Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Заключено
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Re: Пътеводител за прехода. На себе си ли служим?

Мнение от Ачо ♣ »

GODzillata написа:
Булти написа:...не е майтап тя , сънната апнея ... :? :!:
Разбира се, че не е, та не разбрах к'во толкова им е смешно на колегите... :roll: .........
Кире,не го вземай толкова насериозно! :idea: Ако си се почуствал обиден/засегнат/-извинявай!!! :wink:
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Цъ, не съм засегнат, по принцип съм дебелокож и не се втелявам. :wink:

Ето ви малко повечко инфо за апнеята:

Какво представлява обструктивната сънна апнея?

Нарушеното дишане по време на сън спада към групата на заболяванията, които се характеризират с дихателна затрудненост през нощта. Обструктивната сънна апнея е едно от най-често срещаните заболявания от този тип. Проявява се с многократно стесняване на гърлото, което частично, а понякога и напълно блокира дихателните пътища по време на сън. Това блокиране може да доведе до спиране на дишането или до дихателни проблеми през нощта, които често продължават от 10 до 20 секунди, а понякога и по-дълго.
Възможно е пациентът страдащ от сънна апнея, както и другите около него, да осъзнават или не съществуването на проблема. Симптомите на обструктивната сънна апнея включват силно хъркане, задавяне, тежко дишане, неспокоен сън през нощта, както и сънливост през деня. Обикновено близките на пациента забелязват симптомите на болестта преди него.
Самостоятелно или в комбинация, факторите като анатомията на дихателните пътища (например големи сливици), възможното назално запушване, прекомерното количество мастна тъкан и мускулния тонус, могат да допринесат за наличието и силата на проявление на това заболяване.
Дори в лека форма наднорменото тегло често е рисков фактор, който спомага за появата на обструктивна сънна апнея. Други фактори, които служат като катализатор на заболяването са физическата назална обструкция, недостатъчно активната щитовидна жлеза и прекомерното количество мастна тъка около шията и врата.

Кой страда от обструктивна сънна апнея?

Заболяването може да засегне хората от всички възрастови граници, независимо от пола, но е по-характерно за мъжете, отколкото за жените, най-често заради хормоналните различия между тях. Сънната апнея рядко се среща при жените в период на менопауза. Понякога обструктивната сънна апнея се проявява и при децата с уголемени сливици и аденоиди, както и при такива, които хъркат.

Методи за диагностика и контрол над обструктивната сънна апнея?

Диагнозата обструктивна сънна апнея се поставя след изследване на пациента в сънно състояние. Тестът е известен като полисомнография. За целите на изследването от пациента се изисква да прекара цяла нощ в сън в лабораторни условия, за да бъдат измерени телесните му функции и показатели.
Съществуват няколко метода за лечение на заболяването, които се прилагат според индивидуалните нужди на всеки пациент, на база историята на заболяването, физическия преглед и резултатите от проведената полисомнография.
В допълнение към ползването на кислороден апарат, един от най-ефикасните методи за лечение на сънна апнея, на пациентите се препоръчва да променят и навиците си. Те трябва да преустановят употребата на алкохол, цигари и медикаменти, които предизвикват сънливост, да редуцират теглото си, в случай че са с наднормено тегло и да започнат да спят на една страна вместо по гръб. Назалният кислороден апарат /CPAP - струва няколко бона! :shock: / предотвратява затварянето на дихателните пътища като осигурява постоянен приток на кислород през маска. Апаратът трябва да се използва по време на сън и през цялата нощ. Той осигурява на пациентите със сънна апнея спокоен сън, предпазва от внезапен спад на притока на кислород и предотвратява сънливостта през деня.
Заболяването има и оперативно лечение, което се изразява в разширяване и стабилизиране на горните дихателни пътища. Този метод не е толкова ефективен, но е предпочитан от някои пациенти.

Как обструктивната сънна апнея влияе на здравето?

