Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Пчеличке,рядко ходя за гъби,но от тези полските знам къде има,чудесни са като ги напъхам в пъдпъдъка.
Адаш,тая само на пане,с бяло,и да не забравиш,леко охладено / бялото /
Адаш,тая само на пане,с бяло,и да не забравиш,леко охладено / бялото /

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- майсторчето страхил
- сериозен играч
Това е ливаден пачи крак или есенен вихрогон,допълнение към слабия риболов в събота

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Тая е специална порода,внимавай.В презентацията провери първо.moriak1 написа: А пчелите зимата до Варна не летят![]()
![]()
![]()

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Моите истински благодарности за наименованието на гъбата -"Ливаден пачи крак"
Имам само една молба:Моля, дайте точно сведение къде расте.Защото вече писах, че по поляните има и друга, подобна на нея, която е със сигурност отровна.Опит!С котето на съседката! Ако може/което ще правя и аз за в бъдеще/ снимайте на местото където сте открили гъбата, преди брането.Така по-лесно ще се справяме.
Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи!
Пък и Варна не е на Луната !
Шегата си е шега. Но с гъбите шега не бива, че няма връщане от отвъдното!
Ще помагам.Както вие помагате сега на мен! Нека повече хора се научат за доброто в природата.Да го тачат и пазят! Не както тук, за жалост, да изтръгват гъбите с мицела!Сякаш утре света свършва!
Ето ви още снимки:

Ливадна печурка

Полска сърнела. Гъбката е мъничка. Младичка прилича на главичката на голям гвоздей. Но е с всички признаци на сърнела. Расте по поляни, в редки гори,заедно с печурката. Не е на самодивски кръгове, а поединично. За първи път брах тази гъбка в ореховия масив на едно казанлъшко село-Габарево. Тук расте по баира. По "бозалъците". Лесно се суши, лесно се преработва. Но не е с превъзходните качества примерно на ....рижийката, масловката, даже челядинката е по-ароматна и вкусна от нея!
Е, ако е възможно, утре пак съм на "лов"! Сега и с фотоапаратчето! Приятна седмица колеги! Лека работа на всички!
Имам само една молба:Моля, дайте точно сведение къде расте.Защото вече писах, че по поляните има и друга, подобна на нея, която е със сигурност отровна.Опит!С котето на съседката! Ако може/което ще правя и аз за в бъдеще/ снимайте на местото където сте открили гъбата, преди брането.Така по-лесно ще се справяме.
Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи!

Пък и Варна не е на Луната !

Ще помагам.Както вие помагате сега на мен! Нека повече хора се научат за доброто в природата.Да го тачат и пазят! Не както тук, за жалост, да изтръгват гъбите с мицела!Сякаш утре света свършва!
Ето ви още снимки:

Ливадна печурка

Полска сърнела. Гъбката е мъничка. Младичка прилича на главичката на голям гвоздей. Но е с всички признаци на сърнела. Расте по поляни, в редки гори,заедно с печурката. Не е на самодивски кръгове, а поединично. За първи път брах тази гъбка в ореховия масив на едно казанлъшко село-Габарево. Тук расте по баира. По "бозалъците". Лесно се суши, лесно се преработва. Но не е с превъзходните качества примерно на ....рижийката, масловката, даже челядинката е по-ароматна и вкусна от нея!
Е, ако е възможно, утре пак съм на "лов"! Сега и с фотоапаратчето! Приятна седмица колеги! Лека работа на всички!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 9:50 pm, променено общо 1 път.
- p4eli4kata
- научил се да хвърля
Забравих....Рецептата!!!!
СТЕРИЛИЗИРАНИ ГЪБИ ПО ЛЕСЕН НАЧИН
Продукти: На един 0,800 мл. буркан- 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 1-2 дафинови листа, една чаена лъжичка сол, и по една супена лъжица оцет и олио.
Гъбите не се мият в течаща вода, че стават много водни.Чистят се шапките с четка/от тези, за блажна боя/. Това, което не може да се свали с четката на сухо, се сваля с намокрена четка.
Гъбите се сваряват в леко подсолена вода. Трябва да са млади. По-едрите нарязваме на парченца, четвъртинки. При варенето се свиват достатъчно. Така сварените гъби нареждаме в бурканите, заливаме с водата в която са врели. Ако не стигне за всички буркани, разпределяме поравно сока, и доливаме с чиста вода. Прибавяме подправките. Затваряме бурканите и варим за стерилизация един час-60 минути.
Ей ви работа за булките, че да не ви обръщат гръб в леглото, кога ходите за риба!
От мен-рецептата, от тях-работата, от вас- сладката приказка за риби с гооолеми очи и ракийка с гъбено мезе!
СТЕРИЛИЗИРАНИ ГЪБИ ПО ЛЕСЕН НАЧИН
Продукти: На един 0,800 мл. буркан- 10-12 зърна черен пипер, 3-4 зърна бахар, 1-2 дафинови листа, една чаена лъжичка сол, и по една супена лъжица оцет и олио.
Гъбите не се мият в течаща вода, че стават много водни.Чистят се шапките с четка/от тези, за блажна боя/. Това, което не може да се свали с четката на сухо, се сваля с намокрена четка.
Гъбите се сваряват в леко подсолена вода. Трябва да са млади. По-едрите нарязваме на парченца, четвъртинки. При варенето се свиват достатъчно. Така сварените гъби нареждаме в бурканите, заливаме с водата в която са врели. Ако не стигне за всички буркани, разпределяме поравно сока, и доливаме с чиста вода. Прибавяме подправките. Затваряме бурканите и варим за стерилизация един час-60 минути.
Ей ви работа за булките, че да не ви обръщат гръб в леглото, кога ходите за риба!

От мен-рецептата, от тях-работата, от вас- сладката приказка за риби с гооолеми очи и ракийка с гъбено мезе!

Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 9:53 pm, променено общо 1 път.
Тази рецепта доста ми хареса,сега се чудя за риба ли да отпраша или за гъби
защо не по малко и от двете

защо не по малко и от двете

Не карай като пиеш
/който пие бира не умира,ама трудно става/

/който пие бира не умира,ама трудно става/
Някой ходи ли за манатарка събота и неделя? Аз лично ходих и помен няма от нея
за съжаление. Изминах около 10км. и не намерих нито една, само сърнелки
. Ако някои е намерил нека да пише, така поне ще се успокоя че има някаква надежда да излезне поне тази есен, че съм болен на тема събиране на манатарка.

- Диканаров
- кандидат преподавател
Пчеличке, на 11.10 си показала снимка на "есенна миризливка" или още "сивушка". Това са гъбките преди сушаштите се челядинки. Расте на пътеки или кръгове в горите. Гуглите им сивеят и често са над други гугли, като припокритото място е по-светло и брашанясало. Пънчетата са къси и без пръстен. Ценна, плътна гъба с отличен аромат! Става за всякакво приготвяне. Червенеещите сърнели бера през ноември преди сериозното застудяване по Лозен и Витоша.
Моряк 1, всички гъби у нас, които са с козинка от доло, вместо ламели или дунапрен са ядливи. Те са от семейство "рогачки". "Сърненката", "бялата рогачка" и "ъртовката" са такива, въпреки че растат на различни места. Ъртовката е по дърветата. У нас те нямат отровен двойник! Не са деликатесни, но са с добри вкусови качества и особено ако ги мариноваш с овча прахан, корал, тръбенка и кладница стават и разноцветно красиво и вкусно мезе.

Моряк 1, всички гъби у нас, които са с козинка от доло, вместо ламели или дунапрен са ядливи. Те са от семейство "рогачки". "Сърненката", "бялата рогачка" и "ъртовката" са такива, въпреки че растат на различни места. Ъртовката е по дърветата. У нас те нямат отровен двойник! Не са деликатесни, но са с добри вкусови качества и особено ако ги мариноваш с овча прахан, корал, тръбенка и кладница стават и разноцветно красиво и вкусно мезе.

Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- Диканаров
- кандидат преподавател
Пчеличке, извинявай ама забравих да ти кажа, че може и на полето да срещнеш такива подобни гъби. Различават се от миризливките по това, че пънчето им е виолетово. От тук идва и името им:- есенна ливадна виолетка. От горе гуглата им е същата както на миризливките. Има ги около София и съседните полски села по мерите. Много добра гъба, с възможност за всякаква кулинарна употреба.

