Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Плетено влакно - Брейд
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- ще става разбирач
Re: Плетено влакно - Брейд
Аэ бих добавил и в много бистра водаsandista написа: За мен лично плетеното влакно влияе върху кълването на кефала предимно в по-студените месеци и началото на пролетта( говорим за влакна с реален диаметър до 0.18-0.20 макс). Другите канапи е ясно,че плашат кефала

Жицата така или иначе ще я пробваме все пак трябва да направим едно кръгче с победителката 

find where lies small
-
- научил се да хвърля
Не знам защо въпросния брейд е спечелил тази награда, но имай в предвид, че е по-дебело от посочения диаметър, а издръжливостта е по-малка и от половината посочена на опаковката.twopikes написа:Някой има ли впечатление от награденото от EFTTA за най-добро плетено влакно за 2010г. на Strike pro - Strike extreme wire? Виждам че се предлага в 2 цвята: жълт и тъмно зелен, жълтия цвят не плаши ли рибата?
При използване на плетено влакно се получава един специфичен шум при триенето му във върховия водач, който е по силен при по-голям воблер или по-силно течение на водата, как се справяте с този шум?
find where lies small
С търпение. Свикваме.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Мунчо написа:С търпение. Свикваме.

find where lies small
Изтрих по един пост на Флекс, Мунчо, Станко и Иво. Придържайте се към темата 

- patter
- вече хвърля и на тежко
Днес навих влакно на новата макара.
Макарата събира 100 метра 4 либрово монофилно влакно. 4 либри флуорокарбоново влакно е с диаметър 0.165
Навивах 6 либров сънлайн пе и макарата събра 150 метра (цялата ролка).
Съпоставяйки размера на плетеняка #0.6 със същя размер флуорокарбон излиза, че относителния му диаметър е 0.128
Та какво излезна - ако вземем японско плетено влакно, чиито размер е даден по тяхната си номерация, неговия диаметър ще е същия като на флуорокарбон със същия размер. Това вече е дискутирано няколко пъти, просто днес го потвърдих и на практика.
Макарата събира 100 метра 4 либрово монофилно влакно. 4 либри флуорокарбоново влакно е с диаметър 0.165
Навивах 6 либров сънлайн пе и макарата събра 150 метра (цялата ролка).
Съпоставяйки размера на плетеняка #0.6 със същя размер флуорокарбон излиза, че относителния му диаметър е 0.128
Та какво излезна - ако вземем японско плетено влакно, чиито размер е даден по тяхната си номерация, неговия диаметър ще е същия като на флуорокарбон със същия размер. Това вече е дискутирано няколко пъти, просто днес го потвърдих и на практика.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега, би ли посочил конкретните имена на 4 либровите монофилно и флуорокарбоново влакна за които говориш, вероятно също са на Сънлайн.
Поста ти е леко объркващ за мен и считам, че детайлите за име и производител на влакната ще ми помогнат да се ориентирам по-добре за реалните диаметри.
Гледам по-горе в тази тема едни, уж реални тестове, от едни, уж реални руснаци правени на едни, уж реални микроскопи :
без притискащо стъкло

с притискащо стъкло

, чета пак твоя пост, чета каталога на Сънлайн и не мога да си отговоря кое е реалното положение.
Благодаря.
пп. Лесно схванах обаче, че Sunline Super PE (#0.6) 6lb е с диаметър 0.20 мм - бързо схващам искам да кажа, доскоро осемлибровото такова държеше палмата на първенството, че е с диаметър 0.20 мм , но...Panta Rei
Поста ти е леко объркващ за мен и считам, че детайлите за име и производител на влакната ще ми помогнат да се ориентирам по-добре за реалните диаметри.
Гледам по-горе в тази тема едни, уж реални тестове, от едни, уж реални руснаци правени на едни, уж реални микроскопи :
без притискащо стъкло

с притискащо стъкло

, чета пак твоя пост, чета каталога на Сънлайн и не мога да си отговоря кое е реалното положение.
Благодаря.
пп. Лесно схванах обаче, че Sunline Super PE (#0.6) 6lb е с диаметър 0.20 мм - бързо схващам искам да кажа, доскоро осемлибровото такова държеше палмата на първенството, че е с диаметър 0.20 мм , но...Panta Rei

- sandista
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Мен също много ме дразнят по-грубите влакна. Ако имаш парички си купи един друг по-мазен брейд и този шум няма да го имаtwopikes написа:При използване на плетено влакно се получава един специфичен шум при триенето му във върховия водач, който е по силен при по-голям воблер или по-силно течение на водата, как се справяте с този шум?

