Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- rosboz
- ще става разбирач
Re: Има ли гъбари?
iph написа:Някой има ли представа какви са гъбите от снимките по-долу ?
Намерих ги на поляна в голямо количество. Направи ми впечатление, че растяха около тор. Ламелите кафенеят както се вижда от снимките, а гуглата на места е с кафеникав отенък.
На мен ламелите ми се виждат бели - не пипай.
А сърнелите масово са тръгнали по полето - в акациеви и дъбови горички и ако имате късмет може да хванете някоя щука.

Панирани са божествени
ski today
work tomorrow
work tomorrow
Хаха супер...и риба и гъби.
Колеги наскоро си свалих една енциклопедия за гъбите в България. Автори са Даки Йорданов, Симеон Ванев и Виолета Факирова - БАН, Институт по ботаника.Изданието е от 78г.
Ето един скрийншот от нея
Ако има голямо желание към нея , мога да ви я шерна и да я прочетете.
П.П. : НЕ берете гъби, които не познавате, защото последствията могат да бъдат фатални

Колеги наскоро си свалих една енциклопедия за гъбите в България. Автори са Даки Йорданов, Симеон Ванев и Виолета Факирова - БАН, Институт по ботаника.Изданието е от 78г.
Ето един скрийншот от нея

Ако има голямо желание към нея , мога да ви я шерна и да я прочетете.
П.П. : НЕ берете гъби, които не познавате, защото последствията могат да бъдат фатални

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Много ми хареса - и риба и гъбиrosboz написа:...А сърнелите масово са тръгнали по полето - в акациеви и дъбови горички и ако имате късмет може да хванете някоя щука.

здравейте ! Ако може някой да ми каже дали е брал пърхутки и как се разпознават ядливите, тъй като днес намерих едни , големи колкото юмрук , бледо сивкави на пъпчици. Отвътре бяха бели с добре изглеждащо месо , но когато ги панирахме се появи неприятна миризма на лекарство или нещо такова. И друг път сме брали подобни и бяха доста вкусни . Не разбрах какво не беше наред. Затова ви моля за вашето мнение!
-
- новобранец
Здравейте колеги,
Бях преди ден два за гъби и намерих голяма слука... много ливадни и полски печурки, но в една влажна дъбова горичка намерих и две гъби, които не ги знам каквиса? Диаметъра им е около 20см. На снимките изглеждат бели, но са с жълт отенък. Имат много приятен аромат, но незнам дали стават за ядене! Някой може ли да ги познае?
Поздрави!

Бях преди ден два за гъби и намерих голяма слука... много ливадни и полски печурки, но в една влажна дъбова горичка намерих и две гъби, които не ги знам каквиса? Диаметъра им е около 20см. На снимките изглеждат бели, но са с жълт отенък. Имат много приятен аромат, но незнам дали стават за ядене! Някой може ли да ги познае?
Поздрави!

Едра миризливка, ядлива, clitocybe geotropa, поне на мен на това ми прилича. Не пуска боя като се готви, само побелява мазнината, като че е пуснато брашно. На мен не ми е вкусна, само съм са я пробвалаmarincheshki написа:Здравейте колеги,
Поздрави!

От пърхутките има само един вид НЕЯДЛИВИ .dido66 написа:здравейте ! Ако може някой да ми каже дали е брал пърхутки и как се разпознават ядливите, тъй като днес намерих едни , големи колкото юмрук , бледо сивкави на пъпчици. Отвътре бяха бели с добре изглеждащо месо , но когато ги панирахме се появи неприятна миризма на лекарство или нещо такова. И друг път сме брали подобни и бяха доста вкусни . Не разбрах какво не беше наред. Затова ви моля за вашето мнение!
Разпознаването им е лесно:
Неядливите при разчупване имат синкави влакна вътре- като конци. Това е.
Другите са ядливи ДОКАТО са млади.
Когато поостареят и месото им започне да жълтее вече са неядливи .
Предполагам при вас е било така.
Само предположение - това са "лютиви млечници".marincheshki написа:Здравейте колеги,
Поздрави!
![]()
Отделяха ли БЯЛ сок при разчупване?
Когато ги вкусиш .... търсиш ли вода да гасиш пожара (лютят като луди..)?
По това лесно се разпознават.
@bgbul,
Да имаш някаква представа какви са гъбите от снимките, които пуснах по-рано ?
-
- научил се да хвърля
Привет колеги гъбари,
Преди няколко години се заинтересувах от този вид "големи бели гъби", които срещам редовно, особено при по сухи условия. Гъбата за която говоря много прилича на снимката на колегата marincheshki.
Ето и снимка на една позавехнала, от моя албум:
http://forum.nariba.com/gallery/image.p ... age_id=534
http://forum.nariba.com/gallery/image.p ... age_id=533
Тази е доста пожълтяла, но по свежите екземпляри са основно бели, частично с жълто охрени петна. Основно ги срещам в иглолистни и смесени гори, като разравям надигнатите иглички.
Там където обикновено събирам гъби, никой не я бере. В самостоятелните опити да я определя по български източници стигнах до идеята, че това е Горчива млечница , Потрасница /Lactarius vellereus/. Неядлива гъба, която при определена обработка може да се консумира.
Причината да се заровя в този вид гъби обаче, бе една моя позната рускиня. На един съвместен излет тя сподели, че тази гъба я помни от своето детство. Брала е, и е консумирала много "такива бели гъби " наричали ги груздь. Основно ги приготвяли в саламура след изваряване, не помня вече в колко води
.
Разглеждайки множество руски сайтове и проверявайки в различни руски книги обаче, установих, че под името Грузд, руснаците берат много и различни видове млечници, дори и гъба от рода на гълъбките /Russula/.
В предвид спецификата на руския начин на консумиране на гъби, (продължителна термична обработка) допускам че е възможно да са брали и Горчива млечница, Потрясница /Lactarius vellereus/. Възможно е обаче, и да не се среща масово при тях. Те имат описание на една гъба, която много ценят, Груздь настоящий / Lactarius resimus /, за която обаче, не съм срещал нищо по нашите книги ( поне тези които ползвам),
Друга възможна гъба, която вероятно съм срещал, и много прилича на тези "големи бели гъби", е Бяла гълъбка /Russula delica/ , която не пуска мляко.
Поради голямото си сходство, тези "големи бели гъби" не ги бера и консумирам.
Поздрави и спорен гъбобер.
П.П
По ниските части, покрай реки и по поляни в момента е урожай на сърнели.
Преди няколко години се заинтересувах от този вид "големи бели гъби", които срещам редовно, особено при по сухи условия. Гъбата за която говоря много прилича на снимката на колегата marincheshki.
Ето и снимка на една позавехнала, от моя албум:
http://forum.nariba.com/gallery/image.p ... age_id=534
http://forum.nariba.com/gallery/image.p ... age_id=533
Тази е доста пожълтяла, но по свежите екземпляри са основно бели, частично с жълто охрени петна. Основно ги срещам в иглолистни и смесени гори, като разравям надигнатите иглички.
Там където обикновено събирам гъби, никой не я бере. В самостоятелните опити да я определя по български източници стигнах до идеята, че това е Горчива млечница , Потрасница /Lactarius vellereus/. Неядлива гъба, която при определена обработка може да се консумира.
Причината да се заровя в този вид гъби обаче, бе една моя позната рускиня. На един съвместен излет тя сподели, че тази гъба я помни от своето детство. Брала е, и е консумирала много "такива бели гъби " наричали ги груздь. Основно ги приготвяли в саламура след изваряване, не помня вече в колко води

