Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Как да направим добър харпун в домашни условия
Модератор: nkolev66
- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Re: Как да направим добър харпун в домашни условия
Момчета, дайте някакви чертежи, от които да е видно какво точно имате предвид, когато говорите за високо или ниско поставяне на дръжката.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
-
- научил се да хвърля
Колега, ето един чертеж, който илюстрира проблема, коментиран като офсет (offset) на дръжката. Абстрахирай се от марката на харпуна, използван за пример - просто това е една образцова дръжка, която промени доста разбиранията на много мастити производители на еврохарпуни.

Ето и малко обяснения:
Оранжевата линия показва равнината на отката, предизвикан при излитане на стрелата.
Зелената линия показва равнината, в която се намира в момента на изстрела най-важната част от захвата на ръката - показалецът - палецът - гънката между тях. По същата линия трябва да се проектира и правата от китката към лакътя и рамото. За това спомага правилният ъгъл на дръжката спрямо равнината на тялото на харпуна.
Препоръчително е зелената линия да е максимално близо нагоре до оранжевата. Така тласъкът назад ще се поема по права линия към рамото и откатът ще бъде само по вектора на тялото на харпуна. Колкото зелената линия е по-надолу от оранжевата, дръжката ще "виси" под вектора на отката, като създава предпоставка за подскачане на главата нагоре. До какво води това, всички се досещат.
Как се постига това на дървена самоделка, нека коментират тези, които имат самочувствие. На снимките на 11 стр. има и чудесни решения на този проблем, напр. на ico_pm.
П.С. Не съм бат' Гринго, нищо, че използвам една негова снимка с част от чертежа от другия сайт, та ако башмайстора реши пак да се прави на писател, да има едно наум...

Ето и малко обяснения:
Оранжевата линия показва равнината на отката, предизвикан при излитане на стрелата.
Зелената линия показва равнината, в която се намира в момента на изстрела най-важната част от захвата на ръката - показалецът - палецът - гънката между тях. По същата линия трябва да се проектира и правата от китката към лакътя и рамото. За това спомага правилният ъгъл на дръжката спрямо равнината на тялото на харпуна.
Препоръчително е зелената линия да е максимално близо нагоре до оранжевата. Така тласъкът назад ще се поема по права линия към рамото и откатът ще бъде само по вектора на тялото на харпуна. Колкото зелената линия е по-надолу от оранжевата, дръжката ще "виси" под вектора на отката, като създава предпоставка за подскачане на главата нагоре. До какво води това, всички се досещат.
Как се постига това на дървена самоделка, нека коментират тези, които имат самочувствие. На снимките на 11 стр. има и чудесни решения на този проблем, напр. на ico_pm.
П.С. Не съм бат' Гринго, нищо, че използвам една негова снимка с част от чертежа от другия сайт, та ако башмайстора реши пак да се прави на писател, да има едно наум...

- justinian
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Бат Гойко, благодаря ти за изчерпателния отговор.
Сърцето на глупавите е в техните уста, а устата на мъдрите са в тяхното сърце.
Лъчо, щом получи похвали от няколко наши, утвърдени майстори на дървените харпуни, значи се справяш добре.
Що ми се струва, че с този харпун, който се ражда пред очите ни, всички ние ще имаме възможността да постреляме.
Що ми се струва, че с този харпун, който се ражда пред очите ни, всички ние ще имаме възможността да постреляме.

Никоя риба не е по - важна от живота !
Днес не остана много време и успях да направя само това:terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17335155]
[/URL]://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17335163]
[/URL]

Бат'Гойко , благодаря за точното обяснение.
-
- научил се да хвърля
Мале колега... така си се оплел във вектори, прави и криви, че аз едва те разбрах! Разбираш от харпуни, ама от малък не можеш да обясняваш...Бат' Гойко написа:....Ето и малко обяснения:
Препоръчително е зелената линия да е максимално близо нагоре до оранжевата. Така тласъкът назад ще се поема по права линия към рамото и откатът ще бъде само по вектора на тялото на харпуна. Колкото зелената линия е по-надолу от оранжевата, дръжката ще "виси" под вектора на отката, като създава предпоставка за подскачане на главата нагоре. До какво води това, всички се досещат......

