Съвети за начинаещи гмуркачи

Модератор: nkolev66

Публикувай отговор
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Re: Съвети за начинаещи гмуркачи

Мнение от flippo »

КИРО написа:Отразено от Грузия? :shock:
В Черно море има доста различни силни ветрове които носят и вълните,
дето тука им викаме мъртви вълни.

ами и аз тва казвам, де :-),
ама 5-6 поста нагоре колеги много ревностно защитават тезата за грузинските вълни по нашия бряг :lol: :lol:
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

flippo написа:
КИРО написа:Отразено от Грузия? :shock:
В Черно море има доста различни силни ветрове които носят и вълните,дето тука им викаме мъртви вълни.
ами и аз тва казвам, де :-),
ама 5-6 поста нагоре колеги много ревностно защитават тезата за грузинските вълни по нашия бряг :lol: :lol:
Колеги, за да не се повтаряме в обясненията ще Ви прледложа няколко клипа: (Link).... (Link).....(Link)
Гледайте ги внимателно, те показват как се предава енергия импулсивно. Забележете, че отскачат крайните топки а средните са неподвижни. Освен това, когато силата на удара е по-голяма(две или три топки), на другия край отскачат същия брой топки.
Сега си представете, че вместо топки имаме огромни водни маси, по които се предава енергията на вятъра импулсивно.
Как става това?
Крайните топки се двата крайни бряга на морето, Грузия е в дясно, България в ляво. Когато се вдигне крайната дясна топка и удари останалите топки, това се равнява на силна вълна по брега на Грузия, породена от силен вятър. Тази вълна се удря с голяма сила в брега на Грузия и тръгва обратно към България по импулсивен път(първоначалния удар на дясната топка).
Виждате, че отскача лявата топка (мъртва вълна в България) а останалите водни пластове(топки) са неподвижни. След удар на отразената -мъртва вълна по Българския бряг тя тръгва в обратна посока..както това става с топките..... и така нататък до затихване на процеса.
Това обяснява голямата сила на мъртвата вълна, защото при образуването и предаването на енергията импулсивно, участват големи водни маси-тежащи стотици тонове.
За това опитните харпунисти знаят, че ветровата вълна не е толкова страшна- тя е по повърхността на морето и има по -малко енергия.
Разбира се ако вятъра духа много дни се получава наслагване на ветрова и отразена- мъртва вълна. Нещо от този род: (Link)
Те могат да са с еднакви посоки, но в повечето случаи те са в различни посоки, защото вятъра често сменя посоката си, но отразената-мъртвата вълна продължава да се движи към двата бряга на морето до затихване (изчерпване на енергията), както това става с топките.
Това обяснява и факта, че мъртва вълна има и при пълно безветрие, защото тя е породена по импулсивен път-последствие от силен вятър на отсрещния бряг.
Именно за това се наблюдава мъртвата вълна, много дни след стихване на вятъра до изчерпване на натрупаната по импулсивен път енергия
А сега внимателно наблюдавайте сайта (Link), даден от колегата Киро вижте посоката на ветровете и движението на водните маси. Те потвърждават последните няколко реда.
..................................................................................................

Всяко нещо си има цена, за да го постигнем, трябва да я платим!
Последно промяна от manuk на Съб Яну 28, 2012 10:19 pm, променено общо 1 път.
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

усетът ми казва да не започвам, но заради скуката от зимното бездействие ще го пренебрегна :-)

Колега Манук, всеки, който е живял, по някакъв начин е "опитен".
От много години се занимавам с ветроходство. Всеки ден следя вятъра и вълните. От много години. Наистина има отразени вълни. Но вятърът прави вълните. Колкото по-силен и по-дълго духа от една посока и колкото повече море има да духа по него, толкова по-големи и силни са вълните.
Заради ветровете и бреговете, в България най-силните вълни стават от севроизточния вятър. И интересно, но моите наблюдения изцяло съвпадат с мненията на други хора, които са до морето.
Нещата, които пускаш като линкове, са си така. Всички сме учили физика и формулите за топчетата, дето отскачат. Няма какво да кажем - Нютон си е прав. Но това не ми пречи и аз да съм прав :-). Щото ако не съм, значи тука има вълни само след западен вятър и то след като са изиграли по един грузински танц на 1100км от тук :-) И снимката от вчера трябва да няма нищо общо със силния североизточен вятър от оня ден.
Пълното пренебрегване на истинския опит и започването на теоретични спорове е безпочвено.
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

