Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
BoletusBG
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от BoletusBG »

Честно да си кажа и аз не разбрах за какво беше нужно да се дърляме. Всичките тия притеснения можеха да се споделят и аз щях да кажа за какво става въпрос, поне според мое лично мнение.

Ще се опитам да карам по ред, дано постът да не стане километричен. Ще махна цитатите, за да спестим поне тях.

1. Гъбите са много полезна храна, тук две мнения няма, колегата е 100% прав. Само че всички трябва да знаем някои неща за тях, заради здравето ни, което мисля, че и той ще каже.

Гъбите имат една много неприятна характерна особеност - имат добре доказана способност да натрупват тежки метали и още по-лошо - радиоактивни изотопи. Лощото е, че като ги натрупат, не започват да светят, за да ни го кажат, за да знаем да не ги пипаме. Какво можем да направим - най-малкото да не берем гъби от индустриални зони, в близост до големи пътища, в градове. Аз лично не бера нищо за ядене от района около София и Кремиковци (тежки метали), както и от района на Нови хан (заради радиоактивност - всички знаем какво има там).

Коралките започнаха да ги проучват съвсем наскоро, казах ви наскоро излезна книга с около стотина вида, ако не ме лъже паметта. Една голяма част от тези видове са наскоро описани, а и старите дето отдавна са известни, никой не ги е изследвал химически за опасни вещества - може да нямат, но никой не го е доказал. Вероятно по-голямата част нямат, защото много хора са ги яли с години, без никога да имат проблем. Но аз имам една колежка, която беше провалила командировка на 6-7 колеги, защото ги хранила с жълти коралки, които тя при това добре познава. Същото е и с гълъбките, даже там е още по-зле, защото те са много повече - около 500 вида. Последните проучвания доказаха, че цветът при гълъбките не играе кой знае какво значение - две коренно различно оцветени гъби могат да се отнасят към един вид, както и близко оцветени могат да са два съвсем различни вида. Отново никой не е изследвал кои са ядливи, кои отровни - нито у нас, нито другаде в Европа.

2. Гъбите са лекарство - 100%
Напълно вярно е написаното от колегата за печурката и рака на гърдата, аз също мисля, че го бях споменал в един от постовете - само дето проучването, което аз съм чел май беше английско, но такива изследвания се правят по цял свят. Има и други видове, които имат доказани антиракови свойства, при това доста, колегата спомена някои.
Всичките ни антибиотици са от гъби - вярно от микроскопични, като мухълите.
Напоследък някои видове се изследват за лекарство срещу СПИН - аз и един мой колега също в момента мъчим един вид с такава цел.

Сега, тук уловката къде е, защото напоследък и у нас се пръкнаха разни фирми дето предлагат свръхскъпи хранителни добавки от гъби, които се продават на хора с рак, които са загубили последна надежда. Аз лично не купувам прехвалени хранителни добавки от гъби. Защо? Активните вещества са в малки количества в гъбите. За да се извлече едно вещество само колкото да може да се изучи са необходими килограми гъби. И то само, за да се изучи, за да се превърне в лекарство, което наистина действа доказано, трябват многократно по-големи количества. Възможно е на нашия пазар да има добавки, които съдържат достатъчни количества активно вещество (макар че тогава те щяха да са лекарство), но по-голямата част от това са просто пълнители като талк (който е канцерогенен) и известно количество смлени сухи гъби. Между другото, по-голямата част от билковите чудеса са с горе-долу същия състав.
Така че, излиза, че е най-добре човек да си яде свежи гъби, ако иска да се предпазва, а ако иска да се лекува - тогава лекарите ще му кажат кои препарати са истински (ужасно скъпи са между другото, но технологията на извличане и пречистване е ужасно скъпа.

3. Гъбите са наистина скъпа храна, не е случайно това, прав е колегата.
Между другото, с интерес ще погледна снимките, които реших да покажеш, всеки вид гъба е интересен. Няма безинтересни гъби. На мен ми е интересно като видя дори и най-тривиалната манатарка, въпреки, че през ръцете ми са минали хиляди.

