Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Чернокоп и лефер 2013
Модератори: emo vasilev, alekst
- paynera
- вече хвърля и на тежко
Re: Чернокоп и лефер 2013
Моя повод е 0.25 или 0.30 флорокарбон.Не за другото , но по тънак повод от 0.25 се накъдря и преплита.Повода ми е 1.80-2.00 метра и не помня някои път риба да ми е взела куките както тази , така и миналата година.Ползвам 2 куки 2-ри номер с микровирбелчета и на 2-те куки - против усукване , преплитане , заклещване и други магарии.
Наи обичам , зъби на бели риби да събличам
- shturetc
- ще става разбирач
Ееее,колеги,к'ви са тези "въжета" 0.20-0.25-0.30,че и 0.33...За чернокопи ли ще мятаме или търсим да заковем някоя морска котка 12-14 килограма ???
rap66,тази година залагам на жива атеринка(двойно забиване в средата под гръбната перка,така че да не се нарани костта и убие или парализира рибето), половин хамсия (ако е половината с главата,забивам така,че кратуната да е надолу,а ако е половината с опашката -надолу "гледа" срязаната,кървава част) и шайби от зарган (не филета,а шайби!)
Утре,живот и здраве,в ранни зори ще проверя дали зъбатковците шарят още из Изтока в Бургас (една птичка ми рече,че днес бай Вангел е думнал на тапата си лефер)....
rap66,тази година залагам на жива атеринка(двойно забиване в средата под гръбната перка,така че да не се нарани костта и убие или парализира рибето), половин хамсия (ако е половината с главата,забивам така,че кратуната да е надолу,а ако е половината с опашката -надолу "гледа" срязаната,кървава част) и шайби от зарган (не филета,а шайби!)
Утре,живот и здраве,в ранни зори ще проверя дали зъбатковците шарят още из Изтока в Бургас (една птичка ми рече,че днес бай Вангел е думнал на тапата си лефер)....
Опитах се да се пошегувам, но май те засегнах.Ако е така извинявам се!rap66 написа:Да поясна - не слагам по-тънък от 0.20 не заради рибата, а защото като се усуче повода около брейда, и при ваденето на риба (дори и въшляк) брейда реже повода (пък ако е 0.6, го реже и без удар). А миналата година бях с 0.33, но и тогава нормални чернокопи си го гризват без проблем, като го докопат.

Не можах да разбера, какво точно имаш в предвид, като казваш, че брейда реже повода.Вързваш директно или ползваш плувка с двуточков(ако мога да използвам думата) захват?Аз използвам ваглер на отделен вирбел и почти съм нямал такъв проблем,като бързам да поясня, че преди го полагах на основното м/у стопери ( с вирбел за ваглер)и тогава плетях,после го преместих на отделен вирбел на ухото на основното със същия успех и накрая сложих голям вирбел за ухо на който слагам ваглера с отделен вирбел и самия повод пак с вирбел и нямам проблем.Очаквах, че така утежнен такъма ще се оплита повече, но факт е, че ми се случва много рядко, да не кажа почти никога.Относно зъбите, там няма спасение освен метален повод според мен,независимо от дебелината на влакното. Миналата година бях наслагал едни блестящи вирбели....що плувки заминаха докато се усетя какво ми случва

От късмет да не се отървеш дано! Тъй съм и се наканил на вашата махала да я посещавам скоро по нощни доби,че не е истина.Тая седмица няма да ме огрее, но другата мей биУтре,живот и здраве,в ранни зори ще проверя дали зъбатковците шарят още из Изтока в Бургас (една птичка ми рече,че днес бай Вангел е думнал на тапата си лефер)....

- shturetc
- ще става разбирач
balyk, вдигайте се всички варналии и...завладявайте по нощите бургаското пристанище!Хем риба ще си хванете(ако имате ден,т.е нощ
),хем ще ни отворите очите за вашите мурафети с такъми и прочие(а аз съм ги признал).
Ние тук се измързеливихме и...повечето(включително и аз) атакуваме Порта в часовите пояси 5:30-9:00ч и 14-16:30ч (по новото време).Не помня откога не съм ползвал светещи ампули...т.е. откога не съм оставал в най-леферените часове.

Ние тук се измързеливихме и...повечето(включително и аз) атакуваме Порта в часовите пояси 5:30-9:00ч и 14-16:30ч (по новото време).Не помня откога не съм ползвал светещи ампули...т.е. откога не съм оставал в най-леферените часове.
-
- ще става разбирач
днес май ме уручасаха
! с влизането 4 удара ,две риби и толкоз ,чух че минава делфин и хайде навън.аз пак с параходчето до буните!но нямаше и течение за мен това е може би причината!Риба има,утре ще видя мрежарите какво са направили!!!гледам по буните доста светулки ,да не се страхуват и да драснат два реда !Не са местни ,аз ги познавам всичките светулкаджии,според мен са колеги от форума,естествено лошо няма! 
казаха ми че сафрида на борсата бил 3 лв ,а черньо 8 кинта

казаха ми че сафрида на борсата бил 3 лв ,а черньо 8 кинта
моята риба никой не може да я хване ,
въпроса е да мога аз да я хвана

- bat stani68
- вече хвърля и на тежко
Аиде и аз да се включа ,ето това е такъма с който издърпах бая кандидат лефери лани,и влакно 0,20...... Ама го имаше зъбатия....
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
по-добре да плачеш пред психолог,отколкото да се смееш пред психиатър!
За миналата та знаймАиде и аз да се включа ,ето това е такъма с който издърпах бая кандидат лефери лани,и влакно 0,20...... Ама го имаше зъбатия....