flippo написа:..... Колкото по-силен и по-дълго духа от една посока и колкото повече море има да духа по него, толкова по-големи и силни са вълните.
Заради ветровете и бреговете, в България най-силните вълни стават от севроизточния вятър. И интересно, но моите наблюдения изцяло съвпадат с мненията на други хора, които са до морето.......
Да колега flippo,
Ако говорим за ветрова вълна, която ползвате като ветроходец, най-големи са вълните по нашия бряг предизвикани от духащ по нашия бряг Североизточен вятър.
В същия момент този вятър предизвиква отразени-мъртви вълни, които както казах са многократно по-силни по Грузинския бряг и обратно.
Не забравяте, че говорим за мъртви (импулсивно породени)вълни.
Точно с тях е трудно да се бори подводния риболовец, защото както казах: след стихване на вятъра отразената-мъртва вална продължава с дни да се движи в двете посоки до изразходване на натрупаната енергия.
Явно е че ще трябва да се повторя с нещо написано от по-умни от нас хора.
За справка страница 75 от "Сборник Черно Море" написан от голям брой учени - пише следното:
"....След стихване на вятъра, вълнението не утихва веднага, а продължава във вид на мъртво вълнение. Вълната тогава не е начупена и разпенена, а полегата и движението наглед е плавно....След спирането на силния вятър, предизвикал в една част на морето нагонно покачване на нивото, а в другата-сгонно спадане, или след бързо изравняване на атмосферното налягане в двете части на морето може да се появят вертикални вълни-сейши. При тях водната повърхност се люлее като везни....".
Точно за тези мъртви вълни, става въпрос, защото както казах, те са с голяма сила и създават големи проблеми на подводния риболовец, при иначе наглед "тихо" море.
Ще добавя, че и аз имам не малък опит и съм правил много глупости на младини.
Случвало ми се е от 10 метрова дълбочина при мъртво вълнение да бъда изваден на повърхността от мъртва вълна и изхвърлен върху скалите,

..............................................................................................
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

Сигурно скроро ще се съгласим, особено ако се окаже, че сме имали предвид едно и също :-)

Напълно съм съгласен, че ветровата вълна е по-слаба от мъртвата. Тя е по-къса, накъсана и не е подредена и оформена. Мъртвата вълна е стара вълна от вятър, който е вече е бил, който е имал време да "подреди" морето на оформени вълни. Този вятър няма нужда да сме го усетили. Може да е бил много навътре в морето и да е направил вълните там. После той си спира, а те си пътуват към нас. И енергията им се носи с тях и тя е голяма, но и леко затихва, докато си пътуват. Блъскат се с грохот в брега и се връщат назад наистина, но вече с още по-слаба енергия и си затихват, ако не ги разроши и унищожи например морският вятър. Мъртвата вълна преди да се отрази от някой си бряг е по-силна от вече отразената мъртва вълна. И няма нужда да има отсрещен/грузински/ бряг, за да имаме вълни - като погледнем глобуса се съгласяваме с това :-)
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

04.jpg
04.jpg (42.78 KiB) Преглеждано 1684 пъти
днешна вълна - изцяло рожба на североизточия вятър от онзи ден.
от никъде не се е отразила.
а като се отрази от брега пред капаните на морската градина, няма да може да стигне до Грузия, щото ще й свършат силите по пътя
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

flippo написа:.............Щото ако не съм, значи тука има вълни само след западен вятър и то след като са изиграли по един грузински танц на 1100км от тук.
Колега flippo, никъде в мойте постове няма такова твърдение... имам пост на десета страница в тази тема, където съм дал, по подробни обяснения за пораждането на ветровите и мъртвите вълни, за да не повтарям целия си пост с подробности, ще Ви предложа, крайния извод на моят пост:
”...В заключение, трябва да се направи уговорката, че всичко казано до тук, като Ветрове, Посоки и Видове вълни, се отнасят за нашето Черно море.
Разбира се, че по Аналогия- за други морета извода ще е следният:
Силен вятър духащ, от морето към брега създава Мелтем със всичките му последствия.
Силен вятър духащ, от брега към морето, след четри – шест, а и повече дни-в зависимост от разстоянието до отсрещния бряг, ще предизвика по импулсивен път Мъртво вълнение с всичките му последствия
......”.

