Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Nikola Polizovski
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: Има ли гъбари?

Мнение от Nikola Polizovski »

Ето колеги какво набрахме днес следобед с татко ми.
Изображение
Изображение
Красота, иаичарки млади започват сега да излизат,а ето и манатарките ,и те не изненадиха :wink:
Изображение
ИзображениеТатко ми,ето го штастлив :lol:
Изображение
Изображение
Аде наслука с габите :wink: при нас започнаха,утре ште ходи татко ми сам,заштото аз вече се уговорих за по риба :lol:
Macedonia
Братко, теб съм те признал! :drinkers: :D
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема! :lol:
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Май най-прав за моето питане е Страхил,Баш Майстора! Щом бръмча още, след като съм яла, значи става....То...един път се мре! Да не е от удар! :D
Тук вчера говорих с циганите.Те, като дойде това време и плъпват по горите да маскарят за парици горките за лебец! Казаха ,че манатарката още е слаба. Изкупували я на безценица.
Честно казано, предпочитам рижийката пред манатарката! Прилича на пилешки воденички в масълце!!!/леле, покапах се, по брадата ми потече, в устата ми не влезе!/
Днес излязоха други задачи ,че не успях да излеза навън. Аз хойкам сама по баира! Не ми пречи! Кой смей да се засмей! От такова животно като жената , всичко друго бяга презглава!!! :D Имам идея да изкарам мойто либе да си разходи либеницата по къра с мене утре. Дано го изкарам, че се е забил "като пирон в кисело мляко" в едни строежи! Е, тогава /защото кола не карам, има важни причини/, ще има снимки на други, разни гъби.
Виждам, всички сте си с лицата си. Затова ще ви пусна една снимка, че да ме видите!
Изображение
Моряче, не се гъбаркай, защото хем съм гъбарка, хем съм Габаревка!/там съм родена!/ Не пий тая чернилка, ами ела на кайсиева ракийка! Хаджи Герги я е варил!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 9:58 pm, променено общо 1 път.
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Моряк1, имам молба.Ако имаш тази книжка, от която пращаш фотографиите, скенирай я, и помагай!
Няма да се дразним,но може понякой път да се задяваме :lol: ей тъй за веселото.Ще пробвам да я сканирам ,а утре ще снимам книжката отпред ,поне да се види.И падне ли ми още един брой пращам без проблем :wink: Че кой бяга от кайсиевка правена с мед :lol: :lol: :lol:
А сега де? :roll:
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Да сбъркаш Булката гъба с червената мухоморка , трябва да си абсолютен лаик!
Булката е топлолюбива гъба. Расте предимно в широколистни гори и то да са редки, просветлени. Булка гъба съм брала в Казанлъшко-Средногорово и пътя за там.Направо от пътя се виждаше! То не е красота!! То е грееща хубост! БУЛКА!
Тук добавям нещо.Не е задължително булката гъба да е в широколистна гора. Там, където за първи път брах булка, /в Средногоровско землище/, я брах в широколистна. После, по-навътре гората е смесена.
Мухоморката се среща най-често в иглолистните или предимно по края на млади иглолистни гори. Един път съм виждала червена мухоморка. В Балкана, над Горно Изворово На края на една поляна , до гъста елова гора.
Булката е яйченожълта отдолу, докато мухоморката е бяла.
Разликата в шапките е тази, че докато булката е Кървавооранжево червена, то при мухоморката повече бие на болен от мана домат! Цвета е доматеночервен, и остатъците от булото приличат на мухлясалите места на домата. Имаше една книжка с приказки с илюстрация с гъба-"Червената шапчица". Това е гъба мухоморка!
Булката е на по-късичко пънче от мухоморката. Булката може да расте и на пясъка стига да е наблизо с дъбовете, докато мухоморката бие по към високите ливади.
Булка гъба съм намирала и в кориите на Подбалкана-Розовата долина, и в Средна гора. Тук- булка изобщо не съм срещала! Странджа и Сакара са по-встрани от селото.
По-често хора се отравят при брането на бялата мухоморка ,отколкото от червената.Червената е рядко срещана гъба.
Нещо любопитно.Там, горе в Балкана, близо до тази гъба мухоморка, която беше на земята, имаше клонче със забодена на него ....друга мухоморка! Не от човек! Катеричката го беше сторила! Сигурно и трябваше за нещо!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:04 pm, променено общо 1 път.
Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Наложи се да променям мнението си, защото не прие другата снимка....А моряка успял, та чел! Чудесно! А сега ето и "мойто либе"!
Изображение
Този в средата, със среброто в косата! "Мамин убавец"!!
Имам две книжки, но едната е на руски с едни фотографии, да ти умре коня от мъка да ги разгадаеш...
Намеря ли нещо ценно-ще скенирам! За всички!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:06 pm, променено общо 1 път.
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

moriak1 написа: Не съм виждал на живо дяволска гъба,но поне по книгата я дават ,че отдолу е "дунапрен" и също пише слабо отровна,причинява стомашни разтройства :roll:
Там където ходиш,ги има много,затова внимавай.Щом я отчупеш малко,веднага си пуска мастилото,и е малко по-грозна от манатарката,защото и нея я има там където ходиш.
Теб питах,ама питам и другите.Набарах днес доста печурки.Те си имат особенния аромат,и понеже бяха още затворени,но с аромата си,питах по тлф Моряка,дали и бялата мухоморка има същия аромат.? Е той ги е виждал,както и аз,но тогава на мен не ми дойде на акъла да помириша,пък и Ванката ми отговори същото.Чакам от други отговор.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