4. Колегата ви е дал златния съвет на гъбаря - не бери нещо, което не си 1000% убеден, че познаваш добре. Гъбите са много коварни - много са изменчиви и могат много опитни гъбари да подлъжат. И наистина, който започва с гъбите, е добре да започва с отровните видове.

5. Опазването на гъбите. Добрият гъбар, който обича гъбите, спазва няколко и простички правила, за да даде възможност на гъбите да си стоят там, където са били. Има нужда да пазим гъбите, има нужда и от червена книга, има нужда и от закони, но най-вече има нужда самите ние да имаме самосъзнание като ходим из гората. Няма опасност никой да забрани брането на гъби за наши лични нужди - това никога няма да стане. Никой няма да забрани и брането с търговска цел. Ако учените са претендирали за нещо, то това е държавата да си събира данъците и таксите от това начинание, защото те и без това са смешни - 20 стотинки за кило манатарка при 25 евро продажна цена. Ако някой се притеснява от законите, кажете, ще се опитам да ви разясня всеки един закон, който има нещо общо с гъбите.

6. Контрола върху гъбите. Ами това е храна - трябва да има контрол, както в нормалния свят се контролира качеството на всяка една храна. Ами ето - хванаха наши радиоактивни гъби в Англия, кой ви гарантира, че гъбите в магазина не са радиоактивни - ами сега никой не ви го гарантира, защото държавата не я е еня, както не й дремеше за сиренето, за киселото мляко, за колбасите... Тя държавата не я е еня и за тези дето се прехранват с гъби - никой държавен чиновник не може да ви каже на колко хора дава хляб този занаят и няма да ви каже на колко фирми докарва тлъсти печалби на гърба на всички нас.

7. Учените които се занимават с гъби у нас сме една шепа, казах го вече. Ми не сме слънца да огреем навсякъде. Ние ще помогнем с каквото знаем, вие като ходите по горите има шанс да видите гъба, която ние не сме виждали - вие също ще ни помогнете на нас.

Поздрави!
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

iph написа:@bgbul при цялото ми уважение към теб, но смятам, че постъпваш малко инфантилно към ситуацията. Зрели хора сме - нека не се държим като ощипани госпожици. @BoletusBG адмирации към споделеното знание.

Вие поне имате за какво да спорите, а тук край морето гъба само в "Метро" или на пазара :mrgreen:
Аз мисля, че с колегата си разяснихме, че работим за едно и също нещо, само нещо първоначалните ни реплики не са били взаимно доразбрани и затова поразменихме някой и друг остър ред.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колега BoletusBG,
BoletusBG написа:Гъбите имат една много неприятна характерна особеност - имат добре доказана способност да натрупват тежки метали и още по-лошо - радиоактивни изотопи.
Нещо ме съмнява тази теза. Би ли могъл да ме насочиш от къде и как е тръгнало доказателството на тази теза.
Къде и как ги натрупват ? Сподели какво знаеш по въпроса ?
Благодаря
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

piterd написа:Привет колега BoletusBG,
BoletusBG написа:Гъбите имат една много неприятна характерна особеност - имат добре доказана способност да натрупват тежки метали и още по-лошо - радиоактивни изотопи.
Нещо ме съмнява тази теза. Би ли могъл да ме насочиш от къде и как е тръгнало доказателството на тази теза.
Къде и как ги натрупват ? Сподели какво знаеш по въпроса ?
Благодаря
Хм, ще се опитам да съм достатъчно подробен, макар аз самият никога да не съм се занимавал точно с този проблем и да съм чел само случайно попаднали ми статии.

