За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

Zagrey написа:
Климатичните и почвените условия са различни, този който е писал статия може да има наблюдения за съвсем друг и различен във всяко отношение ареал.
Аронията успява навсякъде без тежките глинести почви. В литературата масово се посочват каменисти и песъчливи почви с наклонени терени. Но целта е да се акцентира върху възможността да се посочи като успешна алтернатива за използване и уплътняване на тези площи. Т.е. , когато друго не успява там.
Три са основните предимства на Аронията :
- Издържа на ниски температури до -30 градуса;
- Не е особено взискателна към хумусното съдържание на почвите;
- Все още не се напада от сега разпространените болести и неприятели.
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 320
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от deso_bg »

Данчо мерси за отговора, но има остатъчна захарност и не ми се ще да го пресичам сега. По-скоро ми се ще да сулфитирам като при виното и да спра евентуално оцетно-киселата ферментация като ферментира напълно или поне да намалее като му променя PH-то....но не съм пробвал и не знам дали ще стане. Май му беше висока температурата, ама ме домързя да ги охлаждам тия джанки :mrgreen: Иначе киселото на казана се оправя със сода в допустими граници .
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Аронията иска доста вода,поне аз поливам през 3-4 дена.
иначе дава много плод
Изображение

А това го засях миналата есен,малко е пораснало.
Изображение

От него очаквам догодина да има плод.
Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

КИРО написа: Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
И добре ще направиш, защото не след дълго ще те молят за посадъчен материал.
Ей го, в радиус към 100 км. около мен няма такъв материал. А тази есен имам желание да бодна 5-6 коренчета.
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

deso_bg написа:Данчо мерси за отговора, но има остатъчна захарност и не ми се ще да го пресичам сега. По-скоро ми се ще да сулфитирам като при виното и да спра евентуално оцетно-киселата ферментация като ферментира напълно или поне да намалее като му променя PH-то....но не съм пробвал и не знам дали ще стане. Май му беше висока температурата, ама ме домързя да ги охлаждам тия джанки :mrgreen: Иначе киселото на казана се оправя със сода в допустими граници .
преди да затвориш капака на казана,слагаш дървена пепел(само от изгорели дърва,без други примеси ,като найлони и гуми)-,една лопатка.тя също предпазва от киселеене на ракията и я избистря.
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Аве Десо,според мен,докато ферментира материала,няма как да влезе
в киселата графа. ( може и да се бъркам де )
Ако ще вариш ракията на по-късен етап - примерно след 4-5 месеца,
сипи в материала,ама когато е завършила пълната ферментация,
на 200л/към 200-300гр ракия,или пък си раздели апракито от последния казан,
в бидоните.Така или иначе,ще си го вариш и него,но то пресича материала
към киселеенето.
Това си го знаем от дъртите,е вече и аз съм от тях - та има ефект де.
Тук като уври вече виното,и за да не му се даде възможност да
премине към варианта оцет - сипваме си тази порция хубава ракия.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Zagrey
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 105
Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Zagrey »

КИРО написа:Аронията иска доста вода,поне аз поливам през 3-4 дена.
иначе дава много плод
Изображение

А това го засях миналата есен,малко е пораснало.
Изображение

От него очаквам догодина да има плод.
Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
Хубави растения, сам ли си правиш новите храсти или вземаш от разсадник?
Пробвал ли си от семка дали се получава?
Това с поливането ми е основният проблем, трудно се полива този терен на който искам да правя градината, идеята ми е за стотина храста и си трябва доста вода.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър
Мнения: 11636
Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
Местоположение: Кичево до ВАРНА
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от КИРО »

Първата я взех от разсадник,а малката миналата есен я засях,
като си взех от голямата израстък.
Тази година пак ще разсадя 2-3 броя.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 320
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от deso_bg »

