Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Има ли гъбари?

Мнение от КИРО »

Пчеличке,рядко ходя за гъби,но от тези полските знам къде има,чудесни са като ги напъхам в пъдпъдъка.
Адаш,тая само на пане,с бяло,и да не забравиш,леко охладено / бялото /Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

Това е ливаден пачи крак или есенен вихрогон,допълнение към слабия риболов в събота :oops:
Изображение
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

moriak1 написа: А пчелите зимата до Варна не летят :wink: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Тая е специална порода,внимавай.В презентацията провери първо.Изображение
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Моите истински благодарности за наименованието на гъбата -"Ливаден пачи крак"
Имам само една молба:Моля, дайте точно сведение къде расте.Защото вече писах, че по поляните има и друга, подобна на нея, която е със сигурност отровна.Опит!С котето на съседката! Ако може/което ще правя и аз за в бъдеще/ снимайте на местото където сте открили гъбата, преди брането.Така по-лесно ще се справяме.
Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи! :finga:
Пък и Варна не е на Луната ! :D
Шегата си е шега. Но с гъбите шега не бива, че няма връщане от отвъдното!
Ще помагам.Както вие помагате сега на мен! Нека повече хора се научат за доброто в природата.Да го тачат и пазят! Не както тук, за жалост, да изтръгват гъбите с мицела!Сякаш утре света свършва!
Ето ви още снимки:
Изображение
Ливадна печурка
Изображение
Полска сърнела. Гъбката е мъничка. Младичка прилича на главичката на голям гвоздей. Но е с всички признаци на сърнела. Расте по поляни, в редки гори,заедно с печурката. Не е на самодивски кръгове, а поединично. За първи път брах тази гъбка в ореховия масив на едно казанлъшко село-Габарево. Тук расте по баира. По "бозалъците". Лесно се суши, лесно се преработва. Но не е с превъзходните качества примерно на ....рижийката, масловката, даже челядинката е по-ароматна и вкусна от нея!
Е, ако е възможно, утре пак съм на "лов"! Сега и с фотоапаратчето! Приятна седмица колеги! Лека работа на всички!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 9:50 pm, променено общо 1 път.
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Забравих....Рецептата!!!!
СТЕРИЛИЗИРАНИ ГЪБИ ПО ЛЕСЕН НАЧИН
Продукти: На един 0,800 мл. буркан- 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 1-2 дафинови листа, една чаена лъжичка сол, и по една супена лъжица оцет и олио.
Гъбите не се мият в течаща вода, че стават много водни.Чистят се шапките с четка/от тези, за блажна боя/. Това, което не може да се свали с четката на сухо, се сваля с намокрена четка.
Гъбите се сваряват в леко подсолена вода. Трябва да са млади. По-едрите нарязваме на парченца, четвъртинки. При варенето се свиват достатъчно. Така сварените гъби нареждаме в бурканите, заливаме с водата в която са врели. Ако не стигне за всички буркани, разпределяме поравно сока, и доливаме с чиста вода. Прибавяме подправките. Затваряме бурканите и варим за стерилизация един час-60 минути.
Ей ви работа за булките, че да не ви обръщат гръб в леглото, кога ходите за риба! :axe:
От мен-рецептата, от тях-работата, от вас- сладката приказка за риби с гооолеми очи и ракийка с гъбено мезе! :D
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 9:53 pm, променено общо 1 път.
Аватар
paceto67
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от paceto67 »

Тази рецепта доста ми хареса,сега се чудя за риба ли да отпраша или за гъби :roll: :roll:
защо не по малко и от двете :wink:
Не карай като пиеш Изображение

/който пие бира не умира,ама трудно става/
antivirus
новобранец
новобранец

Мнение от antivirus »

Някой ходи ли за манатарка събота и неделя? Аз лично ходих и помен няма от нея :( за съжаление. Изминах около 10км. и не намерих нито една, само сърнелки :D . Ако някои е намерил нека да пише, така поне ще се успокоя че има някаква надежда да излезне поне тази есен, че съм болен на тема събиране на манатарка.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Пчеличке, на 11.10 си показала снимка на "есенна миризливка" или още "сивушка". Това са гъбките преди сушаштите се челядинки. Расте на пътеки или кръгове в горите. Гуглите им сивеят и често са над други гугли, като припокритото място е по-светло и брашанясало. Пънчетата са къси и без пръстен. Ценна, плътна гъба с отличен аромат! Става за всякакво приготвяне. Червенеещите сърнели бера през ноември преди сериозното застудяване по Лозен и Витоша.
Моряк 1, всички гъби у нас, които са с козинка от доло, вместо ламели или дунапрен са ядливи. Те са от семейство "рогачки". "Сърненката", "бялата рогачка" и "ъртовката" са такива, въпреки че растат на различни места. Ъртовката е по дърветата. У нас те нямат отровен двойник! Не са деликатесни, но са с добри вкусови качества и особено ако ги мариноваш с овча прахан, корал, тръбенка и кладница стават и разноцветно красиво и вкусно мезе. :lol: :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Пчеличке, извинявай ама забравих да ти кажа, че може и на полето да срещнеш такива подобни гъби. Различават се от миризливките по това, че пънчето им е виолетово. От тук идва и името им:- есенна ливадна виолетка. От горе гуглата им е същата както на миризливките. Има ги около София и съседните полски села по мерите. Много добра гъба, с възможност за всякаква кулинарна употреба. :oops: :lol: :drinkers:
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