А за дяволската съм чувал легенди,че при особенно приготвяне,се ядат,даже лекуват от рак.И то много бързо,но легенди....
Изображение

Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

КИРО написа:[Е той ги е виждал,както и аз,но тогава на мен не ми дойде на акъла да помириша,пък и Ванката ми отговори същото.Чакам от други отговор.
Кире отворих сега книгата и като зачетох внимателно пише
-Месо:бяло,с доста силна миризма на ряпа с лютив вкус.
За вкуса ич не пробвай ,че та изтървахме :cry: и по отпосле ше заносим морския риболов :lol: :lol:
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Щом казваш,няма да пробвам......пък ако знаеш как искам.!!!!!Изображение
Изображение

Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Нещо ме накара да се върна.Имало защо!
Бялата мухоморка има много повече прилика с бялата сърнела, отколкото с печурката. Печурката и мухоморката могат да се сбъркат само в много млада възраст. Това трябва да се взима подвпредвид.
Затова е най-добре да се бере печурка когато е толкова отворена, че белезите и ясно да си личат. Розово, тъмнорозово, охрено, по-тъмно охрено. Когато е вече застаряваща-кафяво до черно.Такива са ламелите.
Съмняваш ли се в гъбата, режи на две, ако е затворена.Тогава ще видиш цвета на ламелите.
Печурката има един двойник-Карболовата печурка.Върнете се назад и прочетете. Писано е за нея, като за Йодовка.
Отличителни белези: Изкривено пънче. Извито и тънко. Расте на самодивски кръгове . И най-вече: при отрязване , местото на отреза става сярножълто на цвят. Отровножълто. При варене замирисва силно на карбол, като в морга.
Причинява разтройства. При хора с чувствителен стомах, се стига до лоши последици. Тук я има,и я знам къде расте от години. Ако стои-имате снимка! Предпочита храсти, стари къшли, бъзаци, по-високи треви.
Преди години изхвърлих след голям скандал две гюллапски кошници/ това са кошници в които се берат рози, и са много големи/точно такива печурки ,брани от мои роднини.Това, което те съмнява- хвърляй без съжаление!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:11 pm, променено общо 1 път.
Аватар
dimi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dimi »

Кире мисля че има доста голяма видима разлика между бялата мухоморка и печурката.
бяла мухоморка
Изображение
печурка
Изображение

А между другото това прилича на книгата от която се информира Моряка :arrow: Книга
Аватар
Моряка
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Моряка »

Изображение
В интерес на истината бих казал,че някой, който е попълвал тези данни за мухоморката е преписвал от тази книжка :wink: Ще разгледам Уикипедията днес ,като имам време.И в тази книга снимковия матерял е лош в сравнение с текста и броя на изброените гъби.Абе общо взето по-добра книжка лично не съм виждал. 8)
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Ванка , закъсня с представянето.Вчера набрах с колегата доста печурки / имаше голям мерак за гъби /,но нещо не се разбрали с жена си и комшийката,като ги търкали,пускали нещо зелено /паднах от смях ама /,та днес ми ги върна.Че като ги направих по оригиналната рецепта,шурито на линия,изпихме по 100-200 ракия с това мезе.
Е, ще е вярно,ако се чуем утре.
Изображение

Аватар
p4eli4kata
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от p4eli4kata »

Морски, тази книжка не съм я виждала. Имам две други.Едната някаква мъничка, направо не става за нищо.Другата е руска.Гъби най различни, но не отговарят на нашите условия.Преди време бях взимала една книжка от съседите- направо върха! Ей тука я намерих, но е доста скъпа, макар и антикварна.

http://www.alba-books.com/index.php?go=products&id=2227
Днес, като ми се "втричи плюнката" от работата из къщи/край няма!/, си "награбих чукалата и се пернах по баиро като хамовото семе"! Какво направих? Утре ще кача снимките! Вече е 23.30, от 14.30 с гъби се разправям!
Последно промяна от p4eli4kata на Вто Ное 25, 2008 10:13 pm, променено общо 1 път.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

p4eli4kata написа:Печурката и мухоморката могат да се сбъркат само в много млада възраст
Май съм ги пообъркал нещо, защото снощи ядох едни сърнели и печурки и час-два след това се сцепих да повръщам. :oops:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”