Доколкото знам, първите такива опити са някъде от началото на 20 век и постепенно са набирали скорост до днес. До чернобилската авария вече е имало премного доказателства за това, че са много добри индикатори за замърсяване с тежки и радиоактивни елементи. Способността е направо потресаваща, някои видове натрупват стотици пъти по-високи количества, отколкото ги има в околната среда, в много случаи са такива, че са над допустимите норми за безопасност. Обикновено отделните видове си имат избирателност и натрупват едни вредни елементи повече от други. Това не е странно де, има растения, които пък избирателно извличат злато. Признавам си, че нямам статиите на компютъра пред мен, но без съмнение мога да ги изкарам от интернет, където са мног. След Чернобил, тези изследвания гръмнаха по цяла Европа и мисля че няма европейска страна, в която да не са правени такива изследвания. В Украйна и в Полша, а предполагам и в други страни и до днес използват гъбите като индикатор за последствията от аварията. За у нас, знам от моите колеги, които са се занимавали навремето с изследвания на гъби, именно от тях знам и за Софийско и Нови хан. Между другото, предполагам, че и в книгата на Ванев и Факирова ще има писано за тази препоръка, тъй като именно колежката Факирова е участвала в събирането и определянето на гъбите в нашите изследвания. Между другото това за брането в индустриални райони, край пътища и т.н. важи и за билките, но при тях не става въпрос за такива големи натрупвания, както при гъбите.

Между другото, никоя европейска страна и до ден днешен не внася гъби от Украйна, именно по тази причина.
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

Относно радиоактивността:

Според някои немски изследвания, които се лансират и в медиите, дори 25 години след аварията в Чернобил концентрацията на радиоактивен Цезии-137 в Канеленокафявата манатарка (X.Badius), брана в южните немски провинции, е около 10 до 20 пъти над ЕС-нормата от 600 B/kg. Периодът на полуразпад на Цезии-137 е средно 30 години. Интересното е, че Цезии-137 се абсорбира от някои специфични за тази гъба пигменти в кожата на шапката. След обелване на кожата средната концентрация на цезии в гъбата намалява около 50 пъти.
При обикновената манатарка тези пигменти не са изолирани, съответно и радиационната обремененост е значително по-ниска. За най-безопасни се смятат печурките, на обратния полюс са споменатата X.Badius, Брезовката и всички видове Рогачки.
Институтът по околна среда в Мюнхен е предоставил безплатна лаборатория на гражданите, в която всеки безплатно може да изследва гъбите, които е набрал.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

domelius написа:Относно радиоактивността:

Според някои немски изследвания, които се лансират и в медиите, дори 25 години след аварията в Чернобил концентрацията на радиоактивен Цезии-137 в Канеленокафявата манатарка (X.Badius), брана в южните немски провинции, е около 10 до 20 пъти над ЕС-нормата от 600 B/kg. Периодът на полуразпад на Цезии-137 е средно 30 години. Интересното е, че Цезии-137 се абсорбира от някои специфични за тази гъба пигменти в кожата на шапката. След обелване на кожата средната концентрация на цезии в гъбата намалява около 50 пъти.
При обикновената манатарка тези пигменти не са изолирани, съответно и радиационната обремененост е значително по-ниска. За най-безопасни се смятат печурките, на обратния полюс са споменатата X.Badius, Брезовката и всички видове Рогачки.
Институтът по околна среда в Мюнхен е предоставил безплатна лаборатория на гражданите, в която всеки безплатно може да изследва гъбите, които е набрал.
Благодаря колега domelius,

Това ми помага доста и на мен, защото аз самият, както казах, не съм се занимавал с този проблем. От снощи нямах много възможност да се поровя, за да намеря нещо допълнително по въпроса, но доколкото разбрах, също се препоръчва внимателно измиване и варене в няколко води, за това също се смята, че намалява количеството на Цезий-137. Доколкото разбирам в Бавария е забранена търговията с диворастящи гъби, но всеки има право да ги яде на свой риск. Същото е в Полша, Швеция, Норвегия и Финландия, но разбира се тук има значение и пътя на радиоактивния облак, мисля че България не беше толкова поразена. Аз също не съм спрял да ям гъби, разбира се, мисля това стана ясно, просто се старая да не ги събирам в райони, които допълнително са в риск от радиоактивно замърсяване или пък с тежки метали - олово, кадмий и т.н. Както казват англичаните "better safe than sorry".
Много ме впечатли за безплатната лаборатория за граждани. У нас това е в компетенциите на ДВСК, но преди няколко дни министърът на земеделието обясни, че никой не контролира дори гъбите за износ или тези, продавани на пазара, а пък камо ли за граждани, та дори и срещу заплащане. Скандалът, който се разрази с поредната пратка радиоактивни гъби е огромен, Европейската комисия е на път да затегне контрола и проверката на гъби да се прави на всеки входен пункт във всяка членка на съюза, така че това вероятно ще се промени доста скоро и у нас, поне що се касае за търговията с гъби.
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Привет колега