Ето две по-прости чертежчета, че да стане ясно на всички самоделковци:

Кзано на български, за да излети стрелата напред, а не харпуна назад, срещу масата на стрелата стои масата на харпуна + масата на харпунджията. За да излети обаче стрелата право напред, оста на опората трябва да бъде максимално близо до оста на стрелата или поне в съосие с центъра на тялото на харпуна. По тази причина Yavorsub хиляди пъти е казвал, че дръжката на харпуна е част от най-висшият пилотаж при проектирането на един харпун.
Има и още хитринки, свързани с дръжката, напр. нейния овал и тъй наречената "опора за палеца", чиято цел изобщо не е да си подпираме палеца на нея, но аз не съм направил толкова дървени харпуни, колкото башмайстора и може пак да стана обект на спрведливия му гняв за тези включвания.
бат' Гринго

Здравейте,днес ми пристигна спусъка дето си поръчах от Владо Акулата и ако ми остане време утре ще го монтирам.Ето снимки на спусъка:://terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17350311]
[/URL]terzosub.snimka.bg/fishing/sezon-2009.419235.17350313]
[/URL]

-
- научил се да хвърля
Очаквах, че майсторите на дървени самоделки ще се включат с конкретни примери как са решили въпроса с повдигането на опората при захвата на дръжката, но явно нямат желание. Не знам колегата terzo как смята да подходи, но ще ви покажа схематично едно удачно решение, което прилага един гръцки майстор на дървени харпуни - човекът-фирма "Бентос" (Benthos). По същия начин е процедирал и един от пишещите тук - ico_pm, но не пожела да сподели с публиката. Колегата Chaf ако е същият Чафо, за който си мисля, също направи страхотни харпуни в това отношение, но не знам как е закрепил дръжката. Днес има и премиера на още един хубав харпун в Спиърфиш - на Коцето от Балчик, пак с брилянтна дръжка.
Защо смятам, че това решение е изключително удачно? Защото при монтирането на обратен спусък, където захващащият стрелата елемент е изнесен назад, зад спускащия (курука), гнездото, което трябва да се издълбае за касетата съвпада като място с това, където влиза сглобката за лепене на дръжката. Ако искаме да постигнем висок офсет на дръжката, това се постига с изтъняване (издълбаване) на профила на тялото нагоре. Ако дръжката се лепи в отвор в тялото, както е подходил terzo, остава много малко вертикално разстояние за това. По-лошото е, че на същото място трябва да се издълбае и гнездото на касетата. Става малко сложно...
Ето как този проблем се решава без никакви усложнения:

Малко обяснения по схемата:
1. Правоъгълникът с червена пунктирана линия е височината на заготовката за тялото, в случая около 40 мм.
2. Тъмно-синният елемент е вече обрязаното тяло. Идеята е от спусъка напред да изтънява до височина на страничния профил от порядъка на 30-35 мм. в зависимост от това какъв харпун (за какъв лов) ще се прави.
3. Светло-синият елемент е останалата част от дръжката, която се захваща за тялото посредством сглобка. Може да се добави и вертикален болт за допълнително заздравяване. Дали от горе през гнездото за касетата или от долу през ръкохватката - въпрос на преценка и лично решение.
4. Касетата със спусъка на схемата е с размери 24х75х12 мм. и е скица на съвсем реален проект - почти готов за изработка. Видно е обаче, че има достатъчно място и за по-голяма касета. Добре е проектът да се прави при вече наличен спусък, както каза по-горе gunman.
5. Зелената линия е същата от чертежа по-горе - показва линията на опората при захвата. При дървените харпуни, особено с маса над 2 кг. не е фатално ако е и малко под идеалния център на тялото. Видно е, че не са изтискани до край възможностите, за да не се отслабва петата за зареждане, но и за това има лек, ако се стигне до там... Всъщност, това е принципна схема, а не детайлен чертеж.
Реших да споделя горното с идеята да е полезно за тези, на които никой няма да обясни по жисиема или на уше как да подходят. Тези, които знаят повече, но си траят, нямат нужда от такава информация. Дълбоко вярвам в една сентенция, с която се подписва един от админите в Спиърфиш - Dobs:
" Знанието се разпространява, а не се разпределя: Ако аз ви дам коня си, няма да мога да го яздя. Ако ви дам това, което знам, и двамата ще знаем."
Не ми се обяснява и колко дървени харпуна съм направил. Не съм фен на този тип дървени харпуни, но ако реша да си правя, ще го направя по този начин. Някой ден мога да ви покажа и разкажа как си направих този, с който стрелям от 2 години.
Мерси за вниманието!
Защо смятам, че това решение е изключително удачно? Защото при монтирането на обратен спусък, където захващащият стрелата елемент е изнесен назад, зад спускащия (курука), гнездото, което трябва да се издълбае за касетата съвпада като място с това, където влиза сглобката за лепене на дръжката. Ако искаме да постигнем висок офсет на дръжката, това се постига с изтъняване (издълбаване) на профила на тялото нагоре. Ако дръжката се лепи в отвор в тялото, както е подходил terzo, остава много малко вертикално разстояние за това. По-лошото е, че на същото място трябва да се издълбае и гнездото на касетата. Става малко сложно...
Ето как този проблем се решава без никакви усложнения:

Малко обяснения по схемата:
1. Правоъгълникът с червена пунктирана линия е височината на заготовката за тялото, в случая около 40 мм.
2. Тъмно-синният елемент е вече обрязаното тяло. Идеята е от спусъка напред да изтънява до височина на страничния профил от порядъка на 30-35 мм. в зависимост от това какъв харпун (за какъв лов) ще се прави.
3. Светло-синият елемент е останалата част от дръжката, която се захваща за тялото посредством сглобка. Може да се добави и вертикален болт за допълнително заздравяване. Дали от горе през гнездото за касетата или от долу през ръкохватката - въпрос на преценка и лично решение.
4. Касетата със спусъка на схемата е с размери 24х75х12 мм. и е скица на съвсем реален проект - почти готов за изработка. Видно е обаче, че има достатъчно място и за по-голяма касета. Добре е проектът да се прави при вече наличен спусък, както каза по-горе gunman.
5. Зелената линия е същата от чертежа по-горе - показва линията на опората при захвата. При дървените харпуни, особено с маса над 2 кг. не е фатално ако е и малко под идеалния център на тялото. Видно е, че не са изтискани до край възможностите, за да не се отслабва петата за зареждане, но и за това има лек, ако се стигне до там... Всъщност, това е принципна схема, а не детайлен чертеж.
Реших да споделя горното с идеята да е полезно за тези, на които никой няма да обясни по жисиема или на уше как да подходят. Тези, които знаят повече, но си траят, нямат нужда от такава информация. Дълбоко вярвам в една сентенция, с която се подписва един от админите в Спиърфиш - Dobs:
" Знанието се разпространява, а не се разпределя: Ако аз ви дам коня си, няма да мога да го яздя. Ако ви дам това, което знам, и двамата ще знаем."
Не ми се обяснява и колко дървени харпуна съм направил. Не съм фен на този тип дървени харпуни, но ако реша да си правя, ще го направя по този начин. Някой ден мога да ви покажа и разкажа как си направих този, с който стрелям от 2 години.

Мерси за вниманието!