Сънната апнея се счита за здравословен проблем с обществено значение, тъй като заболяването води до липса на сън у пациентите, а това се отразява на тяхната будност и е предпоставка за възникването на изключително сериозни, дори опасни ситуации. Освен това сънната апнея може да предизвика умствени увреждания, забавено време за реакция и трудност за поддържане на способността за концентрация.

Проучванията в тази област предполагат наличието на връзка между сънната апнея и метаболитните заболявания, включително високото ниво на холестерол в кръвта и инсулиновата нетърпимост. Посредством метаболитната и сърдечносъдовата система сънната апнея може да доведе до редица други нежелани здравословни проблеми, сред които втвърдяване на артериите, акумулиране на плака по артериалните стени и сърдечен удар. При наличието на други сърдечносъдови рискови фактори, каквито са високото кръвно налягане и високото ниво на холестерол в кръвта, въздействието на обструктивната сънна апнея може да бъде по-силно изразено. Твърдението че обструктивната сънна апнея увеличава риска от мозъчен или сърдечен удар, се обяснява с вероятността от възникване на атеросклероза.

Липсата на лечение на заболяването води до високо кръвно налягане, редица сърдечносъдови заболявания, депресия, раздразнение, невъзможност за запаметяване на информация, увеличаване на теглото, импотентност и главоболие. Нещо повече, ако бъде пренебрегнат, проблемът може да доведе до травми на работното място, както и до потенциално смъртоносни пътни инциденти.

След като прочете всичко това горе и ако сте с наднормено тегло и хъркате, мнооого е вероятно да имате и апнея, та затова накарайте жена ви или някой друг да ви слуша дишането докато спите и да се ослушва дали от време на време спирате да дишате.
А може би вече сами сте забелязали, че ви се случва да спирате да дишате по време на сън? - В такъв случай прочетете в нета наличното инфо и отидете да си направите полисомнография. :idea:

Хъркането е сериозен проблем, който често обаче бива пренебрегван. Хъркането и неспокойният сън засягат огромна част от човечеството, в по-голяма или в по-малка степен.

Лекарите алармират, че голям процент от хората дори не осъзнават колко сериозен е този проблем и какви могат да бъдат последствията, ако не се лекува правилно. Специалистите са категорични, че ако хъркането в ранна детска възраст може да доведе до развитие на астма, ако не се лекева на време.

При различните пациенти, хъркането е провокирано от различни фактори. При някои то се появява през цялата нощ, при други само когато спят по гръб, когато са настинали или взимат медикаменти.

Направени са редица медицински проучвания, показващи че около 45% от възрастните хора хъркат само понякога. При 25% състоянието е постоянно и не е резултат от външно въздействие. Хъркането често се пренебрегва, или не се говори сериозно за този проблем. Специолистите предупреждават, че състоянието не трябва да са ниглежира. Според статистическите данни всеки втори мъж и всяка четвърта жена над 40-годишна възраст хъркат през нощта. Друго изследване показва, че повече от 40% от децата, които хъркат, страдат от астма.

Според Националната агенция за безопасност на движението на САЩ, е изнесла данни според които, над 100 000 от автомобилните катастрофи годишно, са причинени от водачи с нарушения на съня.

Австралийски експерти провели проучване, сред деца на възраст между 2 и 5 години. Резултатите категорично показват, че 11% от тях хъркат. Лекарите хредупреждават, че малчуганите, хъркащи през 4 нощи от седмицата са силно застрашени от хронична кашлица.

Лекарите алармират, че ако не бъде правилно лекувано, продължителното хъркане може да предизвика редица здравословни проблеми. Установена е пряка връзка между сънната апнея и заболявания като диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови проблеми, склонност към депресии, намалена потентност и дори сърдечен удар.

Когато човек заспи, всички мускули на небцето, езика и гърлото се отпускат. В някои случаи мускулите се отпуснат прекалено много. Преминавайки, през дихателните пътища, въздухът предизвиква вибрации в мускулите и причинява хъркащите звуци.

На всички е известно, че съществува пряка връзка между хъркането и употребата на алкохол. Спиртните напитки релаксират и отпускат мускулите, което предизвиква по-силни вибрации при преминаване на въздуха.

