Къде се намирам:
Кулинария
Риболовна кухня
naRiba.com

Форум

Вкусотии в чинии
Модератор: sapuna
- баш_майстора
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Вкусотии в чинии
тъкмо щях да питам имаш ли жена че ми се въртеше в главата една неустоима оферта за тебGODzillata написа:... че да ме пуска пак догодина жената.![]()

"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Див лаврак, плакия под фолио. Мразим домати в комбинация с риба затова и няма. Не можах да сколасам да го снимам опечен

Агнешка плешка с ориз и мноооого зелен лук и подправки. Също не успех да я снимам готова натрясках се докато се опече, 3 часа под фолио.

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Иваче, дай подробности за лаврака, че без препоръка не почвам да готвя непознати риби.
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Ноо ясно, и аз съм така, най-големи количества алкохол изпивам по време на готвене, докато чакам нещо да се изпече във фурната, а ако пусна скарата на терасата ..... мааалиии ...Ivak написа:... натрясках се докато се опече, 3 часа под фолио.![]()

Една интересна салата правим в момента: http://myplanet.bg/?act=recipes&recipe_id=13&cat_id=2
По-късно ще я снимам ... евентуално.

нямам живарник
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Севиче /Морски деликатес на страстта /Seviche
Рецептата за мариноване /накратко, на рибно месо, миди, скариди, месо от раци, малки октоподчета и .н. в лимонов сок.../ научих от един чилиец, популярна е в Южна Америка. Може да се сервира в чаша за мартини, върху филийки препечен хляб и майонеза или царевичен чипс.
Аз лично обожавам тази рецепта! Подходяща компания на водка и бяло вино.
ПРОДУКТИ
2 филета ред снапър / red snapper/- месото и е плътно, кремаво с розови оттенъци, прилично на бяла риба, няма малки костици
6-8 кралски скариди
купичка дребни, коктейлни скариди
връзка зелен лук
червена пиперка
1/2 настърган морков
табаско
сокът на 4 лимона
25 мл. бяло вино
сол
черен пипер
1/2 връзка зелен кориандър
3-4 с. л. слънчогледово олио
Рибата и скаридите се накълцват на ситно, мариноват се в останалите продукти за ден-два...

За да не се налага да копирам рецептите с риба от кулинарния си блог, с удоволствие давам приноса си към тази вкусна тема!>>>
http://margatyna.blogspot.com/search/la ... and%20fish Има рецепти, както на английски така и на български.
Рецептата за мариноване /накратко, на рибно месо, миди, скариди, месо от раци, малки октоподчета и .н. в лимонов сок.../ научих от един чилиец, популярна е в Южна Америка. Може да се сервира в чаша за мартини, върху филийки препечен хляб и майонеза или царевичен чипс.
Аз лично обожавам тази рецепта! Подходяща компания на водка и бяло вино.
ПРОДУКТИ
2 филета ред снапър / red snapper/- месото и е плътно, кремаво с розови оттенъци, прилично на бяла риба, няма малки костици
6-8 кралски скариди
купичка дребни, коктейлни скариди
връзка зелен лук
червена пиперка
1/2 настърган морков
табаско
сокът на 4 лимона
25 мл. бяло вино
сол
черен пипер
1/2 връзка зелен кориандър
3-4 с. л. слънчогледово олио
Рибата и скаридите се накълцват на ситно, мариноват се в останалите продукти за ден-два...

За да не се налага да копирам рецептите с риба от кулинарния си блог, с удоволствие давам приноса си към тази вкусна тема!>>>
http://margatyna.blogspot.com/search/la ... and%20fish Има рецепти, както на английски така и на български.
- GODzillata
Добре дошла сред нас, Светлана!
В блога си имаш много интересни рецепти!
Професионално ли се занимаваш с готвене?
Поне на снимката си изглеждаш така. 

Професионално ли се занимаваш с готвене?

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Благодаря, Киро!GODzillata написа:Добре дошла сред нас, Светлана!![]()
Професионално ли се занимаваш с готвене?Поне на снимката си изглеждаш така.

Вече питах в темата Качамак с анансон.
- GODzillata
Хубаво е, че ще си имаме профи в твое лице! 
Питаш за качамак със сакъз, ама не казваш дали от кулинарно или от риболовно любопитство?
...та да знам к'ва насоченост да дам?
@МитеФФФ, нещо напоследък не се включваш тук, да не би да си на диета?

Питаш за качамак със сакъз, ама не казваш дали от кулинарно или от риболовно любопитство?

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
абе, казах азGODzillata написа:Хубаво е, че ще си имаме профи в твое лице!
Питаш за качамак със сакъз, ама не казваш дали от кулинарно или от риболовно любопитство?...та да знам к'ва насоченост да дам?

