Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Модератор: sapuna
Re: РИБОЛОВ НА КЕФАЛ(СЪВЕТ ОТ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ)
Ще ти кажа един много ефикасен начин за ловене на кефал . Правиш си плувка от дурво да не е много голяма просто обелена пръчка слагаш и шлаухки и отдолу кука еденица и на пиавица направо ги цепа 

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
-
- разбира нещата
Колеги...аз да питам за пиявиците...къде мога да си намеря на диво? смисъл къде да ги търся...ако не,си купувам
А също колко голями? 

ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Като почнеш до брега трябва да е пълно под тревата и камъните ! А за пиявиците да не са толкова големи най-
нормални!

I am needed on the nature, as well she of me ! Just keep her...
-
- разбира нещата
Ще огледам
Мерси много
...аз веднъж бях намерил една...зленикава беше и беше доста голяма...един пръст беше...
Голямо ли е това? Щото тия кленчета по 1-2 педи незнам как ще го налапат това...
Се пак мерси

ПАЗЕТЕ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

Аз специално успешно ги откривам по паднали дървета и трастики във водата и то в подводната им частnatrii написа:Колеги...аз да питам за пиявиците...къде мога да си намеря на диво? смисъл къде да ги търся...ако не,си купувамА също колко голями?

ИСКАМ МРАКА НА ЗОРАТА,А НЕ ЗАЛЕЗА НА СВЕТЛИНАТА...
-
- кандидат преподавател
Не вярвам да не продават,просто провери в магазинчетата за жива стръв.Не може в населено място като Смолян да продават пиявици / при Димо в кв.Устово /,а в София да няма.В София има всичко,по принцип ,сал чистия въздух малко нещо....
Здравеи колега.. за риболова на кефал може да прочетеш доста различни твърдения - в зависимост от сезона и водоема кефала предпочита различна стръв. Моите наблюдения са за долното течение на р.Янтра - след гр.Бяла... по това време наистина най-удачен е риболова на булдо.. взема и на блесна, но рядко. Подбираш изкуствени мухи с куки 6 -7 номер и го търсиш в бавното течение.. в бързеите също взема, но предимно дребосък. сега излизат екземпляри по килограм и нагоре... Очаквам резултати - наслука!!!
-
- сериозен играч
Аз кефала го ловя на плувка,но аз си я правя и в града всички почнаха да ме базикат "фулмастера".
По принцип плувката не я правя от фулмастер(незнам дали така се пише), а от химикалка(BIC, Shnaider) тези оранжевите.
Изкарвам им пълнителите и тапата отзад ,със запалка стопявам двата края на химикалката като ги оформям с ръка докато са още рзмекнати, взимам един празен флакон от дезодорант(и тва не знам дал тъй се пише) разрязвам го с ножа и вадя от вътре тръбичката от която си правя шлауки.Плувката седи легнала в/у водата като след нея се връзва куката на около 50-65 см без използване на тежест.
При този монтаж мн е важно самото замятане.При замятане плувката трябва да цопне във водата а не да се забие.Това става когато при замятане се задържи влакното в момента преди плувката да падне във водата.Използва се само жива стръв.
По принцип плувката не я правя от фулмастер(незнам дали така се пише), а от химикалка(BIC, Shnaider) тези оранжевите.
Изкарвам им пълнителите и тапата отзад ,със запалка стопявам двата края на химикалката като ги оформям с ръка докато са още рзмекнати, взимам един празен флакон от дезодорант(и тва не знам дал тъй се пише) разрязвам го с ножа и вадя от вътре тръбичката от която си правя шлауки.Плувката седи легнала в/у водата като след нея се връзва куката на около 50-65 см без използване на тежест.
При този монтаж мн е важно самото замятане.При замятане плувката трябва да цопне във водата а не да се забие.Това става когато при замятане се задържи влакното в момента преди плувката да падне във водата.Използва се само жива стръв.

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Само жива стръв друг път.Пробвай следващия път с изкуствена муха,от тея най-обикновените,дет ги продават на чепарета по три за булдо.Ако не хванеш риба аз ще се хвърля по гръб.И вземи пробвай да си направиш по същия начин построена линията,само че вместо яркожълтия химикал сложи дървено шишче за скара.Тънко влакно и фина линия.
Тея номера ги научих от колеги като теб,дет само с жива стръв ловят.Аз ловя само на спининг,но момчето,с което имах възможност да половя кефал това лято в продължение на близо месец хващаше основно по метода с шишчето и с ИЗКУСТВЕНА муха!
Тея номера ги научих от колеги като теб,дет само с жива стръв ловят.Аз ловя само на спининг,но момчето,с което имах възможност да половя кефал това лято в продължение на близо месец хващаше основно по метода с шишчето и с ИЗКУСТВЕНА муха!
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- учете се от него
Ето ги правилните плувки за тоя вид риболов- гъши пера. Стръвта може да е естествена и изкуствена , и двете стават

