Риболов на Толстолоб

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Риболов на Толстолоб

Мнение от nikikati »

Преди (при риболов на повърхността) използвах единствено тапа, но имах проблеми при не особено тихо време. Затова преминах към следната тактика:

Изображение

1. Оловото е подвижно
2. Хранилката (пружината) я правя плуваща. Това става по следния начин: вземам голяма коркова тапа и я сцепвам по дължина до малко след средата. Напъхвам я след това по дължина в пружината и готово!
3. Използвам две куки на монтаж-от двете страни на пружината, на които слагам стиропор или пуканка!
4. Хвърляте и след като потъне оловото освобождавате линията докато пружината изплува на повърхността, обирате леко и готово!
5. По този начин изградени монтажите позволяват използването на всякакъв вид сигнализатори и оттам по-лесно следене на повече от 1,2 пръчки!
:idea: :idea: :idea:

Извинявам се за качеството на схемата! Надявам се да се ориентирате!
Последно промяна от nikikati на Сря Апр 15, 2009 7:10 am, променено общо 2 пъти.
Шаранът не ти гледа такъмите!

CATCH & RELEASE
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Много добра схема, още миналата година се бях замислил по въпроса за тапата и вятъра и тази година сигурно ще пробвам, но ще си оставя тапата с пружината + подвижна тежест преди тапата. Ловил съм щуки на тапа, точно с този монтаж. Тапата, в случая, ще е ориентир за захранване и дохранване с прашка или от ръка :idea: :idea: :idea:

п.п. колега, като гледам- и резултати си показал:

Изображение

:D :D :D
Последно промяна от Бачо Илия на Пон Мар 02, 2009 8:16 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

Забравих да добавя, че е нужно човек да познава добре пътя на толстолоба за даден водоем, защото на не малко места той е строго определен! Трябва да се хвърли точно на тези места, на които той минава, за да се очаква успех!

пп. Бачо Илия точно с тази снимка не се гордея много, защото тогава все още вързвах някои риби! Но човек се променя рано или късно! :wink:

CATCH & RELEASE
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Аз мисля че на всички водоеми, толстолобите имат точно определен денонощен маршрут, обикновенно обикалят по периферията, на 30-50 метра от брега, като през ноща са в по-дълбоката част :idea: :idea: :idea:

п.п. аз също от поне десетина години не връзвам риби, без значение колко големи- ползвам живарник тип "тунел" 3.50м на Трабуко, полукръгъл с долна метална част на обръчите; "залепва" за дъното и няма мърдане :idea:

8) 8) 8)
Последно промяна от Бачо Илия на Чет Юли 15, 2010 10:24 pm, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
deny-97
новобранец
новобранец

Мнение от deny-97 »

Здравей те,досега не съм хващал толстолоб, но след като прегледах темата/има какво да се научи/мисля да направя проби.Незнам само дали не е доста рано,споделете по кое време се хваща толстолоб.Поздрави....
Риболов и Off road-are the best!!!!!!
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

Имам два въпроса, ако ми отговорите ще съм ви много благодарен.Първият е : дали сега е още рано за риболов на толстолоб или вече са активни ,и вторият: хлябът който се слага в захранката има ли някаква предварителна подготовка или се дроби и се слага в захранката.Благодаря предварително на този,който ми отговори ,защото има шанс да отида в близките дни на един такъв водоем ,който е зарибен главно с толстолоб. :D :( :D
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

Според мен е рано още колеги. Първите толстолоби, които извадих миналата година бяха 2 в един ден и в края на април! Следващите удари последваха чак в средата на май, така че мисля че това е най-подходящото време за старт! А относно хляба, аз лично ползвам сръбските хлебчета-продават ги в рибарските магазини за около 8,9 лв. Настъргвам от тях директно в готовата вече захранка(примерно на един пакет захранка-една филийка около 1 см. дебела). За мен предимството на този хляб е че е сух и едва след попадането му във водата започва да се напоява и задължително стои на повърхността или изплува ако захранката е на дъното! По този начин едно хлебче ми стига за около 5,6 риболова! :idea: :wink:

CATCH & RELEASE
korenqka
новобранец
новобранец

Мнение от korenqka »

Здравейте
аз сам новобранец на сладководните риби ,поради факта че съм морски :) от Варна
та по темата за толстолоба... много се зарибих...
имам федер 3,30 и преди малко си взех една пружина от едната страна с 4 куки на влакно, а от другата две куки на разстояние една от друга 20см на с мисина са вързани.Но сега мисля да отида да си взема само пружина и ще й сложа по 1 кука от двете страни на влакно.
Искам да ми се обясни малко по просто.
При тези условия(по горе описаните) да слагам ли тапа в пружината или на дъно да пусна или с две пръчки горе и долу да пробвам или с плувка.
другото което ме интересува е къде се слага тази захранка в пружината че не ми стана ясно,
и другото освен тази пружина с куките какво друго трябва да има на монтажа някви олова тежести нещо обяснето подробно как се прави този монтаж от горе на долу или обратно и ако може снимка да прикрепите.
за захранката си записах една рецепта на един от колегите.
Благодарим предварително
P.S. Мисля да се пробвам на язовир Тича 8,9,10 май :)
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Кореняче,не споменавай за такъв брой на куките! ;)

На дъно-никога няма да ти лапне толупа!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
ULtRA^CsKa
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от ULtRA^CsKa »

Виж първото мнение колегата ИДА го е обясни точно и ясно даже и снимки е приложил :arrow: http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... 68&start=0
Изображение
korenqka
новобранец
новобранец

