Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от batmile »

rosboz написа:Благодаря, за бързия отговор - трябва да ги пробвам.

Там където е валяло - пачия крак е в изобилие - да бях го садил намаше да намеря толкова много на едно место - Средна Гора - Панагюрище.

в петък
Браво. Да питам дали има шанс сега да се намерят гъби, като се има предвид, че не е валяло от 1,2 седмици (примерно за Родопите), има ли шанс да има влага още?
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gygytka21 »

batmile, то само с питане не става, трябва и ходене по горите.
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

ето една полезна връзка http://hydro.bg/

всеки ден се вижда къде колко е валяло

и нивото на реките - много полезно за риболова
ski today
work tomorrow
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

gygytka21 написа:batmile, то само с питане не става, трябва и ходене по горите.
Ами то не се и говори като не знаеш дадени причини, но такъва е...
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

batmile написа: Браво. Да питам дали има шанс сега да се намерят гъби, като се има предвид, че не е валяло от 1,2 седмици (примерно за Родопите), има ли шанс да има влага още?
Къде в Родопите ?
По високото започва иглолистната манатарка, но в ниското вече привърши.
Има много гъби, но трябва да си знаеш районите. Например около Велинград е тръгнала яко манатарка ( в боровинките) - иглолистна с тъмно червената шапка.
Около Доспат (язовира) също иглолистна.
Успех !
Аватар
batmile
новобранец
новобранец

Мнение от batmile »

bgbul написа:
batmile написа: Браво. Да питам дали има шанс сега да се намерят гъби, като се има предвид, че не е валяло от 1,2 седмици (примерно за Родопите), има ли шанс да има влага още?
Къде в Родопите ?
По високото започва иглолистната манатарка, но в ниското вече привърши.
Има много гъби, но трябва да си знаеш районите. Например около Велинград е тръгнала яко манатарка ( в боровинките) - иглолистна с тъмно червената шапка.
Около Доспат (язовира) също иглолистна.
Успех !
Благодаря ти много бгбул и на човека където даде сайта за валежите.
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

Колеги,бихте ли ми казали тази манатарка каква е според вас и дали става за хапване и сушене? Щеше ми се да е канеленокафява,но шапката не е толкова тъмна.

Изображение

Изображение

Изображение
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

здравей колега матеев според мене това е горчива манатарка като се съди по това че отдоло под шапката цвета е жълтеникъв навремето и аз я брах и съм я консумирал една седмица разстройство и повръщане и се оправяш след това та много внимавай с тази гъба не ти я препоръчвам да я консумираш да те питам как в момента изкупуват манатарката по кюстендилско и дали има пазар на суха манатарка
Аватар
mateev
новобранец
новобранец

Мнение от mateev »

В момента в Кюстендил манатарките се изкупуват на цени от 4, 2 и 0.5 лева съответно за първо,второ и трето качество манатарка. Сушени още не изкупуват,но миналата година купуваха на цени от 50лв за килограм първо качество и 30,20 лв за по-ниските качества. Трудно ми е да дам точна спецификация на различните качества сушена манатарка,защото аз си суша всякакви - от най-хубавите гъбки първо качество та до стари и червясали екземпляри. Неприятно впечатление ми прави,че по нашия край не изкупуват хлебна манатарка,а през първата половина на месеца не липсваше,много по-рядко червясва и боледува и ми се вижда дори по-вкусна!
Интересно е,че цената на пачия крак скочи от 3лв на 4,а на някои места се оказва,че човек може да събира по 10на килограма на ден,въпреки жегите. Разбира се преобладават сухи и изгоряли гъби,но в пунктовете събират едва по 5,6 касетки пачи крак на ден,тъй че моите 10кг са им добре дошли дори и да са доста сухички. Според информация на човек от Вършец от по-високото стъпало на изкупвачите (тези с фабриките,които купуват гъбите от нашите пунктове и изнасят тонове за чужбина),цената на пачия крак би трябвало дори да е 5лв! Тъй,че дано се задържи и през уикенда,когато се моля да повали,защото тук е адски сухо! Имаше доста манатарки по някои гори,но сегашното сухо и горещо време съсипа и сложи край на манатарките в ниските дъбови гори (600м-800м),може би е дошло времето да се кача по по-високите части из Осогово,където макар манатарките не са много и тръгват доста по-късно,но пък болни и скапали манатарки няма! Гъбите там са свежи дори когато са вече големички! Много се отплеснах,но само гъби са ми в главата тези месеци...
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