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Чувал съм,че нямат равни,но са прекалено малки,за да се достига по-голяма дистанция при нужда.Клечките с прозрачни шлаухи не правят абсолютно никакво впечатление на кефала и дори с 10см повод атакува без да подбира.Предимството им през перата е в масата и далечното замятане.
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
-
- учете се от него
Камба , виж сега , значи тия боядисаните на снимките са за риболов в затворен водоем , а не в река за кефал. Такива снимки имам под ръка. За реката не са боядисани и най-големите на снимката са по 35 санта , как да са малкиКамбата написа:Чувал съм,че нямат равни,но са прекалено малки,за да се достига по-голяма дистанция при нужда.Клечките с прозрачни шлаухи не правят абсолютно никакво впечатление на кефала и дори с 10см повод атакува без да подбира.Предимството им през перата е в масата и далечното замятане.

Ако са необходими дистанции , в цитата съм писал как се утежнява. Рекорда ми на р. Стряма е 164 кефала за 10 часа !( преди 20-тина години , с директен 5.40 , "Корморан") Три от кефалите бяха над кило , сега вече няма и над 0.1 кило!Аз ги ползвам най-усърдно вече повече от 25 години за речен риболов на кефал в р.Стряма и р. Тунджа над яз. Копринка . Става въпрос не за пачи , а за гъши пера. По-малките (15-20 см) са с носимост 1.0/1.5гр. , средните (18-25см) са с носимост 1.5/2.5гр. а най-големите т.н. "махови" пера (25-35) см са с носимост 2.5/3.5-4.0гр. При речния риболов обаче ги ползвам без утежнение за ловене на кефал в плитки и бързи води на скакалец или ручейник от пролетта до есента с директен телескоп 6/7 м срещу течението.
Ще споделя аз как ги ползвам за речен риболов: директен телескоп 6/7/8 м , със или без ластик , цяла линия без повод 0.12-0.18 с тридесет до петдесет сантиметра по-къса от телескопа. Кука , тънка черна "орловка" , номер 6-10 за скакалци и тези номера , жълта или черна за ручейници . Дълбочината на която ловя е от 20 см до метър(река Стряма) , Плувката отстои на 60-80 см от куката , прикрепена с две шлаухи , с по-тънката част към куката. Замята се СРЕЩУ ТЕЧЕНИЕТО , по възможност в близо до единия или другия бряг , в началото или края на бързеи , зад паднали дървета и т.н. ( Стряма и Тунджа не са големи реки и със 6/7 метра се облавят перфектно) Засича се незабавно при задържане на плувката или тръгване в някаква посока различна от обичайното '"возене"от течението. В поне 30% от случаите следва удар още с цопването ("чип-чип") , ползвам средни размери пера 18-25см , всяко едно оцветяване на плувката е нежелателно- изнервя кефалите и скачат на него
При насрещен вятър утежнявам линията с два дропера 0.3-0.5 гр плътно по един от двете страни на плувката с цел да може да се замята срещу вятъра , при по-големи дълбочини линията може леко да се утежни с 0.05-0.2 гр на 30-35см от куката.
Дано да съм разбираем
Наслука !!!!
п.п. за стръв могат да бъдат скакалци, пчели , оси , търтей , ручейници, лежляци , восъчни молци, черници , мравки и "даже" изкуствени мухи!
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Е това вече е съвет от професионалист.Браво! 

- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- valeri
- разбира нещата
INCUBUS написа:Не е "само на скакалци"през лятото,колега - точно най-големите кефалюги съм ги хващал посред жарко,гнусно лято,месец август,на грозд бели и/или на по-дебел торен червей.Имай пред вид,че кефалите се срещат в реките и язовирите и на по-голяма надморска височина,там където скакалчугите не са много разпространени.
Аз никога не съм ловил кефали... Само ми стана интересно как така ги няма тези скакълци при по голяма надморска височина като лятото доста събирам за улов на пъстърва или са някакяв друг модел, или нещо не вдявам.И след събиране на сеното те се събират на някое зелено стебко ощезелено и не откосено и са по бих казъл стотици на растение и се сабират като сложиш едноплатнище на земята и буташ стеблото и си готов .....(Като имам наблюдение че ги има над 1500м.н.в.)И то доста със завидни размери.

-
- сериозен играч
Аз имено заради тежината използвам химикалка за да мога да хвърлям по-на далече,дори по някой път я утежнявам с две оловца от двата края.Реките на които ходя са плитки и широки и за това ми трябва да мога да замятам на далече, а това че цветът е оранжав не пречи изобщо защото доста често рибите нападат първо плувката и после директно отиват към стръвта. На този монтаж рекорда ми е 80 кефала за 2.5 часа, а ако седя от 6:00 до 20:00 на раката просто няма кой да брои рибата.Имал съм случаи кадето от 15 поредни замятания съм хващал 15 кефала.Не че се хваля но е факт.
Последно промяна от LynyrdSkynyrd на Пет Авг 15, 2008 8:20 am, променено общо 1 път.