Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на кльонк
naRiba.com

Форум

Разкази за сома от залива на девиците
Модератор: bobopeli
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Re: Разкази за сома от залива на девиците
Надъхан си,уверен си и слушаш себе си,това е Мноооого-добре!Ноооооооооооооооо,не забравяй в какво се състои Голямата игра и че всичко зависи от едно малко нещо,като в секса и не трябва да се бърза,а да уцелиш момента да свършите заедно!Само така ще изпиташ удоволствие от сладката умора и ще почувстваш вечността на мига!Малкото нещо,което влиза и това,което го задържа вътре е независимо от драга!
Излязох Победоносно от Париж,който беше парализиран за една седмица от снега!Троли беше с каруца,но обута в скъпи зимни Континентали и им разказах набързо,къ съ кара у снега!
Скъпите джипове и коли се оказаха нищожни,заради най-важното за една кола-гумите!Контрата е като гумата,никой не мисли за нея,а тя изнася концерта!

Излязох Победоносно от Париж,който беше парализиран за една седмица от снега!Троли беше с каруца,но обута в скъпи зимни Континентали и им разказах набързо,къ съ кара у снега!

В действителност се смазват само карбонови шайби и то не обилно а само да попият греста - на практика след "смазване" греста се попива с салфетка и те изглеждат сухи. Не се ползва всякаква грес а такава която е правят специално за целта - тази грес няма смазващи финкции / не може за се слага по чарковете вътре в макарата/ а намалява и отделя топлината при триенето......
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Наистина ли Вярваш,че карбона може да попие грес?????xoxo написа:В действителност се смазват само карбонови шайби и то не обилно а само да попият греста .

Няма никакъв конфликт и не ми е това идеята, просто споделям моята практика. Иначе всеки си ползва техниката както е правилно и удобно за него.Diman написа:Хич не ми се влиза в конфликти, ......
.... ако сложиш много смазка на Стела (примерно), цалата кал, която става поради наличието на смазка, отива в лагера на шпулата. Никога, ама никога повече няма да сложа смазка в авансова (спирачна- за Троли) система. Обещано! Заклех се!![]()
Не ловя само костури, но и не напъвам прекалено, дори сом. Ако ми се наложи да отклонявам от дърветата голям сом сигурно ще имам проблем, но с макара в размер 4000 по Шимано едва ли ще мога да го спра ако наистина е голям.
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Явно доста ме подценяваш,което е твой проблем!Diman написа:А играта не е само между 4-тия и 6-тия метър. Играе се по целия вертикал. Трябва повечко да се практикува, защото един тролингист=телефонист няма как да го разбере..

без сонар,само по усет!

-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Хохо,очаквам да помислиш малко,защо намазват леко карбоновите шайби и да се сетиш,че не е свързано с драга!
Ако не,аз съм насреща с моя отговор,който се базира изцяло на логиката и силата на мисълта!

Тролка, карбоновите шайби имат МНОГО, ама МНОГО пореста структура. Те всъщност представляват оплетка, в която има и карбон. И която се пропива с грес, като стой та гледай. На гресиран аванс драга му пада наполовина. И не работи като оригинала. Тънко, дебело, все тая. Същото е, ако в аванса попадне вода. Гресирания аванс е прецакан аванс. Не ми се коментира повече. Купил си едно, а притежаваш съвсем друго. Защото скъпотията (класа) на една макара идва първо от драга.
Който иска, нека смазва. Аз - НЕ! Ако ловя стръв на спининг, ще го преживея. Сега - не мога. Когато туловището каталяса, ще трябва да го изтегля с потопена въдица във водата. Затова ще ми трябва по-голям драг. Не мисля да го вадя като руснак от времето на Екатерина Велика. Помниш, нали - аборигенска история.
Без сонар ще ми трябват много години да го намеря и много часове във водата, за да го уловя. Аз и сега го знам къде е. В активния сезон, през деня стои на 33м дълбочина и се вдига максимум до 11-тия метър. Но не съм предприемал целенасочен риболов. Мога и без сонар. Трябва да усетиш, къде водата има слабо течение. Той храносмила там. Забележи, че почти не си движи хрилните капаци. Застава там, където водата свободно минава през голямата му паст и отмива хрилете. Имам усещането, че тази риба диша и чрез кожата, като жабите.