Това е поредната журналистическа глупост, за жалост "мотивирана" през фрази тип "немски изследвания".
Bq (Бекерел) е единица за измерване на активността на радиоактивен източник. Обикновено го отнасят към кубичен метър (m3). Стойност 600 няма и над Фукошима в момента. Ако допуснем, че става въпрос за грешка 0,6 вместо 600, то 10 и 20 пъти над 0,6 пак няма, дори в Фукошима.
С такъв уред вероятно се търсят активни източници на радиоактивност. Допускам че ги има по митниците. При такива стойности бих уволнил отговорника по поддръжката, че не им е сменил батерийките навреме :-). По евтино е, вместо да предизвиквам междудържавни скандали.
Да се върнем на гъбите. Твърдението, че гъбата абсорбира всякакви ( неясно защо, все от вредни та по вредни за човека) вещества намирам за крайно недоказана. Организма гъба има своя матрица, и усвоява от околната среда само това, което е записано в тази матрица.
Съжалявам че нямаме такава лаборатория тук в България. С удоволствие бих им занесъл няколко екземпляра от Канеленокафява манатарка /Xerocomus Badius /набрани около изоставени уранови мини в Родопите и същия вид, набран един два баира по в страни ;-)
Надявам се да не бъда разбран погрешно. Не бера гъби в зони, в които има висока степен на индустриално и/или битово замърсяване, както и покрай натоварени и прашни пътища.
Поздрави и честит имен ден на всички Именници.
mosquito fish
новобранец
новобранец

Мнение от mosquito fish »

piterd написа: Да се върнем на гъбите. Твърдението, че гъбата абсорбира всякакви ( неясно защо, все от вредни та по вредни за човека) вещества намирам за крайно недоказана. Организма гъба има своя матрица, и усвоява от околната среда само това, което е записано в тази матрица.
Аз наистина не намирам потвърдена информация защо това се случва, но наистина гъбите си абсорбират. Ето две статии на английски:

За кадмий и живак:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cac ... 2LHg&pli=1

За радиоактивен цезии в гъбите (обърнете внимание, че 20% от количеството в източноевропейските гъби предполагат се дължи на други източници освен Чернобил):
http://aem.asm.org/cgi/reprint/59/1/134.pdf
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

piterd написа:Привет колега

Това е поредната журналистическа глупост, за жалост "мотивирана" през фрази тип "немски изследвания".
Bq (Бекерел) е единица за измерване на активността на радиоактивен източник. Обикновено го отнасят към кубичен метър (m3). Стойност 600 няма и над Фукошима в момента. Ако допуснем, че става въпрос за грешка 0,6 вместо 600, то 10 и 20 пъти над 0,6 пак няма, дори в Фукошима.
С такъв уред вероятно се търсят активни източници на радиоактивност. Допускам че ги има по митниците. При такива стойности бих уволнил отговорника по поддръжката, че не им е сменил батерийките навреме :-). По евтино е, вместо да предизвиквам междудържавни скандали.
Да се върнем на гъбите. Твърдението, че гъбата абсорбира всякакви ( неясно защо, все от вредни та по вредни за човека) вещества намирам за крайно недоказана. Организма гъба има своя матрица, и усвоява от околната среда само това, което е записано в тази матрица.
Съжалявам че нямаме такава лаборатория тук в България. С удоволствие бих им занесъл няколко екземпляра от Канеленокафява манатарка /Xerocomus Badius /набрани около изоставени уранови мини в Родопите и същия вид, набран един два баира по в страни ;-)
Надявам се да не бъда разбран погрешно. Не бера гъби в зони, в които има висока степен на индустриално и/или битово замърсяване, както и покрай натоварени и прашни пътища.
Поздрави и честит имен ден на всички Именници.
Колеги, аз не мога да коментирам, доколко са точни тези цифри и прилаганите методи. Казах ви, че не се занимавам с радиоактивност на гъбите, а имам по-различна област на действие.

