на блесна с Лайт спинингите :lol: Точно на тази река съм ходил преди 10 години и имам хубави спомени за кефали и мрени, а един мой приятел па само там ходи да дебне на ръце и да ви кажа вади такива по кило и канче кефали - сега да не се юрнете и вие на ръки да ходите, ако познаете реката :lol:

Пристигнахме в района, някъде към 3 часа следобед. На реката, бате Vid ми направи "Коледен" подарък. Един спининг на Тубертини с акция до 60 грама, който става на 2,70м и на 2,40м - травел версия. Баш, като за такъв приходящ/пътуващ човек като мен :lol: :prayer: Спининга ще ви го покажа по-късно. С него мисля да гоня "Михаля" по Марица :lol:
Благодаря ти за подаръка батка още един път !!! :supz:

Набърже сглобихме леките шибучки, пошегувахме се, че Godfather-a го е запукал адския дъжд на Гарваново, а при нас си пече Слънце като за плаж и се разделихме - аз тръгнах нагоре по течението, а те с брат му надолу.
На 50 метра от сбора, застанах на това разкошно местенце :

Изображение

Изображение

Викам си :
"- Ей ся, няма начин вече, да не сефтосам Тубертини Сейката с някой кефалец" - лайт спининга дето си заприходих.
На първата проводка реших да проверя има ли дребни риби и как е аджеба положението -дали са страхливи и предпазливи или ги гони адски безумния глад :smt106 След първото замятане установих, че има доста малки кръвожадни кефали :smt106
Ха сефте :lol:
Изображение
Начина на закачане на рибата съм го тренирал поне милион пъти :lol:
Всичко хубаво, но това местенце ми беше като детска градина. Сложих 2-ка Аглия и рибите спряха да се закачат :D

Почнах да крача нагоре срещу течението.

Изображение

В едни треви гледам тая буба :
Изображение

Изображение

Не бях виждал такава, та реших да си я снимам за архива си :)

Настаних се пак на един плитък и широк бързей и с второ мятане "бум" :

Изображение

Те толкова голям :

Изображение

Доста добре нагълтал и зашил се :

Изображение

Извадих още една такава педарка и реших да заложа на воблерче на Jaxon.
Почнаха се удари след удари ма куките на "гоблерчеето" идваха малки - проблем, който го отстраних вече.
Инак измъкнах 2 педарки такива :

Изображение

По едно време така притъмня, че Слънцето за плаж изчезна. Задаваха се облаци откъм Хасково :D

Изображение

Реших да побързам с краченето и се скрих на един хубав вир, под едни дървета. Е поваля колкото да не е без хич.
Там сложих Джако воблерче - М серия. Ударих един кефал сигурно 40 + санта, но при борбата ми се откачи :evil:....
Тия малки воблери, с тия малки куки...- ужас. Добра борба беше : с пръвоначален мощен удар и взимане на 10 метра аванс.
Гегата огъната, но държи на напъна на рибата :D КЕФ голям.
Там тия кефали са си живи борци !!!
С бате Vid си чукнахме среща на гьола и той реши да помята там :
Изображение
Част от слуката му беше една морунагова шкурка 420 грама и няколко откачени големи скобарови шкурки , а на брат му един кефал малко над 500 грама - все на блесни 3-ти номер :

Изображение
След като преслушахме и тоя вир се насочихме надолу по течението, към един голям вир, на който съм ходил точно преди 10 години. Пристигайки там установх, че коритото доста е изтъняло и се е заровило през годините с баластра.
А преди време човек можеше да се удави там и да го отнесе водата.
Там на Аглия 2-ка ги почнах ей такива..Абе КЕФали :

Изображение

Изображение

През 15 минути по един по-едър.
...и този си е имал случка с бракота май :twisted:
Изображение

Изображение

Там успях да ковна на Аглията някаква огромна риба. Каква беше не видях.
То не бяха аванси и мощни рънове срещу течението. За съжаление рибата се откачи преди да я видя и още ме е яд,
щот не видях каква беше, но беше неконтролируем боец и забележете, не тръгна да се спасява по течението, а срещу течението нагоре :shock: Имах и 2 подгонвания на големи скобари, но само до там, не се зашиха за мое съжаление.
Измъкнах още един,два такива и стана време за тръгване, че път ни чакаше отново :
Изображение

Мога да кажа, че това ми беше първият истински КЕФалски риболов на лайт версия.
КЕФ отвсякъде ! :mrgreen: Постоянно мигриращите скобари също ми напълниха душата !!
Красоти колкото си искаш в "Долината на широките гащи" ;) :smt041
Та така закрих аз риболова !!!
:smt045 :smt046 :smt023
:smt031
Последно промяна от JettroniX на Пон Юни 17, 2013 7:54 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

Страхотен репортаж и още по - страхотни риПки! :prayer:
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”