Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Знаеш ли, че ме подсети, че миналата година когато брах сърнели и беше суша, част от тях имаха пак този специфичен горчив вкус. Замислям се, че може би си прав за засушаването?! Но все пак нека съфорумците, които имат по-голям опит да кажат това.G.Petkov написа:За съжаление, понякога сърнелите нагарчат. Не чак за изхвърляне, но вкусът е друг. Досега нямам никакво обяснение за този факт, освен че може би това се получава след засушаване, в началото на появяването на тези гъби.Все пак се случва сравнително рядко. Когато има достатъчно влага и дъждове, не съм забелязал това отклонение. Тогава гъбите се по месести и с отлични вкусови качества.Диригента написа:... После ми направи впечатление че някои от гъбите горчаха!!! След като го установих, взех че ги изхвърлих за всеки случай...
Предварително се извинявам на колегите от темата, за това че питам за гъби в които не съм сигурен или не познавам. За себе си съм установил, че много трудно се уча от книги, илюстрации и текст. Само когото виждам гъбите в гората или в кошницата успявам да запаметя отличителните белези, по изключение става и от хубава снимка.
Пожелавам успешен сезон на всички.!
Аз също от две три години активно ходя за гъби и също разпитвам за тази или онази. Надявам се, че знаещите от този форум да не се сърдят за това, защото не става въпрос само за гъбите като храна, а за онова невероятно чувство да опознаеш един нов вид гъба. Поне на мен ми носи страхотно удоволствие. Проблемът е, че не владея чужди езици и съм определено скаран с латинските наименования на гъбите. Поради тази причина определянето им за мен се свежда до две книжки, в които информацията (да не говорим за снимките) е сведена само до най-основните видове

Re: Има ли гъбари?
Има ли нещо особено при сушенето им? Предполагам, че цели им сушиш шапките или . . .?! И още нещо - как ги консумираш тези сушени сърнели? В смисъл в супи, като подправка или нещо друго?Jack Daniels написа:Аз никога не съм ги белил, пресни ги правя панирани , а и суша за зимата.Диригента написа:Хора я да ви питам - когато приготвяте сърнели, белите ли им кожицата на шапката?!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Добрите сърнели с иглата по средата го прекарвам с корда,
на 3-4см един възел на кибритена клечка,и така ги нареждам по десетина на връзка.
На проветриво и сенчесто място.
Те после се свиват кът....... абе много.
Когато имаш нужда от консумация от тях,
пусни ги в горяща вода за 5-8 мин,надуват се в нормалното си положение.
Пресни,жената ги панира цели и в тигана.
Направо са като пилешкото - поне за мен са фантазия.
По нагоре Жорето Петков има много хубава и "гадна" мисъл.
Жалкото е,че е прав.
на 3-4см един възел на кибритена клечка,и така ги нареждам по десетина на връзка.
На проветриво и сенчесто място.
Те после се свиват кът....... абе много.

Когато имаш нужда от консумация от тях,
пусни ги в горяща вода за 5-8 мин,надуват се в нормалното си положение.
Пресни,жената ги панира цели и в тигана.
Направо са като пилешкото - поне за мен са фантазия.
По нагоре Жорето Петков има много хубава и "гадна" мисъл.
Жалкото е,че е прав.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Jack Daniels
- разбира нещата
- Мнения: 813
- Регистриран на: Съб Яну 24, 2009 4:05 pm
- Местоположение: Бургас,морето, красивите жени :)
Re: Има ли гъбари?
Да, за шапките става въпрос, те клечките не стават
Аз ги суша като ги накъсвам радиално, все едно че режеш торта, по бързо съхнат и после в буркан или в книжни кесии. Жената като реши да ги приготвя, от вечерта ги накисва във вода и после в супата или яденето. Може също както са сухи да ги стриеш в манджата.