Petur60, тия тестове ги пусках преди. Лошото в случая е,че не винаги може да се вярва на тия руснаци.. Имах 3 размера от въпросния Сънлайн , имах и Кастауейя и мога да ти кажа,че реалния им диаметър не е толкова голям и притесняващ. Наложих ги и сравних с други по-скъпи влакна и определено смея да твърдя,че за парите си е едно от най-добрите на БГ пазара. Според мен е аналог на ИГК г-соул (белия).
Ако толкова държиш на диаметъра -
http://shop.fishing-tackle.bg/lines/sun ... ay-pe.html
10lb - 0.6 , 12lb- 0.8

Вероятно объркването идва от това, че тънките влакна на сънлайн /4 и 6 lb/ са плоски и се навиват доста по-плътно от монофил.
Според мен, сечението на 6 лб. брейд на "Сънлайн Супер РЕ" не е точно плоско, доколкото имам субективни впечатления. Не, че формата му се приближава до идеалната окръжност, но определено не е и като лента. Типичен пример за плоско влакно е 5 лб. ПП. При него вече две мнения не може да има, като освен това е и осезаемо по-грубо и дебело.
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
- patter
- вече хвърля и на тежко
Да, сравнението е със модели на Сънлайн. Просто нямам под ръка друг каталог с означенията по японската номерация и в милиметри.
Това са 4 либровите монофилни / флуорокарбонови влакна и те в повечето случаи отговарят на #1.
Saltwater Special Hi-Visible 4lb, #1, 0.165
Troutist Wild 4lb, #1, 0.165
Troutist Area Limited Edition 4lb, #1, 0.165
V-Hard 4lb, #1, 0.165
В общи линии аз намерих само едно влакно, което е 4 либри а е по-тънко
Troutist Area 4lb, #0.8, 0.148
Сега размерите за #0.6
Troutist Wild 2.5lb , #0.6, 0.128
Troutist Native 2.5lb, #0.6, 0.128
V-Hard 2lb, #0.6, 0.128
В този случай гледайки размер по японската номерация и диаметър на монофил/флуорокарбон няма никаква разлика между различните видове. #0.6 == 0.128
Незнам кой е крив, и коя е прав. Немога да ( и не ) твърдя, че сънлайн супер пе 6лб е 0.128
Просто споделям какво се получи след навиването на шпулата, като пак е относително, защото на нея и дават да събере 100м 4лб , като 4лб не е диаметър
Това са 4 либровите монофилни / флуорокарбонови влакна и те в повечето случаи отговарят на #1.
Saltwater Special Hi-Visible 4lb, #1, 0.165
Troutist Wild 4lb, #1, 0.165
Troutist Area Limited Edition 4lb, #1, 0.165
V-Hard 4lb, #1, 0.165
В общи линии аз намерих само едно влакно, което е 4 либри а е по-тънко
Troutist Area 4lb, #0.8, 0.148
Сега размерите за #0.6
Troutist Wild 2.5lb , #0.6, 0.128
Troutist Native 2.5lb, #0.6, 0.128
V-Hard 2lb, #0.6, 0.128
В този случай гледайки размер по японската номерация и диаметър на монофил/флуорокарбон няма никаква разлика между различните видове. #0.6 == 0.128
Незнам кой е крив, и коя е прав. Немога да ( и не ) твърдя, че сънлайн супер пе 6лб е 0.128
Просто споделям какво се получи след навиването на шпулата, като пак е относително, защото на нея и дават да събере 100м 4лб , като 4лб не е диаметър

Аз навих 75 м(мерено точно с ролетка) 6 лб "Сънлайн Супер ПЕ" на шпула размер 2004 по класификацията на "Дайва". Определено можеше да побере и 100 м без препълване, но съзнателно разделих ролката от 150 м на две части, защото за УЛ и Л спининг е предостатъчно, а и не исках препълвания с последващи брадясвания при работа с брейд.
-
- сериозен играч
Това май е нещо ново
http://www.sufix.com/usa/fishing_line/832/
http://www.sufix.com/usa/fishing_line/832/