Като прибавите и дадените от мен в предишен пост линкове с Нютоновото махало, тук ще добавя още един..... (Link) .....изводът е: че става въпрос не за днес, не за вода в леген, а за събития случващи се в дългосрочен план по цялото море и на огромни разстояния в които участват огромно количество водни маси.
Както и факта, че тези огромни водни маси по подобие на махалото се движат в двете посоки между двата срещуположни бряга на морето, като се успокояват, едва когато се изразходва цялата енергия предавана по импулсен път. Разбира се ако междувременно не се появи пак вятър, който да поднови всичко казано до тук, появата му ще доведе до следната картина....
(Link)
Аз и друг път съм споменавал, че си водя подробен дневник в който отразявам: дата, месец, метеорологичните условия, като преобладаващ вятър или безветрие, какъв е характера на вълните(ветрови или мъртви), движението на рибата и топографска карта на месността и прилежащия морски терен..... още много други неща, които биха ми били от полза.
Колега flippo, надявам се спомените Ви за месец Септември, Октомври до 15 Ноември, от изминалата 2011 година, да не са избледняли във Вашето съзнание.
Ето какво пише в дневника:

От 1 до 7 Септември, морето е сравнително тихо, следобедите духа лек бриз от Изток, прекрасни условия за подводен риболов.
От 7 Септември задуха умерен до силен Северен вятър, който на моменти се променяше и от Северо-Запад.
Тези които живеят в Бургас, сигурно помнят, че на 10 Септември силата на вятъра достигаше и до бурен, Мелтем- условията за подводен риболов бяха безумно опасни.
На 10 , 11 и 12 Септември имаше, силно мъртво вълнение до 3 -4 бала. След което дните от 13, 14, 15 бяха със липса на всякакъв вятър и слабо мъртво вълнение, безопасно за подводен риболов.
И така, точно на 16 Септември задуха за 4 дни силен до бурен Североизточен вятър, който създаде Мелтем. След стихването му, се появи силен Северозападен вятър и много силно мъртво вълнение.
Първият ден в който можеше да се практикува подводен риболов беше едва на 25 Септември, когато все още имаше слабо мъртво вълнение
За месец Октомври до 7 Октомври, лятото продължаваше с пълна сила, морето е тихо със слаб Източен вятър в седобедните часове.
На 7 Октомври отнова се появи силен до бурен Североизточен вятър 15 -20 метра в секунда и дъжд...мелтем...до 12 Октомври.
Следват 3 дни до 15 Октомври със силно мъртво вълнение, след което морето утихна и имаше 10 дни до 25 Октомври Бонаца.....и така нататък.
Това продължи до 6 Ноември когато за пръв път в живота ми в Царево наваля сняг, който дойде със Северозападен вятър.....нулеви условия за подводен риболов, но на 8 Ноември снега се стопи, имаше поносимо мъртво вълнение..... и така нататък.

Това е от моята тазгодина практика, иначе дневника се води от 1970 година насам и вече е набъбнал до четири тома.
И нещо важно от дневника, което аз го наричам: парадокс на подводния риболовец.
Има дни в които има Мелтем, лодките не влизат в морето, а аз си влизам без проблем, защото още няма мъртво вълнение(то ще се появи по- късно).
Както има и дни при които, има Мъртво вълнение при което лодките си влизат в морето, а аз преценявам, че обстановката е опасна за подводен риболов и не влизам в морето. Просто наблюдавам, как се държат вълните в заливите и как се държат покрай носовете, независимо дали духа вятър или липсва вятър.... всичко е въпрос на опит и преценка.
flippo написа:...........днешна вълна - изцяло рожба на североизточия вятър от онзи ден, от никъде не се е отразила, а като се отрази от брега пред капаните на морската градина, няма да може да стигне до Грузия, щото ще й свършат силите по пътя... .
Колега flippo, съветвам Ви отново да прегледате дадените линкове и препрочетете някои предишни постове, където например е обяснено: - как без да влизате във водата само като огледате заливите и носовете, да определите вида на вълната, дали е мъртва или ветрова...... малко помислете в по широк мащаб.
Северозточния вятър не духа само в Бургас, а по цялото Черно море и Мелтема е по целия наш бряг..... За това колко са силите на отразената вълна от Бургас до Грузия преценката е само Ваша....твърдението на учените е друго.
Резултата от Мелтема в Бургас ще се появи след няколко дни на отсрещния бряг във вид на мъртви вълни....просто трябва да сте там за да ги видите

.............................................................................................................
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

От дневника Ви, колега Манук, аз виждам неща, които самия аз твърдя. Говорим едно и също. Единственото, което не мога да приема са вълни тук, които идват от Кавказ и обратно.....
Имам приятел в БАН - тва му е работата - географ, океанолог. Той ще каже дали между Поти-Бургас има само фериботна линия или и друга. А аз обещавам да пусна тука отговора. В единия случай ще се радвам, че бил съм прав, а в другия - че съм научил нещо ново. Но пак казвам - не вярвам във вълни, които идват тук, отразени от Грузия.

