Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

Със спининг по Дунава - фоторазкази
Re: Със спининг по Дунава - фоторазкази
Някаква прогноза имаш ли за идните дни? 

Утре вечер до сутринта в петък са сомски. След това - нанай.kutinchev написа:Някаква прогноза имаш ли за идните дни?

- Румбата
- разбира нещата

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!
- krokibg
- учете се от него
Тамън си стягам новия кораб,та ще има с какво да се потроли без да се притеснявам че ще плувам в Дунаваsestrata написа:Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Павка,страхотни сте бе приятелю.Направо ви завиждам за прекрасната река.Тази пролет те пропуснахме но на есен ще ти идваме на гости![]()
![]()
![]()
![]()
Любе, тая година викам да се прехвърлим с лодките на необходимия остров и една седмица форса на рибите! Само МитеФ да не носи въдици, че напоследък много е задобрял...

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- val
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Павка, този воблер на снимката ми е любимец. Когато нищо не се случва пускам го в действие и резултата е налице.
Здравейте приятели, продължавам накратко с отчета каква я свърших през втората половина на ЮЛИ.
ВТОРНИК - 21 ЮЛИ 2009
Вчера, понеделнишки не остана време за реката, но тази сутрин отразих един бърз излет.
Думба-лумба, тукаима-туканема отървах капото с две расперчета.

и едно бебе.

ЧЕТВЪРТЪК - 30 ЮЛИ 2009
Ходенето на Реката сутрин опредено е за предпочитане пред вечерните часове, в които нормалните хора замезват блага ракия.
В понеделник отскочих преди работа и около 7 часа ме взеха два добри распера, които не успях да снимам.
Днес отново станах рано да пообиколя.

Оказа се, че в 5 часа вече съм закъснял и рибите бяха като побеснели.
Удряха хаотично и след няколко минути извадих първия разбойник - ОПА! -58 см

Смених няколко примамки, когато удари и вторият - ОПА, ОПА!! - 63 см

Цялата патклама продължи до 6:30, след което изведнъж всичко утихна, сякаш никога не е било...
ПЕТЪК - 31 ЮЛИ 2009
Ситуацията е общо взето повторение на вчерашната - пристигане в 5:15, чудно, окъпано от нощния дъжд утро, безветрие и водовъртежи от сериозни риби. Бях решил днес да упорствам на Трил 22 в оригинален вид с металикова разцветка. Първият 60 см распер удари почти веднага на предната кука при бавна проводка, последваха няколко леки почуквания, вторият 61 см - около 5:35 се закова на задната тройка със скоростно водене при голяма дистанция. С него имах малко екшън - след като го извадих на брега започна да блъска, изпуснах го, скъса влакното и незнайно как изчезна SIC ринга на върховия водач. Не носех резервна пръчка и продължих да ловя така. Към 6:15 отново имах силен удар, натисна няколко пъти към дъното и се откачи... Огледах примамката и установих, че едното жило на задната тройка е изправено. След 6:30 активността се изгуби.
СЪБОТА - 01 АВГУСТ 2009
И днес като вчера, като завчера и като утре
Ставане в 4:00, кафе и хоп - на Реката. Тя си шумоли, крие някакви рибки и само мога да предполагам къде са. Плъзгам ръка по навик да проверя края на влакното, замятам, повеждам няколко метра и усещам силен тласък в края на линията. Потегли и... олекна, даже прекалено. Тъпа работа, рибката ще си плува с 22 грамов трил в уста.
Като слепок съм в здрача, успявам някак да превържа карабинка и поставям нов трил. Добре, ама на този само почуква и не ще да вземе. Времето минава, вече е напълно светло, изреждам всякакви примамки - и нищо. В 7:30 поставям Мепс аглия лонгкаст №4 в жълто и успявам да уловя един 40 сантиметров младеж. На следващото замятане отново удар и отсреща натежава по-сериозен противник - сумист в лека категория до 60 см.
Лека полека наближава време за работа и се изнасям към офиса.

НЕДЕЛЯ - 2 АВГУСТ 2009
Неделя като неделя. Почивен ден и ден за разходка. Расперите също почиват. Дебна ги от 4:30, но ни се чуха - ни видяха. Тръгнах да ги търся през джунгли, блата и островчета, сред рояци от комари и стада диви прасета - ни вест ни кост. Само едно заблудено щукле се появи за да даде цвят на излета.