Както и да се въртиш, гъза ти винаги ще е отзад
Re: Има ли гъбари?
Да зная за пънчетата:) Ще взема да пробвам да поизсуша някоя.И без това сега основно тях има около мене. Мерси за информацията на Киро и на Джак.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15117
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
И аз използвам начините на сушене на КИРО и Jack Daniels, сърнелата е много податлива на сушене гъба. Моя рекорд е 100% изсъхнали нанизани гъби за 8 часа през нощта, на простора на балкона при силен южен вятър/ още имам от тях/.
При мен, жена ми ги ползва само стрити в сосове към основно ядене. КИРО пише за възтановяване след варене, но аз не съм успявал да постигна вкусовите качества на свежите гъби.
А много издържат след изсушаване, имам добри гъби от поне три години.
При мен, жена ми ги ползва само стрити в сосове към основно ядене. КИРО пише за възтановяване след варене, но аз не съм успявал да постигна вкусовите качества на свежите гъби.
А много издържат след изсушаване, имам добри гъби от поне три години.
Re: Има ли гъбари?
Здравейте.
Докато обикалях една дъбова гора, най-сетне и аз намерих манатарки. Кеф . . . голям, щото в нашия район трудно се намират. Мисля обаче, че тази гора която открих е многообещаваща. Мисля, че гъбите са летни манатарки - Boletus aestivalis.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13125
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13127
Друга една гъба ме заинтригува. Значи първоначално това е представата ми за Дяволската гъба. После изчетох определителя и за Огнената манатарка, но в края на краищата бих я определил като Дяволска. При натиск пънчето и не посинява! Тръбичките са доста къси. Пънчето обаче нещо не ми пасва - не е толкова дебело и няма характерното жълто оцветяване непосредствено под шапката. Ето вижте я и вие.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13121
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13122 - тази снимка стана много светла и цветовете не са тези които бяха (вж. първата снимка)
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13123
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13124
Имаше и една друга манатарка. Имаше много екземпляри от нея - на находища. Много здрава и плътна гъба, много тежка. Шапката и е сиво-кафеникава (по скоро сива), с неправилна форма почти при всички екземпляри, ръбът е подвид дори и при не толкова младите екземпляри. Месото непосредствено под шапката не посинява при натиск. Под тръбичките е жълтеникаво и леко посинява при отстраняването им. Иначе спорообразуващия слой посинява много силно и веднага при допир. Пънчето е плътно, здраво, покрито с жълта мрежа. При разрязване месото посинява, но не така агресивно както спорообразуващия слой.
Та първоначално предположих че е Красива манатарка - Boletus calopus. После забелязах, че липсват някои белези на същата - например червенеещото пънче. Като се поразрових из нета мисля че това е Boletus radicans!??? Информацията за тази гъба е твърде оскъдна. Дори и не можах да разбера името и на български език.
Публикувам снимки на този вид манатарка. Може би ще бъдат интересни за вас:-)
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13128
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13129
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13132
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13130
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13131
Поздрави на всички и успешни излети
Докато обикалях една дъбова гора, най-сетне и аз намерих манатарки. Кеф . . . голям, щото в нашия район трудно се намират. Мисля обаче, че тази гора която открих е многообещаваща. Мисля, че гъбите са летни манатарки - Boletus aestivalis.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13125
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13127
Друга една гъба ме заинтригува. Значи първоначално това е представата ми за Дяволската гъба. После изчетох определителя и за Огнената манатарка, но в края на краищата бих я определил като Дяволска. При натиск пънчето и не посинява! Тръбичките са доста къси. Пънчето обаче нещо не ми пасва - не е толкова дебело и няма характерното жълто оцветяване непосредствено под шапката. Ето вижте я и вие.
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13121
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13122 - тази снимка стана много светла и цветовете не са тези които бяха (вж. първата снимка)
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13123
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13124
Имаше и една друга манатарка. Имаше много екземпляри от нея - на находища. Много здрава и плътна гъба, много тежка. Шапката и е сиво-кафеникава (по скоро сива), с неправилна форма почти при всички екземпляри, ръбът е подвид дори и при не толкова младите екземпляри. Месото непосредствено под шапката не посинява при натиск. Под тръбичките е жълтеникаво и леко посинява при отстраняването им. Иначе спорообразуващия слой посинява много силно и веднага при допир. Пънчето е плътно, здраво, покрито с жълта мрежа. При разрязване месото посинява, но не така агресивно както спорообразуващия слой.
Та първоначално предположих че е Красива манатарка - Boletus calopus. После забелязах, че липсват някои белези на същата - например червенеещото пънче. Като се поразрових из нета мисля че това е Boletus radicans!??? Информацията за тази гъба е твърде оскъдна. Дори и не можах да разбера името и на български език.
Публикувам снимки на този вид манатарка. Може би ще бъдат интересни за вас:-)
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13128
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13129
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13132
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13130
http://forum.nariba.com/gallery/image_p ... e_id=13131
Поздрави на всички и успешни излети