п.п.и да оставиш пет-шест каиша и за нас другата седмица като дойдем,че поне като няма чернокопи сутринта за утеха със заргани да се борим

- shturetc
- ще става разбирач
Както бях решил вчера,днес се изтърсих на Изтока в ранни(за мен) зори.Около 6 ч. вече разпъвах такъмите на Тютюна в компанията на 6-7 (!!??) по-ранобудни колеги,свЕткащи с ампули за нощний взор. Чернокопи още не бяха взети,за разлика от вчерашния,урожаен ден,когато байовците Йовчо и Вангел са ударили по един лефер и всички са издърмонили доста чернокопи.
В 6:03 бат'Йовчо хвърли на асфалта първия за деня чернокоп и настъпи весело раздвижване в тайфата рибари,предвкусващи мощна,макар и позакъсняла(някой са били хвърлили плувките още в 4-4:30ч) атака на зъбатите.Е,не би...рекордьорите за деня завършиха с 5-6 чернокопа,а аз,след като бая време се занимавах да връзвам куки,след първите две отхапвания на емовете ми,барабар с куките(някой да не ме урочаса снощи,бре
), геройски финиширах с два зъбати хубостника и....1 огромен и дебел каиш,налапал 19-ката ми и атеринката на нея за сигур' 5 секунди?!?! Заби ми съвсем до кея и след засичането бях убеден,че вадя лефер,ама...изненада--зарган-хубавец.Таквиз хубостници на Моста в Бургас на плувка им даваме близо минута време и едни 20-ина+ метра,за да си наместят гюмуша в гръцмуля,а на 5-та секунда,ако ги засечем в 90 на 100 от случаите "изплюват" дребното рибе и дим да ги няма,ама....когато една риба реши да е твоя нищо не е в състояние да я спре!

В 6:03 бат'Йовчо хвърли на асфалта първия за деня чернокоп и настъпи весело раздвижване в тайфата рибари,предвкусващи мощна,макар и позакъсняла(някой са били хвърлили плувките още в 4-4:30ч) атака на зъбатите.Е,не би...рекордьорите за деня завършиха с 5-6 чернокопа,а аз,след като бая време се занимавах да връзвам куки,след първите две отхапвания на емовете ми,барабар с куките(някой да не ме урочаса снощи,бре

-
- вече хвърля и на тежко
shturetc атеринките с цапало ли ги ловите......
-
- ще става разбирач
направих една бърза проба тази вечер ,но нямам удар пак и морето малко калпавко за плувка,но пък е рибно море ,очаквам изненади с черньо тези дни ако задържи така!!!
моята риба никой не може да я хване ,

- shturetc
- ще става разбирач
Не,на чепаре с малки куки,а ако е голо добавяме парченца блатен червей и/или белена скарида.Оттам в бака с морска вода,която периодично трябва да се сменя,за да останат рибките живи по-дълго!XegouX написа:shturetc атеринките с цапало ли ги ловите......
-
- вече хвърля и на тежко
Ти ма уби, то верно че е забранено от законаshturetc написа:Не,на чепаре с малки куки,а ако е голо добавяме парченца блатен червей и/или белена скарида.Оттам в бака с морска вода,която периодично трябва да се сменя,за да останат рибките живи по-дълго!XegouX написа:shturetc атеринките с цапало ли ги ловите......

Още го има по нашия край. Но са единични риби и различните дни се държи различно. В сряда морето беше тава и чернокопчетата само дъвчеха стръвта, от 17 риби ни една не удари, само се усеща едно леко трептене като почне да дъвче, а няколко пъти поведе като шаран. Снощи

ударите бяха брутални, а лефера беше глътнал две 2-ки с вирбели почти до повода. Но рибите за единични, та в тоя смисъл колкото по-малко плувки на единица площ по-добре.
ударите бяха брутални, а лефера беше глътнал две 2-ки с вирбели почти до повода. Но рибите за единични, та в тоя смисъл колкото по-малко плувки на единица площ по-добре.
И аз снощи.....съм объркал мястото
ама много калабълък бяхме и нямаше как.Една рибка имам само рано.
После до 1.00ч. чоплихме семки.
Ако мога да попитам голега rap66 рибата в кой часови диапазон бе най активна?

После до 1.00ч. чоплихме семки.
Ако мога да попитам голега rap66 рибата в кой часови диапазон бе най активна?