БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Модератори: Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА

Мнение от onzinasi »

scratch написа:откакто ловя на бомбарда /нов съм в занаята - имам към 6 излета/ имам следния проблем - след като направя 6-7 замятания, на следващото при изхвърлянето се оплита кордата и става голямо мазало...

Според мен 90процента проблема е в макарата,и по точно в реденето.При обиране на влакното ,къде по-хлабаво,къде по-стегнато ,намотките и те се получават така.И при по-мощно замятане,по-хлабавите излитат когато не им е дошло времето и резултата е ''брада'' и в бокса :o .За да изчезне този проблем макарето трябва да реди като''обратен конус''.
Изображение
Изображение
scratch
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от scratch »

onzinasi написа: Според мен 90процента проблема е в макарата,и по точно в реденето.При обиране на влакното ,къде по-хлабаво,къде по-стегнато ,намотките и те се получават така.И при по-мощно замятане,по-хлабавите излитат когато не им е дошло времето и резултата е ''брада'' и в бокса :o .За да изчезне този проблем макарето трябва да реди като''обратен конус''.
има логика да е така. Въпреки, че се старая линията да е постоянно изпъната, докато обирам. Иначе моята макара реди обратно на снимката дето си показал - ,,конуса" сочи напред :).
Какъв модел и марка е макарата от снимката?
Javor

Мнение от Javor »

scratch написа: има логика да е така. Въпреки, че се старая линията да е постоянно изпъната, докато обирам. Иначе моята макара реди обратно на снимката дето си показал - ,,конуса" сочи напред :).
Какъв модел и марка е макарата от снимката?
това е макарата:
http://fish.shimano-eu.com/publish/cont ... re_ra.html
на снимката е една от резервните шпули
на мене не ми харесва това редене
Hristo
новобранец
новобранец

Мнение от Hristo »

Колега, незнам дали си наясно но при шимано това редене се регулира като се добавят или отнемат пластини по оста на която слагаш шпулата.Макарата не е лоша аз лично имам 4 модела на шимано и от всички съм доволен не са ми създавали проблеми до сега,каква ти е акцията на пръчката?
Хубаво нещо е риболова,обаче трябва да се работи!
Аватар
Тошето
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Тошето »

Брада може да се получи и при замятване срещу насрещен вятър и не навременно принудително спиране дори и с най добрите макари ,също и от пренавиване на влакно на ролката ,
За да поискаш, трябва да дадеш
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

Изображение

Изображение

Изображение

Това са снимки на Дайви от колегата FISHER tm.

А ето как реди и култовата ''СОЛ''ница

Изображение

По-малкият диаметър на долните намотки пречи на тяхното преждевременно излитане :idea:

Виж дали твоята макара има шайби на оста,като свалиш шпулата и махни 2-3 от тях.
Изображение
scratch
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от scratch »

отново благодаря за отговорите :)
за въпросните шайби, които се махат, за да навива макарата с ,,обратен конус", на това Шимано Катана:
http://fish.shimano-europe.com/media/fi ... 555975.pdf
детайл 3455 ли са въпросните шайби? Отбелязани като ,,spool washers"?
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

scratch написа:детайл 3455 ли са въпросните шайби?

Точно те са.
Изображение
scratch
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от scratch »

Значи и моята макара има такава шайба, но е само една. И се пада зад зъбното колело на вала, а не както е на Шиманото - пред него.
Махнах я, а довечера като се върна от работа ще пренавия кордата и ще видя какво ще излезе. Утре ще се тества :)
А.Христов
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от А.Христов »

Здравей, колега "Scratch".
От няколко дни заглеждам темата, и чета за твоя проблем с "брадите". До сега, все се въздържах от коментар, но..... Първо, да ти кажа за макарата.
Спро-то е добро! Прави се на едно място, с един куп макари, изглеждащи, като него. Включително и "Тубертини - Сирио", което аз самият съм ползвал.
Ползвал съм размер 2000, и имам приятни впечатления от работата му. Има приличен аванс и реди влакното добре.
Не се съмнявай в качествата на макарата си. Има обаче, едно - но. Лагера на водещата ролка, не издържа на морски риболов! Необходимо е, да му хвърляш по един поглед..... и да го посмазваш.... от време, на време :wink: Хей така профилактично, погледни, да не би да е блокирал лагера. Относно силиконовите стопери..... визирам тези, които трябва да се ползват. Има такива, с различна твърдост. Пробвай ги, колко са твърди..... преди да ги купиш :wink: Меките имат склонност, да скачат на тройни вирбели :lol:
Купи си влакно с диаметър 0,18mm и напълни шпулата с мисълта, че след няколко замятания вече няма да е наредено толкова стегнато.
Тоест, не я препълвай.

Поздрави!
scratch
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от scratch »

да ви кажа, че намотах влакното наново и след премахването на шайбата, макарата вече реди с ,,обратен конус" :D
Колега Христов - мерси за съвета за лагера на водещата ролка :drinkers: Ще го поглеждам от време на време.
А относно стоперите - приготвил съм от самоделките на Шаро1 и утре мисля да ги тествам :)
Още веднъж - благодаря на всички за съветите :drinkers:
scratch
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от scratch »

колеги да ви кажа, че май се реши проблема. Днес нямаше заплитания и всичко си вървеше мазно. Явно тая шайба в макарата е вълшебна :)
За амортисьорче ползвах парче от коаксиален кабел - много доволен - бачка перфектно :)
onzinasi
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от onzinasi »

:partyman: Аз докато се усетя,бая месина ,време и нерви заминаха.Айде и повече репортажи в ''Зарган 09'' :smt023
Изображение
Аватар
dobria1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от dobria1 »

ето нещо на тези които не вярват какво е H.D. като казвах че не е флорокарбон нека се увериат сами

http://israfish.com/WebFish/Articles/ri ... carbon.htm

на този адрес може да разгледате и да прочетете кое е флорокарбон и кое е с покритие САМО
нека не съм ви затруднил а помогнал
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици, макари и такъми”