Специалистите са единодушни, че затлъстяването е най-честата причина за сънната апнея.

Лекарите препоръчват на пациентите, които хъркат през нощта да водят по-здравословен начин на живот, да се откажат от алкохола, особено преди сън, да редуцират теглото си и най-вече да спортуват. Активният спорт и ежедневните тренировки стягат мускулите по цялото тяло, в това число и на дихателните пътища, а това ще намали проблема.
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Аватар
Митев
учете се от него
учете се от него

Мнение от Митев »

GODzillata написа:............ Освен това сънната апнея може да предизвика умствени увреждания,.........
Ми то значи ти е простено да си пишеш на воля :lol: :lol:

Ма кат го прочетох цялото тва чудо дет си го копнал , ми то 90% сме така бре :roll:

ич да не ти дреме , веднъж се живее :drinkers: :drinkers:
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

ХА ХАХААААА:)
Киро, не се засягай:)
А и има разлика между твоята и моята апнея - твоята е сънна, а моята - МОЗЪЧНА:)

ХА ХАХА:)
ХА сега - дай си ми байряка пак, моля:)

Моля за извинение, ако съм засегнал някой.......
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Митев написа:...
ич да не ти дреме , веднъж се живее :drinkers: :drinkers:
МитеФФФ, ако я караме така, веднъж ще живеем, ама най-много до 50, така че и ти се вземи в ръце, 'щот нищо мое не ти е чуждо. :wink: :drinkers: Днес сме на 40, ама утре да не ни правят 40. :mrgreen:

@Камик, ако ти си това на аватара си, то и ти си в нашата категория....глей твоите творения за дишането до к'во доведоха, а? :lol:
snegk

Мнение от snegk »

Слушах лекаря, когато Ники Кънчев помагаше на един човек да се излекува от хъркането. Не е шега работа, но трябва да се гледа, как живеем през деня, а не как спим вечер. Ако живеем правилно денем, няма да има проблем и вечер :drinkers:
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

snegk написа:...Ако живеем правилно денем, няма да има проблем и вечер :drinkers:
Я да вкараме пак малко философия, за да сме в крак с темата... :wink:
Може би ако спим правилно през нощта, няма да имаме проблеми през деня? :roll:
Оффффф........а'ре, че ми се спи.....толкова ми се спи, че няма значение с коя. :lol:
Аватар
Ачо ♣
учете се от него
учете се от него

Мнение от Ачо ♣ »

GODzillata написа:. ...Оффффф........а'ре, че ми се спи.....толкова ми се спи, че няма значение с коя. :lol:
Намирам противоречие,или пък смяна на позицията под влиянието на...... :idea: :lol:
Доказателството:
GODzillata написа:Аз също нямам мнение за проституцията....не ми дреме дали ще е легална или не - все ми е тази, така или иначе няма никога да опра до такива услуги, самата идея за платен секс не ме блазни..........
Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано, или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.!!!
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Айде-е-е ,чета от сладководния риболов от горе надолу до тук и никъде нищо не написах-пълен контрол върху графоманията :) Ама просто не мога да се сдържа - щом се стигна до дишането,че и до сънната апнея.Пичове,50 ги направих и смятам да откарам поне още толкова.Дишам както ми падне-щом още мога :lol: Като бях по-млад и по-глупав,и аз си мислех,че ако се науча да дишам по някоя от древните азиатски техники,ще бъда forever youg and forever alive.Доста години карах на "пранаяма"от хата-йога и на техниката за дишане от "ци гун" /забравих й наименованието/.До момента в който осъзнах,че след като целият ти живот е чисто балкански,няма никаква полза дишането да ти е азиатско.:lol:Важното е пиенето да е качествено и редовно :drinkers: ,в норма,достатъчна за избиване на стреса и за стимулиране на мисловната дейност по глобални въпроси - включително за киселото зеле,лютите чушки,че хъркам също,ама това не е от апнея,ами е от хроничен синузит,а пък той е от неносене на шапка зимно време и др.За пъпната връв няма да пиша-да са таковам в тъпанара,забравил съм какво беше усещането :rolleyes:Проституцията пък е вечна -няма никакво значение дали ще е на трудов договор или на хонорар,щом е съществувала винаги във всяка една позната цивилизация до сега,значи за нея има генерална обективна необходимост и постоянно множество субективни нуждички.:shock:
soylediler
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от soylediler »

