Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум


За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Аронията успява навсякъде без тежките глинести почви. В литературата масово се посочват каменисти и песъчливи почви с наклонени терени. Но целта е да се акцентира върху възможността да се посочи като успешна алтернатива за използване и уплътняване на тези площи. Т.е. , когато друго не успява там.Zagrey написа:
Климатичните и почвените условия са различни, този който е писал статия може да има наблюдения за съвсем друг и различен във всяко отношение ареал.
Три са основните предимства на Аронията :
- Издържа на ниски температури до -30 градуса;
- Не е особено взискателна към хумусното съдържание на почвите;
- Все още не се напада от сега разпространените болести и неприятели.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 320
- Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
- Местоположение: София
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Данчо мерси за отговора, но има остатъчна захарност и не ми се ще да го пресичам сега. По-скоро ми се ще да сулфитирам като при виното и да спра евентуално оцетно-киселата ферментация като ферментира напълно или поне да намалее като му променя PH-то....но не съм пробвал и не знам дали ще стане. Май му беше висока температурата, ама ме домързя да ги охлаждам тия джанки
Иначе киселото на казана се оправя със сода в допустими граници .

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Аронията иска доста вода,поне аз поливам през 3-4 дена.
иначе дава много плод

А това го засях миналата есен,малко е пораснало.

От него очаквам догодина да има плод.
Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
иначе дава много плод

А това го засях миналата есен,малко е пораснало.

От него очаквам догодина да има плод.
Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
И добре ще направиш, защото не след дълго ще те молят за посадъчен материал.КИРО написа: Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
Ей го, в радиус към 100 км. около мен няма такъв материал. А тази есен имам желание да бодна 5-6 коренчета.
-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
преди да затвориш капака на казана,слагаш дървена пепел(само от изгорели дърва,без други примеси ,като найлони и гуми)-,една лопатка.тя също предпазва от киселеене на ракията и я избистря.deso_bg написа:Данчо мерси за отговора, но има остатъчна захарност и не ми се ще да го пресичам сега. По-скоро ми се ще да сулфитирам като при виното и да спра евентуално оцетно-киселата ферментация като ферментира напълно или поне да намалее като му променя PH-то....но не съм пробвал и не знам дали ще стане. Май му беше висока температурата, ама ме домързя да ги охлаждам тия джанкиИначе киселото на казана се оправя със сода в допустими граници .
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Аве Десо,според мен,докато ферментира материала,няма как да влезе
в киселата графа. ( може и да се бъркам де )
Ако ще вариш ракията на по-късен етап - примерно след 4-5 месеца,
сипи в материала,ама когато е завършила пълната ферментация,
на 200л/към 200-300гр ракия,или пък си раздели апракито от последния казан,
в бидоните.Така или иначе,ще си го вариш и него,но то пресича материала
към киселеенето.
Това си го знаем от дъртите,е вече и аз съм от тях - та има ефект де.
Тук като уври вече виното,и за да не му се даде възможност да
премине към варианта оцет - сипваме си тази порция хубава ракия.
в киселата графа. ( може и да се бъркам де )
Ако ще вариш ракията на по-късен етап - примерно след 4-5 месеца,
сипи в материала,ама когато е завършила пълната ферментация,
на 200л/към 200-300гр ракия,или пък си раздели апракито от последния казан,
в бидоните.Така или иначе,ще си го вариш и него,но то пресича материала
към киселеенето.
Това си го знаем от дъртите,е вече и аз съм от тях - та има ефект де.
Тук като уври вече виното,и за да не му се даде възможност да
премине към варианта оцет - сипваме си тази порция хубава ракия.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
- Мнения: 105
- Регистриран на: Пет Окт 30, 2009 1:31 pm
- Местоположение: София
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Хубави растения, сам ли си правиш новите храсти или вземаш от разсадник?КИРО написа:Аронията иска доста вода,поне аз поливам през 3-4 дена.
иначе дава много плод
А това го засях миналата есен,малко е пораснало.
От него очаквам догодина да има плод.
Тази есен мисля да си заседя още 2 -3 корена покрай оградата.
Пробвал ли си от семка дали се получава?
Това с поливането ми е основният проблем, трудно се полива този терен на който искам да правя градината, идеята ми е за стотина храста и си трябва доста вода.
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Мнения: 11636
- Регистриран на: Пон Авг 20, 2007 7:12 am
- Местоположение: Кичево до ВАРНА
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Първата я взех от разсадник,а малката миналата есен я засях,
като си взех от голямата израстък.
Тази година пак ще разсадя 2-3 броя.
като си взех от голямата израстък.
Тази година пак ще разсадя 2-3 броя.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- ще става разбирач
- Мнения: 320
- Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
- Местоположение: София
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
За всеки случай го отървахме материалчето от мъките и стана на 15 литра 57% джанковицаКИРО написа:Аве Десо,според мен,докато ферментира материала,няма как да влезе
в киселата графа. ( може и да се бъркам де )
Ако ще вариш ракията на по-късен етап - примерно след 4-5 месеца,
сипи в материала,ама когато е завършила пълната ферментация,
на 200л/към 200-300гр ракия,или пък си раздели апракито от последния казан,
в бидоните.Така или иначе,ще си го вариш и него,но то пресича материала
към киселеенето.
Това си го знаем от дъртите,е вече и аз съм от тях - та има ефект де.
Тук като уври вече виното,и за да не му се даде възможност да
премине към варианта оцет - сипваме си тази порция хубава ракия.