МЕРСИ МНОГО ЗА ИНФОРМАЦИЯТА ТУКА ПРИ НАС ПО СОФИЙСКО СЪЩО Е МНОГО ГОРЕЩО ТЕМПЕРАТУРИТЕ СТИГАТ ДО 32-33 ГРАДУСА ПО ЛОЗЕНСКА ПЛАНИНА МАНАТАРКАТА СПРЯ ПАЧИ КРАК ИМА МАЛКО ПРЕГОРЯЛ ЩЕ ИЗЧАКАМЕ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ГО ДАВАТ ДА ПРЕВАЛИ И ТЕМПЕРАТУРИТЕ ДА ПАДНАТ С 5-6 ГРАДУСА ПРИ НАС Е ГОРЕ ДОЛУ СЪЩОТО ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗКУПУВАНЕ НА ГЪБИ АЗ БЕРА ПРЕДИМНО МАНАТАРКА 1 К-ВО ПОНЕЖЕ СЪМ НАМЕРИЛ ЧОВЕК ОТ КВАРТАЛА КОЙТО МИ Я ИЗКУПУВА НА 7 ЛВ НО ИСКА ДА НЕ Е ЧЕРВИВА И ДА СЕ РАЗРЕЖЕ НА 2 ЧАСТИ ТОЙ ПЪК Я ПЛАСИРА НА РЕСТОРАНТИ И ПИЦАРИИ ЗА ПО 20-25 ЛВ ТАКА ЧЕ И ТОЙ И АЗ СИ ДОКАРВАМЕ ПО НЯКОЙ ЛЕВ НО ТАЗИ ГОДИНА Е МНОГО СЛАБА В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДИШНИ ГОДИНИ НО КАТО НЯМА РАБОТА И ТОВА Е НЕЩО ЩЕ ЧАКАМЕ ЛЯТНАТА МАНАТАРКА ТЯ ПОНЕ НЕ Е ТОЛКОВА ЧЕРВИВА И СЕ БЕРЕ С УДОВОЛСТВИЕ ЗАСЕГА Е ТОВА ОТ МЕНЕ УСПЕХ В ГЪБОБЕРА
dstoicheva
новобранец
новобранец

Мнение от dstoicheva »

Колеги, а как чистите леко червивите гъби, аз не ги прибирам, но в тая суша 90% са леко надупчени и ми е жал, че ги хвърлям, а ме е гнус да ги готвя?
Диана Стойчева
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

alenov77 написа:здравей колега матеев според мене това е горчива манатарка като се съди по това че отдоло под шапката цвета е жълтеникъв навремето и аз я брах и съм я консумирал една седмица разстройство и повръщане и се оправяш след това та много внимавай с тази гъба не ти я препоръчвам да я консумираш да те питам как в момента изкупуват манатарката по кюстендилско и дали има пазар на суха манатарка
100% не е горчива манатарка (Tylopilus felleus). Горчивата манатарка е с бледорозови тръбички. Пънчето е жълто-кафяво с груба мрежа. Месото и не променя цвета си и расте в иглолистни гори, много рядко в широколистни. Освен това България е много рядко срещана, аз лично не съм я намирал никога в БГ. Иначе тук в Шварцвалд е много разпространена.
При канеленокафявата манатарка (Xerocomus Badius) изцяло липсва мрежесто оцветяване на пънчето.

Гъбата на снимката е Boletus appendiculatus.
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

dstoicheva написа:Колеги, а как чистите леко червивите гъби, аз не ги прибирам, но в тая суша 90% са леко надупчени и ми е жал, че ги хвърлям, а ме е гнус да ги готвя?
Сушене му е майката.

Режеш и веднага на слънце ( червеите веднага измират )- иначе червеите ще ги изядат целите.
ski today
work tomorrow
boby61
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от boby61 »

( червеите веднага измират )

Ми то, дори и да са умрели пак пак са си гадни !
Хватката е силно заразените места да се изрежат и ако остане нещо - остане :wink:
И да ме няма, пак съм тук !
makc
новобранец
новобранец

Мнение от makc »

Съвет!Вземаш една прозрачна купа/може и пластмасова/.Гъбите си ги нарязваш като за готвене/може и по на едро/.Пълниш купата с два или три литра вода,слагаш половин лъжичка сол.Вземаш от гъбите и ги поставяш във водата.Сядаш на един стол и наблюдаваш как всички червейчета излизат от гъбите и като парашутисти падат на дъното на купата/от време на време разбърквай гъбите-да са във вода/.След около десет минути вадиш тези гъби и в същата вода поставяш други и тн.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”