ВТОРНИК - 21 ЮЛИ 2009
Вчера, понеделнишки не остана време за реката, но тази сутрин отразих един бърз излет.
Думба-лумба, тукаима-туканема отървах капото с две расперчета.

и едно бебе.

ЧЕТВЪРТЪК - 30 ЮЛИ 2009
Ходенето на Реката сутрин опредено е за предпочитане пред вечерните часове, в които нормалните хора замезват блага ракия.
В понеделник отскочих преди работа и около 7 часа ме взеха два добри распера, които не успях да снимам.
Днес отново станах рано да пообиколя.

Оказа се, че в 5 часа вече съм закъснял и рибите бяха като побеснели.
Удряха хаотично и след няколко минути извадих първия разбойник - ОПА! -58 см

Смених няколко примамки, когато удари и вторият - ОПА, ОПА!! - 63 см

Цялата патклама продължи до 6:30, след което изведнъж всичко утихна, сякаш никога не е било...
ПЕТЪК - 31 ЮЛИ 2009
Ситуацията е общо взето повторение на вчерашната - пристигане в 5:15, чудно, окъпано от нощния дъжд утро, безветрие и водовъртежи от сериозни риби. Бях решил днес да упорствам на Трил 22 в оригинален вид с металикова разцветка. Първият 60 см распер удари почти веднага на предната кука при бавна проводка, последваха няколко леки почуквания, вторият 61 см - около 5:35 се закова на задната тройка със скоростно водене при голяма дистанция. С него имах малко екшън - след като го извадих на брега започна да блъска, изпуснах го, скъса влакното и незнайно как изчезна SIC ринга на върховия водач. Не носех резервна пръчка и продължих да ловя така. Към 6:15 отново имах силен удар, натисна няколко пъти към дъното и се откачи... Огледах примамката и установих, че едното жило на задната тройка е изправено. След 6:30 активността се изгуби.
СЪБОТА - 01 АВГУСТ 2009
И днес като вчера, като завчера и като утре

Като слепок съм в здрача, успявам някак да превържа карабинка и поставям нов трил. Добре, ама на този само почуква и не ще да вземе. Времето минава, вече е напълно светло, изреждам всякакви примамки - и нищо. В 7:30 поставям Мепс аглия лонгкаст №4 в жълто и успявам да уловя един 40 сантиметров младеж. На следващото замятане отново удар и отсреща натежава по-сериозен противник - сумист в лека категория до 60 см.
Лека полека наближава време за работа и се изнасям към офиса.

НЕДЕЛЯ - 2 АВГУСТ 2009
Неделя като неделя. Почивен ден и ден за разходка. Расперите също почиват. Дебна ги от 4:30, но ни се чуха - ни видяха. Тръгнах да ги търся през джунгли, блата и островчета, сред рояци от комари и стада диви прасета - ни вест ни кост. Само едно заблудено щукле се появи за да даде цвят на излета.

-
- и господ не е толокова добър
Арно сестрице 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- каридата
- учете се от него
Браво Павка,неутразим както винаги.
Ходене му е майката.
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''
Хендмейдър
paranorm:
''ей тва е.. сигурно по бургаско на тва занимание вече му викат 'накаридване'
нещо като ..-жена утре с комшията ще ходим да се накаридим''

-
- кандидат преподавател
Ех Павка направо ми оправи настроението и ми развали вечерята
.Ти си уникален бе човек с тея репортажи си перфектния доктор за за нас новобранците 

МОЯТА РИБА СИ Е МОЯ
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Поредната доза!
Добра инжекция Сестрисимо!
Добра инжекция Сестрисимо!

Eх... Павка, Павка...

само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!
http://standartparket.com/
Мина есента и улисан в работа и емоции съм пропуснал да попълня фотодневника. Какво се случи през това време? 
СРЯДА - 5 АВГУСТ 2009
Днешната сутрешна разходка от 5 до 8 в чертите на града се съдържаше в посещение на най-оспинингованото място за което мога да се сетя, затова пък взетата рибка ми достави върховно удоволствие. Удар от много къса дистанция, пируети и подскоци, което ме принуди да въртя пръчката като хурката на баба ми за да не се откачи. Успешната примамка е Мапсо ЕСЛА № 3, - перфектна 12 грамова блесна с доволно голяма кука.