Без сонар ще ми трябват много години да го намеря и много часове във водата, за да го уловя. Аз и сега го знам къде е. В активния сезон, през деня стои на 33м дълбочина и се вдига максимум до 11-тия метър. Но не съм предприемал целенасочен риболов. Мога и без сонар. Трябва да усетиш, къде водата има слабо течение. Той храносмила там. Забележи, че почти не си движи хрилните капаци. Застава там, където водата свободно минава през голямата му паст и отмива хрилете. Имам усещането, че тази риба диша и чрез кожата, като жабите.
Колега троли. , диман ти е одговорил за карбоновите шайби... попива и то попива доста. не знам той с какво и как си е мазал шайбите но явно е станало мазило... след намазване шайбите се попиват с салфетка .. така че изглеждат "сухи" . и се мажат само карбоновите ако така го е дал производителя. тефлоновите не се мажат с нищо. тези от кече може да им се капне по 1 капка , не повече от специално масло / подобно на това което изполват при фрезите за охлаждане/ а знаеш ли че най- стария ахаб беше с шайби от кожа / тънък гьон/ и те искаха да се смазват леко че иначе зачепваше и запичаше а след това почнаха да им слагат коркови шайби на ахаба.
ПП да ,ако влезе вода при драга е ужасно НО производителите на качествени макари и мулти са се опитали да вземат мерки против това ... е някои по успешно други не за даго капаоловават драга и направят водоплътен.. най добре се справят тези на ВанСтаал. Зее Бааз,акюрат,Авет, дори и някой модели на Пен. за стела не знам ... никога не съм ползвал такава макара но вероятно шимано се постарало по въпроса.
ППП а вече има мултита за биг гейм фишинг - там вече драга е от керамични шайби и не се смазват но имат и друга конструкция ,не знам как да кача снимки за да се види за какво става на въпрос при тези мултита.
ПП да ,ако влезе вода при драга е ужасно НО производителите на качествени макари и мулти са се опитали да вземат мерки против това ... е някои по успешно други не за даго капаоловават драга и направят водоплътен.. най добре се справят тези на ВанСтаал. Зее Бааз,акюрат,Авет, дори и някой модели на Пен. за стела не знам ... никога не съм ползвал такава макара но вероятно шимано се постарало по въпроса.
ППП а вече има мултита за биг гейм фишинг - там вече драга е от керамични шайби и не се смазват но имат и друга конструкция ,не знам как да кача снимки за да се види за какво става на въпрос при тези мултита.
Последно промяна от xoxo на Пон Фев 26, 2018 4:01 am, променено общо 1 път.
Колега Троли, а знаеш ли че има и един друг вид драг система - първи я направиха ЗееБаас а Дайва им открадна идеята и използва при ел .макарите Сеаборг и Леобиз и си я кръстиха "автоматичен драг" е и как работ?? ами ако примерно аванса е сложен да кажем на 20-25 либри в първия момент при удара сработва все едно е нагласен на половината стойност и след изтегляне на 2-3 метра той си идва постепенно на нагласенато усулие на драга. много удобно особено при използване на плетено... има не малко изкъртени въдици и потрошени макари при този първи напън и натегнат драг/аванс/
-
- учете се от него
- Обратна връзка:
Хохо,според мен по-евтините макари на които драга не е херметически затворен чрез гумени уплътнения се налага леко намазване заради солта.
При Стелата,Акурата и другите Суперспинингови макари не се смазват карбоновите шайби!Карбона няма как да поеме смазка,защото е най-твърдия материал наред с графита и диаманта-въглеводороди!Карбона се изпича със смола и няма логика да попива грес,нали???
Ако макарата не се ползва в морски условия,не виждам грам смисъл от гресиране на карбоновите шайби и ето,че при Диман наблюдаваме точно това,смазването има обратен ефект на търсения!
За всичко си има едно обяснение,просто трябва да го намерим и да се съгласим!
Кажи каква е причината Диман да е недоволен от смазването??За мен отговора е Солта! 