Ха здравейте и от мен!
Четох с интерес и съм съгласен с теориите за "излишъка", но както всяка теория със социален привкус и тук, в самия фундамент на теорията, намирам едно недоразумение. И то е "целта към равновесие, към хармония". За какво, по дяволите, ви е това, защо е този необоснован стремеж към равновесие, като то е неопределима величина в случая.
Да си представим най-простото равенство - "в момента е добра ситуацията за нас -X" (това е едната величина) и "в момента е лоша ситуацията за нас - Y" (другата величина). Какво се случва при: X=Y, ако ситуацията е била в момента, при реална обосновка, X>Y, защо ни е X=Y, като трябва да се стремим към X>>Y и къде отива равновесието?
Живи и здрави!
:)
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Телескоп написа:...
Намирам противоречие,или пък смяна на позицията ...
Aaaa, няма такова нещо, не съм казал нищо за заплащане. :idea: :P

@soylediler, ужас! :shock: К'ва е тая висша математика рано сутрин? Брррррр......!!!
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Ха и от мен добро утро:)
Радвам се, че Инкубуса можел и човешки да се държи:)

Хем съм си аз на снимката, хем съм везна по зодия. Така че - отвътре ми идва да центрирам.
Но не спирам, тоест - не съм спирал да се занимавам с нещо от рода на тай-чи, но моя си разработка, (щот` преди около 20-ина години нещо ме нервира преподаващия и напуснах), а и често, често, сменям различни вътрешни техники или пък ги комбинирам.

По нататък в темата има още мои си "открития", но не ги смятам за лично такива. Смятам, че просто им е дошло времето да се появят, тъй като и в нета засичам доста подобни писания.

"Личното" в случая е специфичната "окраска" с отенък на шеговита сериозност, с която е украсена цялата тема, но тя не е темата. Тази шеговита сериозност съм си аз:)

А нещо на сойле не му разбрах съждението. Според мен е тотално объркано, ала аз не съм математик, все пак.
ХАйде - лек ден:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Аватар
Кузмич
dreamer

Мнение от Кузмич »

stonetales написа:Ха и от мен добро утро:)
Радвам се, че Инкубуса можел и човешки да се държи:)
Ай добър ви ден и от мен.
Че той си се държи чисто човешки ама обича да спори и да провокира. :lol: :lol: :lol:
Имам чуството, че му липсва един скандинавски елемент. :lol:
И с тези си негови действия направи темата доста интересна.
Пък Кирето с неговите терзания и виждания за живота и сложи подправчица така да се каже.
Мойсей: "Законът е всичко!"
Христос: "Любовта е всичко!"
Маркс: "Парите са всичко!"
Фройд: "Сексът е всичко!"
Айнщайн: "Всичко е относително..."

Аз по принцип съм музикален помияр...
Аватар
Булти
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Булти »

....споменахте думата апнея :D ...ако все пак някой реши да заживее малко по здравословно и да намали теглото си , без да се лишава от нищо , да чете ей тук :

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f ... &start=195

...описаните техники практикувам от малък и се чувствам добре - не ми е проблем да се гмурна на 25 метра , а не съм в първа младост ...
Аватар
stonetales
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от stonetales »

Ей, хора - малко на патеричка, ама празнувахте ли снощи свети Димитър?:)
Ха честит да е на вси Каменари:)

Бай Кузмич - жив и здрав и поздрави на бгрем:)
По повод на твоята музикална помиярщина - правя си сега колекция със релаксираща музика и тук-там малко Ван Хален, Уайтснейк и подобни за "събуждане" (за следващото лято). Съм събрал доста странна музика около 30 гб. и ако искаш, ще ти я дам някой ден?:)
Оттича се по дрехите ни
звезден блясък..........
Заключено

Обратно към “Разни”