- Моряка
- кандидат преподавател
Мед ще ми носиш,медp4eli4kata написа: Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи!

П.С. И како не се плацикам ,а се гъбаркам

Не съм виждал на живо дяволска гъба,но поне по книгата я дават ,че отдолу е "дунапрен" и също пише слабо отровна,причинява стомашни разтройстваДиканаров написа: Моряк 1, всички гъби у нас, които са с козинка от доло, вместо ламели или дунапрен са ядливи.

А сега де? 

- Диканаров
- кандидат преподавател
Моряк, правилно са писали за дяволската гъба, че е с дунапрен. Тя е отровният двойник на манатарките. Отликите са:-пънчето е в червено и черно.
-пънчето е повече дебело от колкото високо. Наподобява чушка гамба!
-при разрязване посинява-почернява.
- гуглата е сива , като гранитено паве.
- дунапрена е червенеещ!
Смъртоносно отровна в сурово състояние! При изваряване е пак отровна, но шансът за спасение е близо 100%. Най-често се бърка с огнената манатарка, която е с отлични вкусови качества. Огнената има страйна пънче и гуглата и е кафява или жълтокафява. При намокряне потъмнява.

- дунапрена е червенеещ!
Смъртоносно отровна в сурово състояние! При изваряване е пак отровна, но шансът за спасение е близо 100%. Най-често се бърка с огнената манатарка, която е с отлични вкусови качества. Огнената има страйна пънче и гуглата и е кафява или жълтокафява. При намокряне потъмнява.

- майсторчето страхил
- сериозен играч
Расте предимно край водоемите(поне в нашия край е така),появява се края на септември и ако има слънце и влага съм ги брал до първия сняг.Расте на редици и откриеш ли една откриваш и повече.Колкото до отровен двойник несъм срещал ноp4eli4kata написа:Моите истински благодарности за наименованието на гъбата -"Ливаден пачи крак"
Морски, те пчелите вче се готвят за зимен сън, и се прибират на кълбо.по- лесно се носи!![]()
Пък и Варна не е на Луната !![]()
Ето ви още снимки:
Ливадна печурка
Полска сърнела.Гъбката е мъничка.Младичка прилича на главичката на голям гвоздей, но е със всички признаци на сърнела.Расте по поляни, в редки гори,заедно с печурката.Не е на самодивски кръгове, а поединично.За първи път брах тази гъбка в ореховия масив на едно казанлъшко село-Габарево.Тук расте по баира.По "бозалъците"Лесно се суши, лесно се преработва.Но не е с превъзходните качества примерно на ....рижийката, масловката, даже челядинката е по-ароматна и вкусна от нея!
Е, ако е възможно, утре пак съм на "лов"! сега и с фотоапаратчето! Приятна седмица колеги! Лека работа на всички!

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗ

Диканаров написа:Моряк, правилно са писали за дяволската гъба, че е с дунапрен. Тя е отровният двойник на манатарките. Отликите са:-пънчето е в червено и черно.
- дунапрена е червенеещ!
Смъртоносно отровна в сурово състояние! При изваряване е пак отровна, но шансът за спасение е близо 100%. Най-често се бърка с огнената манатарка, която е с отлични вкусови качества. Огнената има страйна пънче и гуглата и е кафява или жълтокафява. При намокряне потъмнява.![]()
![]()
Напълно прав е Диканаров.Не е слабо отровна направо си е опасна.Основния причинител на смърт при гъбите е токсинът алфа-аманитин.Главно засяга бъбреците и черния дроб и в повечето случеи отравянето е смъртоносно.Не заради друго а защото натравянето настъпва значително преди самите симптоми което води до един необратим процес.Зелената мухоморка съдържа най-голямо количество от този токсин,но и дяволската гъба не е за подценяване.Така че трябва да се внимава.
зелена мухоморка

дяволска гъба

Моряк дяволската гъба в България се среща сравнително рядко.Но винаги си имаи едно наум дори да си е чиста манатарка.

- Светльо-toxin34
- разбира нещата
абе смени ли си цвета като я отрежеш(с изключение на рижката и бисерната)бегай далече
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
- Диканаров
- кандидат преподавател
Светльа, не си прав! Половината от ядливите манатарки синеят при разрязване!