Между другото, по същата причина съм чувал, че в Бавария е абсолютно забранено да се търгува освен с гъби, и с глиганско месо, а мисля и с някои други дивечови меса. Но отново, никой не забранява консумацията на собствен риск.

Това, което успях да извадя за момента, защото днешния ми ден е много натоварен:
Последната пратка български радиоактивни гъби, която беше хваната преди няколко седмици, според прес съобщението на английските власти е била с 6000 Bq/kg.
Максималното допустимо по европейски норми за гъби било 600 Bq/kg.

Не успях да намеря данни за Фукушима, но за Чернобил намирам цифрата 5 278 000 Bq.

Смята се, че въпросната радиоактивност се дължи на Цезий-137, който е с период на полуразпад 30 години, т. е. за 30 години радиоактивността му намалява наполовина. Чернобилската авария, както всички много добре знаем беше преди 25 г.

Това, което мога да направя, е да седна и да извадя данни от научни списания и да се види, какви са цифрите там. Предварително казвам, че научните статии не са като журналистическите във вестниците - там всяка една статия минава през двама анонимни рецензента, които критикуват автора (доста жестоко понякога). След това авторът прави поправки и ако рецензентите одобрят новия вариант, статията се преглежда много внимателно от редакционния съвет на списанието и едва тогава се публикува. Вероятността там да се промъкнат грешни данни е много малка. Затова винаги е по-добре да се гледат научни публикации.

Искам да предупредя обаче, че изваждането на тези публикации ще ми отнеме време, защото едно трябва да ги търся тепърва, второ оттук където съм нямам пълен достъп до всички публикации (достъпът до тях е скъпо платен и мога да ползвам абонамента си само от определени IP-адреси). Когато успея да извадя достатъчно статии, ще ги сумирам и ще ви кажа веднага, какви данни се дават от тях, дано журналистите да са сбъркали.

Поздрави на всички и особено на именяците, да са живи и здрави!
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

