Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Инфо за р. Струма!
Модератор: sapuna
- daniel defoe
- разбира нещата
-
- разбира нещата
Re: Инфо за р. Струма!
Veleka написа:Уважаеми колега, никак не е коректно да подвеждаш многобройните риболовци, които търсят достоверна информация за река Струма, за да упражнят любимото си хоби. Вземи малко да намалиш килограмите уловена черна мряна, защото за повечето съфорумци Бело поле е 100 километрова дестинация. Лично аз за първи път посетих въпросния вир вчера, т. е. неделя 02.06.2013 г. от 06.00 до 19.00 часа. За моя най-голяма изненада на този огромен вир общият брой на риболовците не надхвърляше 10-15 човека през целия ден. Не знам на кое място точно си уловил въпросните килограми черна мряна, защото аз си направих труда няколко пъти да обходя вира от моста до горния му край, както от страната на влаковата линия, така и от страната на градините. Това, което правеше най-силно впечатление беше бързото разочарование, което обземаше малкия брой риболовци и текучеството на хора, които пристигаха от други места на реката. Дългият престой на реката ми даде възможност да разговарям с доста от риболовците, но никой от тях не се похвали с такъв улов на мряна.metoo написа:В събота и неделя беше сеч на бело поле, за двата дена около 5 6кг черна мряна и по някой клен.С една дума перфектно откриване.
Накрая ще ви споделя моите впечатления с презумцията да ви бъдат от полза.
Цветът на реката беше бледо зелен и водата почти бистра. Относно нивото на реката не мога да дам точна информация, но по мнението на други запознати риболовци е високо.
Водата беше доста студена за началото на м. юни, а уловените риби с много ниска телесна температура. През целия ден вирът упорито демонстрираше отсъствие на едри риби.
Моето оборудване се състоеше от един фидер и две болонези от 5 и 6 м.
Най-горната част на вира, както и изтичалото в най-долната част, точно преди моста имат силно течение и единственият шанс да се риболовства на леко, налага употребата на 4-5 гр. плувки тип буре. В средата на белополския вир течението е доста по-слабо и спокойно може да се задържа линията и с по-леки плувки. Основното течение на реката е от страната на градините, където дълбочината на повечето места за риболов надхвърля 2.5 м.
Захранката, която използвах се състоеше от един пакет Mondial F 5 кг., Heavy special на Van de Ende 1 кг., 200 гр. изпънат червей, 300 гр. жив за прашката, известно количество трохи и глина от близката градина. За стръв използвах бял червей, шарен, босненска троха и тесто.
Уловът ми за целия риболовен ден се състоеше от две мерни мрени, едно кефалче от 300 гр. и тридесетина маломерни рибки между 8-10 см., като болшинството от тях бяха дребни кленчета, по-малко мренчета и няколко уклейчета. Всички те разбира се бяха върнати обратно. Друго, което правеше впечатление е, че рибата изобщо не реагираше на захранката /моята беше доста хранителна/, както и на стрелбата с бял червей.
Наличието на толкова дребна риба идва да покаже, че трофейните екземпляри се подвизават някъде другаде.
Колега искам да изкажа моето мнение но да не помислите че се правя на кой съм аз. Първо аз ловях точно над вас в бързите , защото мряната все още хвърля хайвер и не е в по бавните води а в плитките и бързи води. Също това се отнася и за скобара, а снимки не съм качил пореди многото критики който ще отнеса, Другия път като идеш на реката лови на същия метод където съм написал по горе ще разбереш за какво говоря, и за какви риби става въпрос.

Колега искам да изкажа моето мнение но да не помислите че се правя на кой съм аз. Първо аз ловях точно над вас в бързите , защото мряната все още хвърля хайвер и не е в по бавните води а в плитките и бързи води. Също това се отнася и за скобара, а снимки не съм качил пореди многото критики който ще отнеса, Другия път като идеш на реката лови на същия метод където съм написал по горе ще разбереш за какво говоря, и за какви риби става въпрос.
[/quote]
Ако говориш за бързаците на тунела,повисях и там 20-30 минути и наблюдавах колегите.Имаше 7-8 човека всички ловящи по описания от теб начин - не видях да се извади риба беше около 11ч.А че мрените са у каменистия бързак тва е ясно.Колко по големи камъни толко по големи бабички.Скобари има и у бързака и у вира.Не казвам че е невъзможно да си хванал толкова рибета,явно съм уцелил некъв момент в който никой не ловеше.