ОПА! 50 см, 1 кг

ВТОРНИК - 11 АВГУСТ
Тези дни в Русе останаха само бебета:

ПЕТЪК - 21 АВГУСТ
След две турнета в Никопол за които писах, отново в Русе при малките рибки...
...от вчера...

...и от днес.
Примамката е Мегабас Х-80 Трик Дартер, убийствено уловиста, за съжаление я сполетя съдбата на Титаник...

Кеч и резил.

ПЕТЪК - 28 АВГУСТ 2009
Кота Русе 108 см, продължава да пада, вода и въздух 25 градуса, налягане 1016 mb.
С продължителното понижение на нивото намаляваше пропорционално и размерът на рибките.
Освен дежурните расперчета с откриването на плитчините тия дни вземаха и бели рибки около нормата.

Тъкмо бях намислил да ходя с по-ситна пръчка /тва като лафа за малката женска ръчичка/ и заранта се появиха тупалките.

Взех и втори от този калибър, като излезе на плиткото се замята яростно и се откачи от куката.
СЪБОТА - 29 АВГУСТ 2009
С понижение от десетина сантиметра нивото при Русе най-после падна под критичните 100, с което се откриват всички места криещи потенциално добри риби. Остава само да ги уловим...
На разсъмване - две бели рибки и едно расперче.
Под нормата...

... и над нормата.

Реката даде и взе. Намерих си скъсаната преди време Мапсо Есла и скъсах Аглия Хевилонг...
ВТОРНИК - 22 СЕПТЕМВРИ 2009
Кота Русе 105 см, температура на водата и въздуха 21 градуса при 1025 mb. Почти тихо, време - идеално за риболов. По навик ставам в 4:30, но още дълго ще е тъмно. Спират ме на околовръстното, проверяват ме и ми правят забележка че карам със 75. Около мен всички ТИР-ове летят с 80. Чудя се защо е околовръстно, оградено и еднопосочно, като ще се кара с 50. Пристигам поизнервен на реката и след няколко замятания ме взема распер. През десетте дни извън Русе ми липсваше разтърсващият му удар.
55 см, 1.5 кг

примамката

мястото

... днешният риболов продължи след обяд, когато Сенсей Димитър Тодоров ми се обади, че друса яко щуките по Мартен. Отидох да го видя и след сладки приказки на по бира отскочихме до едно място.

Още в началото дръпнах хубав распер 54 см, 1.4 кг на сребърна аглиа лонгкаст № 4 и с него си останах.

След това Митко пое щафетата. Лови предимно на джигове.

След няколко празни кълването ловко измъкна от доста дълбока дупка мерно щукле 48 см / 700 гр

След някое време още една по-малка.

Упорствахме до късно за някой мустакат, но освен месечината в първа четвърт друго не ни огря.

НЕДЕЛЯ - 27 СЕПТЕМВРИ
Днес, след турнира "Синия Дунав Оупън 2009" отскочихме с Димитър Тодоров, Ники Корморана и Митко Горския до едно друго място по Дунава. Митко Тодоров откри щукоулова, а след него аз дръпнах три бързи петдесятки със силикон "портокал с часовников механизъм"

ЧЕТВЪРТЪК - 1 ОКТОМВРИ
От огромна дистанция /над 80 м/ с кастмастер 28 гр и тунинг кука Оунър Х №2 рано тази сутрин.
60 см, 1.5 кг

ПЕТЪК - 2 ОКТОМВРИ
Водата пада до 82 см. Пада и размерът на рибките. Расперчето от тази сутрин беше повече наслада за ръката отколкото за очите. Удари юнашки в силна струя, като че искаше да ми откачи рамото от ставата.

НЕДЕЛЯ - 4 ОКТОМВРИ
Вчера придобих нова въдица 8'6" - 8-17 lb, 3/8-1 oz. По ред причини не успях да я разловя на момента и по тая причина спах бързо и зачаках да спре най-после дъжда. Към 10 вече не издържах и отраших към Реката. Както вече бях установил, най-добре стои с макара Шимано 2500.. или Дайва 2500, но определено 4000 идва голяма.

Бланката е по тънка и по-лека от Авид със същите показатели, невероятно стройна и с перфектни заливки.

