Дунав-всичко за и по реката

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Re: Дунав-всичко за и по реката

Мнение от lfc_boy »

2010 година беша доста добра от към средни и дребни мирни риби,както и от хищници. За шараните не знам,защото не са ми цел.
Above us only sky
Аватар
ivcho79
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от ivcho79 »

Абсолютно съм съгласен,че нивото е важен фактор за прехода на рибите.Тъй като аз практикувам предимно риболов с кльонк,съответно се сещате,че съм със сонар и лодка,наблюденията ми бяха такива:2010 година при високото ниво на водата рибите бяха в румънско и румънците правеха доста успешни риболови на мирни риби(шаран,амур и мряна) 2011 година с ниското ниво на реката рибите бяха в същия участък но от българска страна и септември си станаха много добри риболови.Относно хищниците,наблюденията ми са,че си бяха на обичайните места без значение от нивото,а относно моя риболов кльонка,сом имаше много слабо предимно заради многото жици плуващи из реката!!!!
Кльонка във ръката и напред във водата!!!
tenesista_
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tenesista_ »

В Румънско според мен винаги ще дава независимо дали е висока или ниска водата. Нашия бряг всяка година се затлачва все повече и това води до промяна в местообитанията на рибите.
Речния човек
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Речния човек »

tenesista_ написа:В Румънско според мен винаги ще дава независимо дали е висока или ниска водата...
,,Чуждата кокошка-патка се вижда.,, :lol: :lol: :wink:

Наистина ми е смешно как разсъждават мнозинството риболовци,като гледат отсрещният бряг и подсмърчат в захлас. :) През последните две години имах възможността да риболувам не само ,, на отсрещният,румънски,, бряг,но и изцяло в румънски води. Трябва да ви кажа,че когато е тегаво, и там си е пак същото. Когато е активен хищника,ловя и там и в наши води.

А за затлачването..Принципно,по-дълбок е именно нашият - десен,южен бряг на Реката,поради Кориолисовият ефект,който насочва потоците надясно в северното полукълбо.Този принцип се отнася и за северните/южни страни на речните острови.По-дълбоки и стръмни са северните им страни,защото течението бие в тях,а от юг трупа пясък.

За да съм откровен ще кажа също,че пресата по българският и румънският бряг е различна.По техният бряг има определено по-малко риболовци и мрежари и това също е фактор.
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

Ето така е при Русе :shock: :shock: :lol:
Снимка от прозореца.Лимана скован, дунава на 60%Така не го помня презцелия си съзнателен живот.
Изображение
Изображение
кормораните пируват:
Изображение
Изображение

имаше една песничка от детството:
"Бай Ганьо пръднал, Дунава замръзнал, корабите спрели, рибите измрели" :lol: :lol: :lol:
Изображение
Above us only sky
Аватар
ескимос
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ескимос »

•На 03.02.2012 г. в 8 часа ледоход от km 570 до km 375 ледоход от 10% до 60%.
•При Свищов - ледоход 10%.
•При Русе - ледоход 60%.
•При Тутракан - ледоход 50%.
•При Силистра - ледоход 60%.
•От km 375 до km 104 ледоход от 40% до 90%.
•При Тулча р. Дунав е замръзнала.

Май отива към замръзване.
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от bachoivo »

lfc_boy написа:Ето така е при Русе :shock: :shock: :lol:
Снимка от прозореца.Лимана скован, дунава на 60%Така не го помня презцелия си съзнателен живот.
Чакаме да хване по-дебел лед и "на дупка" :)
Мин. година през Февруари имах няколко излета, къде успешни, къде не. Тази година обаче съм все още пас, а така ме сърбят ръцете. интересно колко голяма фидер кошничка (по вероятно Кошница) трябва да метна за троши леда :D :D
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
tenesista_
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от tenesista_ »

Речни ми човеко не мога да споря с теб поради факта че не съм ловил в румънско но тази година прекарах 3 дена на 1 наш остров и срещу мен румънците пребиха шараните- бяха гъз до гъз. Според мен техния бряг е по-дълбок а течението по-слабо но определено главния фактор за по-добър улов там е както ти спомена липсата на бракониери
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

според мен градовете им не са точно на брега както е при нас и зарадо това :!:
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Аватар
djokoriboloveca
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от djokoriboloveca »

През 1905г. р.Дунав при Русе замръзва изцяло.Хидро инженери са направили трасе за преминаване до Гюргево като са сондирали леда.По спомен от стари хора мисля че леда е бил с дебелина 0.60-0.70 м.,щом са ходили до Румъния с файтони и шейни с конски впряг.

Изображение

На тази снимка жителите на Русе се пързалят с кънки на р.Дунав

Изображение

р. Дунав е хванала тогавашните плавателни съдове(с парни двигатели) в жестока ледена прегръдка.

Изображение

Изображение

Най-ниски температури са измерени в Русе на 24 януяри 1907г. - -25,6 0С на 10 март 1929г. - -24,6 0С, на 6 февроари 1954г. - -23,5 0С. Студеният североизточен вятър навява дълбоки преспи по пътищата и жп линията Русе-Варна. През зимните студове понякога Дунав замръзва за 20-30 дни. Студени зими с дълъг период на замръзване на реката при Русе е имало през 1840-1841г.-95 дни, 1878-1879- 90 дни, 1887-1888г.-101 дни, а през 1897- 1898г. Дунав е замръзвал три пъти. Най-късно е имало ледодход през 1876г. - до 30 март. През зимата на 1955-1956г. ледоходът се появява през февруари, след това реката замръзва чак до 8 март. През 1905, 1922, 1929г. жителите на Русе и Гюргево масово преминавали по леда на Дунава пеш или с шейни, за да си гостуват.
За всеки отделен ден за риболов,Господ дава два..
Аватар
lfc_boy
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lfc_boy »

djokoriboloveca,

:drinkers: :lol: :shock:
Интересни факти.Бях чувал истрии от баби и дядовци, но снимки не съм виждал.
Ако падне още малко нивото и студът задържи ще станем свидетели и на ново замръзване.
Above us only sky
fedoracore
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от fedoracore »

само се моля да има още снегове и дьждове .
тая година много капота по реката ,зареди резките промени от кьм спадане на Дунав.
Shankulov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Shankulov »

Ето снимки от Белене:
Мостът, който свързва града със Затвора-гр.Белене е скъсан от ледохода
Изображение
Изображение
Вижда се в далечината на отсрещния бряг, виждат се и понтониери по него, които го разделят на секции
Изображение
Ето и една снимчица - 80% ледоход
Изображение
Приятел е този, който като му кажеш "Копеле, убих човек", а той да ти каже "Къде ще копаем?".
Ribolubitel
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Ribolubitel »

През 1985г. лично съм свидетел на замръзването на Дунав при Силистра. Тогава бях в 10-ти клас. Румънските вълци дойдоха в България а гаргите /румънските които зимуваха в Дунавската градина/ просто падаха замръзнали от дърветата. :wink: При Русе на знам как е било тогава.
Аватар
begleca_sv
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от begleca_sv »

при Свищов вече не е 10% ледохода :lol: :lol:
Прикачени файлове
403264_344069862293950_100000728181151_1060211_1349044899_n.jpg
403264_344069862293950_100000728181151_1060211_1349044899_n.jpg (58.05 KiB) Преглеждано 1049 пъти
Обичам природата, но не само на картинка !!!
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”