ПОредната българска издънка.
От време оно се знае, че базите за гъби изкупуват гъби от Русия, Украйна (евтино естествено) и ги добавят към нашенски гъби в ТИРа за износ. "Онези" гъби не са ароматни както нашите и ако на един ТИР неароматни гъби се добавят няколко палета ароматни български манатарки - цялото количество става ароматно.
Ако номера мине - печалбите са големи.
В повечето случаи номера минава.
И така чат/пат някой изгаря.......
За радиацията - знае се, че има гъби които поглъщат радиация . Основно са тези съдържащи ЙОД - овчи крак в случая. Това е всеизвестно на базите за гъби и затова тези гъби се изследват преди износа за радиация.
Няма как да се докаже, но аз мисля, че и пратката от Италия и последната от Англия са провокации срещу нас (България). Е - може и да греша.....но ако някой Българин пробие без посредник на чужд пазар - скоро се оказва с големи загуби .....ако си има местен посредник проблемите са нулеви.
Все пак един тон си е количество за проба на веригата . Не мислете, че е голямо количество (знам базата и съм убеден в това).Добре, че е само с толкова.
Едва ли знаете колко е лесно да се замърси една пратка и то с достъпни средства.
Взимате датчик за пожар от старите - до 40 см той е радиоактивен.
И ... ето ти радиоактивна пратка. (не ми се мисли какво знаят специалистите )
За това - не вярвам на журналистите.
ДА добавя - такива гъби (съдържащи йод ) извличат радиацията от организма и го прочистват.
И така и така колегата ще търси в научни статии - нека провери дали е вярно :
Има два вида ЙОД - условно лош и добър. Лошия е този от радиоактивност и е опасен
Ако ние си наситим организма с "добрия йод" - поради ограниченото натрупване спираме да приемаме радиация .
Това е един от начините за превантивни мерки против радиация.
Дали е вярно ?
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа:ПОредната българска издънка.
От време оно се знае, че базите за гъби изкупуват гъби от Русия, Украйна (евтино естествено) и ги добавят към нашенски гъби в ТИРа за износ. "Онези" гъби не са ароматни както нашите и ако на един ТИР неароматни гъби се добавят няколко палета ароматни български манатарки - цялото количество става ароматно.
Ако номера мине - печалбите са големи.
В повечето случаи номера минава.
И така чат/пат някой изгаря.......
За радиацията - знае се, че има гъби които поглъщат радиация . Основно са тези съдържащи ЙОД - овчи крак в случая. Това е всеизвестно на базите за гъби и затова тези гъби се изследват преди износа за радиация.
Няма как да се докаже, но аз мисля, че и пратката от Италия и последната от Англия са провокации срещу нас (България). Е - може и да греша.....но ако някой Българин пробие без посредник на чужд пазар - скоро се оказва с големи загуби .....ако си има местен посредник проблемите са нулеви.
Все пак един тон си е количество за проба на веригата . Не мислете, че е голямо количество (знам базата и съм убеден в това).Добре, че е само с толкова.
Едва ли знаете колко е лесно да се замърси една пратка и то с достъпни средства.
Взимате датчик за пожар от старите - до 40 см той е радиоактивен.
И ... ето ти радиоактивна пратка. (не ми се мисли какво знаят специалистите )
За това - не вярвам на журналистите.
Колега, аз също подозирам, че е възможно умишлено смесване с радиоактивни гъби. Вносът на гъби от някои страни е забранен в ЕС във връзка с Чернобилската авария. Ами много лесно - незаконен внос (без проблем при безконтролието у нас), смесване и последващ износ. При тая липса на контрол от страна на България, странно ли е? Но една-две такива черни овци, ще се отразят много лошо на всички гъбоизносители в България. Тъй че никой не ни е виновен, че няма никакъв ред и заради бърза печалба, няколко фирми могат да изядат хлебеца на всички останали.
Държавата не може да прочисти некоректните в бранша - той сам трябва да си следи за некоректни фирми и да намери начин да си ги ликвидира сам.
BoletusBG
новобранец
новобранец

Мнение от BoletusBG »

bgbul написа: И така и така колегата ще търси в научни статии - нека провери дали е вярно :
Има два вида ЙОД - условно лош и добър. Лошия е този от радиоактивност и е опасен
Ако ние си наситим организма с "добрия йод" - поради ограниченото натрупване спираме да приемаме радиация .
Това е един от начините за превантивни мерки против радиация.
Дали е вярно ?
Колеги, каквото мога, ще проверя, просто ми дайте малко време, защото програмата ми е пълна в момента. Обещавам, ще седна при първа възможност да извадя, каквото ми е достъпно и ще ви кажа веднага, щом имам някаква информация.

За йода съмнение няма - има радиоактивен и "нормален" йод, колегата идеално го е обяснил. Радиоактивният йод е един от първите радиоактивни елементи, които излитат при ядрена авария, защото е лек газ. При ядрени аварии се дава дозирано "нерадиоактивен" йод, с който организма да се насити - веднъж "наситен" (стига да е направено навреме) той вече поема съвсем незначителни количества от радиоактивния изотоп. Тези от вас, които си спомнят аварията в Чернобил сигурно ще си спомнят и това, че се даваше официално или неофициално йодна тинктура, разредена с вода. А и покрай Фукушима, мисля, че пак го обясняваха, а в Щатите бяха изкупили всичкия йод от аптеките (добре че поне тая централа е далече от нас). Радиоактивният йод е с много къс период на полуразпад (дни или седмици) и бързо става нерадиоактивен. Това е, което си спомням от курса по неорганична химия.