Е... няма такава пръчка! Уникална! Сякаш не съм имал въдица досега. Тестът и е по-скоро 5-25 гр., което е точно универсалната въдица, но си изхвърляше юнашки кастмастери и тейлспинъри по 28 гр..
По някое време взех расперче на блесна Мепс Аглиа Лонгкаст № 4 /около 17 гр. Ударът беше като с чук. Нищо и никаква рибка, а в първия момент помислих, че ме ухапа сом. Невероятна чувствителност и същевременно мощ.

С две думи - невероятно чувствителна въдица. На големи дълбочини 18-22 м и джиг 24 гр все едно имах сонар в ръката. Вдигнах една много добра щука, която налетя във въздуха чак когато вадех примамката от водата, но не ме уцели.
За жалост след като спря дъжда надойдоха дънари и плувкари. Не успях да си доловя рибата, зарязах дълбоката вода и се съсредоточих в едно сравнително плитко заливче.

Слязох до миниджигове 1/16 oz на които къцах попчета и костури по 7-8 см, които от неудобство не снимах. Улових две щуки на силиконов шад тип "сомче" екогиър на дълбочина около 3 м, които ми подари Мазнислав.

Каквото и друго да кажа - ще е малко.
Вече знам коя ще е следващата ми покупка - 842-2 GLX.
ЧЕТВЪРТЪК - 8 ОКТОМВРИ
И ето - нивото при Русе е 29 см, водата 19 градуса - прекрасно есенно утро. В 7 ч вече се раздвижват мирните риби, тук там подгонват млади распери. Опитвам различни примамки без успех и неусетно наближава време да ходя на работа. Закачките са безброй, но решавам на изпроводяк да посея няколко джига. Замятане в анафора, пробив, придвижване плавно до прага и.... удар. Авансът се развива бързо, постепенно го затягам почти до край. Рибатата се укротява и започвам да припомпвам обратно. Въдицата е мощна и след минути противникът е при мен.
108 см, 8.4 кг

ПОНЕДЕЛНИК - 12 ОКТОМВРИ
За мен вчерашният ден започна в мъглата около 6 часа, която се раздигна чак към обяд и отвори прекрасне небе с приятно есенно слънце. Пълно безветрие и тишина, която разкъсваха единични подгонвания на млади распери. Забавлявах се с леки джигове, като къцах едри попчета на какво ли не - минишадове, минитуистери, гагаляги и дори на пърче от изгризан силикон.

След като се наситих и осигурих идеалното мезе на бирата, се заех с по-сериозни занимания и улових един распер 50 см.

Кой знае защо щуките ги нямаше никакви, като изключим едно дребно щукле, което клъвна в краката ми минишадче на Екогиър.
ПОНЕДЕЛНИК - 19 ОКТОМВРИ
Вчера сутринта помежду капките на ситния дъждец улових в Дунав първия си русенски кефал от зората на демокроцията насам.
След като изкопаха Русенски Лом и както предстои - Янтра, нищо чудно този вид да се завъди трайно в Дунава.
Обърнете внимание на блесната - огромна Аглиа № 4

ЧЕТВЪРТЪК - 22 ОКТОМВРИ
Утрините са мъгливи.

Рибките по-малки...

и малко по-големи...

но ги има.
ЧЕТВЪРТЪК - 29 ОКТОМВРИ
G Loomis ми хареса много. Сдобих се и с една SJR 783-2 - яка басова тояжка
Тая 66-тица тъй ми легна на ръката, че ми стана любимка. Както и другата - няма капо, хваща малки и големи.
Ей-на, малечка риПка със силиконка на един друг Бай Гари - Ямамото...

Как и са събра в устата - не знам.

И на расперите им кърти зъбките...

ПОНЕДЕЛНИК - 2 НОЕМВРИ
Хищник има. Има още да расте, ама го има...

ВТОРНИК - 3 НОЕМВРИ
Снощи пак радост в къщи - SR782-2 GL3
За незапознатите - това е двуделна лайт въдичка с дължина 198 см и тест 1.77-8.86 гр или по-просто казано 2 метра на 2-9 гр. Предназначена е за ползване с влакна 4-8 либри, както обясняват производителите "предимно за слънчаци, ама става за пъстърва и за всичка друго"
На срещата в Любимец събота потръсках отново "май прешъс" на Муня, за да се уверя, че покупката ми е правилна и затова се нахвърлих да огледам моята красавица. Ами... просто беше по-различна.

