Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Риболов на Толстолоб
Модератор: sapuna
- nikikati
- ще става разбирач
Re: Риболов на Толстолоб
Преди (при риболов на повърхността) използвах единствено тапа, но имах проблеми при не особено тихо време. Затова преминах към следната тактика:

1. Оловото е подвижно
2. Хранилката (пружината) я правя плуваща. Това става по следния начин: вземам голяма коркова тапа и я сцепвам по дължина до малко след средата. Напъхвам я след това по дължина в пружината и готово!
3. Използвам две куки на монтаж-от двете страни на пружината, на които слагам стиропор или пуканка!
4. Хвърляте и след като потъне оловото освобождавате линията докато пружината изплува на повърхността, обирате леко и готово!
5. По този начин изградени монтажите позволяват използването на всякакъв вид сигнализатори и оттам по-лесно следене на повече от 1,2 пръчки!
Извинявам се за качеството на схемата! Надявам се да се ориентирате!

1. Оловото е подвижно
2. Хранилката (пружината) я правя плуваща. Това става по следния начин: вземам голяма коркова тапа и я сцепвам по дължина до малко след средата. Напъхвам я след това по дължина в пружината и готово!
3. Използвам две куки на монтаж-от двете страни на пружината, на които слагам стиропор или пуканка!
4. Хвърляте и след като потъне оловото освобождавате линията докато пружината изплува на повърхността, обирате леко и готово!
5. По този начин изградени монтажите позволяват използването на всякакъв вид сигнализатори и оттам по-лесно следене на повече от 1,2 пръчки!

Извинявам се за качеството на схемата! Надявам се да се ориентирате!
Последно промяна от nikikati на Сря Апр 15, 2009 7:10 am, променено общо 2 пъти.
Шаранът не ти гледа такъмите!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
-
- учете се от него
Много добра схема, още миналата година се бях замислил по въпроса за тапата и вятъра и тази година сигурно ще пробвам, но ще си оставя тапата с пружината + подвижна тежест преди тапата. Ловил съм щуки на тапа, точно с този монтаж. Тапата, в случая, ще е ориентир за захранване и дохранване с прашка или от ръка
п.п. колега, като гледам- и резултати си показал:

п.п. колега, като гледам- и резултати си показал:

Последно промяна от Бачо Илия на Пон Мар 02, 2009 8:16 pm, променено общо 1 път.
- nikikati
- ще става разбирач
Забравих да добавя, че е нужно човек да познава добре пътя на толстолоба за даден водоем, защото на не малко места той е строго определен! Трябва да се хвърли точно на тези места, на които той минава, за да се очаква успех!
пп. Бачо Илия точно с тази снимка не се гордея много, защото тогава все още вързвах някои риби! Но човек се променя рано или късно!
пп. Бачо Илия точно с тази снимка не се гордея много, защото тогава все още вързвах някои риби! Но човек се променя рано или късно!

CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
-
- учете се от него
Аз мисля че на всички водоеми, толстолобите имат точно определен денонощен маршрут, обикновенно обикалят по периферията, на 30-50 метра от брега, като през ноща са в по-дълбоката част
п.п. аз също от поне десетина години не връзвам риби, без значение колко големи- ползвам живарник тип "тунел" 3.50м на Трабуко, полукръгъл с долна метална част на обръчите; "залепва" за дъното и няма мърдане

п.п. аз също от поне десетина години не връзвам риби, без значение колко големи- ползвам живарник тип "тунел" 3.50м на Трабуко, полукръгъл с долна метална част на обръчите; "залепва" за дъното и няма мърдане

Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:24 pm, променено общо 1 път.
Здравей те,досега не съм хващал толстолоб, но след като прегледах темата/има какво да се научи/мисля да направя проби.Незнам само дали не е доста рано,споделете по кое време се хваща толстолоб.Поздрави....
Риболов и Off road-are the best!!!!!!
-
- научил се да хвърля
Имам два въпроса, ако ми отговорите ще съм ви много благодарен.Първият е : дали сега е още рано за риболов на толстолоб или вече са активни ,и вторият: хлябът който се слага в захранката има ли някаква предварителна подготовка или се дроби и се слага в захранката.Благодаря предварително на този,който ми отговори ,защото има шанс да отида в близките дни на един такъв водоем ,който е зарибен главно с толстолоб.