КИРО написа:Аве Десо,според мен,докато ферментира материала,няма как да влезе
в киселата графа. ( може и да се бъркам де )
Ако ще вариш ракията на по-късен етап - примерно след 4-5 месеца,
сипи в материала,ама когато е завършила пълната ферментация,
на 200л/към 200-300гр ракия,или пък си раздели апракито от последния казан,
в бидоните.Така или иначе,ще си го вариш и него,но то пресича материала
към киселеенето.
Това си го знаем от дъртите,е вече и аз съм от тях - та има ефект де.
Тук като уври вече виното,и за да не му се даде възможност да
премине към варианта оцет - сипваме си тази порция хубава ракия.
За всеки случай го отървахме материалчето от мъките и стана на 15 литра 57% джанковица :lol:
Нищо му нямаше, малко параноя само.... :mrgreen:
delio-haidutin
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1116
Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
Местоположение: шумен град

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от delio-haidutin »

настъпи сезона на виното:
по "бабешки" на 10 л вода се слага 2,2 кг захар,за направа на "вино" от вода(втора реколта),или за достигане на необходимата захарност-1кг захар за качване на на 1% на 100 л материал.преди се е мерило с прясно яйце,да изплува колкото 5 стотинки,преблизително отговаря на 21-22 % измерено със захаромер :idea:
въпрос::
когато на 10 л вода ,сложа 2,2 кг захар защо не постигам 22% захарност(16-17)???зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???има ли други фактори които да влияят върху показанията на захаромерите(не говорим за 1% +;-)???
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
Аватар
Христо Рангелов
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
Местоположение: Търговище

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от Христо Рангелов »

Ние с баща ми на 20 литра слагаме по 3 кила Захира :)
"The more you know, the less you carry"
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Мнения: 11750
Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
Местоположение: Горна Оряховица
Обратна връзка:

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от sapuna »

И когато спрете да използвате Захира ,ще постигнете всички изписани препоръки по горе с точност до литър/градус/ферментация/количество продукция!Има захар ,има и подсладители!В ракиения форум се мъчат да ме опровергаят ,но аз вярвам на "патилото" а не на "старото"!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

delio-haidutin написа:зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???
Даа, зависи от захарта.
От 2-3 години в България започнаха да добавят подсладител в захарта. Подсладителя е по-евтин от натуралната захар и в крайна сметка се постига по-ниска цена за потребителите.
На пазара се предлага захар в приблизително три ценови групи, като колкото е по-евтина, толкова е по-високо съдържанието на подсладителя.
Като вложите захар с високо ниво на подсладителя в джибрите, ферментацията протича частично. Пада и качеството на материала. Самата захар след като я консумирате, се появява лек нагарчащ вкус, но се проявява като послевкус.
В масовите случаи такава захар не носи наименованието ЗАХАР на опаковките. В случая такава е и Захирата. Предлага се в хартиена опаковка. Но има и тарикати, които я пакетират в стандартните опаковки и съответно я пласират на по-висока цена.
Избягвайте захарта предложена като брандове от големите търговски вериги. По-евтина е, но е такава, каквато ви я описах по-горе.
На опаковките със захар с добавен подсладител обичайно не е упоменат производителя. Упоменат е само дистрибутора.
Някои може и да не повярват, но вече 8 години съм в търговската сфера.
deso_bg
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 320
Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
Местоположение: София

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от deso_bg »

delio-haidutin написа: когато на 10 л вода ,сложа 2,2 кг захар защо не постигам 22% захарност(16-17)???зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???има ли други фактори които да влияят върху показанията на захаромерите(не говорим за 1% +;-)???

20% захарност дават 1кг. захар прибавени към 4 литра вода :idea: Или по - простичко казано: Четири литра дестилирана вода тежи 4кг., прибавени към 1кг захар- имаме 5кг разтвор-100/5=20% :wink:

Ма'ни тия глупости за захарта менте :mrgreen: :drinkers:
dantho.mihov
Модератор
Модератор
Мнения: 3727
Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
Местоположение: Наше село

Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..

Мнение от dantho.mihov »

deso_bg написа:
Ма'ни тия глупости за захарта менте :mrgreen: :drinkers:
Бе то и Митко Сапуна по-горе го е казал, ама ...
До като не се опари човек, няма да го повярва.
Хайде, със Здраве ! И да приготвите добри напитки.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”