Къде бяха разликите?
Първо, моят макародържач не беше Фуджи, а обикновен с надпис G Loomis и прост винт на който директно се нахлузва макарата.

Макара 2500 определено идва голяма, което ми напомня, че ще трябва да се оръся за читаво макаре.

Водачите не бяха Фуджи, а безименни с доста дълги крачета.

Нямаха нищо общо с "ню кънсепт" и не прибираха към върха.

Върховият водач беше някак по-особен...

Все пак в оборудвано състояние прие приличен вид...

Първите впечатления бяха разнопосочни и затова нямах търпение да проверя какво представлява въдицата по същество.
Въпреки кучия студ, силният леден вятър и усещането за минус няколко градуса, на вода нещата тръгнаха "като по вода".
След няколко минути привикнах към характерния параболичен строй и започнах да се наслаждавам на лекотата с която въдичката замяташе на невъзможни дистанции леки блеснички и воблерчета. Постепенно увеличавах грамажа и така достигнах 8-грамовата Аглия Лонгкаст № 2. Тази тежест усетих като много близка до горния предел, но дори с нея постигах хирургическа точност. В един момент се наложи да тествам и здравината и...

Тупарлак 63 см 2.100 кг

Няма да обяснявам какво получих отпред и отзад на гащите...

И още малко снимки...

Та така... Може и да са грозни, ама ловят...
Най-голямата изненада обаче беше космическата дистанция която постигах с кастмастер 10 гр - почти 70 м
ЧЕТВЪРТЪК - 5 НОЕМВРИ
Според прогнозата днес трябваше да спре дъжда, да е тихо и по-топло. Е... сутринта не беше точно така, ама вАжи!
ОПА!

ПЕТЪК - 6 НОЕМВРИ
Както обича да се изразява Митко Тодоров, белите рибки постепенно минават на "дневен режим".
Днес в обедния антракт /до 14:30
/дръпнах няколко от този калибър. Големите още ги няма...

СЪБОТА - 7 НОЕМВРИ
Днес, събота, след работа полових в рамките на града.
Опа! На дългата дръжка!

Опа, опа! На дългата дръжка!

Опа, опа, опа! Айде и на късата!

СРЯДА - 18 НОЕМВРИ
Тия дни се поизнервих от високото ниво на Дунав, мътилката, нашествието на дънисти по всички спинингови точки и безмислената полемика във форумите.
Преди малко отидох на реката, лупнах един распер и се прибрах успокоен.
Въдичката е медиум лайт 9 фута, 3.5-17.5 гр

ВТОРНИК - 1 ДЕКЕМВРИ
Тия дни около Русе само тишина и спокойствие. Да си пенсионер, да седнеш край водата и да броиш капките...

Днес отскочихме с Лошото Момче за час до Реката. Отървах капото с една петдесятница, която в последния метър се метна самоубийствено на мепса №4.
Распер ни се види ни се чуе...

СРЯДА - 2 ДЕКЕМВРИ
Сън не спах, лягах, ставах и рано сабахлян се изсухлих изпод юргана да проверя дали само една щучка е била ТАМ на Реката.
А... не била една...

Първо ме тресна на Аглиа Лонгкаст 4

Продължих с 10 гр джиг и лимонено/бял 5 инчов туистер Микадо /много добри силикони имат мужду другото/, като регистрирах две кълванета, което ми даде кураж, че риболовът още не е свършил. Поради каменистия терен минах на воблери, като редувах заучени в забавачката туичингови техники 5/8, 7/8, 9/8 и така през пайдушкото и ръченицата стигнах до ДАЙчовото. И взе та даде...

Още дна на Ружно Паче.

И накрая една на Дайва Силвъркрийк 90 мм - жесток съспендър.

Закопча се и на двете куки напречно, как и се събра в устата - не знам.

В един момент застудя, задуха както предвидиха синоптиците, рибките се покриха и стана време да се отива на работа.
Дунава пак даде колкото трябва. Наслука, Колеги!