Разбира се че карбона няма как да поеме нищо.ние на бългаски неправилно им казваме карбонови шайби. На англ материала се казва Carbontex или карбонов текстил - това е текстил в който има карбон и текстила е материала който поема греста. е има си и тънкости например има карботекс на който нишките са видими.. те обикновено ги слагат по няколко броя при спининговите макари или на малките мулти за байткастинг и те обикновено нямат нужда от смаска но има и такива с гладка структура най често това се еденични шайби при мултита .. например при акурата двоен драг - те се смазват
ПП има и спинингови макари с еденични шайби от карботекстил .. някой модели на Пен напримр - те също се ссмазват. или накратко ако е еденична шайба от карботекстил се смазва а ако са повече от една не се смазва.
ПП има и спинингови макари с еденични шайби от карботекстил .. някой модели на Пен напримр - те също се ссмазват. или накратко ако е еденична шайба от карботекстил се смазва а ако са повече от една не се смазва.
Мисля, че бая се филмирате относно драга и значението му при риболова на кльонк и евентуално тролинг, по бг. язовирите ни
Където се ловят в най лошия случай,мудни и тромави сомове, за другите ни хищници пък си е ташак направо. Истинските битки и нужда от сериозно оборудване са в морският и океански риболов.За кекавите ни язовири всяка съвременна китайска макаричка е с достатъчно добър драг. Въпросът е да има що годе добри зъбчатки и да не е с кофти пластмасов корпус
Вие се втелявате сякаш всеки ден сте на риболов за марлини
Бъдете пичаги и не се стягайте толкоз от възможноста да ви се лепне някой дебел и трътлест сом.Егати и подготовките и притесненията, сякаш ще дърпате чудовището от Лох Нес 

Ако използуваш в морето макара без обтюриращ силиконов (гумен) пръстен на драга, резултата ще го почувстваш още след първия риболов. На Диман проблема му не е солта. А това, че след ТЪНКО смазване на трите фрикционни диска (carbotex), драга се срива. И тази макара вече е неизполз(у)ваема в биг-гейма. Точно така, материала се казва carbotex. По-напред пуснах клипче, какво представлява материала и как се изрязват шайбите лесно и интересно.Troli Rapala написа:Хохо,според мен по-евтините макари на които драга не е херметически затворен чрез гумени уплътнения се налага леко намазване заради солта.При Стелата,Акурата и другите Суперспинингови макари не се смазват карбоновите шайби!Карбона няма как да поеме смазка,защото е най-твърдия материал наред с графита и диаманта-въглеводороди!Карбона се изпича със смола и няма логика да попива грес,нали???
![]()
Ако макарата не се ползва в морски условия,не виждам грам смисъл от гресиране на карбоновите шайби и ето,че при Диман наблюдаваме точно това,смазването има обратен ефект на търсения!
![]()
За всичко си има едно обяснение,просто трябва да го намерим и да се съгласим!
![]()
Кажи каква е причината Диман да е недоволен от смазването??За мен отговора е Солта!
Не съм виждал Шимано да използуват карботекс. Използуват някакви бели шайби, с по-голяма дебелина от карбоновите. Блятовете ги смазват. При Стелата са три на брой. Относно обтюрацията на аванса, Шимано са поработили сериозно по въпроса. При тях гумения пръстен също е конусен, но неколкократно по-широк от други модели. Според мен е много важно гумения пръстен и леглото му да се смазват с щадяща грес. Това допълнително предпазва аванса и което е по-важно за мен- гайката на аванса се върти много по-лесно.
Димане, тази година не съм ходил на Тича (доколкото разбирам върлуваш в този вилает), но през 2018 ще се наканя, та дано се видим да ми покажеш някое интересно място
, а аз пък ще си докарам всичките макари с карбонов драг (и трите) да ги тестваш
. С комшията специално заради Тича си купихме по един акумулатор и през 2016 направихме два дни тролинг с малко кльонкинг, обаче ел. двигателчето май не ги вдига
, та пропуснахме 2017.

Няма проблем. Ще те пусна по магистралата да тролиш и излизаш директно при големите на кльонк.