Мнение от korenqka »

казаха ми че на тича нямало толуб
и с пружина да не сам пробал само с трал куки и че федера ми не ставал
въобще ме отказаха.......
а на тези снимки това бялото какво е плувка ли е какво че не разбирам

------------

Съобразявай се какво пишеш!!! sapuna
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

korenqka написа:казаха ми че на тича нямало толуб
и с пружина да не сам пробал само с трал куки и че федера ми не ставал
въобще ме отказаха.......
а на тези снимки това бялото какво е плувка ли е какво че не разбирам

За това че на Тича няма толстолоб не съм много сигурен! Относно тактиката може да ползваш 2 вида монтаж. На дъно и на тапа. И при двата обаче не си застрахован от нападения на други риби, например в повечето случаи каракуда. Така, за първия монтаж може да се каже че по нищо не се различава от общоприетия за североизточна България такъм за каракуда. Пружина с 2 куки на които слагаш топчета стиропор( аз слагам по 2 за да се застраховам че при по далечни хвърляния няма да паднат и двете).Единствената разлика, която може да те спаси от каракудата са куките - трябва да са големи, аз ползвам номер 2 или 1/0. Захранката трябва да е рехава за да прави облак, не като за шаран! При втория начин на тапа захранката слагам около пружината, в която съм напъхал коркова тапа(по този начин осигурявам плаваемостта на пружината). След хвърляне отпускаш влакно през подвижното олово докато не се покаже пружината на повърхността, обираш 15 - 20 сантиметра и това е. Както казах по-горе е много важно да познаваш пътя на толстолоба на даден водоем - иначе неуспеха ти е почти гарантиран от дребосъка. Просто завърти ли се толстолоб той изчезва! Това е! Тоя фидер го хвърли и си вземи сериозна пръчка, защото при риба от 7,8 кг и нагоре ще се видиш в чудо!

пп: Един съвет: Както ти каза Сапуна - внимавай какво пишеш и тези бракониерски методи си ги избий от главата, ако искаш някой във форума да ти обърне внимание!

CATCH & RELEASE
Аватар
nikikati
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от nikikati »

sapuna написа:...На дъно-никога няма да ти лапне толупа!
Митак, много зависи от водоема! При мен над 70 % от рибите са ми изцяло на дъно!

CATCH & RELEASE
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Толстолоб "на дъно":
IDA написа:След доста години боричкане със зверовете по разни водоеми съм си изработил следната методика за ловене на толстолоб: Здрави пръти за риболов "на дъно" , моите са триметрови двуколенни на "ДАМ" с акция 50-100 гр. , макари 5-ци , "Гребенщайн" , влакно "Colmic-POWER, 0.30" -250м на шпулите , стойки(много важен момент) метални Г-образни за "на дъно" , здраво забити , прътите под ъгъл 45 градуса на 1-2 метра един от друг. Пружините е добре да имат допълнително утежнние вътре на оста.+здрави карабинки с вирбел. Връзвам само две куки , по една в двата края на пружината с по-дълъг конец от този на готовите пружини -10-12см. Куките са задължително с "око" , а не с "лопатка" , номер 3/4 , леки , карбонови черни (аз ползвам OWNER) Възела е като на куки с лопатка , като конеца не минава през окото за да не се протрива при "битката" Не ползвам куки с лопатка , имал съм случаи лопатката да реже конеца на възела. На куките стиропорени топчета , жълти, бяли или зелени-средния размер.
Захранка- за еднодневен риболов с две или три дънни въдици(моите са три)- 3/4 килограма финно смляно слънчогледово кюспе+два пакета готова захранка (БГ.) ,качеството няма значение , има значение количеството, + ароматизатори. Първоначално захранвам с 10-12 големи (портокал) топки на не повече от 15-20 метра от брега и радиус на петното 1-2 метра , стегнати , да се разбиват при удар в дъното. На пружинините пак такива , но по глетави топки+стиропорите. Желателно е да се подбира дълбочина до 4.5-5.5метра за да не се смачква стиропора от налягането. Итрите дънни се замятатат в петното 1-2метра , аз замятам с отворена скоба , пръта в дясната ръка , в лявата ръка влакното и "отдолу- нагоре" , обират се коремите и на стойките . Авансите се регулират "на скъсване" , при това регулиране толстолоби по 7-8 килограма "вземат" по 50-60 метра аванс и то "на пета без съединител". Хвърлям в/у петното още 5-6 големи , по рехави топки , сглабям кепа 3.50м , глава 750х600 и чакам :D Ако се слага камбанка , трябва да е такава че да пада сама при удар -няма никакво време да се сваля :D
Поздрави :D
Само дето прътите, макарите и сигнализаторите, вече не са същите, иначе останалото си е същото :idea: Същата работа, без никаква разлика ще върши и модерния шаранджийски монтаж с хранилка "Метод"- стандартната или разновидност, със 7-10см плетен повод и на косъма- дипнат повдигач (стиропор,пяна, "джапанка" или корково топче).Важна е методиката на създаване и потдържане на захраненото петно и презентацията на монтажите в него ,а не дали пружината ще е стандартната или "метод" и дали повдигача ще е на косъм или на куката :idea: :idea:
Изображение
ivailu1992
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ivailu1992 »

Браво.Добро изказване си направил ИДА и всичко се разбира, само имам едно въпросче - това 3/4 кг три четвърти ли е или 3 ,4 кг ,а и този монтаж може ли да се използва с плувка за щука (голяма тапа) - със същата пружина и захранка. :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”