СРЯДА - 5 АВГУСТ 2009
Днешната сутрешна разходка от 5 до 8 в чертите на града се съдържаше в посещение на най-оспинингованото място за което мога да се сетя, затова пък взетата рибка ми достави върховно удоволствие. Удар от много къса дистанция, пируети и подскоци, което ме принуди да въртя пръчката като хурката на баба ми за да не се откачи. Успешната примамка е Мапсо ЕСЛА № 3, - перфектна 12 грамова блесна с доволно голяма кука.

ОПА! 50 см, 1 кг

ВТОРНИК - 11 АВГУСТ
Тези дни в Русе останаха само бебета:

ПЕТЪК - 21 АВГУСТ
След две турнета в Никопол за които писах, отново в Русе при малките рибки...
...от вчера...

...и от днес.
Примамката е Мегабас Х-80 Трик Дартер, убийствено уловиста, за съжаление я сполетя съдбата на Титаник...

Кеч и резил.

ПЕТЪК - 28 АВГУСТ 2009
Кота Русе 108 см, продължава да пада, вода и въздух 25 градуса, налягане 1016 mb.

С продължителното понижение на нивото намаляваше пропорционално и размерът на рибките.
Освен дежурните расперчета с откриването на плитчините тия дни вземаха и бели рибки около нормата.

Тъкмо бях намислил да ходя с по-ситна пръчка /тва като лафа за малката женска ръчичка/ и заранта се появиха тупалките.

Взех и втори от този калибър, като излезе на плиткото се замята яростно и се откачи от куката.
СЪБОТА - 29 АВГУСТ 2009
С понижение от десетина сантиметра нивото при Русе най-после падна под критичните 100, с което се откриват всички места криещи потенциално добри риби. Остава само да ги уловим...

На разсъмване - две бели рибки и едно расперче.
Под нормата...

... и над нормата.

Реката даде и взе. Намерих си скъсаната преди време Мапсо Есла и скъсах Аглия Хевилонг...
ВТОРНИК - 22 СЕПТЕМВРИ 2009
Кота Русе 105 см, температура на водата и въздуха 21 градуса при 1025 mb. Почти тихо, време - идеално за риболов. По навик ставам в 4:30, но още дълго ще е тъмно. Спират ме на околовръстното, проверяват ме и ми правят забележка че карам със 75. Около мен всички ТИР-ове летят с 80. Чудя се защо е околовръстно, оградено и еднопосочно, като ще се кара с 50. Пристигам поизнервен на реката и след няколко замятания ме взема распер. През десетте дни извън Русе ми липсваше разтърсващият му удар.
55 см, 1.5 кг

примамката

мястото

... днешният риболов продължи след обяд, когато Сенсей Димитър Тодоров ми се обади, че друса яко щуките по Мартен. Отидох да го видя и след сладки приказки на по бира отскочихме до едно място.

Още в началото дръпнах хубав распер 54 см, 1.4 кг на сребърна аглиа лонгкаст № 4 и с него си останах.

След това Митко пое щафетата. Лови предимно на джигове.

След няколко празни кълването ловко измъкна от доста дълбока дупка мерно щукле 48 см / 700 гр

След някое време още една по-малка.

Упорствахме до късно за някой мустакат, но освен месечината в първа четвърт друго не ни огря.

НЕДЕЛЯ - 27 СЕПТЕМВРИ
Днес, след турнира "Синия Дунав Оупън 2009" отскочихме с Димитър Тодоров, Ники Корморана и Митко Горския до едно друго място по Дунава. Митко Тодоров откри щукоулова, а след него аз дръпнах три бързи петдесятки със силикон "портокал с часовников механизъм"

ЧЕТВЪРТЪК - 1 ОКТОМВРИ
От огромна дистанция /над 80 м/ с кастмастер 28 гр и тунинг кука Оунър Х №2 рано тази сутрин.
60 см, 1.5 кг

ПЕТЪК - 2 ОКТОМВРИ
Водата пада до 82 см. Пада и размерът на рибките. Расперчето от тази сутрин беше повече наслада за ръката отколкото за очите. Удари юнашки в силна струя, като че искаше да ми откачи рамото от ставата.

НЕДЕЛЯ - 4 ОКТОМВРИ
Вчера придобих нова въдица 8'6" - 8-17 lb, 3/8-1 oz. По ред причини не успях да я разловя на момента и по тая причина спах бързо и зачаках да спре най-после дъжда. Към 10 вече не издържах и отраших към Реката. Както вече бях установил, най-добре стои с макара Шимано 2500.. или Дайва 2500, но определено 4000 идва голяма.