Re: Има ли гъбари?
Вижте как братския руски народ ходи за гъби! Тоя все едно, че си ги е садил и сега си ги бере 
http://www.youtube.com/watch?v=v_a0LrCf758

http://www.youtube.com/watch?v=v_a0LrCf758
Re: Има ли гъбари?
Отговор към колежката gugutka21, относно питането и за дървесна гъба,чиято снимка е публикувала на стр.141 от 1 август.
Та ще започна така...,на стр.138 на 5 юли колегата bgbul е публикувал линк към чудесно филмче на американски изследовател Пол Стаметс. Та на 10,30 минута от филма човека обяснява за гъба ,която е изключително рядка и има много силни антибиотични свойства против вируса на едра шарка и всички видове грип.... ,та тази гъба е считат за изчезнала в Европа!?
Научното название на гъбата е fomitopsis officinalis и моето предположение е ,че ти си имала късмета да срещнеш именно тази гъба
Надявам се да чуем мнение и от някой професионалист миколог!
Поздрави на всички гъбари и спорен гъбобер!
Та ще започна така...,на стр.138 на 5 юли колегата bgbul е публикувал линк към чудесно филмче на американски изследовател Пол Стаметс. Та на 10,30 минута от филма човека обяснява за гъба ,която е изключително рядка и има много силни антибиотични свойства против вируса на едра шарка и всички видове грип.... ,та тази гъба е считат за изчезнала в Европа!?

Научното название на гъбата е fomitopsis officinalis и моето предположение е ,че ти си имала късмета да срещнеш именно тази гъба

Надявам се да чуем мнение и от някой професионалист миколог!
Поздрави на всички гъбари и спорен гъбобер!
Re: Има ли гъбари?
А дано,вали още 3 дена като днеска и ще стане работата-време е,зацикли важната тема 


Риболовци.
-
- новобранец
- Мнения: 75
- Регистриран на: Съб Юни 26, 2010 3:44 pm
Re: Има ли гъбари?
Абе утре съм за риба така че да не вали !!! и тоя дъжд стига да излязат гъбиlusienn написа:А дано,вали още 3 дена като днеска и ще стане работата-време е,зацикли важната тема


-
- научил се да хвърля
- Мнения: 106
- Регистриран на: Вто Фев 15, 2011 4:01 pm
- Местоположение: В.Търново
Re: Има ли гъбари?
buks, гъбата от снимката на стр.141 се оказа fomes fomentarius, или познатата ни праханова гъба. Гъбата, която "преборва" вируса на едрата шарка, Пол Стаметс е открил в стара иглолисна гора,докато тази от снимката ми растеше на прекършен буков клон.В Гугъл има много снимки на fomes fomentarius.
Поздрави!
Поздрави!
Re: Има ли гъбари?
Здравейте! Имам конкретен въпрос към колегата BoletusBG, а и към всеки, който е наясно с отговора на моя въпрос. А той е, дали сте наясно печурките, които ги продават по магазините с какви химикали ги обработват така ,че да нямат никакви червеи и да са доста по-трайни спрямо диворъстящите гъби? Дали ядеме печурки със здравословни качества или опасни за здравето натъпкани със всевъзможни химикали? Това ме безпокои ,а и предполагам много други хора!
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 15117
- Регистриран на: Чет Сеп 18, 2008 8:00 am
- Местоположение: София
Re: Има ли гъбари?
Темата позамря, възможно е колегите да берат и да не им е до писане.
Затова моя пост ще бъде по-обширен. Гората днес беше благослонна към мен, даде ми и гъби и емоции, сянка, хлад, зеленина и презареждане на на нервната система. След изнервящото ежедневие, пълно отпускане сред природата. Също така – няма хора, за цялата разходка срещнах само двама души и то по пътеките, в гората няма никой, само аз, може би затова имаше и гъби
!
Първите гъби, растяха на пътеката и това беше през цялото време, и манатарка намерих пак на пътя.