Другият източник на радиоактивност (който всъщност след авария се натрупва за дълго време в почвата и във всичко живо) е цезий-137. Цезият е много тежък и е съставка на радиоактивния прах (който пък се разпространява, когато има ядрен взрив - Чернобил, ядрени експерименти и т. н.). Както писах, на него периодът му на полуразпад е около 30 години (т.е. периодът за който става наполовина по-малко радиоактивен). Главно той е причината, огромни територии около Чернобил да останат "забранени" с прогноза да не са годни за обитаване и земеделие за през следващите няколкостотин години. Затова се смята и че той е толкова опасен. Разбира се, с времето той се разтваря от дъждовете и се просмуква по-надолу в почвата, но си остава радиоактивен, докато не се разпадне с времето.

Има разбира се и други радиоактивни елементи (различните изотопи на урана, стронция), но те като че ли не се явяват в такива големи количества като йода и цезия. В уикипедия май има доста подробен списък на инциденти в АЕЦ в Европа, защото Чернобил е най-голямата, но не е единствената аварирала европейска централа. Аз съм работил около английската Sellafield (в която е имало серия от тежки инциденти) и по думите на фермерите там, млякото от голям район около централата не подлежи на консумация.

И пак казвам, нека да почета малко сериозна научна литература по темата и тогава се надявам, ще мога да пиша повече. Например това, че цезий се натрупва в кожицата на Xerocomus badius не го знаех, ново е за мен. Но това е химия и теоретично не е невъзможно даден химичен елемент да го има повече в едни части, по-малко в други.
gygytka21
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от gygytka21 »

След тези сериозни и много полезни полемики, позволете ми да се вмъкна и аз в темата.
Именячка съм и искам да ви " почерпя "с няколко снимки, правени преди два дена:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
plumwater
новобранец
новобранец

Мнение от plumwater »

Gygytka21, аз също съм именичка .... Та по този повод да се поздравим взаимно - Да сме живи и здрави, и да имаме много късмет с намирането на гъби!
domelius
новобранец
новобранец

Мнение от domelius »

piterd написа: ...
...
Колега, не си прав. Анализът на водата на дренажната система във втори блок на АЕЦ Фукушима е показал стойности от порядъка на 300 000 Bq/cm3 в следствие наличието на радиоактивен Йод-131. Това е стойност, надвишава нормата 7,5 милиона пъти.
Активност от 1 Bq се равнява на разпадане на едно атомно ядро за една секунда. Специфичната активност на Цезий-137 е 3,3 милиарда Bq/mg при период на полуразпад от 30,17 години. За сравнение:
- Уран-235 има специфична активност от 80 Bq/mg, но периодът на полуразпад е 703,8 милиона години.
- Най висока специфична активност има Йод-131 - цели 4600 милиарда Bq/mg при период на полуразпад от 8 дни.
- При Плутоний-239 стойностите са съответно 2,3 Милиона Bq/mg и 24,1 хиляди години.

Именно по тази причина изотопите Йод-131 и Цезий-137 са крайно опасни за човешкото здраве - въпреки относително краткия си период на полуразпад имат много голяма активност.
Сам сметни какви нищожни количества са необходими, за да се достигне и задмине нормата от 600 Bq.
Цезий-137 е изкуствен радиоактивен изотоп, който се получава в ядрените реактори като продукт от ускорения разпад на Уран-235 при облъчването му с неутрони. Източник е на бета-лъчение, като се разпада до стабилния изотоп Барий-137.
Някои гъби поглъщат Цезий-137 далеч по-лесно от растенията, защото разграждат лигнина по-бързо и по този начин абсорбират по-бързо Калий - а Цезият е вещество с много сходни химични свойста до тези на Калия.

Колега BoletusBG: В Германия е забранена търговията с диворастящи гъби, брани само на територията на страната, като причината е опазването на видовете и не радиацията. Иначе по пазарите и магазините се продават пресни и сушени гъби с доказан чужд произход.
Последно промяна от domelius на Сря Юни 29, 2011 8:35 pm, променено общо 1 път.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”