-
- ще става разбирач
Бат'гойко,Гринго, време беше да застанете от другата страна на везната по една или друга тема,това, че сте технически грамотни и словоохотливи е само плюс към информацията, която давате на хората.Това, че си мерите ......ките с други съфорумци и пренасяте битки от други галактики в тази не е проблем за мен,дето се вика радвайте се че не правите самурайски мечове и да трябваше да си ги мерите тогава. "В спора се ражда истината,а в дуела умира единия!"-много тъпа моя сентенция която онагледява ПОНЯКОГА това състояние на пишещите тук.Заради това тъкмо да стане интересно и Убития с думи си тръгва от тук.Това че по нашите пушкала има и тиксо и тел или ръждаеми винтове,които са само "временно там" не пречи на куканите да има и риба.Както казват старите трапери-моята пуша не се чисти и само аз мога да стрелям с нея.Това че цевта е крива или приклада спукан е ваш проблем,не мой.Идва време да видим как се твори шедьовър-нека да помагаме на хората,това,че някой няма да е доволен заради издадени тайни на занаята е ясно.Много важно.Стига спам.АЗ казах-Хау.
Дерзайте по темата пичове.
Дерзайте по темата пичове.
Какво му трябва на човек-1000 долара на месец,коричка черен хляб за черния хайвер,
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
и малко дизел за яхтата. Всичко останало е компромис.
Колега бат Гойко
Не е въпроса до това дали имам желание да споделя това как съм го направил.Нямам нищо против, просто ми е малко трудно да го обясня с думи и без нагледен чертеж.Ние с Лъчо сме говорили доста пъти на живо,живеем на 10 км, дал съм му и едно харпунче готово да го разгледа добре за размерите и кое как е сглобено. Пък и не се имам за авторитет да давам напътствия ако някой се обърне към мене и ме попита с радост бих отговорил какво мисля.Аз по–нагледно, по–добре обяснено и по-ясно от бат Гойко не мога да го напиша 

Колеги,дръжките и на трите ми харпуна са залепени по идентичен начин - оформям правоъгълен "зъб"който влиза на 6-7мм в отвора за спусъковия механизъм.Така се получават 5 равнини на слепване между дръжката и тялото на харпуна-
2 странични вертикални,1 задна вертикална и 2 хоризонтални.Спусъковите касети,които си изработвам са скосени в задния си край ,подобно на спусъковата касета показана на снимките по-горе.След като е оформен отвора в тялото ,поставям касетата със закопчана на нея стрела и очертавам профила и от вътрешната страна на дървената заготовка.От очертаните така по диагонал линии отпускам 6-7мм и очертавам успоредни на тях други.По тези вторите линии изрязвам тялото на харпуна назад към петата,до толкова,че да мога да залепя подготвената от мен дръжка с нужния ъгъл и офсет.Заготовката на дръжката не е 100 % готова,така че след залепването следва още доста допълнитерно оформяне за да ми пасне на ръката.
Наистина,както и спомена Ицо е трудно да се обясни без нагледни чертежи и снимки.Надявам се да съм бил поне малко полезен на всички,които си изработват харпуни в домашни условия.Не съм специалист в областта,нито някакъв майстор.Просто преди време се запалих от мисълта,че ще си стрелям риби с направено от мен оръжие и в момента ми е голям кеф ,че го направих,а и оръжията работят добре.Хубаво ще е всички които имат идеи или са изработили харпун да се включат и споделят опита си - ще е полезно за всички.
2 странични вертикални,1 задна вертикална и 2 хоризонтални.Спусъковите касети,които си изработвам са скосени в задния си край ,подобно на спусъковата касета показана на снимките по-горе.След като е оформен отвора в тялото ,поставям касетата със закопчана на нея стрела и очертавам профила и от вътрешната страна на дървената заготовка.От очертаните така по диагонал линии отпускам 6-7мм и очертавам успоредни на тях други.По тези вторите линии изрязвам тялото на харпуна назад към петата,до толкова,че да мога да залепя подготвената от мен дръжка с нужния ъгъл и офсет.Заготовката на дръжката не е 100 % готова,така че след залепването следва още доста допълнитерно оформяне за да ми пасне на ръката.
Наистина,както и спомена Ицо е трудно да се обясни без нагледни чертежи и снимки.Надявам се да съм бил поне малко полезен на всички,които си изработват харпуни в домашни условия.Не съм специалист в областта,нито някакъв майстор.Просто преди време се запалих от мисълта,че ще си стрелям риби с направено от мен оръжие и в момента ми е голям кеф ,че го направих,а и оръжията работят добре.Хубаво ще е всички които имат идеи или са изработили харпун да се включат и споделят опита си - ще е полезно за всички.