- nikikati
- ще става разбирач
Според мен е рано още колеги. Първите толстолоби, които извадих миналата година бяха 2 в един ден и в края на април! Следващите удари последваха чак в средата на май, така че мисля че това е най-подходящото време за старт! А относно хляба, аз лично ползвам сръбските хлебчета-продават ги в рибарските магазини за около 8,9 лв. Настъргвам от тях директно в готовата вече захранка(примерно на един пакет захранка-една филийка около 1 см. дебела). За мен предимството на този хляб е че е сух и едва след попадането му във водата започва да се напоява и задължително стои на повърхността или изплува ако захранката е на дъното! По този начин едно хлебче ми стига за около 5,6 риболова!

CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
Здравейте
аз сам новобранец на сладководните риби ,поради факта че съм морски
от Варна
та по темата за толстолоба... много се зарибих...
имам федер 3,30 и преди малко си взех една пружина от едната страна с 4 куки на влакно, а от другата две куки на разстояние една от друга 20см на с мисина са вързани.Но сега мисля да отида да си взема само пружина и ще й сложа по 1 кука от двете страни на влакно.
Искам да ми се обясни малко по просто.
При тези условия(по горе описаните) да слагам ли тапа в пружината или на дъно да пусна или с две пръчки горе и долу да пробвам или с плувка.
другото което ме интересува е къде се слага тази захранка в пружината че не ми стана ясно,
и другото освен тази пружина с куките какво друго трябва да има на монтажа някви олова тежести нещо обяснето подробно как се прави този монтаж от горе на долу или обратно и ако може снимка да прикрепите.
за захранката си записах една рецепта на един от колегите.
Благодарим предварително
P.S. Мисля да се пробвам на язовир Тича 8,9,10 май
аз сам новобранец на сладководните риби ,поради факта че съм морски

та по темата за толстолоба... много се зарибих...
имам федер 3,30 и преди малко си взех една пружина от едната страна с 4 куки на влакно, а от другата две куки на разстояние една от друга 20см на с мисина са вързани.Но сега мисля да отида да си взема само пружина и ще й сложа по 1 кука от двете страни на влакно.
Искам да ми се обясни малко по просто.
При тези условия(по горе описаните) да слагам ли тапа в пружината или на дъно да пусна или с две пръчки горе и долу да пробвам или с плувка.
другото което ме интересува е къде се слага тази захранка в пружината че не ми стана ясно,
и другото освен тази пружина с куките какво друго трябва да има на монтажа някви олова тежести нещо обяснето подробно как се прави този монтаж от горе на долу или обратно и ако може снимка да прикрепите.
за захранката си записах една рецепта на един от колегите.
Благодарим предварително
P.S. Мисля да се пробвам на язовир Тича 8,9,10 май

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Кореняче,не споменавай за такъв брой на куките! 
На дъно-никога няма да ти лапне толупа!

На дъно-никога няма да ти лапне толупа!
-
- ще става разбирач
Виж първото мнение колегата ИДА го е обясни точно и ясно даже и снимки е приложил
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 68&start=0