п.с. трябва да внимавам, защото - човек колкото по-категорични декларации прави - толко по-голям глупак изглежда след това :-)

айде със здраве! ще видим кво ше стане: -)
Аватар
ildobrev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ildobrev »

manuk написа:Колеги, за да не се повтаряме в обясненията ще Ви прледложа няколко клипа: (Link).... (Link).....(Link)

А сега внимателно наблюдавайте сайта (Link), даден от колегата Киро вижте посоката на ветровете и движението на водните маси. Те потвърждават последните няколко реда.
..................................................................................................[/color]
1. Както се вижда от линковете за махалото на Нютон, движението на топките затихва доста бързо. Колкото повече, толкова по-бързо. Тук става въпрос за сравнително идеални условияи сравнително твърди тела. Условията в морето са много далеч от идеалните.

2. Аз също имам приятели в "Института по океанология", говорил съм с тях на тази тема и ми казаха, че в Черно море няма условия отразени вълни от Грузинския браг да стигнат до Българския. Основната причина е, че морето е малко.

3. Посоченият сайт на турските метеоролози, го следя от няколко години почти ежедневно и не съм забелязал, при силни западни ветрове да има вълнения по българския бряг, дори и след няколко дни.
Аватар
flippo
новобранец
новобранец

Мнение от flippo »

По принцип не обичам да пиша по форуми и к'ва стана тя :-)
Пиша това и спирам.

Човекът от БАН каза :

Има "стоящи" вълни, или както им викат японците - "сейши". Получават се, когато атм. налягане в Грузия е по-високо от нашето тук. Нивото на морето там спада с до 5 - най-много 7 см спрямо нашето ниво. Като изчезне разликата в атм. налягане, тия сантиметри се възстановяват. И това възстановяване е всъщност "стоящата/сейши/ вълна". Реално я има вълната, за която пише Манук.
Но както каза човекът учен от БАН: "Тези вълни ги има на практика, но ги няма за практиката".
Защото:
-1) 5-7см денивелация са само теоретичен наклон за 1100км разстояние от тук до Поти. Не са 80-100метра, че да доведат до видимо движение на водата....
-2) всичко това става в рамките на много часове,а не минути, т.е. тази малка денивелация се възстановява на всичкото отгоре мнооооого бавноо и не води до вълна, която да се види.

Т.е. - стояща/сейши вълна, която да видим с око или да усетим няма. Камо ли да направи прибой, който да ни обърне гумената лодка с все багажа в нея или да търкаля камъните под водата и да вдига мътилка.

-------------------------------------------------

И сега по другия въпрос - отразените вълни от нашия бряг до грузинския и обратно (като напомням, че това не е мое мнение) - На теория една мазна, силна вълна, която се блъсне в ....н.Емине например, тръгва към Грузия. Като клипа с топчетата. И при лабораторни условия ще стигне до там, ще се отрази от брега им и ще тръгне насам и пак - в Емине .. и така - не се знаело колко пъти...Но с всеки изминат метър енергията й пада с малко. А всяко блъскане в н.Емине или Грузия взема много от енергията й - този път - много. Така че тя не може да се "отрази" от брега и да е по-силна от преди това.
И така..... На теория тези вълни ги има. Писано е за тях. Обаче и тях също ние не можем да ги видим. Защото най-големият им враг е някакъв друг вятър. А такъв имало толкова често по широкото плоско море, колкото тези вълни да ги няма реално. Ако все пак стигнели до другия бряг, били не повече 5-10 см прибавени към местните ветрови вълни или между тях - зависи дали ще съвпаднат - (клипът с топчетата с различния период на клатене). Така че и те не търкалят с грохот камъни по дъното и не свалят маската от лицето на новобранеца харпунист, докато той е впил нокти в мидите на някой камък.

---------------------------------
Най-големите вълни в Бг биха били от силен продължителен Източен вятър, защото това е най-голямото разстояние, което може да използва вятъра за въздействие в/у морето - 1100км. Но такъв силен, продължителен източен вятър, както знаем, нямаме. Източният вятър при нас е бриз и в рамките на часове(като време) и на най-много 50-70км(разстояние)...
Затова най-големите вълни стават от другия вятър с подобна посока, който обаче има хъс да е продължителен, и силен, и лош .. и това е Североизточният.