Колега Чафо, докато да направя скиците си и да ги репродуцирам, ти си описал с думи онова, което мислех да напиша и аз (за което ти благодаря).
Така че няма какво да пиша повече, а да кача направо снимките.

Ето как в първоначален вид изглежда дръжката гледана изотзад - отгоре-отдясно. Със стрелки и точки съм посочил местата в които се залепва дръжката към тялото

Ето как я монтирам в самото тяло:

Ако позволите, бих искал да отбележа, че на последната скица мястото отбелязано с питанка оформям в последствие, според това как дръжката ми стои в ръкавицата. И да допълня, че ако най-горната точка на тази дъга е на около 16-18мм, то спрямо нея оста на захващане на ластика е около 4-5мм (ако се не лъжа) по-ниско.
И последно: Значи обикновено при нас ние говорим за откат като цяло, докато в руските форуми например те разделят отката на две съставляващи, като се стараят да не бъркат едното с другото. Едната-вертикалната съставляваща я наричат "подброс" (буквално преведено: подхвърляне), а хоризонталната я наричат "отдача" (според мен, може да се преведе като: потдаване).
Имено при самоделните харпуни, можем да си позволим да направим по-широко (гледано отгоре) тялото, за да се преборим с вертикалната съставляваща, а сама по себе си по-голямата им маса способства те да "ритат" значително по-малко (хоризонталната съставляваща).Затова понякога хващайки за пръв път в ръка подобен харпун, обикновено усещането е , че стреля значително по-слабо от неговия събрат с алуминиевото тяло,но като се вгледа човек стрелата си лети поне толкова силно.
Та така....

Така че няма какво да пиша повече, а да кача направо снимките.
Ето как в първоначален вид изглежда дръжката гледана изотзад - отгоре-отдясно. Със стрелки и точки съм посочил местата в които се залепва дръжката към тялото

Ето как я монтирам в самото тяло:

Ако позволите, бих искал да отбележа, че на последната скица мястото отбелязано с питанка оформям в последствие, според това как дръжката ми стои в ръкавицата. И да допълня, че ако най-горната точка на тази дъга е на около 16-18мм, то спрямо нея оста на захващане на ластика е около 4-5мм (ако се не лъжа) по-ниско.
И последно: Значи обикновено при нас ние говорим за откат като цяло, докато в руските форуми например те разделят отката на две съставляващи, като се стараят да не бъркат едното с другото. Едната-вертикалната съставляваща я наричат "подброс" (буквално преведено: подхвърляне), а хоризонталната я наричат "отдача" (според мен, може да се преведе като: потдаване).
Имено при самоделните харпуни, можем да си позволим да направим по-широко (гледано отгоре) тялото, за да се преборим с вертикалната съставляваща, а сама по себе си по-голямата им маса способства те да "ритат" значително по-малко (хоризонталната съставляваща).Затова понякога хващайки за пръв път в ръка подобен харпун, обикновено усещането е , че стреля значително по-слабо от неговия събрат с алуминиевото тяло,но като се вгледа човек стрелата си лети поне толкова силно.
Та така....

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Ето, за да допълня онова, което казах по-горе, качвам още една снимка на мястото, където спусъка го хващам за спусковата скоба:

ето и отгоре:

ето и отгоре:

Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.