Ако говориш за бързаците на тунела,повисях и там 20-30 минути и наблюдавах колегите.Имаше 7-8 човека всички ловящи по описания от теб начин - не видях да се извади риба беше около 11ч.А че мрените са у каменистия бързак тва е ясно.Колко по големи камъни толко по големи бабички.Скобари има и у бързака и у вира.Не казвам че е невъзможно да си хванал толкова рибета,явно съм уцелил некъв момент в който никой не ловеше.
- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
Пъстърва само след "Петия Километър" и то са много малко.Преди 4 години се ловеха яко тупалки (тогава само гледах не ловех) ама едни момчета от един квартал (сети се сам кой е тои) й съсипаха фамилията.Иначе мрена лова по 3-4 пъти след училище по Бистрица , а по струма лова мрена максимум 10 пъти в летото.ristaka93 написа:pepisharana97 написа:Тука по Благоевградска Бистрица САМО така се лови (возене).Вчера ги лових на въпросната река ама само 30 мренки от Американските до Моста на влюбените (само дребни мренки).Искам сега и на Струма да пробвам така на возене ама нека падне малко водата.
колега тука нема ли нещо пъстървички .. ти май не ходиш за мрени така ми се струва :Д
-
- разбира нещата
Колега аз там където бях нямаше един човек, ако искаш даже мога и на лс местото да ти кажа няма да ми изловиш рибата.
не знам колега аз на тая река съм бил само веднъж и нищо не хванах но лових 1 час щото си бях на скара ама трябва да се пробва де ... но не може да няма пъстърви надолу тая голяма вода е свалила по некоя сега... разправяли са ми от американските нагоре до бар Дивата са си ловили по 18-20 на ден затова те попитах ... ама ше ги пробваме некой денpepisharana97 написа:Пъстърва само след "Петия Километър" и то са много малко.Преди 4 години се ловеха яко тупалки (тогава само гледах не ловех) ама едни момчета от един квартал (сети се сам кой е тои) й съсипаха фамилията.Иначе мрена лова по 3-4 пъти след училище по Бистрица , а по струма лова мрена максимум 10 пъти в летото.

Над силата е единствено способността да я контролираме.
Catch the moment, Release the fish.
- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
Колега за американките е пресилено, ако хванеш 2 бройки на въдицата по целата река си добре - говорим за сега иначе преди 4-5 години се ловеха пъстърви.А колкото до мрените има супер много.ristaka93 написа:не знам колега аз на тая река съм бил само веднъж и нищо не хванах но лових 1 час щото си бях на скара ама трябва да се пробва де ... но не може да няма пъстърви надолу тая голяма вода е свалила по некоя сега... разправяли са ми от американските нагоре до бар Дивата са си ловили по 18-20 на ден затова те попитах ... ама ше ги пробваме некой денpepisharana97 написа:Пъстърва само след "Петия Километър" и то са много малко.Преди 4 години се ловеха яко тупалки (тогава само гледах не ловех) ама едни момчета от един квартал (сети се сам кой е тои) й съсипаха фамилията.Иначе мрена лова по 3-4 пъти след училище по Бистрица , а по струма лова мрена максимум 10 пъти в летото.Аз попринцип по други реки хода надалече и тези при нас неам време да ги пробвам :Д нали са много далече :Д
-
- разбира нещата
Не знам за американка, ама има супер много токащи по тая река.
то по всички реки има ... треа да удавим 2-3-ма да се усетат с тоя ток :@:@:@
Над силата е единствено способността да я контролираме.
- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
Ток не употребяват там само харпуни и белина.
-
- разбира нещата
Е даже и по лошо. 

- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
Ще ходи ли някой по Струма през уикенда. Ако има някой с мухарка аз ще съм около покровнишкия мост.
- prodigy666
- разбира нещата
някои да е бил в района на монца ? мисля в неделя да потърся скобарите или кленовете там
- FlyFishing
- вече хвърля и на тежко
Колеги какво мислите за баражите, дали ще е пак същата навалица като на откриването или ще е по добре този уикенд. Щото мисля да пробвам местата с мухарката там ама ако е панаир като миналата седмица на откриването да не се разкарвам напразно.
-
- научил се да хвърля
колеги все още не се е раздвижила рибата по струма.