---------------------------

Спирам тук с писането и спирам да се занимавам с този въпрос.

За себе си го пре-изясних.
И вече тука има всичко по всяка теза. Написано е обилно и всеобхватно ... и даже отегчаващо. Казахме к'вото мислим, чухме другия.
Край.
Всеки да си вярва в к'вото си иска - ако има нервите да изчете всичко :-).

Колега Манук, нямам никакво лошо отношение към тебе. /говоря на "ти", щото ни се събра много време да общуваме/ Не искам да те обиждам или засягам. Уважавам опита ти като харпунист, който е по-богат от моя :-). Благодаря. Успех!

п.с. Оспамихме темата май... :?
Аватар
manuk
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от manuk »

flippo написа:....Човекът от БАН каза :Има "стоящи" вълни, или както им викат японците - "сейши"....... Реално я има вълната, за която пише Манук.....Но както каза човекът учен от БАН: "Тези вълни ги има на практика, но ги няма за практиката".
Колега flippo, ето ,че от БАН потвърждават за сейшите и тук имаме пълно единодушие.
Реално приемат че има и мъртва (отразена вълна), която се създава по описания начин за импулсно предаване на енергия, но приемат, че енергията и спада рязко и не представлява интерес за практиката.
Да опитно с малки маси и по повърхността на морето, това е така, но когато става въпрос за стотици хиляди тонове вода под повърхността?
Точно тук е разковничето, че не говорим за повърхността на водата а под нея, където е нашето царство.
Извинявай, че питам, дали твоят приятел от БАН е гмуркач?
И все пак ако имаш възможност го питай, каква вълна има толкова много енергия, че да ме извади от 10 метра дълбочина и да ме хвърли върху скалите, при положение че не духа никакъв вятър, което е характерно за мъртвото вълнение?
Все пак човекът е учен в БАН и при така зададен въпрос, добре би било да се замисли и да отговори.
Именно за това ти цитирах откъс от книгата на БАН "Сборник за Черно море", тя е написана от негови колеги, които потвърждават казаното от мен.
Ще отбележа, че за мъртвата вълна същото твърди и изявен подводен риболовец като Димитър Минев в книгата си "Мълчаливият спорт"
Аз също ти желая успехи през новия сезон!

............................................................................................
gmurkacha
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от gmurkacha »

manuk написа: И все пак ако имаш възможност го питай, каква вълна има толкова много енергия, че да ме извади от 10 метра дълбочина и да ме хвърли върху скалите, при положение че не духа никакъв вятър, което е характерно за мъртвото вълнение?

Манук имало е намеса на извънземни сили при това упражнение ми се струва или просто си смени дълбокомера.....От 2-3 метра при силен мъртвак по близо до брега може да не можеш да се задържишна дъното и да отскубеш водораслите и по пътя нагоре към повърхноста с инерцията на вълната да те качи на брега ама от 10 метра.....В Бургас казват "ай стига леки работи бе лек"....... :shock: :shock: :shock:
jeko_k9
новобранец
новобранец

Мнение от jeko_k9 »

Ildobrev написа:.....2. Аз също имам приятели в "Института по океанология", говорил съм с тях на тази тема и ми казаха, че в Черно море няма условия отразени вълни от Грузинския бряг да стигнат до Българския. Основната причина е, че морето е малко.
Тук Черно море е малко и няма условия за (мъртви)отразени вълни! :(
manuk написа:.....Указаните посоки Запад (основна), Северозапад, дават най-голямата дължина на Черно море по паралела 42 градуса и 30 минути от Бургас до Кавказкия бряг, измерено Северно от Редут Кале.
Това разстояние е най- дългото за Черно море и е 1149 километра.
Тук Черно море не е малко, само около 1149 километра! :D
Булти написа: .....колега Манук , Кавказ е доста далеч за да връща вълните..... тука наистина си в грешка, какъв Северозападен вятър, какъв Кавказ ? :D
Тук Черно море е още по-голямо"Кавказ е далеч да връща вълните"! :lol: :P
manuk написа:.....Колега Булти източника на поднесената от мен информация е:Сборник „Черно Море” на БАН –Произход, Морфология, Климат, Хидрология, Флора, Фауна, Корабоплаване, Ресурси, Морелечение, Туризъм, История ( това е цялото заглавие на корицата).
Книгата е издадена от книгоиздателство „Георги Бакалов” – Варна, формат 60/84/8 ,съдържа 635 страници.
Съставители: чл.-кор. Проф. Александър Вълканов, проф. Христо Маринов, проф. Христо Данов, Петър Владев.
Авторски колектив от 46 члена включително и от чужбина.Рецензенти от 22 члена.
Така, че не бива да се съмняваш, че „Мъртвите вълни” се зараждат по ИМПУЛСИВЕН ПЪТ от силен Западен или Северозападен вятър за България.

