Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Въдици, макари и такъми
naRiba.com

Форум

БОМБАРДИ И ВЛАКНА
Модератори: Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
Re: БОМБАРДИ И ВЛАКНА
scratch написа:откакто ловя на бомбарда /нов съм в занаята - имам към 6 излета/ имам следния проблем - след като направя 6-7 замятания, на следващото при изхвърлянето се оплита кордата и става голямо мазало...
Според мен 90процента проблема е в макарата,и по точно в реденето.При обиране на влакното ,къде по-хлабаво,къде по-стегнато ,намотките и те се получават така.И при по-мощно замятане,по-хлабавите излитат когато не им е дошло времето и резултата е ''брада'' и в бокса

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
има логика да е така. Въпреки, че се старая линията да е постоянно изпъната, докато обирам. Иначе моята макара реди обратно на снимката дето си показал - ,,конуса" сочи напредonzinasi написа: Според мен 90процента проблема е в макарата,и по точно в реденето.При обиране на влакното ,къде по-хлабаво,къде по-стегнато ,намотките и те се получават така.И при по-мощно замятане,по-хлабавите излитат когато не им е дошло времето и резултата е ''брада'' и в бокса.За да изчезне този проблем макарето трябва да реди като''обратен конус''.

Какъв модел и марка е макарата от снимката?
това е макарата:scratch написа: има логика да е така. Въпреки, че се старая линията да е постоянно изпъната, докато обирам. Иначе моята макара реди обратно на снимката дето си показал - ,,конуса" сочи напред.
Какъв модел и марка е макарата от снимката?
http://fish.shimano-eu.com/publish/cont ... re_ra.html
на снимката е една от резервните шпули
на мене не ми харесва това редене
Колега, незнам дали си наясно но при шимано това редене се регулира като се добавят или отнемат пластини по оста на която слагаш шпулата.Макарата не е лоша аз лично имам 4 модела на шимано и от всички съм доволен не са ми създавали проблеми до сега,каква ти е акцията на пръчката?
Хубаво нещо е риболова,обаче трябва да се работи!
Брада може да се получи и при замятване срещу насрещен вятър и не навременно принудително спиране дори и с най добрите макари ,също и от пренавиване на влакно на ролката ,
За да поискаш, трябва да дадеш
-
- ще става разбирач

Това са снимки на Дайви от колегата FISHER tm.
А ето как реди и култовата ''СОЛ''ница

По-малкият диаметър на долните намотки пречи на тяхното преждевременно излитане

Виж дали твоята макара има шайби на оста,като свалиш шпулата и махни 2-3 от тях.

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
отново благодаря за отговорите
за въпросните шайби, които се махат, за да навива макарата с ,,обратен конус", на това Шимано Катана:
http://fish.shimano-europe.com/media/fi ... 555975.pdf
детайл 3455 ли са въпросните шайби? Отбелязани като ,,spool washers"?

за въпросните шайби, които се махат, за да навива макарата с ,,обратен конус", на това Шимано Катана:
http://fish.shimano-europe.com/media/fi ... 555975.pdf
детайл 3455 ли са въпросните шайби? Отбелязани като ,,spool washers"?
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
Значи и моята макара има такава шайба, но е само една. И се пада зад зъбното колело на вала, а не както е на Шиманото - пред него.
Махнах я, а довечера като се върна от работа ще пренавия кордата и ще видя какво ще излезе. Утре ще се тества
Махнах я, а довечера като се върна от работа ще пренавия кордата и ще видя какво ще излезе. Утре ще се тества

-
- научил се да хвърля
Здравей, колега "Scratch".
От няколко дни заглеждам темата, и чета за твоя проблем с "брадите". До сега, все се въздържах от коментар, но..... Първо, да ти кажа за макарата.
Спро-то е добро! Прави се на едно място, с един куп макари, изглеждащи, като него. Включително и "Тубертини - Сирио", което аз самият съм ползвал.
Ползвал съм размер 2000, и имам приятни впечатления от работата му. Има приличен аванс и реди влакното добре.
Не се съмнявай в качествата на макарата си. Има обаче, едно - но. Лагера на водещата ролка, не издържа на морски риболов! Необходимо е, да му хвърляш по един поглед..... и да го посмазваш.... от време, на време
Хей така профилактично, погледни, да не би да е блокирал лагера. Относно силиконовите стопери..... визирам тези, които трябва да се ползват. Има такива, с различна твърдост. Пробвай ги, колко са твърди..... преди да ги купиш
Меките имат склонност, да скачат на тройни вирбели
Купи си влакно с диаметър 0,18mm и напълни шпулата с мисълта, че след няколко замятания вече няма да е наредено толкова стегнато.
Тоест, не я препълвай.
Поздрави!
От няколко дни заглеждам темата, и чета за твоя проблем с "брадите". До сега, все се въздържах от коментар, но..... Първо, да ти кажа за макарата.
Спро-то е добро! Прави се на едно място, с един куп макари, изглеждащи, като него. Включително и "Тубертини - Сирио", което аз самият съм ползвал.
Ползвал съм размер 2000, и имам приятни впечатления от работата му. Има приличен аванс и реди влакното добре.
Не се съмнявай в качествата на макарата си. Има обаче, едно - но. Лагера на водещата ролка, не издържа на морски риболов! Необходимо е, да му хвърляш по един поглед..... и да го посмазваш.... от време, на време

Купи си влакно с диаметър 0,18mm и напълни шпулата с мисълта, че след няколко замятания вече няма да е наредено толкова стегнато.
Тоест, не я препълвай.
Поздрави!
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
да ви кажа, че намотах влакното наново и след премахването на шайбата, макарата вече реди с ,,обратен конус"
Колега Христов - мерси за съвета за лагера на водещата ролка
Ще го поглеждам от време на време.
А относно стоперите - приготвил съм от самоделките на Шаро1 и утре мисля да ги тествам
Още веднъж - благодаря на всички за съветите

Колега Христов - мерси за съвета за лагера на водещата ролка

А относно стоперите - приготвил съм от самоделките на Шаро1 и утре мисля да ги тествам

Още веднъж - благодаря на всички за съветите

-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
колеги да ви кажа, че май се реши проблема. Днес нямаше заплитания и всичко си вървеше мазно. Явно тая шайба в макарата е вълшебна 
За амортисьорче ползвах парче от коаксиален кабел - много доволен - бачка перфектно

За амортисьорче ползвах парче от коаксиален кабел - много доволен - бачка перфектно

-
- ще става разбирач

ето нещо на тези които не вярват какво е H.D. като казвах че не е флорокарбон нека се увериат сами
http://israfish.com/WebFish/Articles/ri ... carbon.htm
на този адрес може да разгледате и да прочетете кое е флорокарбон и кое е с покритие САМО
нека не съм ви затруднил а помогнал
http://israfish.com/WebFish/Articles/ri ... carbon.htm
на този адрес може да разгледате и да прочетете кое е флорокарбон и кое е с покритие САМО
нека не съм ви затруднил а помогнал
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!