Разглеждайки множество руски сайтове и проверявайки в различни руски книги обаче, установих, че под името Грузд, руснаците берат много и различни видове млечници, дори и гъба от рода на гълъбките /Russula/.
В предвид спецификата на руския начин на консумиране на гъби, (продължителна термична обработка) допускам че е възможно да са брали и Горчива млечница, Потрясница /Lactarius vellereus/. Възможно е обаче, и да не се среща масово при тях. Те имат описание на една гъба, която много ценят, Груздь настоящий / Lactarius resimus /, за която обаче, не съм срещал нищо по нашите книги ( поне тези които ползвам),
Друга възможна гъба, която вероятно съм срещал, и много прилича на тези "големи бели гъби", е Бяла гълъбка /Russula delica/ , която не пуска мляко.
Поради голямото си сходство, тези "големи бели гъби" не ги бера и консумирам.
Поздрави и спорен гъбобер.
П.П
По ниските части, покрай реки и по поляни в момента е урожай на сърнели.
За жалост нямам представа.iph написа:@bgbul,
Съжалявам.....
-
- научил се да хвърля
Да, сърнели има в изобилие.За час и половина днес набрахме 3 кг. от тях, малко горски и полски печурки.
http://imageshack.us/g/46/052xc.jpg/
http://imageshack.us/g/810/083fd.jpg/
Преди четири дни почти успяхме да стигнем до местата, където берем най-много гъби през лятото и се ужасих: повалени и изкоренени дървета от мокрия сняг, който валя преди две седмици.Горските пътища и пътеки са непроходими.Тайфун да беше минал там, пораженията щяхя да са по-малко.
http://imageshack.us/g/252/030qc.jpg/
Сега виждам, че снимките не показват и една десета от трагичното състояние на горите в Балкана около Елена.Трябва им време и ще се възстановят, не знам само с гъбите какво ще стане, ще ги бъде ли, или-не?
http://imageshack.us/g/46/052xc.jpg/
http://imageshack.us/g/810/083fd.jpg/
Преди четири дни почти успяхме да стигнем до местата, където берем най-много гъби през лятото и се ужасих: повалени и изкоренени дървета от мокрия сняг, който валя преди две седмици.Горските пътища и пътеки са непроходими.Тайфун да беше минал там, пораженията щяхя да са по-малко.
http://imageshack.us/g/252/030qc.jpg/
Сега виждам, че снимките не показват и една десета от трагичното състояние на горите в Балкана около Елена.Трябва им време и ще се възстановят, не знам само с гъбите какво ще стане, ще ги бъде ли, или-не?
-
- новобранец
Само предположение - това са "лютиви млечници".marincheshki написа:Здравейте колеги,
Поздрави!
![]()
Отделяха ли БЯЛ сок при разчупване?
Когато ги вкусиш .... търсиш ли вода да гасиш пожара (лютят като луди..)?
По това лесно се разпознават.[/quote]
Като ги берях не са отделяли бял сок, а сега ги вкусих и са много люти. Чудя се да ги ям ли или да не рискувам и да ги метна в кофата?
- Jack Daniels
- разбира нещата
Вариш ги в 2-3 води и стават страхотни.marincheshki написа:
Като ги берях не са отделяли бял сок, а сега ги вкусих и са много люти. Чудя се да ги ям ли или да не рискувам и да ги метна в кофата?
Да са ти вкусни!
-
- научил се да хвърля
marincheshki, няма да са ти толкова вкусни тези млечници, защото са доста застарели и в колкото и води да ги извариш, ще горчат.Под полепналите листа се вижда, че гуглите жълтеят, а лютивите млечници стават за ядене, докато са млади и с чисто бели гугли.
А щом си намерил и много ливадна и горска печурка, за какво са ти тези млечници?
А щом си намерил и много ливадна и горска печурка, за какво са ти тези млечници?