Авторски колектив от 46 члена, между тях някакви професори..... и рецезенти само 22 човека.....Малко са!..... а и някакви чужденци се намесват.....Учените казват нещо ама кой го приема? :idea: :P
Булти написа: ...колега Манук , ти си вервай на професорите зад бюрата , па особено на тия от Татово време ..... такива вълни има само в закостенелите карпузи на тоталитарните професори аз си вярвам на мен ...и на хората дето срещам секи ден в морето ... :lol:
Онези професори, където са написали сборника „Черно море” хич не ги е имало..... а и тези учени от чужбина :?: :oops:
gmurkacha написа:.........Манук имало е намеса на извънземни сили при това упражнение ми се струва или просто си смени дълбокомера.....
Ето, че се намесиха и извънземните! :shock: :evil: :cry:
manuk написа:..... Повърхностното вълнение се отразява на по-дълбоките слоеве, като с увеличаване на дълбочината постепенно утихва. На граничните повърхности на води с значителни плътностни разлики обаче се забелязва увеличение на височината на вълните. Образуват се дълбочинни, вътрешни вълни с много голяма височина и дължина. Те могат да бъдат причина в кратък срок на дълбочини най- вече 150-200 метра да настъпят бързи промени на температурата, солеността и други хидрологични и хидрохимични показатели. Стр.75 от Сборник „Черно Море” на БАН „
Все пак в тези постове, май има нещо вярно :!: ама знае ли се какво :?: Коментара е излишен :D
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

...колега Жеко , вие да не би да сте двойник на колегата Манук :lol: :lol: :lol: ...тва за десетте метра и аз не го вярвам :lol: :lol: :lol: ....и що наивно съм си мислел , че спора отдавна е приключил, то е ясно в полза на кой :lol: ....и всичко се повтаря в една и съща последователност , като за деветата вълна , така и за дестилираната вода и т.н. ...но кво да се учудвам , някой го е казал преди мен , ще го повторя и тук :
Булти написа:...колега Жеко , във връзка с нашия спор - накъде отива той , в кръга на шегата , ще ви цитирам откъс , от една от най известните книги в целия свят :lol: , разчитам на чувството ви за хумор , но смятам че има доста допирни точки с начина ви на спорене :

Колкото повече спорех с тях, толкова повече се запознавах с диалектиката им. Отначало те считат всеки от противниците си за глупак. Когато се убеждават, че това не е така, самите те започват да се правят на глупаци. Ако това не помага, те се правят, че не разбират за какво става дума или се прехвърлят в съвършено друга материя. Или пък страстно започват да отстояват нещо, което от само себе си се разбира. И щом се съгласите с тях, те веднага го прилагат към предишния въпрос. Щом ги уловите в това, те пак се изплъзват от същността на спора и не искат дори да чуят за какво всъщност става дума. Колкото и да се опитвате да хванете този апостол, ръката ви сякаш потъва в рядка кал. Калта се изплъзва от пръстите ви и веднага по някакъв начин ви полепва по ръцете. Но ето, че на вас, макар и с труд, ви се отдава да победите така унищожително един от тези хора, че на него не му остава нищо друго освен да се съгласи с вас. Мислете, че ви се е отдало да направите поне една крачка напред. Но какво е учудването ви на следващия ден! Утре този .... е забравил напълно, че е бил победен

А.Х.

:lol: :lol: :lol:
....върнете се отначало и вижте как всичко се повтаря и вижте и цитата от мен ...

Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

Тук Черно море не е малко, само около 1149 километра!

Булти написа:
.....колега Манук , Кавказ е доста далеч за да връща вълните..... тука наистина си в грешка, какъв Северозападен вятър, какъв Кавказ ?

... Жеко , ако имахте малко повече опит , различен от този на наблюдаващия от брега , щяхте да знаете , че само на десет километра навътре в морето и сте в друга вселена , друг свят и т.н....

Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”