Бланката е по тънка и по-лека от Авид със същите показатели, невероятно стройна и с перфектни заливки.

Е... няма такава пръчка! Уникална! Сякаш не съм имал въдица досега. Тестът и е по-скоро 5-25 гр., което е точно универсалната въдица, но си изхвърляше юнашки кастмастери и тейлспинъри по 28 гр..
По някое време взех расперче на блесна Мепс Аглиа Лонгкаст № 4 /около 17 гр. Ударът беше като с чук. Нищо и никаква рибка, а в първия момент помислих, че ме ухапа сом. Невероятна чувствителност и същевременно мощ.

С две думи - невероятно чувствителна въдица. На големи дълбочини 18-22 м и джиг 24 гр все едно имах сонар в ръката. Вдигнах една много добра щука, която налетя във въздуха чак когато вадех примамката от водата, но не ме уцели.
За жалост след като спря дъжда надойдоха дънари и плувкари. Не успях да си доловя рибата, зарязах дълбоката вода и се съсредоточих в едно сравнително плитко заливче.

Слязох до миниджигове 1/16 oz на които къцах попчета и костури по 7-8 см, които от неудобство не снимах. Улових две щуки на силиконов шад тип "сомче" екогиър на дълбочина около 3 м, които ми подари Мазнислав.

Каквото и друго да кажа - ще е малко.
Вече знам коя ще е следващата ми покупка - 842-2 GLX.

ЧЕТВЪРТЪК - 8 ОКТОМВРИ
И ето - нивото при Русе е 29 см, водата 19 градуса - прекрасно есенно утро. В 7 ч вече се раздвижват мирните риби, тук там подгонват млади распери. Опитвам различни примамки без успех и неусетно наближава време да ходя на работа. Закачките са безброй, но решавам на изпроводяк да посея няколко джига. Замятане в анафора, пробив, придвижване плавно до прага и.... удар. Авансът се развива бързо, постепенно го затягам почти до край. Рибатата се укротява и започвам да припомпвам обратно. Въдицата е мощна и след минути противникът е при мен.
108 см, 8.4 кг

ПОНЕДЕЛНИК - 12 ОКТОМВРИ
За мен вчерашният ден започна в мъглата около 6 часа, която се раздигна чак към обяд и отвори прекрасне небе с приятно есенно слънце. Пълно безветрие и тишина, която разкъсваха единични подгонвания на млади распери. Забавлявах се с леки джигове, като къцах едри попчета на какво ли не - минишадове, минитуистери, гагаляги и дори на пърче от изгризан силикон.

След като се наситих и осигурих идеалното мезе на бирата, се заех с по-сериозни занимания и улових един распер 50 см.

Кой знае защо щуките ги нямаше никакви, като изключим едно дребно щукле, което клъвна в краката ми минишадче на Екогиър.
ПОНЕДЕЛНИК - 19 ОКТОМВРИ
Вчера сутринта помежду капките на ситния дъждец улових в Дунав първия си русенски кефал от зората на демокроцията насам.
След като изкопаха Русенски Лом и както предстои - Янтра, нищо чудно този вид да се завъди трайно в Дунава.

Обърнете внимание на блесната - огромна Аглиа № 4

ЧЕТВЪРТЪК - 22 ОКТОМВРИ
Утрините са мъгливи.

Рибките по-малки...

и малко по-големи...

но ги има.

ЧЕТВЪРТЪК - 29 ОКТОМВРИ
G Loomis ми хареса много. Сдобих се и с една SJR 783-2 - яка басова тояжка
Тая 66-тица тъй ми легна на ръката, че ми стана любимка. Както и другата - няма капо, хваща малки и големи.
Ей-на, малечка риПка със силиконка на един друг Бай Гари - Ямамото...

Как и са събра в устата - не знам.

И на расперите им кърти зъбките...

ПОНЕДЕЛНИК - 2 НОЕМВРИ
Хищник има. Има още да расте, ама го има...