p4eli4kata написа: Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи!
Мед ще ми носиш,мед :lol: :lol: :lol: Още малко като побъбрим тука и ще объркаш пчелите с буркана,в тъмното :lol: :lol: :lol:
П.С. И како не се плацикам ,а се гъбаркам :oops: :drinkers: :drinkers: :drinkers:
Диканаров написа: Моряк 1, всички гъби у нас, които са с козинка от доло, вместо ламели или дунапрен са ядливи.
Не съм виждал на живо дяволска гъба,но поне по книгата я дават ,че отдолу е "дунапрен" и също пише слабо отровна,причинява стомашни разтройства :roll:
А сега де? :roll:
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Моряк, правилно са писали за дяволската гъба, че е с дунапрен. Тя е отровният двойник на манатарките. Отликите са:-пънчето е в червено и черно.
-пънчето е повече дебело от колкото високо. Наподобява чушка гамба!
-при разрязване посинява-почернява.
- гуглата е сива , като гранитено паве.
- дунапрена е червенеещ!
Смъртоносно отровна в сурово състояние! При изваряване е пак отровна, но шансът за спасение е близо 100%. Най-често се бърка с огнената манатарка, която е с отлични вкусови качества. Огнената има страйна пънче и гуглата и е кафява или жълтокафява. При намокряне потъмнява. :!: :wink: :drinkers:
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

p4eli4kata написа:Моите истински благодарности за наименованието на гъбата -"Ливаден пачи крак"
Имам само една молба:Моля, дайте точно сведение къде расте.Защото вече писах, че по поляните има и друга, подобна на нея, която е със сигурност отровна.Опит!С котето на съседката! Ако може/което ще правя и аз за в бъдеще/ снимайте на местото където сте открили гъбата, преди брането.Така по-лесно ще се справяме.
Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи! :finga:
Пък и Варна не е на Луната ! :D
Шегата си е шега. Но с гъбите шега не бива, че няма връщане от отвъдното!
Ще помагам.Както вие помагате сега на мен! Нека повече хора се научат за доброто в природата.Да го тачат и пазят! Не както тук, за жалост, да изтръгват гъбите с мицела!Сякаш утре света свършва!
Ето ви още снимки:
Изображение
Ливадна печурка
Изображение
Полска сърнела.Гъбката е мъничка.Младичка прилича на главичката на голям гвоздей, но е със всички признаци на сърнела.Расте по поляни, в редки гори,заедно с печурката.Не е на самодивски кръгове, а поединично.За първи път брах тази гъбка в ореховия масив на едно казанлъшко село-Габарево.Тук расте по баира.По "бозалъците"Лесно се суши, лесно се преработва.Но не е с превъзходните качества примерно на ....рижийката, масловката, даже челядинката е по-ароматна и вкусна от нея!
Е, ако е възможно, утре пак съм на "лов"! сега и с фотоапаратчето! Приятна седмица колеги! Лека работа на всички!
Расте предимно край водоемите(поне в нашия край е така),появява се края на септември и ако има слънце и влага съм ги брал до първия сняг.Расте на редици и откриеш ли една откриваш и повече.Колкото до отровен двойник несъм срещал но :smt017 .Има специфичната форма на пачия крак и поне аз трудно бих го збъркал с друга гъба ,бера ги от 20 и повече години ,иоще несъм имал случай на грешка,но ...... :lol: :lol:
НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Диканаров написа:Моряк, правилно са писали за дяволската гъба, че е с дунапрен. Тя е отровният двойник на манатарките. Отликите са:-пънчето е в червено и черно.
-пънчето е повече дебело от колкото високо. Наподобява чушка гамба!
-при разрязване посинява-почернява.
- гуглата е сива , като гранитено паве.
- дунапрена е червенеещ!
Смъртоносно отровна в сурово състояние! При изваряване е пак отровна, но шансът за спасение е близо 100%. Най-често се бърка с огнената манатарка, която е с отлични вкусови качества. Огнената има страйна пънче и гуглата и е кафява или жълтокафява. При намокряне потъмнява. :!: :wink: :drinkers:

Напълно прав е Диканаров.Не е слабо отровна направо си е опасна.Основния причинител на смърт при гъбите е токсинът алфа-аманитин.Главно засяга бъбреците и черния дроб и в повечето случеи отравянето е смъртоносно.Не заради друго а защото натравянето настъпва значително преди самите симптоми което води до един необратим процес.Зелената мухоморка съдържа най-голямо количество от този токсин,но и дяволската гъба не е за подценяване.Така че трябва да се внимава.

зелена мухоморка
Изображение
Изображение

дяволска гъба
Изображение

Моряк дяволската гъба в България се среща сравнително рядко.Но винаги си имаи едно наум дори да си е чиста манатарка. :D
Аватар
Светльо-toxin34
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Светльо-toxin34 »

абе смени ли си цвета като я отрежеш(с изключение на рижката и бисерната)бегай далече
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Светльа, не си прав! Половината от ядливите манатарки синеят при разрязване! :!:
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”