казаха ми че на тича нямало толуб
и с пружина да не сам пробал само с трал куки и че федера ми не ставал
въобще ме отказаха.......
а на тези снимки това бялото какво е плувка ли е какво че не разбирам
------------
Съобразявай се какво пишеш!!! sapuna
------------
Съобразявай се какво пишеш!!! sapuna
- nikikati
- ще става разбирач
korenqka написа:казаха ми че на тича нямало толуб
За това че на Тича няма толстолоб не съм много сигурен! Относно тактиката може да ползваш 2 вида монтаж. На дъно и на тапа. И при двата обаче не си застрахован от нападения на други риби, например в повечето случаи каракуда. Така, за първия монтаж може да се каже че по нищо не се различава от общоприетия за североизточна България такъм за каракуда. Пружина с 2 куки на които слагаш топчета стиропор( аз слагам по 2 за да се застраховам че при по далечни хвърляния няма да паднат и двете).Единствената разлика, която може да те спаси от каракудата са куките - трябва да са големи, аз ползвам номер 2 или 1/0. Захранката трябва да е рехава за да прави облак, не като за шаран! При втория начин на тапа захранката слагам около пружината, в която съм напъхал коркова тапа(по този начин осигурявам плаваемостта на пружината). След хвърляне отпускаш влакно през подвижното олово докато не се покаже пружината на повърхността, обираш 15 - 20 сантиметра и това е. Както казах по-горе е много важно да познаваш пътя на толстолоба на даден водоем - иначе неуспеха ти е почти гарантиран от дребосъка. Просто завърти ли се толстолоб той изчезва! Това е! Тоя фидер го хвърли и си вземи сериозна пръчка, защото при риба от 7,8 кг и нагоре ще се видиш в чудо!
пп: Един съвет: Както ти каза Сапуна - внимавай какво пишеш и тези бракониерски методи си ги избий от главата, ако искаш някой във форума да ти обърне внимание!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
- nikikati
- ще става разбирач
Митак, много зависи от водоема! При мен над 70 % от рибите са ми изцяло на дъно!sapuna написа:...На дъно-никога няма да ти лапне толупа!
CATCH & RELEASE
CATCH & RELEASE
-
- учете се от него
Толстолоб "на дъно":
Същата работа, без никаква разлика ще върши и модерния шаранджийски монтаж с хранилка "Метод"- стандартната или разновидност, със 7-10см плетен повод и на косъма- дипнат повдигач (стиропор,пяна, "джапанка" или корково топче).Важна е методиката на създаване и потдържане на захраненото петно и презентацията на монтажите в него ,а не дали пружината ще е стандартната или "метод" и дали повдигача ще е на косъм или на куката

Само дето прътите, макарите и сигнализаторите, вече не са същите, иначе останалото си е същотоIDA написа:След доста години боричкане със зверовете по разни водоеми съм си изработил следната методика за ловене на толстолоб: Здрави пръти за риболов "на дъно" , моите са триметрови двуколенни на "ДАМ" с акция 50-100 гр. , макари 5-ци , "Гребенщайн" , влакно "Colmic-POWER, 0.30" -250м на шпулите , стойки(много важен момент) метални Г-образни за "на дъно" , здраво забити , прътите под ъгъл 45 градуса на 1-2 метра един от друг. Пружините е добре да имат допълнително утежнние вътре на оста.+здрави карабинки с вирбел. Връзвам само две куки , по една в двата края на пружината с по-дълъг конец от този на готовите пружини -10-12см. Куките са задължително с "око" , а не с "лопатка" , номер 3/4 , леки , карбонови черни (аз ползвам OWNER) Възела е като на куки с лопатка , като конеца не минава през окото за да не се протрива при "битката" Не ползвам куки с лопатка , имал съм случаи лопатката да реже конеца на възела. На куките стиропорени топчета , жълти, бяли или зелени-средния размер.
Захранка- за еднодневен риболов с две или три дънни въдици(моите са три)- 3/4 килограма финно смляно слънчогледово кюспе+два пакета готова захранка (БГ.) ,качеството няма значение , има значение количеството, + ароматизатори. Първоначално захранвам с 10-12 големи (портокал) топки на не повече от 15-20 метра от брега и радиус на петното 1-2 метра , стегнати , да се разбиват при удар в дъното. На пружинините пак такива , но по глетави топки+стиропорите. Желателно е да се подбира дълбочина до 4.5-5.5метра за да не се смачква стиропора от налягането. Итрите дънни се замятатат в петното 1-2метра , аз замятам с отворена скоба , пръта в дясната ръка , в лявата ръка влакното и "отдолу- нагоре" , обират се коремите и на стойките . Авансите се регулират "на скъсване" , при това регулиране толстолоби по 7-8 килограма "вземат" по 50-60 метра аванс и то "на пета без съединител". Хвърлям в/у петното още 5-6 големи , по рехави топки , сглабям кепа 3.50м , глава 750х600 и чакамАко се слага камбанка , трябва да е такава че да пада сама при удар -няма никакво време да се сваля
![]()
Поздрави

-
- научил се да хвърля
Браво.Добро изказване си направил ИДА и всичко се разбира, само имам едно въпросче - това 3/4 кг три четвърти ли е или 3 ,4 кг ,а и този монтаж може ли да се използва с плувка за щука (голяма тапа) - със същата пружина и захранка.