ВТОРНИК - 3 НОЕМВРИ
Снощи пак радост в къщи - SR782-2 GL3

За незапознатите - това е двуделна лайт въдичка с дължина 198 см и тест 1.77-8.86 гр или по-просто казано 2 метра на 2-9 гр. Предназначена е за ползване с влакна 4-8 либри, както обясняват производителите "предимно за слънчаци, ама става за пъстърва и за всичка друго"

На срещата в Любимец събота потръсках отново "май прешъс" на Муня, за да се уверя, че покупката ми е правилна и затова се нахвърлих да огледам моята красавица. Ами... просто беше по-различна.

Къде бяха разликите?
Първо, моят макародържач не беше Фуджи, а обикновен с надпис G Loomis и прост винт на който директно се нахлузва макарата.

Макара 2500 определено идва голяма, което ми напомня, че ще трябва да се оръся за читаво макаре.

Водачите не бяха Фуджи, а безименни с доста дълги крачета.

Нямаха нищо общо с "ню кънсепт" и не прибираха към върха.

Върховият водач беше някак по-особен...

Все пак в оборудвано състояние прие приличен вид...

Първите впечатления бяха разнопосочни и затова нямах търпение да проверя какво представлява въдицата по същество.
Въпреки кучия студ, силният леден вятър и усещането за минус няколко градуса, на вода нещата тръгнаха "като по вода".

Тупарлак 63 см 2.100 кг

Няма да обяснявам какво получих отпред и отзад на гащите...

И още малко снимки...

Та така... Може и да са грозни, ама ловят...
Най-голямата изненада обаче беше космическата дистанция която постигах с кастмастер 10 гр - почти 70 м

ЧЕТВЪРТЪК - 5 НОЕМВРИ
Според прогнозата днес трябваше да спре дъжда, да е тихо и по-топло. Е... сутринта не беше точно така, ама вАжи!
ОПА!

ПЕТЪК - 6 НОЕМВРИ
Както обича да се изразява Митко Тодоров, белите рибки постепенно минават на "дневен режим".

Днес в обедния антракт /до 14:30

СЪБОТА - 7 НОЕМВРИ
Днес, събота, след работа полових в рамките на града.
Опа! На дългата дръжка!

Опа, опа! На дългата дръжка!

Опа, опа, опа! Айде и на късата!

СРЯДА - 18 НОЕМВРИ
Тия дни се поизнервих от високото ниво на Дунав, мътилката, нашествието на дънисти по всички спинингови точки и безмислената полемика във форумите.

Преди малко отидох на реката, лупнах един распер и се прибрах успокоен.
Въдичката е медиум лайт 9 фута, 3.5-17.5 гр

ВТОРНИК - 1 ДЕКЕМВРИ
Тия дни около Русе само тишина и спокойствие. Да си пенсионер, да седнеш край водата и да броиш капките...

Днес отскочихме с Лошото Момче за час до Реката. Отървах капото с една петдесятница, която в последния метър се метна самоубийствено на мепса №4.

СРЯДА - 2 ДЕКЕМВРИ
Сън не спах, лягах, ставах и рано сабахлян се изсухлих изпод юргана да проверя дали само една щучка е била ТАМ на Реката.
А... не била една...

Първо ме тресна на Аглиа Лонгкаст 4

Продължих с 10 гр джиг и лимонено/бял 5 инчов туистер Микадо /много добри силикони имат мужду другото/, като регистрирах две кълванета, което ми даде кураж, че риболовът още не е свършил. Поради каменистия терен минах на воблери, като редувах заучени в забавачката туичингови техники 5/8, 7/8, 9/8 и така през пайдушкото и ръченицата стигнах до ДАЙчовото. И взе та даде...

Още дна на Ружно Паче.

И накрая една на Дайва Силвъркрийк 90 мм - жесток съспендър.

Закопча се и на двете куки напречно, как и се събра в устата - не знам.

В един момент застудя, задуха както предвидиха синоптиците, рибките се покриха и стана време да се отива на работа.
Дунава пак даде колкото трябва. Наслука, Колеги!

-
- и господ не е толокова добър
Няма празно при теб, браво братле 

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
- Румбата
- разбира нещата
Е, вече не знам какво да кажа !!!!!!
Че си голям ,голям си ! Че ги правиш да си излизат сами /рибите/ - така е ! Ама жената пита да не си спал с русалка бре човеко !? При тебе празно няма , където и да си ! Давай все така и ще се преместя да живея в Русе !
И там училища има и там имат нужда от даскали и ще се местя ,да знаеш !!!

Търсете рибата , не чакайте нейното благоволение !!!