Митев и той майстор, гледам аз...Ще ви следя с интерес!
- GODzillata
Не съм спец по качамаците, зат'ва си взимам готови.
Иначе на въпроса Do Fish Scents Make Sense и най-вече aniseed oil-a? - oтговори има тук:
1. http://fishing.about.com/od/basicfishin ... scents.htm
2. http://www.ehow.com/way_5653640_oil-ani ... fish_.html
3. http://ezinearticles.com/?Homemade-Wint ... id=3722728
Както и чичко гуугъл, ако бъде попитан за aniseed oil.
Предполагам, че основно за язовири разните ароматизатори може и да действат, но за Дунава съм по-скоро скептично настроен. Имам к'ви ли не течности, но май всичко си е търговски трик.

Иначе на въпроса Do Fish Scents Make Sense и най-вече aniseed oil-a? - oтговори има тук:
1. http://fishing.about.com/od/basicfishin ... scents.htm
2. http://www.ehow.com/way_5653640_oil-ani ... fish_.html
3. http://ezinearticles.com/?Homemade-Wint ... id=3722728
Както и чичко гуугъл, ако бъде попитан за aniseed oil.

Предполагам, че основно за язовири разните ароматизатори може и да действат, но за Дунава съм по-скоро скептично настроен. Имам к'ви ли не течности, но май всичко си е търговски трик.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Благодаря за инфото! Хрумна ми, след като шаранът, декоративните златни рибки и китайските koi са от едно и също семейство,както и родината им е Централна Азия...пък аз поназнайвам туй-онуй от кулинарията-направо да замеся мамалигата с "Пет подправки"-това е китайски микс от подправки, който съдържа звездовиден анасон, канела, ликорис, карамфилови пъпки и семена на резене...всички тези подправки пасват добре на задушена или печена риба в китайски стил, мдааа....
, .....а Гърците правят едно бяло сладко с аромат на мастикс, освен че ползват тази смола за направата на хлябове и сладки, ароматизирани вина ...ще се огледам за капки-не знаех, че има....

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Някакви идеи за приготвяне на щука, освен пържена?
Не ми е от любимите риби за ядене, но нали трябва да има мноооого люспи рибата според традицията та я спазих. (то и в София читава едри риба няма къде да си купиш
)
Не ми е от любимите риби за ядене, но нали трябва да има мноооого люспи рибата според традицията та я спазих. (то и в София читава едри риба няма къде да си купиш

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
вчера ми попаднаха стейкове от жълтопереста риба тон, купих и атлантическа сьомга, извадих няколко кралски скариди от камерата на хладилника, сипах си питие, водка-тини (обикновено е джин-тоник) и се заех със сушито, нигирито и сашимито

първото нещо-оризът, мъжът ми се зае с него-сложи необходимите дози ориз за суши и вода в специалната тенджера за готвене на ориз
второ, направих си сладко-кисел разтвор, с който се поръсва ориза и се мокрят ръцете , топят се листите водорасло или се чисти ножът за суши:
20 грама захар
15 мл ябълков оцет
2 щипки сол
80 мл вода
разбърках всичко в чиния, за да се разтворят захарните и солните кристали. Чинията ползвам,за да топя по-лесно листите водорасли, или оформям ориза за нигири
част от рибата тон отделих за "Ахи-туна"
стейкът се намазва със сок от маринован джинджифил, овалва се хубаво в черни и бели сусамови семенца и се запържва за секунди от всичките си страни в слънчогледово олио, обогатено с няколко капки сусамово олио прибира се в хладилника да се изстуди, реже се и се сервира със соев сос и лют коктейл-сос за стриди ...

първото нещо-оризът, мъжът ми се зае с него-сложи необходимите дози ориз за суши и вода в специалната тенджера за готвене на ориз
второ, направих си сладко-кисел разтвор, с който се поръсва ориза и се мокрят ръцете , топят се листите водорасло или се чисти ножът за суши:
20 грама захар
15 мл ябълков оцет
2 щипки сол
80 мл вода
разбърках всичко в чиния, за да се разтворят захарните и солните кристали. Чинията ползвам,за да топя по-лесно листите водорасли, или оформям ориза за нигири
част от рибата тон отделих за "Ахи-туна"

- alcora
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Кире, голяма конкуренция вече 

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Ivak написа:Някакви идеи за приготвяне на щука, освен пържена?
Не ми е от любимите риби за ядене, но нали трябва да има мноооого люспи рибата според традицията та я спазих. (то и в София читава едри риба няма къде да си купиш)
щуката има сухо месо, пържена не бих я направила, ако питаш мен
и да не питаш мен, аз да кажа:))) на фурна с краве масло и сметана. Вдъхнови се от Петербург и огромни блюда с фарширована шука, полята с майонеза, кисели краствички наоколо, резанчета лимон! Препоръчвам холандски сос с копър и горчица или beurre blanc- в превод от фр. бяло масло
Виж тази тема! Ще откриеш няколко рецепти за щука и как се прави сос "бяло масло"
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=20&t=18852