Нищо му нямаше, малко параноя само....

-
- разбира нещата
- Мнения: 1116
- Регистриран на: Пет Юли 02, 2010 8:17 pm
- Местоположение: шумен град
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
настъпи сезона на виното:
по "бабешки" на 10 л вода се слага 2,2 кг захар,за направа на "вино" от вода(втора реколта),или за достигане на необходимата захарност-1кг захар за качване на на 1% на 100 л материал.преди се е мерило с прясно яйце,да изплува колкото 5 стотинки,преблизително отговаря на 21-22 % измерено със захаромер
въпрос::
когато на 10 л вода ,сложа 2,2 кг захар защо не постигам 22% захарност(16-17)???зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???има ли други фактори които да влияят върху показанията на захаромерите(не говорим за 1% +;-)???
по "бабешки" на 10 л вода се слага 2,2 кг захар,за направа на "вино" от вода(втора реколта),или за достигане на необходимата захарност-1кг захар за качване на на 1% на 100 л материал.преди се е мерило с прясно яйце,да изплува колкото 5 стотинки,преблизително отговаря на 21-22 % измерено със захаромер

въпрос::
когато на 10 л вода ,сложа 2,2 кг захар защо не постигам 22% захарност(16-17)???зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???има ли други фактори които да влияят върху показанията на захаромерите(не говорим за 1% +;-)???
ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."
- Христо Рангелов
- разбира нещата
- Мнения: 1136
- Регистриран на: Съб Сеп 04, 2010 10:19 pm
- Местоположение: Търговище
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ние с баща ми на 20 литра слагаме по 3 кила Захира 

"The more you know, the less you carry"
- sapuna
- Модератор
- Мнения: 11750
- Регистриран на: Вто Сеп 06, 2005 1:15 am
- Местоположение: Горна Оряховица
- Обратна връзка:
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
И когато спрете да използвате Захира ,ще постигнете всички изписани препоръки по горе с точност до литър/градус/ферментация/количество продукция!Има захар ,има и подсладители!В ракиения форум се мъчат да ме опровергаят ,но аз вярвам на "патилото" а не на "старото"!
-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Даа, зависи от захарта.delio-haidutin написа:зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???
От 2-3 години в България започнаха да добавят подсладител в захарта. Подсладителя е по-евтин от натуралната захар и в крайна сметка се постига по-ниска цена за потребителите.
На пазара се предлага захар в приблизително три ценови групи, като колкото е по-евтина, толкова е по-високо съдържанието на подсладителя.
Като вложите захар с високо ниво на подсладителя в джибрите, ферментацията протича частично. Пада и качеството на материала. Самата захар след като я консумирате, се появява лек нагарчащ вкус, но се проявява като послевкус.
В масовите случаи такава захар не носи наименованието ЗАХАР на опаковките. В случая такава е и Захирата. Предлага се в хартиена опаковка. Но има и тарикати, които я пакетират в стандартните опаковки и съответно я пласират на по-висока цена.
Избягвайте захарта предложена като брандове от големите търговски вериги. По-евтина е, но е такава, каквато ви я описах по-горе.
На опаковките със захар с добавен подсладител обичайно не е упоменат производителя. Упоменат е само дистрибутора.
Някои може и да не повярват, но вече 8 години съм в търговската сфера.
-
- ще става разбирач
- Мнения: 320
- Регистриран на: Чет Авг 27, 2009 4:45 pm
- Местоположение: София
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
delio-haidutin написа: когато на 10 л вода ,сложа 2,2 кг захар защо не постигам 22% захарност(16-17)???зависи ли това от захарта и дали има захар от сладка по- сладка???има ли други фактори които да влияят върху показанията на захаромерите(не говорим за 1% +;-)???
20% захарност дават 1кг. захар прибавени към 4 литра вода


Ма'ни тия глупости за захарта менте


-
- Модератор
- Мнения: 3727
- Регистриран на: Съб Апр 21, 2012 11:22 am
- Местоположение: Наше село
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Бе то и Митко Сапуна по-горе го е казал, ама ...deso_bg написа:
Ма'ни тия глупости за захарта менте![]()
До като не се опари човек, няма да го повярва.
Хайде, със Здраве ! И да приготвите добри напитки.