После почнаха и манатарките,

Тази си беше така, с клечките отгоре,

Имаше и посиняващи, брезовите манатарки бяха по-малко от миналия път, но от тях и масловките имаше много,



Това са гъбите от излета, този път брах само гъби които познавам. А гората беше пълна с всякакви гъби,

Направи ми впечатление, че влагата в гората беше по-малко от миналия път, въпреки валежите в средата на седмицата. Още повече се изненадах, че във високата гора, иглолистна или широколистна, влага почти нямаше, може би короните на тези огромни дървета задържат по-голямата част от дъжда. Почти 80% от гъбите набрах в бивше сечище, ниска гора, гъсто обрасла, едва съм се провирал, на места лазил
!
Все повече ми харесва да бера манатарки, както препоръча bgbul, с въртеливо движение, гъбата излиза и леко се затъпква дупката. Убеждавам се, че това е по-щадящ начин за бране.
Ето я гората на гъбите,

И върхове, много труден терен, стръмен с много оврази, гъсно обрасли гори, трудно достъпни.

Изморих се много, но се заредих с положителни емоции.
Затова моя пост ще бъде по-обширен. Гората днес беше благослонна към мен, даде ми и гъби и емоции, сянка, хлад, зеленина и презареждане на на нервната система. След изнервящото ежедневие, пълно отпускане сред природата. Също така – няма хора, за цялата разходка срещнах само двама души и то по пътеките, в гората няма никой, само аз, може би затова имаше и гъби

Първите гъби, растяха на пътеката и това беше през цялото време, и манатарка намерих пак на пътя.
После почнаха и манатарките,
Тази си беше така, с клечките отгоре,
Имаше и посиняващи, брезовите манатарки бяха по-малко от миналия път, но от тях и масловките имаше много,
Това са гъбите от излета, този път брах само гъби които познавам. А гората беше пълна с всякакви гъби,
Направи ми впечатление, че влагата в гората беше по-малко от миналия път, въпреки валежите в средата на седмицата. Още повече се изненадах, че във високата гора, иглолистна или широколистна, влага почти нямаше, може би короните на тези огромни дървета задържат по-голямата част от дъжда. Почти 80% от гъбите набрах в бивше сечище, ниска гора, гъсто обрасла, едва съм се провирал, на места лазил

Все повече ми харесва да бера манатарки, както препоръча bgbul, с въртеливо движение, гъбата излиза и леко се затъпква дупката. Убеждавам се, че това е по-щадящ начин за бране.
Ето я гората на гъбите,
И върхове, много труден терен, стръмен с много оврази, гъсно обрасли гори, трудно достъпни.
Изморих се много, но се заредих с положителни емоции.
Re: Има ли гъбари?
Браво колега за прекрасния ден! Сърдечно благодаря,че си намерил време да споделиш тези емоции с нас! На каква височина и в коя област на страната са тези манатарки? По югозападните щати или поне в многобройните планини на Краището и Осогово от началото на юли няма кьорава манатарка или пачи крак. През август вече и през миналите години нямаше. Сърнелите също закасняват тази година. Ниски дъбаци (600-1100м),високи буки (1200-1600м),сенчести и слънчеви места-никъде нищо. А дъждовете през този месец далеч не липсват! Много съм щастлив като видя някакви подобни снимки от горите,защото те ме ентусиазират до глупост и още на следващия ден пак съм в горите,макар да ми е ясно,че едва ли нещо ще открия.
Имам усещане,че като цяло през този сезон природата ни поднася една своеобразна мизерия,макар тази дума да е твърде груба. За нашите гори точно такава е ситуацията,но и от колегите - през този сезон във форума се броят на пръстите на едната ръка снимките и разказите за богати гъбарски емоции. 

